Вирок по справі на 2 мільйони. Хлопців, які спалили бутік «Париж», не посадили

Вирок по справі на 2 мільйони. Хлопців, які спалили бутік «Париж», не посадили
  • У реєстрі судових рішень з’явився вирок за злочин, що наробив шуму влітку минулого року.
  • За спалений уранці 1 липня бутік «Париж» двоє студентів отримали умовне покарання.
  • Чому так і чи буде суд по замовнику злочину, названого у вироку «невстановленою слідством особою»?
  • Ці питання редакція поставила прокурору, який уклав угоду з виконавцями.

 

Вибух на початку робочого дня майже у Центрі міста. Пожежа, під час якої згоріло майно дорогого магазину. Робота слідчих і криміналістів на місці гучного злочину. Та повідомлення про план «Перехват» з метою затримання двох чоловіків у шоломах на мотоциклі «Сузукі».

Такими були перші повідомлення у новинах про кинутий невідомими зловмисниками у бутік «Париж» вибуховий пристрій. Одразу говорили, що цей злочин – на замовлення. Виконавців місяць розшукували. Обіцяли винагороду за допомогу правоохоронцям. Урешті саме працівники поліції отримали від мерії подяки і кондиціонери для робочих кабінетів за розкриття резонансного нападу на майно неназваної приватної підприємиці.

Хто спалив вартісний товар у дорогому бутіку, прес-служба поліції розказала, як тільки узяли виконавців. Ними виявилися, нагадаємо, двоє немісцевих молодих чоловіків. Їх затримали в Жмеринці та вже, як бачимо у реєстрі судових рішень, притягнули до відповідальності.

Відео дня

Вирок студентам 4-х курсів двох різних вінницьких навчальний закладів (торгово-економічного інституту та аграрного університету) датований 19 січня. Перший засуджений – жмеринчанин, другий – уродженець Староконстянтинова. Обом Вінницький міський суд дав по 5 років позбавлення волі, але сидіти за гратами їм не доведеться.

Хлопців звільнили від відбування покарання з іспитовим терміном у 3 роки. Як кажуть, дали «умовно». Суд прийняв таке рішення у підготовчому засіданні, тому що прокуратур уклав з обвинуваченими угоди про визнання винуватості.

«Зі змісту укладених угод вбачається, що сторони дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинувачених та  погодили призначення відповідного покарання з урахуванням відсутності обставин, які обтяжують покарання та наявності кількох обставин, які пом'якшують покарання, а саме щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину та добровільне відшкодування завданого збитку», – читаємо у судовому рішенні.

А стаття відповідальності передбачає аж до 10 років тюрми за правопорушення, яким кваліфікували злочин проти «Парижу». Це умисне знищення або пошкодження чужого майна шляхом підпалу чи іншим загальнонебезпечним способом, яке заподіяло шкоду в особливо великих розмірах. Збиток, як бачимо у вироку, слідство встановила дійсно неабиякий – майже 2 мільйона гривень.

Погодили покарання

Чому покарання за такий гучний злочин виявилося мінімальним та ще й із відстрочкою? Таке питання ставимо прокурору, який уклав угоди з обвинуваченими. 

– Вони першочергово написали заяви, – каже Анатолій Хоменчук і пояснує: – Коли ми вже приїхали у Жмеринку на обшуки, вони побачили, що їх шукають і написали заяви про щире каяття. Зізналися, показали мотоцикл, який був схований і уже перефарбований. Вони теж все це розповіли, повністю розказали, де і як передавалися кошти, як вони вчиняли злочин...

Тобто за співпрацю зі слідством та інформацію про замовника злочину, виходить, прокурора просила суд не карати суворо юнаків, які самі виготовили вибухівку і спалили вщент магазин на першому поверсі житлового будинку.  

То хто ж замовник? Його у судовому рішення називають «невстановленою слідством особою». Як говорить Анатолій Хоменчук, матеріали стосовно цієї людини виділили в окреме провадження і розслідують. Як швидко почуємо тут про розкриття, прокурор сказали не зміг:

– Підозри ще немає. Якби була, то міг би сказати строки. А так говорити про те, чого я не знаю, не буду…

Як і чим палили

А що є у вироку про людину, яка цей злочин замовила? Хлопці розповіли слідству, що зустрічалися з замовником у Вінниці (суд пише, що «точної дати та часу досудовим розслідуванням не встановлено»). Він пообіцяв їм за роботу 1000 доларів. Студенти погодилися бути на мобільному зв’язку, готуватися до злочину, слідувати інструкціям «роботодавця» і отримати винагороду після того, як спалять бутік.

Як зробити вибухівку з бензину в пластикових пляшках і петарди, студентам також розповів замовник. Вказав, що підпал має бути у вранішній час і сам обрав дату нападу. Вони розподілили ролі, хто відволікатиме продавчиню (їй приснули у обличчя з газового балончика), а хто підпалить й кине в салон вибухівку. Організатор, як читаємо у вироку, спланував шлях відходу виконавців. Останні – сховали мотоцикл в гаражі й потім перефарбували його.     

Отримали вони за замовлену роботу менше, частинами й через два дні потому. Кажуть, замовник дам їм двічі по 300 доларів США.

Грошові компенсації

А потерпіла власниця бутика погодилась на «умовне» покарання для людей, що спалили її власність, бо вони погасили їй збитки. Про це написано у вироку. Невже студенти (чи їхні батьки) повернули ті самі майже 2 мільйона гривень, якими оцінили втрати від злочину експерти?

Як пояснив 20minut.ua прокурор, власниця бутіка попросила із виконавців тільки по 10 тисяч доларів компенсації. У вироку знаходимо інформацію про сплачені кошти:

«…обвинувачені у повній мірі відшкодували потерпілій завдану ними шкоду, про що свідчить її заява, згідно якої остання підтвердила факт проведеного із нею розрахунку за завдану шкоду і надала згоду на укладення між сторонами провадження угоди про визнання винуватості та призначення обвинуваченим узгодженого покарання».

Урешті суд написав, що обвинувачені розкаялися, раніше до кримінальної відповідальності не притягувались, на обліках ніде не стоять, за місцем проживання та навчання характеризуються позитивно... І ухвалив легке покарання за тяжкий злочин, бо саме таке було «узгоджене сторонами». Надалі протягом 3-х років студенти зобов'язані повідомляти відповідні органи про зміну місця проживання та роботи. І ящко більше нічого не утнуть – за грати не потраплять.

Повністю прочитати вирок за підпал бутіка «Париж» можете за цим посиланням. А на відео – поліцейський репортаж про розкриття цього злочину.   



Читайте також: 

Скандального адвоката викупили з СІЗО. Хто вніс 140 тисяч гривень застави?

«Вокзальною мафією», яка обікрала вінничанку, керував підполковник поліції

Двох вінницьких рецидивістів, які полювали на жіночі сумки, запроторили в тюрму

У Вінниці будуть «універсальні» поліцейські – детективи. Начальника вже вибрали

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up