Найбагатший в країні ректор живе у Вінниці. Декларації з копійками і мільйонами (ІНФОГРАФІКА)

  • Цього року вперше задекларували своє майно і доходи керівники навчальних закладів.
  • Інформація про статки ректорів вузів особливо актуальна під час вступної кампанії.
  • Редакція вивчила звіти про доходи керівників вишів, які працюють у Вінниці, і дізналася:
  • хто обскакав статками усіх та очолив рейтинг найбагатших ректорів країни?
  • як можуть перетворили зарплату на мільйони чесно уписані копійки?
Найбагатший в країні ректор живе у Вінниці. Декларації з копійками і мільйонами (ІНФОГРАФІКА)

ЗНО склали і випуски відгуляли – вступаємо. Який обрати навчальний заклад, абітурієнти з батьками визначилися раніше. Чи залежить їхня довіра до університету від того, хто очолює виш? 

Так чи ні, але на державному рівні визначили: це посада з корупційним ризиком. І цього року вперше змусили задекларувати своє майно і доходи керівників навчальних закладів. Вони, як посадовці публічного права, зобов’язані звітувати на portal.nazk.gov.ua. Описувати те, що мають у власності, чим користуються, і вказувати, скільки отримали за свою роботу на посаді, які приймали подарунки.

Ми подивилися декларації керівників шести державних вишів, які працюють у Вінниці. І в процесі перевірки з’ясувалося, що найбільш оплачуваний ректор в нашому місті – Донецького національного університету. Його зарплата у рази вища від решти перевірених.

Більше того, донеччанин з вінницькою пропискою Роман Гринюк обскакав статками (по загальній сумі доходу, коштів у банках та в готівці) усіх ректорів країни. У ТОП-20 найбагатших очільників університетів опинився на першому місці.
 

Відео дня
Роман Гринюк, ректор Донецького національного університету імені Василя Стуса


В декларації ректор ДонНУ написав, що живе з дружиною і тещею в будинку у Агрономічному, площею 130 квадратів. Власність не його, а жінчина. Як свої, ректор показав два гаражі. Машина – Honda CR-V 2008 року випуску, куплена за 273,403 тисяч гривень у 2009-му – належить дружині. Того ж року, як написано у декларації ректора, дружина придбала земельну ділянку в селі Донецької області. А от землю під Вінницею він купив сам, за 82 тисячі гривень, і уклав договір підряду на будівництво.

Другим найбільш оплачуваним у Вінниці ректором виявилася жінка – директорка торговельно-економічного інституту Наталія Замкова. Вона написала, що живе у Вінниці з чоловіком і сином у будинку в межах міста на 173 квадрати, має гараж і автомобіль Nissan, куплений п’ять років тому за 160 тисяч гривень. У чоловіка раніше і дорожче придбаний кроссовер Mitsubishi. Сім’я володіє акціями «Вінницького заводу фруктових концентратів і вин». Але цікавіше інше.

Наталія Замкова (в центрі), директор Вінницького торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету


Наталія Замкова показала подарунки, які мала минулого року. Написала, що у не грошовій формі отримала від профспілки щось за 247 гривень. А у грошовій формі мала подарунок (931 гривню) від комунальної організації "Центр матеріально-технічного та інформаційного забезпечення закладів освіти області".

Більше ніхто з ректорів про подарунки не писав у деклараціях. Деякі виправляли помилки, заповнюючи уточнені декларації. Не виправленою лишилася помилка ректорки педагогічного університету.

Наталія Лазаренко сказала журналісту RIA/20minut.ua, що з юристом надіслала пояснення про суму зарплати, але це залишилося ніяк не відображеним в декларації. Після суми зарплати за основнім місцем роботи вона написала без усіляких розділових знаків копійки, тому виглядає цифра тепер як 15 з лишком мільйонів. Яка насправді зарплата у керівниці педагогічного університету – подивіться нижче в інфографіці.

– Невже не можна зрозуміти, що то копійки? – обурилася ректорка, коли журналіст RIA подзвонив запитати справжню суму. – Це ж логічно подумати, що ректор не може заробити таку суму… Мене трошки ця тема починає виводити зі себе… Коли вперше прозвучала ця інформація, мені люди дзвонили і питали: «Вам охорона потрібна?»… Я не жартую. Реагую гостро, бо вже трошки навіть неприємно… Знайшлися ж люди, які почали ці 15 мільйонів вділити на 12 і вираховувати місячну зарплату, тому доводиться вже бояться за своє життя.
 

Наталія Лазаренко, ректор Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського


На відміну від інших ректорів, Наталія Лазаренко не пише в декларації про машини, гаражі, гроші на рахунках чи в готівці. Декларує тільки квартиру у Вінниці та ділянку з будинком в Агрономічному. Останній – придбаний в 2013 році за 152 тисячі гривень. Зарплата у ректорки педагогічного, як бачимо у звіті, найнижча з усіх перевірених нами ректорів.

Третій в рейтингу по оплаті праці на посаді – керівник технічного університету. Його декларація наповнена інформацією, але з нерухомості Володимир Грабко показав тільки хату в селі Велика Левада Хмельницькій області, яка належить йому наполовину. Квадратних метрів у Вінниці в декларації немає.

Дружина ректора Грабка з дочкою працюють в університеті. Усі члени сім’ї мають по машині. У глави сімейства – найбільш бюджетний варіант – старенький ВАЗ. А у жінок – іномарки. Усі тримають гроші і в банку, і вдома, у різних валютах. У кожного – свої і заощадження, і боргові зобов’язання.

Велику квартиру в місті задекларував тільки ректор медичного університету Василь Мороз. Ще показав, що має гараж, солідних розмірів дачний будинок, земельні ділянки. А уписаний керівником медвузу в декларацію автомобіль не назвеш представницьким – “Волга” випуску 90 року.

Василь Мороз, ректор Вінницького національного медичний університету ім. М.І. Пирогова


Валютний рахунок, як бачимо зі звіту, має дружина в ПриватБанку, де отримує хороші відсотки. Інформації про готівку, акції чи дивіденди немає. Є лишень запис про членство ректора в Благодійному фонді імені Пирогова.

А ректор аграрного університету Віктор Мазур, як розуміємо з його декларації, живе в Бохониках з дружиною у будинку 160 квадратів, що будується на чималій земельній ділянці. Про якусь іншу нерухомість немає даних. І за скільки придбав свій Mitsubishi utlander 2010 року випуску, ректор не вказав. Не написав також нічого про рахунки чи якісь інші види доходів, крім основної діяльності.  

Декларацію Віктор Мазур подавав двічі. Різняться обидва варіанти уточненням про 500 гривень, які отримала дружина ректора, викладачка. У першому варіанті ці гроші назвали премією до ювілейної дати, а в другому – матеріальною допомогою на поховання.



Читайте також:

На кому хата? Чиє майно вписали у свої декларації силовики Вінниці (ІНФОГРАФІКА)
 

Коментарі (11)
  • Татьяна Гончарук

    Цікаво, як так швидко встиг збагатитися ректор Донецького університету? Деякі професори вік працюють у Вінниці, але навіть і на квартиру не заробили живуть в гуртожитках. А тут Гринюк за два роки встиг так швидко збагатитися.
  • Ника Сазонова

    Оце виступають донецькі, найбагатший ректор України, а ще розповідає які вони обездолені. От вже спелся з нашою вінницькою владою, виділяють собі гранди, буцім наукові і ділять гроші між собою, прикриваючись освітніми реформами. От і збагачуюються
  • Емілія Войтович

    В країні на Сході війна, а ректор ДонНУ - найбагатший ректор Вінниці. І після цього ще нехай напишуть, що він бідний та нещасний. Якби не декларації всі б так не дізнались би правди.
  • Ярослав Гонтарук

    Одразу за рівнем доходів ректорів можна судити про рівень корупції. Можливо час надавати більшу допомогу від держави не "бідним донецьким" а кращим вузам.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Вінниці за сьогодні

12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up