Романюку з банди «Заверуха і КО» знов продовжили арешт. Що він сказав суддям?

Романюку з банди «Заверуха і КО» знов продовжили арешт. Що він сказав суддям?
- Буду відстоювати свою невинуватість, - сказав Андрій Романюка, коли просився під домашній арешт (фото з його сторінки у Фейсбук)
  • Вінничанина Андрія Романюка, як учасника озброєного нападу на АЗС та розстрілу екс-беркутівців, й надалі триматимуть в СІЗО.
  • Сьогодні, 6 лютого, йому та ще одному співучаснику злочинів трирічної давнини продовжили арешт.
  • Хлопці не розуміють, чому організаторку нападів Віту Заверуху відпустили з-під варти, а їх ні.
  • Емоційний виступ Андрія Романюка на суді з’явився у мережі.

– Двоє звинувачених два з половиною року знаходяться на волі. Одна зі звинувачених, якій інкримінують організатора, знаходиться вже рік на свободі. А нам не дали можливості пом’якшити запобіжний захід і проявити свою відповідальність, – говорив на сьогоднішньому засідання в київському суді вінничан Андрій Романюк.

Від вже три роки провів за гратами у столичному слідчому ізоляторі разом з Євгеном Кошелюком. Обоє – звинувачені у кримінальному провадженні про озброєний напад на АЗС та розстріл правоохоронців у Києві. В цій справі, яку називають «справою Заверухи і КО», ще троє фігурантів. Найбільш знана із них - вінничанка Віта Заверуха, яка рік тому вийшла з-під варти під заставу у розмірі 1,6 мільйона гривень, та залишається під слідством, як головна підозрювана –організаторка злочинної групи.

Ще один підозрюваний вінничанин – Дмитро Ситніков, якого раніше відпустили під домашній арешт. Про історії цих хлопців та скандальної «Вітамінки» редакція RIA/20minut.ua писала у матерілі «Які вони, вінницькі діти війни». А про те, за що вінничани потрапили в столичні кримінальні новини, розповідали у статті «Повна історія справи Заверухи і КО».

Відео дня

Сьогодні, 6 лютого, засідання в Дарницькому суді Києва нагадало про кримінальне провадження, яке відкрили після травневих подій 2015 року. Тоді група молодих людей, у переважній більшості вінничан, названих згодом озброєним організованим злочинним угрупуванням, наробила неабиякого шуму в столиці. Напад на АЗС з пограбуванням. Розстріл колишніх беркутівців з АТОшних атвоматів. І опір з гранатами працівникам міліції під час затримання в найманій столичній квартирі.

У Фейсбуку бачимо пости киян, які ходять на слухання по цій кримінальній справі, як група підтримки звинувачених. Там читаємо, що Андрію Романюку та Євгену Кошелюку вже 19-й раз продовжили арешт на два місці – до 6 квітня. Їхні однодумці постять фотографії з акції підтримки, тримаючи у руках плакати з підрахунком днів у СІЗО. Пишуть, що кількість діб перевалила вже за тисячу, пішов 33-й місяць.


На сторінці самого Андія Романюка та в акаунті підтримки в'язня Andriy FreeVorobey Romaniuk з’явилося відео з сьогоднішнього засідання в Дарницькому суді міста Києва. Прокурори просили продовжити арешт обвинувачених в тяжких і особливо тяжких злочинах. Чим аргументували – подивіться на запису з засідання:

 

Представниця потерпілих правоохоронців назвала хлопців за гратами небезпечними не тільки для оточуючих, а й для самих себе. Мовляв, вони ж додумалися стріляти з автоматів на заправці.

– Від їх дій загинули два мої товариші. Я отримав 6 вогнепальних поранень і, як наслідок – ампутацію ноги і другу групу інвалідності, – говорив екс-міліціонер, що став потерпілим у цій справі.

Вони просили не відпускати арештантів на свободу. Але найдовше виступав вінничанин Андрій Кошелюк. Запис його промови зайняв більше 15 хвилин часу. Він гучно відстоював свою позицію патріота, називав себе жертовником та обурювався, що інших давно звільнили за тим самим звинуваченням.

У відео-кадри промови «Вороб’я» потрапила Віта Заверуха, яка зараз знаходиться під особистим зобов’язанням. Названа слідством організаторкою злочинної групи вінничанка, листала телефон і жувала гумку, поки її товариш емоційно виступав.

Із виступу Андрія зрозуміло, що слухання справи «Заверухи і КО» ще навіть не почалося по суті. Протягом останнього року читають перший обвинувальний акт із двох, які передала до суду прокуратура, і прочитали лишень його половину. 

– У справі 160 свідків. До чого ми дотягнемо? До чого, що із них при пам’яті залишаться п’ять? – питав юнак.

– Буду відстоювати свою невинуватість, – ще одна цитата Андрія Романюка, який просився під домашній арешт та подав письмове заперечення на клопотання про продовження тримання під вартою.    

Але судді прийняли таке ж рішення, як до того вирішували різні колегії 18 разів. Про два місяці арешту.

Основне про справу «Заверухи і КО»

Ось усі обвинувачені в тероризмі і бандитизмі, скоєному в складі злочинної групи, що здійснила збройний напад на АЗС і вбивство двох співробітників міліції навесні 2015 року в Києві:

  • вінничанин Андрій Романюк (Воробей, доброволець АТО, майданівець, на час пред’явлення обвинувачення – 17 років),
  • вінничанин Дмитро Ситніков (16),
  • вінничанка Віта Заверуха (Вітамінка, доброволець АТО, неодноразова героїня скандальних новин, 18),
  • кияни Євген Кошелюк (19) та Микола Мнишенко (16).

Їх звинувачують у створенні угрупування, яке готувало теракт задля підриву довіри до влади. Обвинувальний акт столичні суди тричі повертали на доопрацювання. В останньому, Андрію Романюку Генпрокуратура вимагає 15 років ув’язнення, Євгену Кошелюку – довічне позбавлення волі.

Їх обох та Віту Заверуху просували вінницькі депутати на голосування в облраді у списку політв’язнів. Виник скандал на сесії і активістам дали список з кількох десятків претендентів із проханням помітити людей, яких вони вважають жертвами політичних репресій, Заверуху, Кошелюка, Романюка ніхто не відзначив. Їхню справу не мішають з політикою, а вважають «чистим» криміналом.


 

Читайте також:

Почали суд над Заверухою і Ко по-тихому

Повна історія справи Заверухи і Ко. Їм можуть „пришити” вбивство Бузини

Справу Заверухи і хлопців відправили знов на розслідування, а адвокати хотіли відводу судді

Віта Заверуха вийшла на волю. Благодійник вніс за неї 1,6 мільйона застави

Які вони, вінницькі діти війни

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Юрий Бондарук

    я чогось не розумію? Звідки в дівчини 1.6 мільйона гривень, щоб заплатити заставу?
  • З.А.Глядач

    Ну,потримають їх ще рік чи два,проведуть ''суд'',навіть щось ''присудять'',а потім за ''законом Сявченко'' випустять. Держава ще й винна буде.
  • ВАЛЕРІЯ Бурковська

    Майдан-Війна-В'язниця - все логично, там ему и место.
  • Next

    Одна зі звинувачених, якій інкримінують організатора, знаходиться вже рік на свободі.

    З.А.Глядач reply Next

    А колеги загиблих знають про її місцеперебування?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up