Вибухи в Калинівці: невідомі факти і донецький слід

Вибухи в Калинівці: невідомі факти і донецький слід
  • Вибухи на складах з боєприпасами під Калинівкою 26 вересня добряче налякали вінничан. Там розривалися “Гради”, “Піони” та інші артснаряди.
  • Чому зайнялися склади? Що розказує про безпілотники охоронець складів? Що кажуть у СБУ на те, що їх співробітники три місяці ночували неподалік складів і поїхали за день до катастрофи?
  • Чому місцеві не вірять у диверсію зі сторони Росії і про які невідомі факти ексклюзивно для RIA повідомили джерела серед військових

Вечір вівторка, 26 вересня, вінничани запам’ятають надовго… Люди з Вінниці бачили заграву і відчували вибухи від снарядів, які розривалися у ту ніч за 25 кілометрів від обласного центру на військових складах. Колона автомобілів йшла з Калинівки. У цих автомобілях люди тікали з сіл і з маленького міста. У той же час колона військових, рятувальників, швидких - йшла у бік вибухів. Ніхто не знав, чи будуть загиблі. Але все обійшлося. Вибухи залишили багато питань, на які журналісти RIA шукали відповіді серед своїх джерел.

Перші вибухи о 21.45

Під час вибухів на складах першими о 21.45 злетіли у повітря снаряди реактивних комплексів «Град». Наступний вибух був такої сили, що його почули у Вінниці. Це здетонували снаряди артилерійської установки «Піон». Не можемо не згадати про простих людей, які кинулись евакуйовувати людей з сіл, які знаходяться біля цього “пекла”. Допомагали усі, хто міг. Вивозили з сіл і передавали таксистам біля Стрижавки, які безкоштовно розвозили людей до родичів або до лікарень і шкіл, де тимчасово розгорнули пункти для евакуйованих людей. Вранці 27 вересня обласний центр здригнувся ще раз - вибухнув склад з авіабомбами… Дві доби склади гасили з пожежних танків і з літаків. Уже ввечері 28 вересня людей почали пускати назад, до своїх сіл і осель, але вибухи продовжувались аж до 2 жовтня. Найбільше постраждали села Павлівка, Медвідка, Сальник і Дорожнє. На багатьох будівлях позривало шифер, повиривало вікна. Деякі будинки були повністю зруйновані. Щоб покрити витрати на “будівельні питання”, з бюджету виділили 100 мільйонів гривень. Це якщо коротко про ситуацію. А тепер про розслідування RIA.
 

Відео дня

У Медвідці не вірять у російський слід

Сусіди Калинівського арсеналу, зокрема, жителі сіл Медвідка та Павлівка не вірять у версію про диверсію. У один голос висловлюють свої припущення: «Вкрали зброю, а тепер замітають сліди, думають, що люди дурні і їм можна чіпляти локшину на вуха». Приблизно так відповідала більшість тих, з ким спілкувалися наші журналісти у названих населених пунктах.

- Вони нас трохи пожаліли, - каже одна із співрозмовниць. – Завчасно попередили. Напередодні роздали листівки. У них написано, що маємо робити, коли вибухнуть склади. У районній калинівській газеті надрукували статтю. Головний МНСник розказував, які будуть сигнали звучати, коли станеться біда. Мовляв, про це дізнаємося із звуків сирен. Не було ніяких сирен. Люди самі рятувалися, хто як міг. По телефону повідомляли одне одному. Ще волонтери багато допомогли.

Жінка запитує, для чого саме тепер були ці листівки? Для чого вони організували на цей день антитерористичні навчання? Щоб усі служби були напоготові.

ДІйсно, журналістам перекинули фото листівок, які надрукувала калинівська райадміністарція. Вони надруковані у 2017 році...

 

СБУ і військові чергували під складами три місяці

Чи не найбільший резонанс і ще більше запитань викликало одне дивне співпадіння обставин. 25 вересня з села Медвідка забрали військових, які з травня охороняли небо над арсеналом від безпілотників. У їхньому розпорядженні була спеціальна техніка.

- Тільки вони поїхали – на другий день на складах почалися вибухи, - з хвилюванням говорять наші співрозмовники у Медвідці. – Як таке може бути?

Від джерела серед військових дізналися, що неподалік від арсеналу дійсно знаходився зенітний комплекс «Оса». Ним прикривали небо над територією складів. 25 вересня бійці отримали команду повернутися в частину. Чому забрали “Осу”?
 


- Приїжджав начальник Генштабу, - розповідає військовий. - Визнав неефективним використання такої установки у прикритті неба від безпілотників. «Оса» приводиться у бойову готовність протягом п’яти хвилин. За цей час апарат встигає зникнути з горизонту. Муженко (начальник Генерального штабу Збройних сил України - авт.) перевірив це особисто. Запустили дрон, дали команду зенітникам. П’ять хвилин вони готували комплекс. За цей час апарат зник з горизонту. Після цього він дав команду забрати його з чергування. Сухопутні війська не мають засобів проти таких літальних апаратів. Хоча питання прикриття з повітря постійно порушувалося.

Знаю, що начальник Генштабу доручив командуючому Повітряних сил взяти його під їхній контроль. У них є необхідні засоби та техніка.

Неподалік від села у сторону арсеналу знаходиться піщаний кар’єр. Його працівники пояснюють, що протягом останніх трьох місяців тут чергували співробітники СБУ. Кожну ніч. І з'їхали у той самий день як і військові, які стояли біля села.

- Один з них залишив нам свій номер телефону, - розповідає чоловік на ім’я Володимир. – Я вночі охороняю територію кар’єру. Просив мене повідомляти про підозрілі машини чи людей, які будуть приходити. Якось уночі неподалік зупинився бус, слідом під’їхала «дев'ятка». Довго стояли. Я зателефонував по залишеному номеру. Дзвонив раз, другий, третій, але ніхто не відповів. Через деякий час машини поїхали.

Журналісти RIA подзвонили до СБУ. Ірина Алексєєва, керівник прес-служби сказала:

- Я не володію інформацією з приводу чергування наших співробітників на тій території, про яку йде мова, тобто біля села Медвідка Вінницького району. Отримати детальну і достовірну інформацію можна буде після офіційного звернення із запитом на ім’я керівника служби.
 

 

Охоронець складів: безпілотники і дрони літали кожен день

- Після Балаклеї до охорони почали ставити ще військових, -  каже пан Іван (ім’я змінене). - Бувало, солдатів не вистачало, замість них заступали на чергування офіцери. Справа в тому, що багатьох відправили у відрядження в інші частини. Не тільки військових. Нас, вохрівців (воєнізована охорона - ред.), також повідправляли. Я теж був у відрядженні, коли все це сталося.  

На запитання, наскільки надійна охорона складів боєприпасів, чоловік у відповідь усміхнувся. Каже, охорона є. Територія огороджена двома рядами колючих дротів, між ними смуга, як на кордоні. Але проникнути через таку загорожу не складає труднощів.

- Є місця, де зона відповідальності охоронника заходить за поворот, - пояснює співрозмовник. – Якщо я пішов в одну сторону, за кут, то в цей час мені вже не видно, що робиться позаду. Ви ж, мабуть, бачили в Інтернеті фото лося, який пасеться біля складів. Дикі кабани, косулі заходять. А скільки людей крутиться навколо арсеналу! Тут же ліс. То гриби збирають, то ягоди, полювання влаштовують. Багато з них у захисних камуфляжних костюмах. Йди знай, звідки ті люди і хто вони.

Чоловік каже, можна навіть не заходити на територію. Достатньо, наприклад, з гранатомета випустити снаряд по ящиках на відкритій території – і салют гарантований. Охорона дуже слабенька.

- Безпілотники літали, причому, бачили їх вдень і вночі, - розповідає чоловік.

- Кажуть, уночі їх не видно, - зауважую у відповідь.

- Не видно до того часу, поки не блимне кілька разів, - говорить співрозмовник. - Світло з’являється, мабуть, коли фотографує. Я ж не спеціаліст. Кажу тільки те, що бачив своїми очима. Доповідав черговому. Нам була дана така команда – одразу повідомляти при їх виявленні.

До речі, ще двоє людей з навколишніх сіл розповідали журналісту, що бачили безпілотники саме в день вибуху на складах у Калинівці.

 

Джерело серед військових: перерізали кабель зв’язку і заклали детонатор

Про події тривожної ночі журналісти RIA дізналися від військового високопосадовця, який знаходився в той час в арсеналі, а нині бере участь у розслідуванні причин трагедії.

У «Ягуарі» перерізали кабель

- Приблизно за сім годин до перших вибухів пропав зв'язок у військовому підрозділі Нацгвардії «Ягуар», - каже співрозмовник. - Не стало міського зв’язку і виникли проблеми з електрикою. Під час встановлення причини у «колодязі» виявили перерізаний телефонний кабель. Не переламаний, наголошує співрозмовник, а саме перерізаний. Є фотографії з місця, де встановлено факт зумисного пошкодження кабелю. Спочатку цьому не надали особливого значення. Увагу звернули уже після того, як сталася трагедія на арсеналі і почали проводити розслідування.

- Першим прибув на місце командувач Повітряних сил Дроздов. У цей час командир частини разом з пожежним підрозділом знаходилися на місці пожежі і намагалися загасити вогонь.

Де був командир?

- Командир частини, що дислокується на арсеналі, пояснив, що він знаходився за місцем проживання, коли почалися вибухи. Повідомлення про пожежу отримав від чергового, потім почув перший вибух. На автомобілі УАЗ здійснив розвідку місця пожежі. Після того зайшли два пожежні танки і три пожежні машини пожежного підрозділу арсеналу. Злили воду. Гасили вогонь в одному місці, а тим часом  реактивні снаряди розліталися і від високої температури починалося загорання в інших точках.

Офіцери схвально відгукувалися про дії командира частини. Говорили, не його вина, що не вистачає особового складу. Що мало охоронників. Система охорони справді не витримує критики. Після Балаклеї дали кошти, які на арсеналі дотепер не можуть використати. Через громіздку бюрократичну систему їх не вдається отримати.

Проблема арсеналу в тому, що в них тільки два пожежні танки. Натомість пожежних автомобілів багато. Для охорони такого об’єкта мало б бути більше броньованих пожежних танків...  З часом на арсенал доставили ще 5 одиниць такої техніки. Але реально гасити вогонь почали тільки під ранок. Бо вибухи лунали настільки потужні, що не було можливості дістатися до місць пожежі.  

Що вибухало?

Уранці 27 вересня був дуже сильний вибух. Як пояснив співрозмовник, це вибухнув склад з авіабомбами. Вибух після 22-ї години попереднього вечора  – від боєприпасів до самохідної артилерійської установки «Піон».

- Під час ранкового вибуху я знаходився біля Муженка, - каже військовий. - До місця вибуху було максимум 1,5 кілометра. Ми всі мало не опинилися на землі. У  мене два рази над головою пролітали ракети. За таких умов не було можливості гасити вогонь. Тільки вранці пожежники стали активно працювати. З першої ночі і до ранку проводили розвідку. Дотепер заливають водою окремі місця загорання (розмова відбувалася у понеділок - авт.) Я особисто був очевидцем, коли з місця, залитого водою, було чути вибух. Ще випадок. Біля 111-го складу. Два дні проходили біля нього – нічого. А позавчора проїжджаємо – перед нами ракета злетіла. На місці 311-го складу утворився кратер. Є на території ще один кратер. Це тільки те, про що мені відомо.

Безпілотники – це фантазії людей

- Літальних апаратів над арсеналом ми не виявляли, - каже військовий. – Ті апарати, що літали, це ми запускали з метою тренувань. Іншої літальної техніки, за нашою інформацією, у небі не було. Ті цивільні, з якими спілкувалися у навколишніх селах, не повідомили, що бачили в небі дрони. Так само опитали усіх охоронників з ВОХРу. І вони не надали інформації про літальні апарати.

Охорона не виявила детонатор, який пронесли на склади

- Слідство опрацьовує сім чи вісім версій причин вибуху, - продовжує розмову військовий. – Принаймні, володію такою інформацією. Мені вони не відомі. Можу висловити власну думку, чому склади злетіли в повітря.

Перша причина – диверсія. Про це свідчить зумисне пошкодження телефонних кабелів, а після вибухів поширення інформації в соціальних мережах про хімічну атаку. Паніку у таких випадках розганяють неспроста. Це спланована акція, як доповнення до того, що вже сталося.

- Там слабка охорона. Тому можливе проникнення на територію складів чужого чи свого диверсанта і закладення ним вибухового пристрою на майданчику зберігання боєприпасів. У порядку експерименту це вдалося зробити одному з працівників спецслужб. У один з наступних днів після вибухів він проніс при собі детонатор. Здавалося б, охорона тепер посилено перевіряє кожного, а проніс все-таки.

Факт пожежі і самозагорання виключаю, бо погода не сприяла цьому. Атаку з повітря також не визнаю, бо не встановлено такого факту. Версія про намагання замести сліди з метою приховати продаж зброї – по-моєму також малоймовірна. Факт припинення чергування зенітників на комплексі «Оса» і вибухи наступного дня на арсеналі розглядаю як випадковий збіг обставин.

У будинок літньої пари Григорія та Ніни Ковальчуків з села Павлівка влучив артилерійський снаряд. Помешкання згоріло, залишились лише стіни
У будинок літньої пари Григорія та Ніни Ковальчуків з села Павлівка влучив артилерійський снаряд. Помешкання згоріло, залишились лише стіни

Колишній командир частини: це диверсія, але чия?

Журналіст RIA спілкувався з колишнім командиром частини А-1119 полковником Олегом Омелянчиком. Нині, як і раніше, полковник проживає на території військового містечка. Він керівник вінницького напрямку корпорації «Співдружність». У ніч трагедії знаходився вдома. Коли почалися вибухи, разом з дружиною спустилися у підвал. Які в нього версії трагедії?

-  Ще нічого не гриміло, а тільки горіло, як мені зателефонували люди з Павлівки, - каже Омелянчик. – Я одразу повідомив про пожежу командиру частини.

Співрозмовник відхиляє версію про те, що у такий спосіб військові могли замітати сліди продажу боєприпасів. Більше схиляється до думки, що причиною є недбалість або диверсія. Припускає факт диверсійних дій, як зовні, тобто чужих, так і всередині, тобто тих, хто нині служить.

- Скажіть, для чого призвали служити на арсеналі хлопців з Донбасу? – запитує полковник. – Там стріляють по їхніх батьках, а їх допустили на найбільші склади боєприпасів.

Через причетність до корпорації «Співдружність», він опинився під підозрою. Раніше корпорація орендувала на арсеналі цех. У ньому готували до утилізації боєприпаси. Працювали на основі договорів з підприємствами «Укроборонпрому». З початком війни співпраця припинена. Розірвано договір на оренду цеху. Втім, частина військового майна – патрони, бомби, елементи самонаведення ракет – залишилися на балансі корпорації. Полковник уточнює, що вони становлять незначну частину. За їх зберігання корпорація змушена сплачувати кошти.

- Усе наше майно після вибухів залишилося неушкодженим, - каже Омелянчик. – За логікою правоохоронців, якщо так, значить, до нас треба уважніше придивитися. Дійсно, наші спеціалісти, і я в їх числі, маємо доступ на території складів. Але тільки через це кидати тінь…

- Чи можливі махінації з наявним майном? – запитали колишнього командира.

- У мене був випадок, коли надійшов наказ продати 1600 ракет «Градів», - згадує Омелянчик. – Ми забезпечили його виконання. А в Києві оригінал наряду кудись заділи. Під час перевірки недостачу намагалися почепити на мене як командира. Я не просто зберіг копію наказу, а й добився, щоб її скріпили мокрою печаткою. Тільки це мене врятувало від серйозних неприємностей.  

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Юра

    Співрозмовник відхиляє версію про те, що у такий спосіб військові могли замітати сліди продажу боєприпасів

    ---------------------------------------------------

    - У мене був випадок, коли надійшов наказ продати 1600 ракет «Градів», - згадує Омелянчик. – Ми забезпечили його виконання. А в Києві оригінал наряду кудись заділи.

    --------------------------------------------------

    по-суті сам собі заперечує, або дуже наївний.....сам був (хоч може й не по своїй волі) учасником махінації з продажем зброї, а потім каже "не може такого бути"
  • Юра

    обнагліли вже до такого, що особливо навіть і не приховують свої дії.....добре хоч є на кого сперти
  • Юра

    - Приблизно за сім годин до перших вибухів пропав зв'язок у військовому підрозділі Нацгвардії «Ягуар», - каже співрозмовник. - Не стало міського зв’язку

    -------------------------------------------

    нормальні пацани раціями і мобільними телефонами не користуться, тільки стаціонарними!
  • Пупкин Вася

    Мне больше понравилось утверждения Муженко . Целый генерал уверен , что диверсию сотворили космические корабли !!!

    Anonymous reply Пупкин Вася

    инопланетян

    Purgen Purgen reply Anonymous

    Ну почему же... А как же ВКС Пукина? )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up