Водій, що протаранив «швидку» під Сосонкою, сховався від підозри на лікарняному

Водій, що протаранив «швидку» під Сосонкою, сховався від підозри на лікарняному
  • Прокурори не можуть повідомити про підозру водію Mercedes, який протаранив авто швидкої допомоги в лютому.
  • Мовляв, він хворіє, тому його не можна турбувати. Рідні чоловіка, що загинув у ДТП уже не вірять, що справа дійде до суду.

Масштабна аварія, у якій травмувалися шість людей та один чоловік загинув, сталася 22 лютого 2018 року, неподалік села Сосонка на трасі Вінниця — Калинівка. На дорозі тоді була сильна ожеледиця. Спочатку водій на «Renault Sandero» врізався у «ВАЗ 21099», який виїжджав із другорядної дороги. На місце викликали швидку допомогу для пасажирів «ВАЗу». Карета «швидкої» за кілька хвилин була вже на місці. Лікарі припаркували службове авто біля дороги та працювали з постраждалими.

— У машині було четверо людей, — каже брат водія «ВАЗу» Олександр Красота. — Віталій сидів за кермом, поряд із ним — дружина. Позаду двоє літніх людей. Це були знайомі, яких Віталій підвозив. Для них після зіткнення з «Renault» і викликали «швидку», бо потрібно було про всяк випадок провести огляд. Поруч ще стояв автомобіль «Citroen».

Олександр Красота

Олександр зазначає, що його брат взагалі не постраждав у тій ДТП. Водій «ВАЗу» Віталій Красота, водій та лікарі швидкої допомоги, водій «Citroen» — усі ці люди стояли поруч з авто швидкої допомоги поки працювали лікарі.

Відео дня

У цей час із боку Калинівки їхав «Mercedes E 300». Як їхав, так і «влетів» у стоячі «Citroen» та авто швидкої допомоги, збивши людей, що стояли біля машин. Постраждалі отримали різні травми: від забою головного мозку до переломів у різних місцях.

18 днів був у комі

Водій «ВАЗ» Віталій Красота потрапив у лікарню, де пролежав 18 днів у комі. 12 березня констатували його смерть. За кермом Mercedes був Олександр Браніцький.

Його брат, Юрій Юрійович Браніцький, у 2016-му був на посаді начальника держінспекції сільського господарства у Вінницькій області. Також Юрій працював помічником народного депутата від «Партії Регіонів» 6 скликання Григорія Калетніка. Зараз чоловік є директором Уладово-Люлинецької дослідно-селекційної станції.

Батько Олександра — Юрій Олексійович Юраніцький. Був головою Калинівської райради попереднього скликання.

— За час, поки Віталій був у лікарні й ми сиділи біля нього, ніхто з Браніцьких навіть не спробував вибачитися, — каже Олександр Красота.

Зважаючи на високі посади, які займали Браніцькі, родичі загиблого водія «ВАЗу» кажуть, що за смерть Віталія Красоти ніхто не відповість. Так само два роки тому казали батьки 4-річної Тетяни Коваль, яку інший член родини Браніцьких збив на смерть. За цей час справа також не опинилася в суді. Більше того, слідство каже, що не може навіть встановити швидкість, з якою рухався автомобіль. Ми про це писали в матеріалі «Розслідувати не можна забути? Син чиновника на смерть збив дитину — справа досі не в суді».

Прокуратура не може погодити підозру

Станом на 15 березня в прес-службі поліції області нас запевняли, що розслідування ДТП під Сосонкою вже на стадії завершення — вирішується питання про оголошення підозри.

— Потерпілі тривалий час знаходились на лікуванні, у зв’язку з цим неможливо було призначити судово-медичні експертизи для встановлення ступеню тяжкості отриманих ними травм, — казала прес-офіцер Ірина Добровольська. — Після висновків експертизи справа буде скерована на розгляд до суду.

Тепер, через чотири місяці після цих слів, справа досі не в суді. Брат загиблого Олександр каже, що в правоохоронців ніяк «руки не дійдуть» повідомити водію Mercedes Браніцькому про підозру та передати справу до суду.

То чому розслідування «зависло»? Прес-офіцер Анна Олійник відповіла, ще більше місяця тому слідство закінчило всі експертизи, зібрало всі докази та направило матеріали до прокуратури для погодження підозри. Але відповіді звідти не надходило.

Родич загиблого Олександр Красота говорить, що передати справу до суду заважає саме прокурор, який керує справою.

Мова йде про прокурора обласної прокуратури Ігора Совгиру. Цікаво, що в його руках опинилися обидві смертельні аварії, учасниками яких ставали Браніцькі. І жодна з них не дійшла до суду.

Фігурант втік від підозри на лікарняний

Ситуацію прокоментував Сергій Гупяк, який очолює відділ прокуратури, що займається керівництвом у провадженні досудових розслідувань. Прокурор розповів таке:

— Обставини склалися так, що на кінець червня — початок липня до нас надійшли результати експертизи, які визначили прокурор та слідчий. Ми їх проаналізували, прийшли до певних висновків. У той же час нам потрібно було знати позицію фігуранта та позицію його захисту, чи бажають вони провести ще раз слідчий експеримент, чи може в них є якісь клопотання, — сказав Гупяк.

Прокурор говорить, що позицію фігуранта розслідування вони дізнатися не могли, бо той захворів. Правоохоронець не називає прізвища, але зрозуміло, що мова йде про Олександра Браніцького. Навіть коли журналіст сам називає це ім’я, прокурор не виправляє.

— Навіть якщо б ми говорили про підписаний процесуальний документ щодо нього, то все одно не могли б його вручити, бо людина на лікуванні, — каже Гупяк. — Ще хочу зауважити, що справа з цією аварією не рядова, не проста. Були й погані погодні умови, не одна машина злетіла з дороги. Тому не можна одразу йти з підозрою тій чи іншій особі.

— Це означає, що підозру можуть отримати інші учасники пригоди, а не тільки Олександр, — уточнюємо.

— Я б так не стверджував, — відповідає прокурор. — На даний час підстав для цього немає.

Також питаємо, чому прокурор Совгира отримав обидві справи, у яких фігурують Браніцькі. Гупяк на це відповів, що в них є дві людини, які здебільшого отримують справи про ДТП. Тому він не бачить нічого дивного в тому, що в руки Совгирі потрапили обидві ці справи.

До речі, ми зафіксували, як автомобіль Ігора Совгири приїхав на місце аварії, коли авто судді Вінницького апеляційного адміністративного суду Олександра Боровицького збило на смерть велосипедиста. Батько прокурора Дмитро Совгира працює… у тому ж суді.

А поки прокуратура чекає коли фігурант розслідування вийде з лікарняного, щоби вручити йому підозру, брат загиблого водія «ВАЗу» Олександр Красота разом з адвокатом подає скаргу на бездіяльність прокурора. Чим закінчиться ця справа — побачимо.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up