Вінницька «Нива» опинилася в списку продажних. Що кажуть президенти клубу?

Вінницька «Нива» опинилася в списку продажних. Що кажуть президенти клубу?
  • Список з 35-ти футбольних клубів, викритих на продажу результатів матчів, оприлюднила поліція.
  • В переліку є вінницька «Нива».
  • Як відреагували президенти клубу на поліцейську заяву про причетність до футбольної корупції?

Учора, 22 травня, Нацполіція розказала про масштабну спецоперацію у справі про футбольну корупцію. Міністр МВС Арсен Аваков розказав, що протягом року документували причетних до організації «замовних» матчів.

З його слів, в корупційній футбольній схемі діє 5 злочинних груп та фігурують 35 футбольних клубів. В рамках фіксації доказів провели 40 обшуків на території 10 областей. В доказовій базі мають дані про 57 проданих матчів.

«До складу злочинних груп увійшли президенти футбольних клубів, колишні та діючі гравці, арбітри, тренери, комерційні структури та громадяни України, – сказав Аваков. – Встановили понад 320 осіб, які були задіяні в корупційних схемах та причетні до вчинення злочинів більше ніж у 57 епізодах».

Як пояснили на відомчому сайті, «футбольний бізнес» приносив організаторам «замовних» матчів шалені прибутки. Знаючи результат ігор, організатори особисто або через довірених осіб робили ставки на ресурсах букмекерських контор, зареєстрованих в країнах Азії, і заробляли до 5 мільйонів доларів США на рік.

Відео дня

Щоб матч закінчився з необхідним результатом, підкуповували гравців, арбітрів, власників клубів. Суми «винагород» за перемогу у матчі або «нічию» коливалися від 30 до 100 тисяч гривень. Також, як говорять в поліції, могли «домовлятися» про результат гри залякуванням чи погрозами.

Приклади дій учасників футбольного бізнесу дивіться на відео Департаменту захисту економіки Нацполіції.

Поліція оприлюднила список із 35-ти футбольних клубів, матчі за участю яких нібито продавалися. І в переліку «продажних» бачимо вінницьку «Ниву». На карті, сформованій Нацполіцією, є логотип клубу.

Доказову базу продовжують збирати в рамках розслідування кримінального провадження, порушеного за статтями «Підкуп особи, яка надає публічні послуги» та «протиправний вплив на результати офіційних спортивних змагань». Про підозри в названих злочинах, як сказали в поліції, ще мають повідомити.

«Це перший випадок в Україні, коли до відповідальності будуть притягнуті не тільки гравці футбольних клубів, але і організатори, – сказали в прес-службі МВС. – Працівники Департаменту захисту економіки Нацполіції та слідчі Головного слідчого управління Нацполіції за процесуального керівництва Генеральної прокуратури України та за сприяння Федерації футболу України доклали максимуму зусиль, щоб причетні до «футбольного бізнесу» особи понесли покарання».

Яка ж кількість фігурантів справи футбольної корупції і що це за люди? У МВС сказали про 320 осіб, причетних до організації договірних матчів. У тому числі, президентів клубів.



Щоб дізнатися, як відреагував на заяву Авакова почесний президент СФК «Нива-В» Василь Вовк, журналіст телефонувала йому на мобільний – не взяв слухавки. На повідомлення у Фейсбуку не відповів, тож чекаємо на його коментар та опублікуємо згодом.

Але перше враження Василя Вовка від назви його клубу в списку підозрюваних до продажу результатів матчів вже прозвучало на каналі «112». В прямому ефірі з президентом вінницької «Ниви» говорили багато, ось основні цитати:

«В прес-релізі вказано, тому я б хотів почекати оголошення 35 підозр. Мені нічого не відомо про участь у договірних матчах вінницької «Ниви». Це друга ліга, а на другу лігу практично ніхто не ставить, наскільки я знаю. Якщо ставить, то хай дають докази, хай залучають в якості підозрюваних працівників клубу, якщо дійсно таке мало місце. Мені здається, що тут «компанійщина». Зараз велика заява – показати, що іде боротьба з корупцією, а закінчиться все пшиком».

«В списку клубів немає тих, хто дійсно займається аферами в футболі, хто поєднує посади в Федерації футболу та в клубах і таким чином приносить конфлікт інтересів. Цих немає клубів. Є інші, яких зафіксували, бо хтось десь з кимось говорив, комусь дзвонив, хтось комусь писав. На прослуховуванні все телефонів і на відслідковуванні ресурсів. Тому це несерйозно. Але проблема ця є, і потрібно вітати навіть такі кроки в боротьбі з корупцією в футболі».

А віце-президент вінницької «Ниви» Вадим Кудіяров прокоментував поліцейську заяву про продажний футбол на своїй сторінці у Фейсбук:

«Інформація щодо причетності ФК "НИВА" до договірних матчів залишається тільки гучними заявами. Ніякої офіційної підозри нашому клубу немає і бути не може!
Загалом ми підтримуємо правоохоронні органи у боротьбі з корупцією, яка руйнує футбол з середини. Головне, щоб ці кроки не були пустими передвиборчими маніпуляціями».

«Чому за договорняки взялися зараз? 
Вони ж були завжди» 

Сергій Ружицький,
журналіст,
у 2005 році був прес-секретарем «Ниви»:


– Бридко цe всe, алe вжe діти в школі знають, що договорняки були є і будуть. Бюджeти багатьох бідних клубів впали щe більшe, тому заробити на цьому тeорeтично вони нe проти. Що казати про нас, якщо в Європі цe зло щe нe побороли. Дe бабло, там і зло. Думаю цe той випадок, коли в усіх рильцe в пушку. І щe питання – чому за договорняки "взялись зараз". Вони ж були завжди.



Читайте також:

Що «за душею» у головних лікарів? Від брендових цяцьок до долара під матрацом

Як одна ніч на вокзалі принесла майже 50000 гривень прибутку, арешт і рік тюрми

Виправданий за хабар поліцейський тепер цивільна людина, але декларацію подав
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up