«Мажор» розраховувався фальшивками і крав. А прокурор просив його не садити

«Мажор» розраховувався фальшивками і крав. А прокурор просив його не садити
  • Серія шахрайств з «липовими» п'ятисотками і кілька крадіжок підряд.
  • Судовий розгляд кримінальної справи на дев’ять епізодів завершився позбавленням волі.
  • Але представник державного звинувачення просив суд не садити до в’язниці злодія, який і раніше мав проблеми з Законом.
  • Тепер прокурор подає на вирок апеляцію і не признається, що у ній пише.

В одному з епізодів у цій кримінальній історії, яка складається з крадіжок і серії шахрайств, потерпіла – співробітниця корпорації RIA. З її кабінету юнак, який прийшов на співбесіду, поцупив ноутбук. Скористався недовгою відсутністю персоналу. Хто вкрав, побачили потім на відеозапису з камер.

– Ви не бачили, що у нас ведеться спостереження? – питаю юнака у коридорі Вінницького міського суду, поки чекаємо повернення судді з нарадчої кімнати із вироком.

Але підсудний не хоче говорити нічого про те, що він зробив. Тільки каже, що відшкодував збитки усім потерпілим, а кому не відшкодував, то, мовляв, речі повернуть після завершення суду. А скільки було усього потерпілих, окрім співробітниці RIA? Підсудний не захотів назвати кількість злочинів, в яких, як потім прочитаємо в рішенні суду, він визнав вину повністю.

Фотографувати себе юнак не дозволив. Йому трохи більше 20-ти років. Одягнений дорого, незважаючи на те, що офіційно значиться непрацюючим. Освіту здобував в академії МВС і якийсь час, як сам розповідає, навіть служив у внутрішніх військах, які тепер називаються Нацгвардією.

Відео дня

– В калинівському «Ягуарі» служили? – питаю.

– Ні, у Вінниці, – відповідає й каже, що звільнився з частини через малу зарплату.

– Чула, що фальшивками розраховувалися в магазинах, – продовжую розмову.

– То було один раз, – не каже правди співрозмовник.

Насправді не один. У вироку йдеться про п’ять доведених епізодів шахрайства з несправжніми купюрами. Стільки разів вихованець академії МВС розраховувався у різних місцях «липовими» п’ятисотками навесні і влітку минулого року. Купував щось недороге і забирав здачу справжніми грішми. 

Покупки за фальшивки

Уперше так зробив, як встановили слідчі, приблизно рік тому. В салоні краси на Юності використав несправжні 500 гривень, розраховуючись за раніше надані послуги дівчині, яку насправді вигадав. Йому дали 400 гривень здачі.

Приблизно через тиждень колишній «нацгвардієць» повторив свою аферу. В кіоску на ринку «Урожай» за таку ж «липову» п’ятисотку він купив зарядку до смартфона. Заробив у такий спосіб 460 гривень, виданих продавцем на здачу.

Упродовж липня юнак зміг ще тричі купити щось недороге за незрозумілого походження купюри. У вироку бачимо, що тільки на двох були написи «сувенір». Кожну несправжню п’ятисотку долучили до матеріалів справи, як речовий доказ. При цьому – походження тих, що без написів, не вказане.  

Що ще купував хлопець з освітою системи МВС за 500-гривневі фальшивки? На Соборній в «Doner Roll» замовив їжу і взяв 400 гривень здачі. На Пирогова в магазині «Сусідка» придбав пачку цигарок і отримав 480 гривень решти. І в кафе «Salatoff» на Кропивницького попив кави, заробивши 470 гривень.

Що і де взяв

Паралельно з цими злочинами, кваліфікованими як шахрайство, хлопець крав. Почав, судячи з вироку, з ноутбуку. Суд переказав пояснення підсудного, дані за цим фактом на засіданні, ось так:  

«Був в RIA в пошуках фірми щодо працевлаштування та чекав на працівника фірми. Помітив ноутбук на столі та викрав його. Ноутбук здав в ломбард, але потім викупив особисто та віддав працівникам поліції».

Між іншим, потерпіла досі чекає повернення своєї техніки, з якої крадій видалив усю інформацію. Сумнівається, що вже зараз ноутбук, оцінений експертами у без малого 6 тисяч, буде у придатному для роботи стані.

– Не було у мене такого, щоб конкретно прийти, аби вкрасти, – говорить журналісту підсудний. – Я навіть цей ноутбук повернув на наступний день в поліцію.

– То ви ж не в поліції його взяли, чого туди повертали?

– Я прийшов і сказав, що взяв…

Нібито сам зізнався? Редакція ж має інформацію, що крадія шукали. І у вироку є підтвердження тому, що злодій не розкаявся, як стверджує, а ще тричі крав після цього.

В гуртожитку медуніверситету з дивану у відчиненій кімнаті він узяв два мобільні телефони. В ресторані «Слов’янський двір» зайшов в підсобку та витяг із жіночої сумки гаманець з грішми. І в кафе «Старий Йорк» (вже будучи під слідством, як розуміємо з дати скоєння цього епізоду) прибрав до рук зі столу чужий мобільник.

Сльозна неправда

– Я розійшовся зі свою коханою, – ось так пояснює причину скоєння злочинів підсудний юнак. – Це був такий період часу, що руки-ноги опускалися, нічого не хотілось…

– Ви щось вживали? – питаю його.

– Ні. Просто в різних людей бувають різні ситуації, – намагається щось пояснювати хлопець.

– То ви ж не один раз взяли те, що погано лежить, і мали судимість раніше, – говорю.   

– Там інша ситуація. В мене ДТП було, – каже співрозмовник і розповідає, що в покарання за аварію отримав громадські роботи та рано-вранці ходив прибирати вулиці. – Боявся, що хтось знайомий побачить. Але відробляв, бо заслужив. Я себе так налаштовував… Відбув покарання, зараз вантажником працюю, бо вже на нормальну роботу не влаштуюся...

– Який отримаєте вирок, як думаєте? – питаю юнака.  

– Не знаю нічого, сказали підійти сьогодні…

Але в той день суддя вироку не виніс. Секретар судового засідання після появи журналіста виходила в приміщення для суддів, а потім повернулася й сказала: засідання перенесли на наступний ранок.

А наступного дня юнака, звинуваченого в чотирьох крадіжках та п’яти шахрайствах, що доти був під домашнім арештом, забрали у в’язницю із зали суду. Йому присудили 4 роки та 10 днів позбавлення волі. Це покарання може бути оскаржене протягом 30 діб. Вирок набере законної сили після апеляційного розгляду.

Рішення, проголошене на початку березня, нещодавно з’явилося в Реєстрі судових рішень. З нього дізнаємося, що випускник академії МВС насправді був судимий двічі. І громадські роботи йому призначили зовсім не за ДТП, про яке він признався журналісту, а за крадіжку. Крім того, остання його судимість не погашена. Через це суддя Іванченко, який розглядав цю справу, доплюсував до основного покарання строк за невідбуте за попередній кримінал.      

Прокурорський секрет

Про те, що апеляцію на цей вирок подають і сторона державного звинувачення, і підсудний, сказали RIА/20minut.ua у Вінницькій місцевій прокуратурі. В суді по цій справі працював прокурор Сергій Солодкий. Він, як розповіла потерпіла співробітниця RIA, просив для звинуваченого «умовне» покарання.

Телефонуємо йому після вироку про 4 роки тюрми з питанням, що проситиме для підсудного в апеляційній скарзі. Прокурор каже, що підстави ще не сформульовані й сама апеляція не написана, тому сказати не може. Це при тому, що на оскарження вироку залишилися вже лічені дні.

На питання про ту міру покарання, яку назвав на суді першої інстанції, Сергій Солодкий узагалі не захотів відповідати. Враз згадав, що не вправі давати коментарі без погодження з керівництвом.

Урешті через прес-секретаря прокуратури області з журналістом зв’язався заступник керівника Вінницької місцевої прокуратури.

– Апеляцій буде подана на цей вирок, – сказав Володимир Панченко. – Якщо зараз кому-небудь розкажемо, що будемо писати в апеляції, то ці аргументи можуть бути написані в чужій апеляції.   

Прошу прокурора не озвучувати аргументи, а тільки строк покарання, який проситиме державне звинувачення, і чую:

– Наша позиція з цього приводу ще не сформована, так як апеляційна скарга ще не готова і не підписана.

Разом з тим Володимир Панченко підтвердив, що прокурор в першій інстанції просив не садити за грати юнака, який скоїв цілий ряд нових злочинів, вже маючи судимість:

– В судових дебатах просили покарання у виді позбавленні волі зі звільненням від відбування цього покарання з іспитовим строком. 

– Чому саме такою була позиція? – прошу пояснення.

– Позицію прокурор формує за своїм внутрішнім переконанням, – відповідає Володимир Панченко. – Оцінювати зараз позицію прокурора ми теж не можемо, тому що, по-перше, не таке покарання в рішенні суду, яке просив прокурор. По-друге, законної сили воно не набрало і ми його оскаржуємо.

Напрошується висновок, що прокурор попросить таке ж покарання, як просив в першій інстанції. Про це кажу його керівнику.

– Ні, я цього абсолютно вам не казав, – говорить на це Володимир Панченко.  

– Але про зменшення терміну буде іти мова? – знов питаю те саме.

– Ще раз повторюю: я не можу сказати, що ми будемо просити в апеляції, – знову немає прямої відповіді.


Читайте також:

З пістолетом військового лікаря сходив по «гроші до зарплати». Скільки дали?

Загримів на 7 років за 40 хвилин геройства. Вирок за катування в хаті на Замості

Спростувати алібі Шефа. В апеляції піднімають докази злочину зятя Бровка

Вінничанка «влаштовувала» медиків на добре оплачувану роботу. Заробила 300 тисяч

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Жора

    Я знаю случаи воровства и  ограбления квартир, но прокуроры и следователи не  ищут, да и не будут искать. Почему ? Да потому что  люди которые пострадали от воровства не дали взятку следователю МВД. Ну не будет же он на одну зарплату жить. Выходит так что сначала следователь розыска получает взятку от потерпевшей стороны , ну а потом  уже прокурор получает взятку от  вора чтобы  не сесть в тюрьму. Работает конвейер.... Это типа "ЖИТИ ПО НОВОМУ"

    Даже если и идет расследование убийства,  и это произошло  в людном месте то менты быстро  ищут, чтобы не было шума. А если бандиты ночью за углом подрежут, да и никто не будет искать убийцу.... Хотя не нужно забывать что в мусарне  тоже много бандитов работает... Ну не будут же они своих людей ловить.......

    Юрий Бондарук reply Жора

    навіть, якщо зловлять грабіжника, то НІЧОГО НЕ ПОВЕРНУТЬ, перевірено! Гроші, техніка і золото йдуть в закрома))))

    Alla Volskay reply Юрий Бондарук

    Взяла сегодня  копию записи заседаний суда. Первое заседание было 5.09.17, вырок  3.03.18, а теперь еще прокуратура  подала апелляцию. Когда будет решение апелляционного суда не понятно.... Уже более 7 месяцев ноут находится в закромах на хранении .Неизвестно сколько его еще будут хранить и будет ли что заберать...

    Юрий Бондарук reply Alla Volskay

    моїй кумі віддали пошкрябаний і СИЛЬНО б.у. телефон))), який при викраденні був новий...може Вам повезе і Ваш ноут не буде "донором" для ...

    Alla Volskay reply Юрий Бондарук

    Слышала много таких случаев.... Но  надеюсь, что мне повезет. Хоть бы уже отдали.  Не известно, когда еще этот апелляционный суд и какое решение будет....

    Юрий Бондарук reply Alla Volskay

    Рішення буде: "Рафік савсєм невіновний")))

    Alla Volskay reply Юрий Бондарук

    надеюсь до такого   не дойдет!!!!

    Alla Volskay reply Жора

    В  этом случае полицейские  классно сработали, быстро и оперативно . Приехали быстро после звонка, вежливые, воспитанные только очень много у них писанины. Я уж надеюсь, что реформы  в полиции работают.
  • Lena Dotsenko

    А помилок в тексті скільки... Невже так важко перевірити текст перед тим як випускати в люди?)

    Жора reply Lena Dotsenko

    А зачем ? Пипл и так хавает.....)
  • Alla Volskay

    Я как раз та, у которой подсудимый украл ноут....  Полгода хождений по судебным заседаниям.   А он все продолжает воровать, эпизоды объединяют, заседания переносят.... У них процедуры такие,  а для меня это стресс, который здоровья не добавляет. Ко всему  еще и понимание того, что ноут скорее всего  вышел из рабочего состояния, так как  лежит в хранилище. Полицейские сработали прекрасно- быстро приехали, поймали , изъяли, провели следственный эксперимент, а вот дальше  процесс затянулся и тянется дальше. На судебном заседании у меня был культурный шок.Прокурор просил для вора  испытательный срок после девяти эпизодов шахрайства и воровства. Это что ,  как при устройстве на работу?  Какие это внутренние убеждения  прокурора Сергея Солодкого  убедили его быть столь поблажливым  к подсудимому? Может прокурор примерял на себя роль адвоката? Тогда  кого от кого защищает      городская прокуратура?

    Юрий Бондарук reply Alla Volskay

    уже взял бабки, чмо прокурорское!
  • Жора

    А что  я говорил ? Прокурору,судьи и следователи  живут ведь не  на зарплату. Воры и хулиганы это их бизнес и заработок....   Не  будет воров, прокуроры будут жить на одну зарплату, но ведь они  начали работать прокурорами не только чтобы на зарплату жить ))))))

    хахахахахахахаха и еще раз ха)



    https://vn.20minut.ua/Kryminal/patrulni-zatrimali-rozbiynika-yakiy-pogrozhuvav-pistoletom-u-magazini--10682133.html

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up