На дворічну дитину впала гілляка. Лікарі поставили помилковий діагноз та відпустили

На дворічну дитину впала гілляка. Лікарі поставили помилковий діагноз та відпустили
  • Медсестра не наклала на рану дитині стерильну пов’язку, а лікарі після огляду відпустили додому.
  • Точний діагноз хлопчику встановили з третьої спроби.
  • У матері є претензії до дій медиків. Але ті відбудуться лиш штрафами

Гілляка впала на Тимофія — так звати хлопчика — 2 вересня, близько п’ятої години дня. Ірина згадує той випадок, сидячи у палаті, а поруч із нею на лікарняному ліжку лежить Тимошка. На хлопчику — комірець Шанца, який фіксує його шию.

— З дитиною гуляти пішли у П’ятничанський парк — там зараз вирубали усю зайву рослинність, поставили ліхтарі. Тимофійчик їхав на велобізі попереду нас. Я тільки-но відвернулася, і чую тріскот — летить на нього гілка. Я спочатку не побачила, де його вдарило. Але велобіг розлетівся просто на шматки. Я підбігла до дитини: він не кричав, не плакав, але йому було важко дихати.

Швидка приїхала майже одразу. У дитини запідозрили травму спини і повезли до Вінницької дитячої обласної клінічної лікарні.

Відео дня
Фото з місця подій. З архіву Ірини Артем'євої

“Вийдіть з кабінету!”

Лікарі швидкої, за словами Ірини, попередили своїх колег з дитячої лікарні — скоріше за все, у дитини — травма спини.

— Медсестра ніби прийняла їх слова до відома. Але далі помітила, що я постійно пильную, аби дитина не заснула. “Чого ви його займаєте, хай  спить”, — сказала.

Подружка Ірини, що приїхала із нею до лікарні, помітила, що у дитини з голови кров іде і запропонувала медсестрі обробити рану, бо хлопчик лежав прямо на подушці приймального відділення

— Медседстра на це одповіла: буде лікар — буде й призначення. Подружка запропонувала власноруч обробити ссадна, а медсестра вказала їй на двері з словами “а ви хто тут така, вийдіть з кабінету”.

“Чекала 45 хвилин на нейрохірурга”

Поки йшли з медсестрою до перев’язочної, Їрина нагадала їй про підозри лікаря швидкої про те, що у малого, можливо, проблеми зі спиною, проте медсестра все-одно сказала класти дитину на живіт( що за потенційних травм хребта не рекомендовано — авт.).  

Далі прийшов хірург, викликав лікаря УЗД, який сказав, що розривів чи забоїв у внутрішніх органах немає. Після цього підійшов травматолог, зробив рентгенівський  знімок поперекового відділу.

— Він взяв дитину за дві ручки, підняв, нахилив вперед, руками промацав хребет і сказав — кістки цілі. А на нейрохірурга, який прийшов услід за травматологом, чекали 45 хвилин.

“У дитини звичайний переляк”

Медики відпустили жінку з сином додому, вручивши їй довідку з діагнозом “забій м’яких тканей черепа та спини”. При цьому нагадали: якщо у Тимофія буде рвота, одразу ж звертатися до лікарні.

Близько 8 години Ірина привезла сина до бабусі, але там йому легше не стало. Тож знайшли телефон нейрохірурга Сергія Волощука з дитячої обласної лікарні, який порекомендував госпіталізувати маленького Тимофія.

Вдруге до лікарні

— Десь через годину були у тому ж травмпункті. Перед тим, як подавати усі довідки та знімки з першого разу перебування у лікарні, сфотографували їх. А от з довідкою, на підставі якої нас відпустили додому, серед документів не виявилось. Та ж медсестра, яка зустріла нас і вперше, сказала. що бачила її у задньому кармані брюк мого чоловіка. Хоч ми клали її на стіл разом зі знімками та висновком лікаря УЗД. Ми були просто в шоці, — обурено розповідала Ірина журналісту.

На наступний день, у неділю, хлопчику поставили диагноз: “Компресійний перелом четвертого хребця грудного відділу хребта першого ступіню і ротаціонний підвивих першого шийного хребця”.

Претензії матері та відповіді головного лікаря

Коли стався інцидент, була проведена внутрішня службова перевірка. Поки вона проводилася, Василь Паненко, головний лікар дитячої обласної лікарні, прокоментував основні претензії Ірини щодо лікування її сина.

“Попросили медсестру обробити рану, з якої йшла кров. Вона відповіла, що треба дочекатися лікаря”

В. Паненко: Медсестра має свою посадову інструкцію, згідно якої сама не має права обробляти рану — тільки згідно рекомендацій лікаря. Уявіть, якщо там відкрита черепно-мозкова травма, і перекис водню чи інший хімічний розчин потрапить туди, куди не повинен. Але те, що медсестра мала накласти стерильну пов'язку на рану — це однозначно.

“Медсестра сказала покласти дитину у перев’язочній на живіт, а у хлопчика — потенційна травма хребта, за якої таке положення не рекомендоване”

В. Паненко: Я не можу казати, чи пропонувала вона перекласти дитину на живіт, чи ні. Для цього має бути якесь підтвердження. Я не можу дивитися на ситуацію зі сторони лікарів чи зі сторони паціентів. Для того є комісія, яка зробить свої висновки. На даний час дитина лежить і на животі, і на спині, і нічого їй не заважає.

“Дитину не госпіталізували, коли батьки вперше звернулися до лікарні, поставили неправильний діагноз. А потім ще й ситуація з довідкою”.

В.Паненко: Про ситуацією з довідкою теж не можемо судити напевне, хто правий. Щодо ситуації із діагнозом — правильно його встановили чи ні, остаточно відомо буде після службової перевірки. Уточнюється на даний час дуже багато моментів, тому що тут діагноз надто гіперболізований. Комісія, що працювала, не знаходить у хлопчика уражень хребта у вигляді переломів кісток.  А за те, що одразу не госпіталізували дитину, лікарі понесуть відповідальність.

Результати службової перевірки

У п’ятницю,  8 вересня, о 14.00 перевірка була закінчена, а хронологія подій — відновлена,  і головний лікар Василь Паненко повідомив журналіста RIA/20minut про результати перевірки.

— О 17.44 дитина була доставлена до нас. О 17.45 — зроблений запис у чергового лікаря-травматолога, що дитина потрапила до дитячої лікарні, який одразу ж і оглянув дитину. Медсестра у той час гіпсувала іншу дитину. Закінчивши гіпсування, обробила Тимофію ранку хлоргексидином, поставила пов’язку, відправила на рентген згідно рекомендацій травматолога. А через 15-20 хвилин хлопчика спочатку подивився хірург, а потім нейрохірург. Далі робилося УЗД. Нейрохірург приходив ще раз — коли готувалися рентгенівські знімки. Можливо, що вдруге підійшов і через сорок хвилин.

Коли проводили консиліум, виявили, що у дитини є тільки струс головного мозку і ротаційний підвивих першого хребця. Попередній діагноз щодо компресійних переломів хребта не підтвердився.

Грубих порушень у діях лікарів та медсестри немає, констатував Василь Паненко.

— Щодо діагнозу: згідно канонів медицини, є три дні для встановлення остаточного клінічного діагнозу. Затягувань по часу там не було: є записи лікарів, коли вони оглядали дітей, а також талон швидкої, де записано, коли дитина була доставлена до лікарні. Єдине, що процедурно вони не госпіталізували дитину. Ось за це вони будуть нести відповідальність: або зауваження по роботі будуть відмічені і зачитані їм на нараді, або подивимося, чи тягне це на дисциплінарне  стягнення. І, звісно, медсестра понесе відповідальність за неетичну поведінку.

Тимофія виписали у ту ж п’ятницю, порекомендувавши місячний ліжковий режим. А його батько Леонід Артем'єв направив заяву у обласний департамент охорони здоров'я на ім'я його директора, Людмили Грабович. У заяві він просить департамент провести окреме службове розслідування щодо ситуації із Тимофієм. 

Що робити батькам, якщо є сумніви у діях лікарів?

Олександр Білошкурський, адвокат

— Якщо батьки вважають, що медична допомога їх дитині надана неправильно або несвоєчасно, і ці факти підтверджені доказами, то у залежності від наслідків, за таке передбачена кримінальна відповідальність. Їм обов’язково треба проводити фото- або відеофіксацію, аби у подальшому мати докази дій, які здійснював лікар. Ясна річ, не можна покладатися тільки на слова батьків, для яких дитина — це найцінніше. Та й ніде не написано, що лікар мусить похвилинно фіксувати час, коли він, приміром, дав дитині ту чи іншу пігулку. Тож треба збирати усю документацію, що підтверджує епікриз, що підтверджує час знаходження дитини у лікарні. Навіть якщо наслідки неправильно встановленого діагнозу не привели до серйозних наслідків, лікарів можна притягнути до дисциплінарної відповідальності через скаргу до департаменту охорони здоров’я.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Olvol

    Опытные врачи и учителя состажем и категориями сейчас получают больше десяти тысяч. Так что пусть не ноют про то, какие они бедные.

    Виктор reply Olvol

    Для того чтобы получать больше  нужен немаленький стаж более 20 лет и высшие категории и даже при этом не все, главрачи, начмеды, реаниматологи , иногда завотделениями да, остальные далеко не всегда только половину этого

    Leonid Artemyev reply Виктор

    Это не дает им права вести себя так. Не нравится - пусть освобождают место молодым специалистам.

    Olvol reply Виктор

    И что вы хотите сказать этим? Вы мотивируете то, что врачи берут "внэски" наличкой, тем что троечнику, который научился в нашем имеющем дурную славу мединституте только курить и материться, не дают сразу 19 тысяч в первый же месяц? Ну вы и зажрались. Ув.врачи и учителя, посмотрите, что получают другие!

    Lesya Voytsitskaya reply Olvol

    Побыли бы пару дней на месте этого опытного врача (я говорю о тех которые руками работают и головой), не знаю хотели бы позавидовать зарплате. А судить со стороны очень просто и легко.

    Leonid Artemyev reply Lesya Voytsitskaya

    Леся, это не дает им права так безобразно вести себя, как они вели себя с нами. Это просто недопустимо. Если кому денег мало - пусть увольняются тогда и идут в программисты или сразу в президенты. Но по-хамски вести себя в травмпункт отделении - нельзя!

    Lesya Voytsitskaya reply Leonid Artemyev

    Я с Вами полностью солидарна. Хамство нужно сразу пресекать и не спорю, что такие "врачи" есть. С ними нужно бороться, особенно если это такое отношение к маленькому ребенку. Я больше хотела сказать, что еще остались хорошие специалисты и они должны получать достойную зарплату.

    Lesya Voytsitskaya reply Lesya Voytsitskaya

    Кстати тоже была в подобной ситуации, когда приехала вечером с больным ребенком на руках . Дежурный врач в приемной отказывался нас смотреть, потому что на это есть семейный врач.

    Olvol reply Lesya Voytsitskaya

    Вы зря меня передразниваете. У врача те же 2 руки или ноги и ест он столько же как остальные. Если в семье два врача с опытом работы, то вообще можно вполне неплохо жить, даже не имея огорода и без копейки взяток. Я о том, что "понять и простить" за взятки еще как-то можно тех, кто получает меньше 5 тысяч. Но врачи же отнюдь не голодают!

    Volodymyr Mokanyuk reply Olvol

    Да это с ночными 3600, знакомые колеги без категории на каждый день 2700 столько же как и санитарка. Доктор с высшей категорией  в нашем отделении на ставку с дежурными доплататами до 5000-6000 максимум

    Olvol reply Volodymyr Mokanyuk

    Назовите мне фамилию врача, который больше, чем пирожок, в своей жизни не взял. Только честно.

    Volodymyr Mokanyuk reply Olvol

    Я хирург со стажем 7 лет, на руки 3600 грн, могу скинуть распечатку в личку

    Olvol reply Volodymyr Mokanyuk

    На этом сайте нет лички, умник

    Leonid Artemyev reply Volodymyr Mokanyuk

    Владимир, я думаю, вы - хороший хирург и к вам тянутся люди ;). А те хамы в травмпункте - они просто не могут там быть и дня. Если Вам не нравится Ваше жалование - меняйте свою жизнь или не защищайте тут этих людей, хотя они и ваши коллеги.

    Olvol reply Leonid Artemyev

    Тянущиеся к тому или иному врачу люди в гос.больнице -  это уже коррупция. Потому что официально у семейных врачей есть приемные часы, а у дежурных в стационаре - посменный график работы. Но некоторые бюди идут к другому врачу за взятку.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up