Виправданий за хабар поліцейський тепер цивільна людина, але декларацію подав

Виправданий за хабар поліцейський тепер цивільна людина, але декларацію подав
У серпні минулого року керівника слідчого відділу районної поліції затримали на хабарі. А ось зараз - виправдали
  • Торік піймали на хабарі, а зараз виправдали.
  • Справа про 3000 гривень у шафці поліцейського відділення для керівника слідчих Шаргорода розвалилася на судовому розгляді.
  • Суд першої інстанції назвав справу змодельованою.
  • І виправдав майора, який більше не носить погонів, але подає декларацію.

Вніс 128 тисяч гривень застави, щоб не сидіти в слідчому ізоляторі. Тепер цю суму, як написано у виправдальному вироку, мають повернути. Бо винуватість не довели.

Мова про Дмитра Зозулю, який у момент документування хабара, в серпні минулого року, був виконуючим обов’язки начальника слідчого відділу поліції Шаргородського району. Тепер цей майор – цивільна людина та, як і одразу після затримання, не хоче контактувати з пресою.

Принаймні таку відповідь отримала журналіст через прес-офіцера обласної поліції від керівника шаргородського підрозділу Олександра Намакарського. Він сказав, що звільнив Дмитра Зозулю, щойно його задокументували на хабарі. Додав, що питання поновлення на посаді можливе після того, як виправдальний вирок набуде чинності. Тобто, після апеляційного розгляду.

Відео дня

В поліції думають, що оскаржувати рішення суду першої інстанції буде СБУ. Бо саме спецслужба вела цю справу. Супроводжувала – внутрішня безпека поліції.  

Чому не винуватий?

Виправдала звинуваченого у вимаганні хабара поліцейського суддя Шаргородського районного суду Тетяна Соколовська, яка увійшла в десятку кращих суддів країни за дослідження «Precedent UA – 2016». Цей рейтинг складали за практикою застосування рішень Європейського суду з прав людини. Таку практику бачимо і в рішенні по Дмитру Зозулі.

На 40-ка сторінках суддя розписала, що стало підставою для виправдувального вироку. Ось одна цитата звідти:

«Досліджені судом докази не підтверджують вчинення обвинуваченим кримінального правопорушення, передбаченого частиною статті 368 Кримінального Кодексу України і сторона обвинувачення вичерпала можливість надати інші докази для усунення сумнівів, які виникли. Всі сумніви суд тлумачить на користь обвинуваченого, тому він підлягає визнанню невинуватим з огляду на принцип презумпції невинуватості в доказовому плані – недоведеність вини означає доведеність невинуватості». 

Отак брали

А документували цей хабар у серпні минулого року. За версією обвинувачення, 3000 гривень були відкупними за повернення власнику автомобіля "Кіа Sportage" з арештмайданчика.

Передісторія ось яка. Шаргородська поліція затримали "Кіа Sportage", як засіб пересування шахраїв, що під приводом продажу зерна заволоділи сумою 150 тисяч 656 гривень. На цю машину вказали потерпілі від шахрайства люди, і її власника, що був за кермом, попросили проїхати в поліцейське відділення для проведення слідчих дій.

Тоді "Кіа Sportage" слідчий поставив на арештмайданчик, а його власник став свідком в кримінальному провадження про шахрайство. Він згодом написав заяву про вимагання 3000 тисяч гривень співробітнику СБУ на зустрічі по знайомству у парку. З цього почалося спецоперація з викриття хабарника.

У виправдальному вироку цей процес названий «провокацією злочину з метою подальшого його викриття». Ось пояснення звідти:

«Під час підготовки та проведення заходів з контролю за вчиненням злочину забороняється провокувати (підбурювати) особу на вчинення цього злочину з метою його подальшого викриття, допомагаючи особі вчинити злочин, який вона би не вчинила, якби слідчий цьому не сприяв… Здобуті в такий спосіб речі і документи не можуть бути використані у кримінальному провадженні». 

Нюанси діла

Розберемося у окремих нюансах. Платив хабародавець міченими грішми нібито за машину, яку йому вже повернули, без грошей. Він не передавав конверт у руки Дмитру Зозулі, на якого за це одягли наручники. Не залишав грошей і в його службовому кабінеті. Суму знайшли у шафці, що стояла на сходинковій клітині поліцейського відділення.

«На думку суду, даний злочин змодельований правоохоронними органами», – написала у рішенні суддя Соколовська.

Вона визнала недопустимим ряд доказів. Навіть висновки експертів, які знайшли у змивах рук майора частки спецфарби з грошей. Зі сторони здається очевидним: раз була фарба на руках, то що ще доводити?

Але в рішенні читаємо пояснення, що ці сліди могли потрапити на руки «хабарника» під час тактильного контакту зі свідком, дверною ручкою чи ручкою, якою той писав пояснення на свою скаргу. Останній, як встановив суд, перераховував мічені гроші перед зустріччю з Дмитром Зозулею.

Прихований запис

На зустріч з «хабарником» людина, підготовлена спецслужбою, ходила з технічними засобами спостереження. Це значить, що і розмова з майором, і момент передачі грошей мав би бути зафіксований. Суд у вироку цитує протокол:

"Підсудний на сходовій клітині (…) мовчки розвертається до свідка, підіймає ліву руку та на протязі 3-5 секунд вказує останньому на дерев'яну шафу світло-коричневого кольору, яка розташована біля сходів на другий поверх. Свідок підходить до шафи, відкриває її та розміщує грошові кошти на одній із полиць шафи".

Але читаємо далі, що суд не може «сприйняти інформацію, що вказана у цьому протоколі, як беззаперечний і неспростовний факт». Бо на відео не потрапило ні поміщення грошей на полицю шафи, ні те, що підсудний вказував покласти туди гроші.

А що стосується аудіо запису? Ось ще одна цитата з вироку: «Зміст розмови, яка відбувалася між підсудним та свідком та була прослухана в судовому засіданні, спростовує версію слідства про наявність у обвинуваченого умислу на отримання неправомірної вигоди. Розмова проводилась на цікаві для учасників спілкування теми».

Скасовують арешти

Виправдальний вирок означає, що Дмитру Зозулі мають одразу повернути сплачену ним заставу і скасувати арешти на майно, не чекаючи апеляційного розгляду. А під арештом був будинок і земельна ділянка. Дивимося декларації цього поліцейського – знаходимо дані про два будинки і дві ділянки землі в його власності. Про це звітував Дмитро Зозуля і в попередні роки, і в декларації з поміткою «перед звільненням».

Як не дивно, але можна знайти свіжу декларацію цього, як сказали нам в обласній поліції, екс-посадовця, подану в березні цього року. В ній є стрічка про видатки на транспортний засіб без суми виручки і дати операції. А якихось даних про витрати на суму, близьку до 128-ти тисяч застави – не заходимо.

На declarations.com.ua натрапляємо тільки на форму змін, подану буквально за кілька днів до затримання. В цій формі вписана покупка «Рено Кенго» за 100 тисяч гривень, даних про яку немає у наступних двох деклараціях. А от річна зарплата названого поліцейського у попередній рік навіть не дотягувала до вартості цієї машини (в 2016-му була 90 тисяч 900 гривень). У дружини – взагалі ніяких прибутків.   

Редакція не отримала коментар Дмитра Зозулі, зате має думку його захисника. Він називає справу свого клієнта показовою, із якої зрозуміло, як можна звинуватити в хабарництві без підстав: 

«Зараз можна підставити будь-кого»

Віталій Корпало, адвокат:

– Зараз сприятливі умови для того, щоб будь-якого правоохоронця, не залежно від його статусу, звинуватити у вимаганні хабара. В цій ситуації людина, яка не приховує неприязного ставлення до правоохоронної системи і була судима раніше, заявила, що з неї нібито вимагають хабар за машину вже після того, як ту машину повернули. Цей чоловік сам спровокував зустріч з правоохоронцем, зайшов в райвідділ, залишив кошти в шафі… Служба безпеки і Внутрішня безпека фактично створили умови для можливості реалізації його задуму, хоч він не є їхнім агентом чи співробітником і не має допуску до державної таємниці. Тим не менше, на нього вчепили таємне обладнання для фото-відео зйомки та навчили це обладнання вмикати-вимикати…

Таким чином кожний можне підставити будь-кого, хто чимось не до вподоби. Досить сказати «в мене вимагають», десь лишити кошти в коридорі – і буде затримання зі звинуваченням в тяжкому злочині (покарання стартує від п’яти років!).

Але у даному випадку суд, беручи до уваги міжнародну практику, все ж таки виправдав людину і у вироку розписав усе те наступальне супроводження справи співробітниками правоохоронних органів, які спонукали свідка «дзвони, домовляйся, їдь, давай гроші». Ці бесіди не зафіксовані або приховані. А сама особа-скаржник – це людина, що приймала участь у шахрайстві на велику суму. Були забрані кошти в шаргородських підприємців, які він на своїй машині возив. Через це його й затримали і машину поставили штрафмайданчик. А він не вибрав іншого шляху, як пішов спершу писати скарги, а потім діяти під супроводом правоохоронців із таємним обладнанням.



Читайте також:  

Начальник Лівобережної поліції Андрущак: «Квартиру дала держава, на машину склав»

Арештовані за вбивство 28-річного Сергія Чмири просилися під домашній арешт

Полісмени мали дармовий інтим з повіями. Інші платили від 800 до 2500 гривень

Якщо толку немає. Куди жалітися на поліцейського або хто поправить прокурора?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up