Мають хліб по 3,70 і носять обшарпаний одяг. Перевірка інтернату в Вороновиці

Мають хліб по 3,70 і носять обшарпаний одяг. Перевірка інтернату в Вороновиці
  • Умови в інтернаті для людей з інвалідністю та похилого віку перевірили монітори від омбудсмена.
  • Вони на звітному круглому столі розказали, як порушують права пацієнтів, відправляючи їх в психлікарню.
  • Але у звіт для Мінсоцполітики та ОДА напишуть більше про плюси догляду в закладі, ніж про мінуси.

Про порушення прав людини, які знайшли під час моніторингу уповноваженої Верховної ради з прав людини у Ладижинській колонії, Тиврівській поліції та вінницькому хоспісі ми вже писали. Розповідали також, як голова Тиврівського суду не пустив моніторів для проведення перевірки. Тепер – результати останньої перевірки із проведених представника омбудсмена в нашому регіоні.

Це був візит до Вороновицької філії обласного пансіонату для осіб з інвалідністю та похилого віку, де живуть люди з психоневрологічними розладами. Як розповіли учасники моніторингу, в установі знаходяться 204 людини, з яких 17 – недієздатні.

– У членів моніторингової групи склалось позитивне враження про роботу цього відділення, – розповіла Олена Темченко з секретаріату уповноваженої. – Умови для проживання комфортні: є необхідні меблі, в кімнатах мешкають по двоє-троє підопічних, дається можливість проживати сімейними парами. Сім підопічних доглядають за тваринами на підсобному господарстві, продукція якого дозволяє покращити раціон харчування мешканців. Вони працюють на 0,25 ставки і отримують заробітну плату.

Відео дня

Олена Темченко розповіла, що в інтернаті печуть хліб, який обходиться у 3,70 гривні. Мовляв, такої вартості буханця ніде не знайдеш. Тим не менше, перевірка виявила й недоліки. Підопічні, як спостерігали монітори, п’ють воду з крану, бо у кулерах порожньо. Санітарні кімнати вимагають ремонту, й такий ремонт почнеться – адміністрація вже оформила проектно-кошторисну документацію.

Також монітори помітили неохайний вигляд підопічних. Розказали, що люди були одягнуті у старі зношені речі, при тому, що на складах знайшли достатньо нового якісного одягу та взуття.

А що стосується порушення прав людини, то, за словами Олени Темченко, в інтернаті у обов’язковому порядку не менше, ніж раз на два роки підопічних кладуть в психлікарню лише для того, аби їм продовжити індивідуальну програму реабілітації.

– І в подальшому МСЕК фактично не дає жодних рекомендацій особам із інвалідністю, окрім забезпечення технічними засобами реабілітації та лікування у психіатричній лікарні, – сказала Олена Темченко. – Чого до цих людей не виїде комісія на місце?

На цю претензію відповідала начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню обласного департаменту охорони здоров’я Ольга Задорожна. Вона сказала, що направлення в лікарню на Ющенка видають медичні працівники інтернату, тож питання – до їх компетенції.

– Ваші лікарні відвідують наші курси вкрай рідко, – звернулась вона до керівництва інтернату. – А там, на курсах, оця нормативна база дається. Тут елементарний механізм. Прописується, що огляд цей пацієнт потребує за місцем проживання. І все! Хіба це проблема? Це не проблема! Просто лікар неправильно оформив посильний лист.

– Тобто ми можемо констатувати, що ця практика буде змінена? – уточнила представниця офісу омбудсмена. – І не буде прочерків потім у документах «не потребує», «не потребує», «не потребує»? Людина, після цієї комісії, знаєте, як пустий листок. Нічого потребує узагалі, тільки лікування в психлікарні. Ми такого ні в одній області не бачили. Чесно.

– У нас якраз буде розширена нарада з головами МСЕК з цього питання і ми будемо про це говорити, – відповіла Ольга Задорожна. 

– Прекрасно, – відреагувала Олена Темченко. – Ми дуже раді. Для нас важливо, щоб проблеми вирішувалися.

Про недоліки в роботі інтернату та перспективи вирішення виявлених проблем моніторингові групи від омбудсмена прозвітують керівництву Міністерства соціальної політики України та Вінницької облдержадміністрації.

Про місію моніторингу

Офіс уповноваженої Верховної ради України з прав людини разом з Громадською організацією «Україна без тортур» за день перевірив у Вінницькій області п’ять установ у рамках реалізації Національного превентивного механізму. В чотирьох місцях – перевірки відбулися. Про їхні результати читайте в публікаціях на 20minut.ua про:

А в Тиврівському суді повний моніторинг не відбувся, бо «Голова суду зачинився від перевірки. Люди на засідання лізли через турнікет».

– В наших моніторингових групах присутні, як працівники офісу, так і громадські монітори, які брали участь у візитах, – пояснює представниця секретаріату уповноваженої Олена Темченко. – Це наша невід’ємна практика, що візити здійснюємо з працівниками громадськості. Усі вони пройшли спеціальну підготовку і мають відповідні доручення уповноваженої.  

За результатами моніторингу підготують акти реагування та розішлють відповідним уповноваженим органам. Протягом місяця керівникам об’єктів перевірки дають змогу надати фотодокази ліквідованих порушень або розв’язання знайдених моніторинговими групами проблем.  

 

Читайте також:

Голова суду зачинився від перевірки. Люди на засідання лізли через турнікет

Клозети закрили, світла немає, в санчастині +10. Результати перевірки колонії

Перевірка в поліції: людям з інвалідністю не зайти, а затриманим – не вийти

«Це не елітний фітнес-клуб!» Пацієнтів хоспісу мучить спрага, пролежні і біль

Відповідь на розповідь про тортури у хоспісі: «Це суб’єктивна точка зору»

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Александр Балаганов

    ПОСЛЕ ТАКИХ ПРОВЕРОК НАДО РАЗГОНЯТЬ ВСЕХ ЧИНОВНИКАХ,КОТОРЫЕ СОВЕРШЕННО НЕ ПОНИМАЮТ ЧТО ОНИ ДЕЛАЮТ И КАК ПЯВКИ ПРИСОСАЛИСЬ К ДАННОЙ ТЕМЕ И НАЖРАТСЯ НЕ МОГУТ.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up