У реєстрі, як на дошці ганьби. Серед неплатників аліментів депутат і бізнесмен

У реєстрі, як на дошці ганьби. Серед неплатників аліментів депутат і бізнесмен
  • Кожний п’ятий аліментник вже півроку не платить, тому таким забороняють водити авто, носити зброю, ходити на полювання та виїжджати за кордон.
  • На електронній дошці ганьби, тобто в публічному реєстрі, уже можна знайти усіх боржників.
  • Державні виконавці розповіли, на кого нововведення подіяли, а кому власна репутація та доля їхніх дітей до лампочки.   

Один чоловік привів колишню дружину за руку до державного виконавця і при ньому віддав 70 тисяч гривень боргу по аліментах. Другий – через дві години після того, як склали протокол, приніс 30 тисяч гривень.

Наскільки дієвими стали нові санкції для неплатників аліментів? Як розповіли в державній виконавчій службі, результат вони відчули відразу. А закон, який запровадив ряд нових покарань для тих, хто не виплачує гроші на дітей після розлучення, набрав чинності лишень місяць тому, 6 лютого цього року.

Уже за місяць, як розповіли в управлінні юстиції, завдяки нововведенням вдалося погасити майже 2 мільйони боргу за аліментами перед 550 тисячами дітей. Це дані по Україні.

Відео дня

А в нашому регіоні поки що ефект від запроваджених змін не рахують великими цифрами в грошах. Кажуть тільки, що з 25 тисяч платників аліментів кожний п’ятий – це боржник. І роботу з такими вже почали.

Державні виконавці ставлять галочки на тих, кому дорога на електронну дошку ганьби – тобто до публічного реєстру неплатників аліментів. А до злісних неплатників – застосовують каральні санкції, які тепер не потребуть погодження в суді. Досить скласти протокол, дочекатись строку оскарження, а потім направити його в прикордонну службу, поліцію чи інший контролюючий орган.  

Каральна машина

На тих, які не платять гроші на дітей більше, як півроку, зараз складають протоколи. Ними забороняють виїзд за кордон, керувати транспортними засобами, носити зброю та їздити на полювання. Також – приймати рішення про виїзд чи не виїзд своєї дитини за кордон.

І в нас в регіоні вже застосували найганебніше покарання – направили двох боржників на суспільно-корисні роботи. Відпрацьовувати свої борги за рішеннями судів будуть безробітні мешканці Бершадського району. Місцева влада визначила, де їм відгортати сніг, довбати лід чи прибирати сміття.

– Це дуже класна новація, яка буде результативним важелем впливу на боржників, – говорить про «виправні роботи» начальник територіального управління юстиції у Вінницькій області Юрій Круголь. – І ми першими в Україні маємо рішення по неплатниках аліментів про призначення покарання у вигляді до 240 годин суспільно-корисних робіт, оплата за які піде на погашення боргу дитині.  

–  Один із них має сплачувати аліменти на користь трьох дітей та заборгував близько 70 тисяч гривень. Другий – має сплачувати на користь двох дітей і заборгував понад 30 тисяч гривень, – розповів начальник управління державної виконавчої служби Олександр Чорнобай. - Ці батьки ніде не працюють, тому державні виконавці не змогли організувати відрахування аліментів із їхньої заробітної плати.

– Коли боржник працює і має доходи, то виконавчий лист відправляється за місцем роботи і з роботи здійснюватимуть відрахування, – пояснює Юрій Круголь. – Але в нас немало людей зараз працюють не офіційно, немало на мінімальну зарплату, і саме це стало підставою для того, щоб підвищили відповідальність за несплату аліментів і витягнули назовні цих боржників.

Не платиш – до реєстру

Понад 75 тисяч прізвищ внесли в публічний реєстр неплатників аліментів, який запрацював нещодавно. У цей реєстр автоматично потрапляє кожний, хто має заборгованість, більшу трьох місяців.

Вінничан та мешканців області у цьому реєстрі майже 6 тисяч. Щоправда, відокремити їх від решти боржників неможливо. Пошук в цій базі даних, яку можна назвати електронною дошкою ганьби, працює тільки за прізвищем, іменем, по-батькові та даті народження.

У державній виконавчій службі пояснюють: в реєстр вносять саме ту кількість інформації, яку не можна назвати порушенням персональних даних. Додати місце роботи – це вже порушення.

– У реєстрі не знайдеш інформації про місце роботи боржників, але наскільки мені відомо, є там серед них голова селищної ради, який є також депутатом цієї ради, – говорить Олександр Чорнобай. – Це що стосується чиновників. А про багатіїв розкажу. Є у нас досить складне виконавче провадження в Ямпільському районі. Привітний підприємець, маючи дві фірми, всіляко ухиляється від сплати аліментів. Найняв двох адвокатів і оскаржує усі наші дії, чим затягує процес виконання. По ньому вже порушили кримінальне провадження за злісне ухилення від сплати аліментів. Тепер ось наклали чотири постанови про заборони й будемо сподіватися, що максимально швидко погасимо заборгованість. Вона у нього близько 80 тисяч гривень.

Усіх під один маховик

Усього ж з початку набрання чинності нових санкцій для аліментників на майже 4 тисячі боржників складали протоколи про обмеження. Не залежно від того, чи є в цих людей машини, зброя або закордонні паспорти, їх позбавили права керувати транспортними засобами, носити зброю, їздити на полювання і виїжджати за межі країни. Так покарали кожного неплатника, який не платить більше, як півроку.

– Державний виконавець під час винесення постанови не зобов’язаний перевірити, чи є водійське посвідчення або дозвіл на носіння зброї – він автоматично виносить постанову, якщо є 6 місяців заборгованості, і направляє її у відповідні органи, – говорить Олександр Чорнобай. – Тому що сьогодні може не бути в людини водійського посвідчення, а завтра – буде. От коли буде, то відповідний орган вже  матиме постану про обмеження.  

– Закон передбачає негайне скасування накладених обмежень у випадку погашення заборгованості, – додає Юрій Круголь. – Для цього не треба буде, як раніше, іти до суду. Надав документ про сплату державному виконавцеві, він прийняв відповідну постанову і все.

Регулярно звітувати про сплату аліментів, як пояснили в державні виконавчій службі, платники зобов’язані. Журналісти знайшли вінницького аліментника серед людей у реєстрі, й він дуже здивувався, що Мін’юст його зарахував у неплатники. Виявилося, чоловік просто складав чеки вдома, замість надавати їх державному виконавцю.

Тож якщо сплачуєте аліменти самі (а не вираховують зі зарплати), то перевірте, чи немає ваших даних на електронній дошці ганьби. Поява на ній – це перший етап покарання, попереджувальний. Другий – одним махом накладуть усі можливі заборони.  
 

 

Полювання на аліментників: як все відбувається?

  • Спершу поява прізвища в реєстрі неплатників псує репутацію.
  • А потім накладають заборони на право водіння, виїзду за кордон, носіння зброї та полювання.
  • Варіант для зовсім бідних – примусові роботи, оплатою за які погашатимуть заборговане.
  • Скількох аліментників вже покарали та як? Свіжі дані державної виконавчої служби

25 000 боржників по аліментах у Вінницькій області

100 000 гривень – найбільша сума боргу одного неплатника

2 000–3 000 гривень – середня сума аліментів на одну дитини (1/4 доходу платника)

Уже почалися санкції і перевірки

Нові санкції стали чинними 6 лютого 2018 року. Карають заборонами тих аліментників, які мають заборгованість 6 і більше місяців. Хто не платить 3 місяці – потрапляє в Єдиний реєстр неплатників.  В області почалися рейди по боржниках і моніторингові перевірки процесу виконання нововведень.


І етап покарання – присоромити

Стосується тих, хто не платив 3 місяці

5750 виконавчих проваджень, за якими сукупний розмір заборгованості перевищує суму платежів за 3 місяці.

  • При такій заборгованості державний виконавець проставляє відмітку в базі – і інформація про боржника автоматично з’являється у Єдиному реєстрі боржників.

ІІ етап покарання – обмежити в правах

Стосується тих, хто не платив 6 місяців

4054 виконавчих проваджень, за якими сукупний розмір заборгованості перевищує суму платежів за 6 місяців.

  • При такій заборгованості державний виконавець виносить 4 постанови про встановлення обмежень, складає протокол про вчинення боржником адмінправопорушення та надсилає його для розгляду до суду.


Ситуація з боржниками у Вінницької області

Держвиконавці вже  винесли

  • 3890 постанови про обмеження у праві виїзду за межі України
  • 3982 постанови про обмеження у праві керування транспортними засобами
  • 3983 постанови про обмеження у праві користуватися зброєю
  • 3983 постанови про обмеження у праві полювання

Також склали 22 протоколи про вчинення боржником адміністративного правопорушення, що полягає у несплаті аліментів

2 рішення відносно боржників затвердили в суді та призначили покарання у вигляді суспільно-корисних робіт (до 240 годин)    

337 виконавчих документів про стягнення аліментів повернули стягувачам на підставі їх заяв (відкликали)

471 заяву подали про відсутність заборгованості зі сплати аліментів (відзвітували, що вони – не порушники)

*На оскарження постанови державного виконавця є 10 робочих днів. Копії постанов надалі передають в контролюючі держоргани
(прикордонну служба, поліцію, органи місцевого самоврядування тощо).

 

Читайте також:

За борги з аліментів заберуть «чоловічі цяцьки». Нові правила в інфографіці

Нові правила вибивання аліментів: відберуть водійські права, зброю і посадять

Одне питання. Що робити, аби діти після розлучення отримували аліменти?

Одне питання. Як подати на розлучення?

Нове покарання за насилля в сім’ї. Скільком вінницькими тиранам світить в’язниця?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up