Вінничанин судиться за гараж, який у нього «віджав» чиновник

Вінничанин судиться за гараж, який у нього «віджав» чиновник
Виїзне судове засідання
  • Директор місцевої філії держпідприємства «Національні інформаційні системи» Олександр Сорочинський відповідає у суді перед вінничанином за «віджатий» гараж.
  • А ще їздить на Toyota Avalon 71-річної родички та орендує 30 гектарів землі.

Ми зацікавилися судовим процесом, у якому вінничанин Олександр Валюк намагається довести, що гараж, яким він користувався 16 років таки його. Забрати гараж хоче (фактично, вже забрав) вінницький чиновник, який вже має 300 тисяч квадратних метрів землі у декларації.

Все почалося з розписки

Ще у 2001 році вінничанин Олександр Валюк купив у свого знайомого металевий гараж, який стояв біля багатоповерхівки за адресою: Хмельницьке шосе, 51. Доказом цієї угоди стала розписка, у якій вказані умови, імена-прізвища сторін та сума, за яку був проданий гараж — 600 доларів.

Адвокат Валюка Василь Момот каже, що згідно законодавчих актів, які діяли на момент купівлі гаража, ніяких документів, які б підтверджували право власності, отримувати не було потрібно.

Відео дня

Постраждалий розповідає, що у лютому 2004 року він захотів узаконити цей гараж.

— Я ходив до Госпрозрахункового відділу міської ради, — каже він — Там мені надали план-схему мікрорайону, де знаходиться мій гараж. На документі поставили мокру печатку. Там же мене попередили про те, що десь поряд з гаражем проходить електричний кабель до багатоповерхівки… Я поїхав до підприємства «Вінницькі ЕМ», щоб вирішити цю проблему, але нічого конкретного мені не порадили. На тому наше спілкування і закінчилося.

Зрізали замки

Олександр Валюк користувався гаражем до липня 2017 року. У суботу, 29 числа, він побачив, що хтось зламав замки на дверях його гаражу та повісив свої. А на самій конструкції з’явився напис фарбою — був вказаний номер телефону та інформація, що гараж продається. Чоловік викликав поліцію. Валюк каже, що у гаражі стояло його авто «Citroen» та інші речі.

Поліцейські, які приїхали на місце, відмовилися зрізати нові замки. Зате вони зателефонували за номером, що був написаний на дверях гаражу. Відповів чоловік, який представився Олександром Сорочинським. Той сказав, що це його гараж, а нові замки були встановлені у присутності іншого поліцейського — дільничного.

Таким чином виник конфлікт про те, чий насправді цей гараж, що знаходиться біля будинків №49 та №51 на Хмельницькому шосе. Зараз цей конфлікт вирішується у суді.

Привласнили нічийне?

У 2009 році Вінницька міська рада прийняла рішення про визнання нічийними цілого списку гаражів. Інформація розповсюжувалася у місцевій пресі. Серед гаражів, які потрапили у список безхазяйних, значиться і гараж за адресою: Хмельницьке шосе, 49, тобто такою ж, як і в Олександра Валюка.

Після того, як гаражі перейшли у державну власність, їх мали продати, а гроші пішли б у бюджет. Саме на цьому і базується позиція Сорочинського у суді. Він стверджує, що за такою процедурою і придбав гараж. Показує угоду купівлі-продажу.

Валюк каже, що, згідно цієї угоди, той купив гараж за іншою адресою: Лялі Ратушної, 16. Таким чином, предмет угоди — не гараж Валюка, а якийсь інший.

Інша сторона ж переконана, що з їхніми документами все в порядку, а гараж стоїть на перехресті Лялі Ратушної та Хмельницького шосе, тому ця конструкція може відноситися до будь-якої вулиці з цих двох. А гараж належить Сорочинському.

Сорочинський Олександр був одним із засновників підприємства «Гелікон 777». Зараз засновником значиться Юрій Рум'янцев. Людина з таким же прізвищем та ініціалами була присутня під час того, коли «знайшли» нічийний гараж (а насправді Валюка) та передали на зберігання Сорочинському.

Що казали у суді?

19 квітня сторони прийшли до міського суду. Суддя Людмила Луценко погодилася провести виїзне засідання на свіжому повітрі.

Приїхавши на місце, побачили, що предмет спору, гараж, знаходиться неподалік будинку, на якому закріплена табличка з адресою: Хмельницьке шосе, 49. І Валюк, і Сорочинський казали, що вони є власниками цього гаража.

Далі пішли до будинку №16 на Лялі Ратушної. Ця багатоповерхівка знаходиться за кілька десятків метрів униз по вулиці, а ще потрібно повернути направо та зайти углиб двору. Там гаражів стояло кілька.

Суддя попросила Валюка вказати саме на той, який, як він думає, належить Сорочинському. Але той не зміг цього зробити, бо не знає. На тому і закінчили.

Хто такий Сорочинський?

Олександр Сорочинський займає посаду директора вінницької філії держпідприємства «Національні інформаційні системи», коротко: НАІС. Це підприємство створене Міністерством юстиції для технологічного забезпечення ведення автоматизованих систем Єдиних та Державних реєстрів, а також інших електронних баз даних, що створюються відповідно до законодавства України.

У його декларації за 2017 рік є:

  • три орендовані земельні ділянки загальною площею 303916 кв. м. (згідно кадастрової мапи, використовується для ведення фермерського господарства);

  • одна власна земельна ділянка площею 18134 кв. м.;

  • спортивний мотоцикл Suzuki TL1000S (2007 року випуску);

  • автомобіль Mitsubishi Lancer (1995 року випуску, оформлений на батька);

  • 300795 гривень заробітної плати за 2017 рік;

  • 26138 гривень пенсії;

  • 200 тисяч гривень накопичень готівкою.

Їздить на маминій машині?

Олександр Валюк розповів, що бачив Сорочинського увечері 13 квітня, як той вийшов з підземного паркінгу новозбудованого житлового комплексу «Аvalon 5», сів у машину «Toyota Avalon» та поїхав собі.

Також цю машину ми бачили під час виїздного судового засідання. Вона стояла неподалік, припаркована біля багатоповерхівки. Номера ті ж самі, про які казав Валюк.

Журналіст запитав у Олександра Сорочинського, чи користується той автомобілем, і якщо так, то чому авто не вказане у декларації. Чоловік не дав ніякої відповіді, просто мовчки посміхався.

Автомобіль був припаркований біля місця, де проходило судове засідання

У понеділок, 23 квітня, ми побачили цей же автомобіль біля офісу «НАІС», де працює Сорочинський. У цей день у Олександра прийомні години.

Автомобіль біля роботи Сорочинського. Вхід до НАІС з іншого боку будівлі

Згідно Єдиного реєстру МВС, автомобіль «Toyota Avalon» зареєстрований на Сорочинську Таїсію, 1947 року народження. Схоже, що вона матір Олександра.

Зараз жінці 71 рік. Улітку 2017-го вона придбала автомобіль бізнес-класу, який, за даними auto.ria, коштує у межах 400 тисяч гривень.

«Авто мало бути у декларації»

Олена Диннік,
юрист Ario Law Firm

— Згідно до Закону України «Про запобігання корупції», держслужбовець зобов`язаний вносити у декларацію автомобіль, яким він користується. Зокрема, у декларації зазначається вартість транспортного засобу на дату його набуття власність, володіння або користування.

— Якщо ж припустимо, що декларанту не відома інформація про власника майна, яким він користується, а із правовстановлюючих документів встановити ці відомості неможливо, то при заповненні відповідних полів декларації слід обрати помітку «Не відомо». Винятком є лише поля «Прізвище», «Ім’я» та «По батькові (за наявності)» власника такого майна, заповнення яких є обов’язковим. Окрім того, інформацію про власників транспортних засобів можна отримати у відкритому Єдиному державному реєстрі Міністерства внутрішніх справ стосовно зареєстрованих транспортних засобів та їх власників.

— Проте, слід звернути увагу на інший аспект, який вказаний у «Пам`ятці декларанта» на офіційному сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (goo.gl/HRsVFE). Зокрема, мова йде про те, що транспортні засоби декларуються відповідно до їх наявності станом на останній день звітного періоду. Тобто якщо декларант протягом року користувався автомобілем, проте 31 грудня (останні день звітного періоду) не використовував авто, то вносити його до декларації не обов`язково.

— За завідомо недостовірні відомості у декларації передбачено адміністративний штраф, і навіть кримінальну відповідальність у залежності від вартості майна.

Коментар отриманий за допомогою онлайн-сервісу HelpSMI

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Александр Вовкович

    Нічого дивного ми вже Європа.
  • без

    лохи, ми всі лохи..нас просто розводят!.....цікаво,через рік  взнати долю цього пенсіонера...
  • З.А.Глядач

    "автомобіль Mitsubishi Lancer 1995 року випуску"

    Ото вже "власність".
  • Vladimir Sviridov

    суддю геть, майно конфіскувать на користь держави і заборону на роботу в деержавних структурах
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up