Після збройного нападу колекторів. Винні банку 10 мільйонів, але виграли суд

Після збройного нападу колекторів. Винні банку 10 мільйонів, але виграли суд
  • До 10 мільйонів зріс борг власників елітної квартири на Замостянській, куди у травні приходили колектори з пістолетами.
  • Вони зламали замок і поклали на підлогу підлітка, що був дома сам.
  • Поки кримінальна справа розслідується, родина виграла суд з банком.
  • Що це рішення змінило в кредитному конфлікті?

Рішенням апеляційного суду банку заборонили виселяти подружжя з дітьми із їхньої квартири на Замостянській, яку вони заклали за кредит. Олександр з дружиною взяв 180 тисяч доларів на розвиток бізнесу в «ПУМБ» ще до стрибка курсу. Коли родина не змогла виплачувати справно, банк переоформив їхнє єдине житло на себе та здав його в оренду людям з колекторської компанії.

Колектори не раз приходили виселяти мешканців з елітної квартири, а останнього разу – зі зброєю. Як увірвалися в елітну квартиру люди з пістолетами, 20minut.ua розповідав на початку травня. Тоді удома був син власників, 16-річний школяр. Група чоловіків на чолі з жінкою зламали замок вхідних дверей і поклали підлітка лицем у підлогу. До того він встиг натиснути тривожну кнопку. Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом проникнення в квартиру, кваліфікувавши його, як самоуправство.

Що нападники – це колектори, розказав редакції боржник по кредиту. Він за позику заставив квартиру, яка коштувала 250 тисяч доларів. Спершу виплачував, а після стрибка курсу домовлявся з банком про погашення боргу шляхом продажу квартири. Не домовився. І тепер Олександру сказали, що він має сплатити 10 мільйонів гривень, щоб розрахуватися до нуля. Як пояснили його адвокати, в озвученій сумі боргу половина – то банківські нарахування.

Відео дня

– Це проблема всіх кредитів по нашій державі, – говорить адвокат Тетяна Мишковська. – Якщо платиш по графіку щомісячні платежі, то в тіло заходить буквально 10%. 80% – це проценти і ще біля 10-ти – банківська комісія. Тобто люди гасять-гасять, а майже все іде на обслуговування кредиту. А по новому курсу долара ніхто не може платити в принципі. Отримуємо ж зарплату в гривнях, і вона не сумірна.

Про нараховані мільйони 

– Люди перестали платити чи платили якимось частками, – продовжує адвокат. – А по старим договорам (зараз так заборонено писати) в першу чергу гаситься пеня, штрафні санкції, прострочені відсотки, потім строковідсотки, потім прострочки по тілу і тільки після всього цього – тіло основне. От так і нарахували ці 10 мільйонів. Із них майже 5 мільйонів пені. 

Тільки шляхом переговорів з банком, яка каже Тетяна Мишковська, можна закрити узятий за старим курсом валютний кредит. І перемовини почалися після рішення апеляційного суду, який надав законної сили забороні виселяти сім’ю з дітьми із заставленої квартири.

– Звісно, що юристи банку можуть продовжувати судитися далі, але толк з цього буде який? Банк не отримує коштів і власник квартири проводжує сидіти, як на пороховій бочці, – говорить адвокатка. – Сьогодні ми, маючи рішення на нашу користь, можемо вести мову або про реалізацію цієї квартири з повним погашенням боргу по кредиту, або домовлятися про суму, за яку мої клієнти можуть залишити квартиру собі. 

Якщо просто занести гроші в банк, то вони погасять пеню. Тому Олександр хоче укласти з банком додаткову угоду, де були б прописані реальні умови закриття боргу по кредиту. Паралельно з цим, нагадаємо, поліція продовжує кримінальне провадження, відкрите після нападу колекторів. Тож потерпіла сторона цілком може використати цей момент, як перевагу в переговорах. 

– Банк довів сам до ситуації, в якій йому вже з нами воювати стало важко. Самі полізли в квартиру зі зброєю, – нагадує Тетяна Мишковська травневі події з силовим захватом помешкання.

– Це розбій або бандитизм! Інакше не назвати, – говорив тоді журналісту 20minut.ua Олександр і розказував, що керувала колекторами жінка, а серед її підлеглих був учасник АТО з пістолетом. – Цей АТОвець мав із собою аж 100 набоїв. З чотирма ріжками прийшов заходити в «орендовану» квартиру…

Кримінальний бік спору

Колекторів поліція затримала на місці. Вони якийсь час утримували підлітка, зачинившись у квартирі. Але при поліції випустили хлопця. Адвокати його батьків тоді зафіксували на фото та відео учасників кримінальної події і надали ці записи редакції. Дивіться в статті «Озброєні колектори зламали броньовані двері і вклали підлітка лицем в підлогу».

Редакція сьогодні поцікавилася в поліцейських, чи ще не завершили вони розслідування дій колекторів. Начальник Лівобережного відділення Роман Андрущак сказав, що слідчий продовжує працювати. А на питання, чи не було спроб повпливати на закриття незручної для банку справи, співрозмовник сказав: до нього з таким не підходили.

Потерпіла сторона, нагадаємо, хотіла, щоб кваліфікували дії колекторів суворішою статтею Кримінального кодексу. Досі поліція підстав для цього не бачить. Раніше Роман Андрущак пояснив, чому на Замостянській було самоуправство, а не розбійний напад. Сказав, що колектори зброю не застосовували. Тільки налякали сина власників тим, що озброєні.

Тим не менше, як дізналася редакція, підліток не обійшовся легким переляком. Вся родина після травневого зламу квартири живе в постійному страху один за одного. Чим завершиться їхня кредитна історія з криміналом, побачимо згодом. 


Читайте також:

Чи треба така поліцейська робота? «20 хвилин» зібрав докази у фото та відео

Серійного злодія-«мажора» відпустили. Бо він просився та правосуддя допомогло

«Купити крадене може кожен». Засуджений бізнесмен вимагає повного виправдання

Перерахуй 800 гривень, бо заплатиш за покраску. Автовласникам лишають записки

Озброєні колектори зламали броньовані двері і вклали підлітка лицем в підлогу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • truemalay turemalay

    Я шо-то не пойму хата за 250 тыс долларов есть, а 180 тыс вернуть не мог??? Редактор 180 тыс грн или баксов? Ты олень статью перечитвал перед тем как постить?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up