Пластикові вікна у 15 школі: замінити не можна залишити

Пластикові вікна у 15 школі: замінити не можна залишити

У 15 школі проводиться термореновація — утеплення фасаду, заміна усіх вікон на енергозберігаючі та реконструкція даху. Чи доцільно було замінювати усі вікна, адже у деяких класах їх поставили лише 3-4 роки тому? Хто буде ремонтувати укоси після заміни вікон і за чий рахунок? Чи встигнуть будівельники до 1 вересня? На ці та інші питання хотіли почути відповіді батьки учнів 15 школи

Олександр Петровський, батько шестикласника Нестора, звернувся до редакції з проханням розібратися й висвітлити ситуацію.

Олександр Петровський хоче дізнатися, чи насправді необхідно було замінювати усі вікна у школі. Адже у деяких класах пластикові вікна були встановлені 3-4 роки тому

— Ми дізналися, що наша школа отримала гроші на утеплення, це була приємна новина, за що велика подяка мерії, яка знайшла можливості. Тому що я знаю, що 15 школа не потрапляла у грантові програми, тобто це додаткове фінансування. Так як збиралися зробити якийсь внутрішній ремонт, «підлатати» і освіжити, то батькам у Вайбері прийшло повідомлення, в якому запропонували зібратися і обговорити питання, пов'язані з ремонтом, — розповів Олександр. — Ми прийшли на загальні збори батьків і учителька сказала, що є певні проблеми, які потрібно усунути. Ми пішли у наш клас і з подивом виявили, що у нашому достатньо комфортному, хоч і не «люксовому» класі, відбулася заміна пластикових вікон на нові пластикові вікна. Олександр додав, що строк експлуатації хорошого пластикового вікна до 50 років, тому не зовсім зрозуміло, навіщо їх було міняти, адже вікнам було 3-4 роки максимум.

Пластикові вікна, які довелося замінити

— І у зв'язку з цією заміною робочі «рознесли» весь клас, «полетіли» усі відкоси, були пошкоджені бокові стіни, на яких шпалери, виламані підвіконня, увесь клас завалений будівельним сміттям, — сказав Олександр і запропонував журналістам піти й переконатися на власні очі.

Відео дня
В одному із класів у 15 школі

Олександр розповів й про іншу проблему: дах був не перекритий у сезон дощів, і волога ринула у класи. — Якщо наш клас не постраждав, то у сусідньому класі та в коридорі серйозні патьоки на стінах, що може призвести до грибка.

У коридорі 4-го поверху

Дружина Олександра Олена запитує, виділили кошти, щоб поставили вікна і усунули потім недоліки чи просто виділили гроші на вікна? Тоді хто має доробляти усе? Каже, що обурює те, що батьків просто поставили перед фактом «Ось такий у нас клас, діти тут навчатися не можуть».

В одному із кабінетів
Олександр Петровський вважає, що якщо це комплексна програма енергоекономії, то тоді має бути чіткий акт енергоаудиту. Але будь-який акт енергоаудиту треба проводити у зимовий період. Спеціальні прилади в опалювальний сезон показують, у якому місці втрачається тепло. Але 15 школа потрапила у дану програму всього декілька місяців  тому. — Можна було порахувати кошторис з урахуванням того, що частину вікон не треба міняти, а ці гроші йдуть на внутрішні роботи.
Коридор

Всі неенергозберігаючі вікна — на енергозбергіаючі

Йдемо разом із батьками на збори у школу, де директор Олександр Черешнюк має роз'яснити ситуацію.

— Після того, як школа буде утеплена, фахівцями КП «Вінницяміськтеплоенерго» буде виготовлено енергетичний паспорт будівлі, на підставі якого виставлятимуться коефіцієнти, згідно яких здійснюватиметься плата за теплопостачання, — розповів директор. — З метою покращення енергоефективності будівлі, необхідно поміняти всі неенергозберігаючі вікна на енергозбергіаючі. Тому заходи здійснюються в комплексі.

За словами Олександра Черешнюка 1 млн 100 тисяч гривень виділили з міського бюджету на школу, щоб замінити 185 вікон.

— Я говорив з директором 34 школи, в них ще того року була здійснена комплексна термореновація будівлі, каже, що на третину зменшилось використання теплової енергії. Розумію, деякі нюанси будуть, можливо, десь у коридорі не встигнуть зробити укіс. Підвіконня також будуть замінені, вчора 13 серпня, привезли останню партію вікон (50 штук), як тільки вставлять вікна, починають установку підвіконь, —  сказав директор.

Батьки задають питання, чому неакуратно знімали вікна? На це пан Черешнюк пропонує подивитися на укоси, які повинні бути косими, а вони рівні.

— Я попросив будівельників, щоб старі пластикові вікна виймали акуратно, аби їх можна було продати, і батьки за ці кошти мали можливість відремонтувати укоси, — каже директор. — Ви продасте вікна, вже знайшовся покупець, отримаєте 3000 грн і зможете все привести у порядок. Зробити укіс на одне вікон коштує приблизно 400 грн, якщо в класі три вікна — це 1200, ну нехай 1500, плюс залишаються кошти на матеріали.

Також батьки зауважили, що затопило деякі кабінети 4-го поверху, бо дах досі не накритий, не можна у класах нічого робити, поки не накриють дах. На це директор школи відповів, що дах затягують до кінця плівкою та починають кріпити металопрофіль.

Олександр, який звернувся до редакції, пояснює іншим батькам, що, як він зрозумів, школу спочатку не повинні були утеплювати. — Але на наше щастя десь попалося незаконне будівництво, яке вирішили узаконити, і нас вирішили утеплити. Ми отримали «дарованого коня», де замовником виступає виконком. Школа не є замовником, вона по великому рахунку посередник, —  каже Олександр.

Наприкінці зустрічі батьки висловили побоювання, що не встигнуть все зробити до початку навчального року. На що директор відповів, що будівельники намагаються завершити роботи у встановлені терміни.

У 15 школі високе споживання енергоресурсів

Директор департаменту освіти Оксана Яценко пояснила, що термореновація будівлі школи №15 здійснюється за рахунок коштів інвестора, відповідно до інвестиційної угоди, укладеної між виконавчим комітетом та інвестором.

Енергоефективні заходи — це комплексні заходи: якщо замінити лише дах, і не утеплити стіни, це не є ефективним, якщо утеплити стіни, і не утеплити дах —  аналогічно це неефективно. Третьою складовою є вікна.

— Вікна, встановлені за батьківські кошти, не відповідали ДБН (державним будівельним нормам), тому не давали необхідного енергоефекту. При виборі школи для здійснення заходів з термореновації, аналізувалися показники теплоспоживання всіх навчальних закладів міста, при цьому, споживання тепла у 15 школі є вищим середнього показника по місту — пояснила Оксана Яценко.

— Щоб школа мала енергоефективність, інвестор замінив частину старих вікон (38 дерев'яних), а за рахунок коштів міського бюджету було замінено ще 185 вікон. Вікна, які встановлюються,  відповідають вимогам енергоефективності та ДБНам.

Також Оксана Яценко прокоментувала, що утепелення почали робити не з фасадної частини будівлі, а із зворотного боку з метою забезпечення безпеки дітей. Адже роботи почалися у середині травня, а до 23 червня у школі ще працював пришкільний табір. Також хід виконання робіт контролюються інженером з технічного нагляду департаменту освіти міської ради. Підряднику було наголошено про необхідність закінчення всіх будівельних робіт до початку навчального року.

Роботи розпочали із зворотнього боку школи

Журналісти продемонстрували працівниці фірми по установці вікон наклейку на склі нових вікон із 15 школи. Працівниця фірми підтвердила, що нові вікна дійсно є енергозберігаючими.

Вікна є енергозберігаючими
Підряднику наголошено про необхідність закінчення
всіх будівельних робіт до початку навчального року

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Андрей Валерийович Шевчук

    Добрый день . Не можу поняти  для чого міняти шило на мило-  старі пластикові вікна - на вікна того самого класса,а той можливо  економ класса . Щоб добитись доброй тепло и шумоизоляции для дітей потрібно поставити що найменше пятикамерну профільну систему з 40 склопакетом з енергозбереженням .
  • Любочка Завальнюк

    О Боже!!!!!!!!!!!! Моя дитина там вчиться!!!!!!!!!!!!!!!!!Який Жах!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Дякую за статтю завтра ранком я в школу!!!!!!!!!!!!!!!! Любов Завальнюк.
  • Виктор Любавин

    Утеплювач кріпиться на зонти які просверлені  крізь  плитку, якщо правильно  зробили то відвалиться тільки разом  зі  стіною.
  • Іван

    Просто цікаве утеплення фасаду: на стару плитку кріпим новий утеплювач і через пару років стара плитка відвалюється разом з новим утеплювачем. І знову потрібен ремонт.  Крутий ремонт!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up