Відповідь на розповідь про тортури у хоспісі: «Це суб’єктивна точка зору»

Відповідь на розповідь про тортури у хоспісі: «Це суб’єктивна точка зору»
  • Що хоспіс – то не елітний фітнес-клуб, сказав відповідальний за медицину у Вінниці чиновник, почувши результати перевірки від омбудсмена.
  • Редакція написала те, як сперечалися монітори і медики на круглому столі після перевірки.
  • І публікація про відділення, де доглядають невиліковних пацієнтів, активно обговорюється читачами.

Вінничани у коментарях під статтею «Це не елітний фітнес-клуб!» Пацієнтів хоспісу мучить спрага, пролежні і біль» розповідали, як доглядали у паліативному відділенні третьої лікарні їхніх родичів. Люди писали, що купувати доводилося все, окрім знеболювальних уколів. Хтось хвалив персонал, відданий своїй непростій роботі. А хтось написав: «Як платять, так і працюють». 

Відреагував на публікацію і директор департаменту охорони здоров’я міськради Олександр Шиш. Він назвав висновки учасників моніторингу про порушення прав людини у хоспісі припущеннями, а заяви про тортури – суб'єктивною точкою зору:   

«Мене і моїх колег обурили «припущення» громадського монітора Світлани Побережець про «тортури» пацієнтів, які начебто «відбуваються» у хоспісному відділенні МКЛ №3. Це її суб’єктивна точка зору! Запрошую журналістів особисто відвідати хоспіс і побачити «тортури» власними очима. Поспілкуватись з персоналом відділення, а також з пацієнтами та їх рідними, якщо буде на те їх згода. Але ще раз підкреслю – це дійсно не елітний фітнес-клуб. Тут ви не побачите молодих, фізично здорових людей! Тут перебувають люди, яких спіткала важка, а часом невиліковна хвороба, і саме тут вони отримують необхідну їм допомогу і догляд.

Так, не все ідеально, але відділення однозначно має необхідний запас знеболюючих, питної води, а персонал вміє обробляти пролежні (з якими пацієнти поступають у хоспіс) і проводить ці процедури постійно.

Стосовно роботи системи оповіщення – саме зараз ми оновлюємо існуючу систему і сигнал від пацієнта буде надходити і на черговий пост, і на електронний браслет медичної сестри.

Не секрет, що фінансування галузі охорони здоров’я поки що доволі обмежене, саме тому державою і запроваджується реформа медичної галузі. На сьогодні, державної медичної субвенції вистачає на виплату заробітної плати медичним працівникам та 10-30% на інші видатки (медикаменти, харчування, придбання товарів та послуг).

За рахунок коштів міського бюджету в повному обсязі забезпечуються видатки на оплату енергоносіїв, капітальні видатки закладу (придбання обладнання, проведення капітальних ремонтів тощо), на виконання міських програм, направлених на покращення якості надання медичної допомоги населенню міста Вінниці.

Саме тому, медичні заклади вимушені залучати благодійну допомогу. Звісно, надання благодійної допомоги є необов’язковим, а інформація про її використання доступна на інформаційних стендах у закладах.

І останнє щодо «припущень»: одночасно можна мити одного пацієнта (одна миска), інша миска – дезинфікується. Чи є сенс купувати 35 мисок при наявності сучасних дезинфікуючих засобів?»


Нагадаємо, що офіс уповноваженої Верховної ради України з прав людини разом з Громадською організацією «Україна без тортур» за день перевірив у Вінницькій області п’ять установ у рамках реалізації Національного превентивного механізму. В чотирьох місцях – перевірки відбулися:

А у Тиврівському суді повний моніторинг не провели, тому що «Голова суду зачинився від перевірки. Люди на засідання лізли через турнікет».

За результатами перевірок підготують акти реагування та розішлють відповідним уповноваженим органам. Протягом місяця керівникам об’єктів перевірки дають змогу надати фотодокази ліквідованих порушень або розв’язання знайдених моніторинговими групами проблем.


Читайте також:

«Це не елітний фітнес-клуб!» Пацієнтів хоспісу мучить спрага, пролежні і біль

Голова суду зачинився від перевірки. Люди на засідання лізли через турнікет

Клозети закрили, світла немає, в санчастині +10. Результати перевірки колонії

Перевірка в поліції: людям з інвалідністю не зайти, а затриманим – не вийти
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юрий Бондарук

    Як альтернативу - потрібно робити ПЛАТНІ приватні хоспіси! Все одно в нас "за все плати", то хоч будеш знати за що ти платиш і кому!
  • Вася

    Ничего. Вот начнут медицинскую реформу - все появится и медикаменты, и уважение к больным!
  • Александр Балаганов

    ВСЕХ ЧИНОВНИКОВ,РАБОТАЮЩИХ У ЭТИХ УЧРЕЖДЕНИЯХ  НЕОБХОДИМО РАЗОГНАТЬ И ПОСЛЕДУЮЩИЕ НАВЕДУТ ПОРЯДОК И БУДУТ ЗНАТЬ,ЧТО ЗА ЭТИ ВЕЩИ ВЫГОНЯЮТ С РАБОТЫ.ТУТ НЕ МОЖЕТ БЫТЬ НИКАКИХ ОПРАВДАНИЙ.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up