Серійного злодія-«мажора» відпустили. Бо він просився та правосуддя допомогло

Серійного злодія-«мажора» відпустили. Бо він просився та правосуддя допомогло
  • Дурив продавців фальшивими грішми і крав дорогі речі.
  • Дев’ять епізодів зібрали у кримінальну справу випускника академії МВС.
  • Міський суд посадив його, а апеляційний назвав вирок про реальне позбавлення волі надто суворим.
  • Серійного злодія, який і раніше мав проблеми з Законом, відпустили додому, протримавши в СІЗО тільки 3 із половиною місці.

Через те, що крадій і шахрай нібито щиро розкаявся, його відпустили на свободу з випробувальним терміном. Йдеться про офіційного непрацюючого вінничанина, який здобув юридичну освіту в академії МВС, трохи послужив у внутрішніх військах, але звільнився, бо мало платили. У пошуках більших заробітків він, схоже, і став на злочинний шлях. Вже коли почався суд, до справи додавалися нові й нові епізоди…

Про кожний з дев’яти злочинів випускника вузу системи МВС редакція писала у цій статті – «Мажор» розраховувався фальшивками і крав. А прокурор просив його не садити. Одну крадіжку, нагадаємо, юнак скоїв в стінах корпорації RIA. Прийшов на співбесіду в пошуках роботи і прямо під камерою спостереження поцупив ноутбук співробітниці, поки вона відійшла.

За всі крадіжки і за шахрайства з фальшивими грішми винесли звинувачувальний вирок на початку березня цього року. Підсудного одразу забрали з Грушевського, 17 під конвоєм до слідчого ізолятора. В місцях позбавлення волі, за вироком першої інстанції, офіційно непрацюючий «мажор» з юридичною освітою і двома судимостями за плечима (була ще одна крадіжка і ДТП) мав провести 4 роки й 10 днів. Але він вже – на волі.

Відео дня

На стороні злодія

Редакція одразу після вироку цікавилася у прокуратурі, чи подаватимуть апеляцію на рішення і якого змісту вона буде, бо вирок судді Іванченка був суворіший, ніж просив представник державного звинувачення. Ні прокурор, що працював в суді по цій справі, ні його керівник не сказали журналісту, чи проситимуть знову для цього підсудного «умовне».

Тепер знаємо, що відпустити його на випробувальний термін просив в апеляції сам «мажор». Такого ж змісту подавали апеляційні скарги і його два адвокати. Прокуратура ж знайшла помилку міського суду в доданих 10 днях за невідбуте раніше покарання. З’ясувала, що обвинувачений мав погашену судимість, коли скоював свіжі злочини, а це значить, доплюсували йому ці дні несправедливо.

І ось в реєстрі судових рішень з’явився вирок, винесений 18 червня, який задовільнив усі чотири апеляції разом – і сторони звинуваченого, і прокурора. Колегія суддів Апеляційного суду Вінницької області під головуванням судді Бурденюка вирішила: до загратованого юнака можна застосувати норму про звільнення від покарання з випробуванням. Бо він вже посидів 3,5 місяці і зробив належні висновки.

Так молодого чоловіка, який п’ять разів у різних місцях Вінниці розраховувався фальшивими п’ятисотками, забираючи решту справжніми грішми, та ще чотири рази цупив цінні речі в людей, звільнили з-під варти одразу після проголошення цього рішення.

Пожалів гуманний суд

Докладно про злочини звільненого після апеляції «мажора» читайте тут. Журналіст говорила з ним в міському суді і запитувала, чому пішов на правопорушення. Юнак, нагадаємо, пояснив все складним періодом в житті через розрив з коханою. Щось подібне прозвучало з його вуст і в суді апеляційної інстанції. Де брав фальшивки, не сказав. Цього не встановило і слідство. Принаймні, у двох вироках не бачимо про це ні слова.

Зате читаємо аргументацію того, чому після дев’яти епізодів людина має право бути на волі, замість працювати у виправному закладі. Ось кілька цитат з вироку:

«...перебуваючи під вартою обвинувачений мав змогу усвідомити та критично проаналізувати свою поведінку, про вказане він запевнив учасників судового засідання та суд»

«...покарання у виді реального позбавлення волі, є надто суворим і його застосування потягне за собою порушення засад виваженості та справедливості, які включають наявність розумного балансу між захищуваними інтересами суспільства та правами особи, яка притягується до кримінальної відповідальності, оскільки це поставить в складне становище сім’ю обвинуваченого, він втратить роботу, що на переконання суду не відповідатиме меті покарання, гуманності та справедливості»

«...обвинувачений вчиняв заходи щодо повернення майна потерпілих, які не мають претензій та не наполягали на суворій мірі покарання».

Як усіх заплутали

Насправді наполягала на тому, аби апеляція не змінила покарання викрадачу її ноутбука співробітниця RIA. Вона не пропускала жодного судового сідання ні в міському суді, ні в апеляційному. А перед вироком жінці подзвонила помічниця судді і повідомила про перенесення слухання на 18 червня. Потерпіла записала у робочому блокноті названий їй час та передзвонила журналісту, що теж мав почути вирок.

Коли 18 червня редакція уточнювала час засідання через прес-секретаря суду, то виявилося, що засідання вже відбулося. Ніби випадково вийшло так, що потерпіла почула по телефону запрошення на 15.30, а засідання провели об 11.30. Повістки на цю дату єдина з усіх потерпілих, яка не відмовилася від участі в справі, не отримала взагалі. Але в суді наполягають: не могли сказати по телефону потерпілій не той час, що офіційно призначили.

– Помічник головуючого судді у справі повідомив потерпілій про розгляд справи. Про це він склав відповідну довідку, – говорить прес-секретар Апеляційного суду Вінницької області Надія Чорна-Гаража. – Порушення прав потерпілої немає, адже її участь у судовому засіданні, коли обвинувачений виголошує останнє слово, не обов’язкова. До того ж вирок вона не оскаржує. Ухвалу ж апеляційного суду потерпіла може оскаржити упродовж 3-х місяців з дня отримання копії судового рішення, яке їй обов’язково надішлють, як учаснику, котрий не був присутній під час проголошення ухвали в суді.

Вирок злодію змінили тільки в частині покарання, бо обставини ніхто не оскаржував. Присудили «мажору» ті самі 4 роки, але без помилково приєднаних 10 днів та зі звільненням від покарання з випробуванням – з іспитовим строком 2 роки. Простіше кажучи, дали два роки «умовно» і відпустили одразу ж додому.   

Трохи про вкрадене

Про велику цінність інформації, як зберігалася на вкраденому в неї ноутбуці, говорила потерпіла співробітниця RIA учасникам судового процесу в дебатах. Наполягала на суворому покаранні якраз тому, що виправити завдані їй збитки вже не можливо. Крадій видалив всю інформацію, переш ніж занесли техніку в ломбард.

Їй досі не повернули оцінений експертами у без малого 6 тисяч гривень ноутбук. Адвокат перед самим вироком пропонував жінці компенсувати офіційно визначену вартість вкраденого на умові, що вона напише розписку про відсутність претензій до його клієнта. Так домовилися з усіма іншими потерпілими. Тільки власниця ноутбука відмовлялась від розписки, яка мала пом’якшити вину підсудного.

«В судовому засіданні потерпіла просила суд залишити апеляційні скарги без задоволення, оскільки викрадений у неї ноутбук їй не повернуто» – ось так формально описав суд позицію співробітниці RIA, яка у своєму виступі говорила більше про цінність знищеної крадієм інформації, котру вона напрацьовувала роками і вже не відновить. Ще казала, що не вірить в каяття звинуваченого, бо не раз зловила його на брехні.

Потерпіла тепер думає, чи не тому завершили розгляд без неї, що вона була проти пом’якшення вироку. Чи оскаржуватиме вирок заплутана дзвінками про перенесені слухання потерпіла? Про це редакція повідомить в наступних публікаціях. Також розкаже читачам, як віддають крадені речі з кімнати зберігання речових доказів і в якому стані вони повертаються власникам через роки судових розбирань.


Читайте також:

«Мажор» розраховувався фальшивками і крав. А прокурор просив його не садити

«Купити крадене може кожен». Засуджений бізнесмен вимагає повного виправдання

Перерахуй 800 гривень, бо заплатиш за покраску. Автовласникам лишають записки

Мільйонна справа в суді – пшик. Лідера фінансової піраміди трошки оштрафували

Поскаржитися на адвоката коштує півзарплати. Чому й за це тепер деруть гроші?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Max

    Почему-то очень мало информации о персоне этого "мажора". В предыдущей статье он говорил, что работает грузчиком, но журналист утверждает, что одет дорого. Да и то, как много людей задействовано в его отмазке (адвокаты, судьи, прокуроры), наталкивает на мысль, что парень с не очень простой семьи. Интересно, какой именно?

    Юрий Бондарук reply Max

    еврейской?
  • Юрий Бондарук

    в апеляційному суді теж люди і їм теж гроші потрібні)))
  • Ivan Kulik

    У нього як я зрозумів,було 2 адвоката,значить він накрав добре грошей,таких гадюк та ще й мав юридичну освіту,він добре знав і знає що такого робити не можна....таких треба судити та щей на довго,а то що він покаявся то це брехня
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up