Ми перевірили. Щоб зробити щеплення від грипу, треба годину часу та 93 гривні

Ми перевірили. Щоб зробити щеплення від грипу, треба годину часу та 93 гривні
  • Як працює муніципальна програма «Стоп грип у Вінниці», перевірила на собі журналіст 20minut.ua.
  • Щоб зробити щеплення перед епідемією, витратила годину часу і лишень 93 гривні.
  • Чим вакцинують зараз та скільки кабінетів треба пройти — у репортажі з лікарні.

Більше 7 тисяч випадків захворювань на вірусні інфекції зареєстрували медики нашого регіону  за останній тиждень. Кажуть, що епідерм-порогу наше місто ще не перевищило. Першої хвилі епідемії грипу чекають в грудні. Тож зараз саме час вакцинуватися, бо стійкий імунітет до вірусу формується через 21 день після щеплення.

Знаючи, що у Вінниці діє муніципальна програма «Стоп грип», журналіст 20minut.ua вирішила перевірити, як зробити щеплення з 50-відсотковою знижкою. В поліклініці за місцем реєстрації, на Київській, сказали: для вакцинації від грипу не потрібна консультація «сімейного», треба іти в робочий час у лікарню на Замостянській (Центр первинної медико-санітарної допомоги №3).

Вранці наступного дня вирушаю туди. До цього уже знаю, що минулого тижня вінничан вакцинували від грипу препаратом корейського виробництва. Але знайомі говорять, нібито краща вакцина з Франції, і щоб зробити щеплення такою, треба замовляти через мережі аптек. І в інтернеті можна знайти пропозиції фармацевтичних компаній про попередній запис на «Ваксі грип» за у 300 гривень.

— Мій чоловій раніше працював у цій сфері й говорить, що французькі кращі медикаменти. Через ця я хочу замовити собі вакцину із Франції, — говорить вінничанка Вікторія.

Відео дня

Чи можна прийти в лікарню зі своїм, попередньо купленим в аптеці препаратом, і попросити зробити укол? Медики кажуть, що вони відмовляться призначати щеплення вакциною, яку їм принесли в руках . При неправильному зберіганні (транспортуванні), як говорить директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш, препарат у кращому випадку втратить свої властивості.

Черги стали менші

Тож ідемо спершу до лікаря, який має дати дозвіл на щеплення. Спеціально для рішень по програмі «Стоп грип» виділили медпрацівників у кожному з п’яти Центрів первинної медико-санітарної допомоги. На вулиці Замостянській прийом перед вакцинацією проводять у кабінеті № 121 — з 10.00 до 18.00.

Журналіст прийшла раніше на півгодини, і тут вже були люди на щеплення. Мама з двома дітками.

— Максиму 4 роки, а Марії 8. Минулого року хворіла вся сім’я по колу, тому хочу зробити усім щеплення від грипу, щоб такого більше не було, — говорить Віталіна Шоха.

Жінка розповіла, що працює в аптеці. Питаємо її про французьку вакцину. Чи правда краще колоти таку?

— У мене на роботі французька тільки в п’ятницю прийшла. А тут кажуть, що корейська вакцина. Я питала знайомих — вона теж хороша, — говорить Віталіна Шоха. – Крім  людей з підвищеною чутливістю, це щеплення нормально переноситься. Буває тільки, що місце введення болюче, в’ялість невелика чи підвищення температури до 37 градусів. Але усі мої знайомі добре пройшли вакцинацію. Без реакцій.

Віталіна готувалася до сьогоднішнього дня і прийшла задовго до прийому. Каже, учора «пробивала» обстановку, і на початку 11-ї години вже застала більше 10-ти людей перед кабінетом.

10.00. Прийом мав вже початися, та в кабінеті тільки медсестра. Лікар з'явилась через хвилин 15. За цей час під кабінетом сформувалась черга з людей різного віку і мам з дітьми. Почався прийом. Віталіна з дітьми в кабінеті хвилин 20. Довго, бо їх аж троє до огляду.  

Автору статті довелося зайти до лікаря разом з групою жінок в білих халатах. То працівниці цієї ж лікарні зайшли за рецептами на вакцину від грипу.

— Всі здорові? — спитала їх молода лікарка, почула «так» і повірила колегам на слово.

А пацієнтку з вулиці спитала про самопочуття, чи з домашніх ніхто не хворіє зараз, послухала дихання, підсвітила горло ліхтариком у смартфоні. Ну і все — стала виписувати рецепти усім, хто був у кабінеті.

Огляд «символічний»

Верхня частина бланку рецепту з кількома печатками залишиться тут, а нижню — віддадуть на руки пацієнту. На рецепті лікар пише «Стоп грип», назву вакцини і підкреслює варіанти «з доплатою», «безкоштовно» чи «за повну вартість».

— Безкоштовно тільки діям-сиротам та інвалідам, — говорить лікарка. 

Паралельно з нею електронну форму заповнює медсестра. Вона перепитує, що писати медпрацівникам: «Придбана за 50%»?

— Ні-ні, «вакцинована по муніципальній програмі «Стоп грип», — говорить лікар.

Це значить, що купувати препарат для щеплення медики будуть теж за півціни. А повна вартість вакцини — 186 гривень. Назва «Ваксі грип» виробництва, як виявилося, усе-таки Франції. 

— Багато бажаючих зробити щеплення, якщо не рахувати ваших працівників? — питаю в оглядовому кабінеті.

— Багато. Я була в понеділок, то в районі 30-35 було людей, — відповіла лікарка.

— Вчора тільки зранку було 30 людей, навіть більше, — додає медсестра.  

— Тут ставите печать в реєстратурі. Потім отоварюєте у нас в аптеці і повернетеся сюди — ми дамо «огляд», — нарешті каже лікарка і дає рецепт на «Ваксі грип». 

А огляд — це бланк, на якому вам напишуть те, чого навіть не перевіряли. Мені, наприклад, не міряли пульс і нічого не пальпували. Але про це написали і діагноз поставили: практично здорова.

Поки сама не спитаєш…

Штампую рецепт на рецепції і несу його в аптеку лікарні. Там беруть 93 гривні та вручають чек. Із чеком про оплату і документом про огляд лікаря далі треба іти в кабінет для щеплень. У лікарні на Замостянській він на другому поверсі — №220.  

— З вакциною ніхто не носиться. Вона там в холодильнику, — сказала аптекарка, а на питання про шприц і рукавички для людини, яка зробить укол, відповіла, що не треба купувати.

Під кабінетом для щеплень людей немає. Тут у вас заберуть чек і лікарський висновок, попросять сісти на кушетку та високо закатати рукав. Вводити вакцину будуть у руку біля плеча. Препарат одразу у флаконі з голкою. Його у вас на очах дістануть з холодильника.

— А діткам так само колете? — питаю. 

— До трьох років — у ніжку, — відповідає медсестра. — Треба уводити глибоко в м’язи.

— Може бути реакція на це щеплення? — задаю питаю, бо самі працівники нічого не говорять.  

— Ні. Хіба синячок в місці уколу...

— Мочити можна?

— Сьогодні ні. А завтра вже можна буде...

З лікарні вийшла рівно об 11.00. Значить витратила на чекання і походи по трьох кабінетах рівно годину. Протягом дня — ніяких надмірних неприємностей від щеплення не відчула. Але є слабкий біль у місці уколу, коли руку напружити.  

— Я щеплення робила минулого тижня, — розповідає журналісту знайома чиновниця. — Теж за півціни. І так само вийшло приблизно за 100 гривень, хоча тоді вакцина була корейського виробника.

А сьогодні, 2 листопада, у лікарні висіло ось таке оголошення: 

Вакцини усім не вистачить?

Програма «Стоп грип» — суто вінницька. У рамках цієї програми за кошти з міського бюджету за пів вартості вакцинують від грипу тільки 10 тисяч вінничан. Тих, що звернуться першими у лікарні міста з таким бажанням.

Щороку з грипом потрапляють в стаціонари вінницьких лікарень майже дві тисячі дорослих і дітей. Під час епідемічного періоду позаторік у Вінниці померло 24 людини. А минулого року («Стоп грип» вже діяв) — смертей у Вінниці не було.

Також програма передбачає придбання швидких тест-систем для проведення дослідження на грип. З ними за 15 хвилин можна з’ясувати, чи людина хвора на грип і якого саме типу підхопила вірус. Цей тест дієвий у перші три дні захворювання.

Всесвітня організація охорони здоров'я: у сезоні 2016–2017 років в Україні циркулюватимуть штами грипу:

  • А/California/7/2009,
  • A/Hong Kong/4801/2014, 
  • B/Brisbane/60/2008.

МОЗ: заареєстровані та дозволені до застосування в Україні дві вакцини для профілактики грипу:

  •  Ваксі грип Спліт - вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, суспензія для ін’єкцій по 0,25 мл в попередньо заповнених шприцах з прикріпленою голкою; виробництва Санофі Пастер С.А., Франція, заявник Санофі Пастер С.А., Франція;
  •  ДжіСі Флю Вакцина для профілактики грипу (розщеплений віріон, інактивований), суспензія для ін’єкцій у попередньо наповнених шприцах по 0,5 мл та 0,25 мл, виробництва Грін Крос Корпорейшн, Корея, заявник М.Біотек Лтд, Велика Британія.


Де зробити щеплення?


В п’яти Центрах первинної медико-санітарної допомоги:

 

  • ЦПМСД №1: вул. Миколи Зерова, 13.
  • ЦПМСД №2: вул. Магістратська 44,
  • ЦПМСД №3: вул. Хмельницьке шосе, 96
  • ЦПМСД №4: вул. Замостянська, буд.18
  • ЦПМСД №5: вул. Замостянська, буд.49


Для кого грип особливо небезпечний?

Медичні групи ризику:

  • діти до 5 років (особливо – діти до 2 років);
  • вагітні;
  • старші 65 років;
  • люди з надмірною вагою;
  • хворі на діабет; серцево-судинні захворювання або інші тяжкі хронічні захворювання.

Професійні групи ризику:

  • медичні працівники;
  • вчителі й вихователі;
  • продавці;
  • водії громадського транспорту;
  • усі, хто працює в багатолюдних місцях.


Якщо щеплення не робити?

1. Тримайте дистанцію.

Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, які хворіють на застуду, мають нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію поруч з іншими, щоб вберегти їх від хвороби.

2. Захворіли — лишайтеся вдома. 

Якщо можливо, то візьміть вихідний з роботи або навчання. Грип швидко передається іншим, тож ваше перебування в людних місцях сприятиме поширенню інфекції.

3. Мийте руки і частіше прибирайте.

Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі. Чистьте та дезінфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся.

4. Менше торкайтесь обличчя.

Очі, рот та ніс для мікробів, як вхідні двері. На руках дуже багато мікробів та торкаючись ними обличчя ви збільшуєте їхні шанси потрапити в організм.

5. Дотримуйтесь здорового режиму.

Висипайтеся, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води та їжте поживну їжу.

 

Читайте також:

Вакцинація від грипу почалася 31 жовтня, але вакцин… нема

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олексій

    До лампочки ці вакцини від мінливого грипу. Купіть собі фруктів на 300 грн.
  • З.А.Глядач

    "Більше 7 тисяч випадків захворювань на вірусні інфекції зареєстрували медики лікарень Вінницької області за останній тиждень"

    Вся проблема в тому,що теперішні "дохтури" не можуть(чи не хочуть?) відрізнити звичайну простуду від вірусної інфекції і "стрижуть всіх під один гребінець". Адже так простіше...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up