Їх шукає поліція. Щоб подати людину в розшук, не треба чекати три доби

Їх шукає поліція. Щоб подати людину в розшук, не треба чекати три доби
  • Вінничани шукають людей з допомогою Фейсбуку. Зі словами «Зникла людина» або «Допоможіть знайти» багато постять.
  • А як розшукує зниклих безвісти поліція?
  • По-тихому дізнається маршрут руху пропажі й саме головне – причину втечі, яку родичі самі не кажуть.
  • Редакція дізналася, які люди зараз у розшуку та що треба робити, якщо зв'язок з близькою людиною втрачений. 

Двоє старих, яким не сидиться вдома. Дві дівчини-заробітчанки. Небайдужа до алкоголю жінка і вічно винний гроші юнак. Ось така шістка людей сьогодні числиться в розшуку безвісти зниклих за заявами родичів. Ці люди залишилися незнайденими із п’яти десятків інших розшукуваних цього року вінничан.

Редакція розпитала в поліції, як шукають зниклих, і дізналася: не повернули до родичів вінничан, які не хочуть, аби їх знайшли. Втім, робота розшуківців триває. Вони вже багато знають, але продовжують збирати інформацію, щоб розповісти потім родичам – чому все саме так.

Не дзвонять, не пишуть

Повідомлення в соціальних мережах зі словами «Зникла людина», «Допоможіть знайти» поширюються дуже швидко. Буває, що люди ще постять, бажаючи допомогти іншим, а людина давно знайшлась. Про те, скількох розшукали, а кого досі не можуть знайти родичі, розповів начальник поліції міста. За словами Анатолія Присяжнюка, з початку цього року працівники карного розшуку міської поліції прийняли півсотні заяв від вінничан про зникнення їхніх родичів.

Відео дня

– Розшукали ми протягом цього року 51 людину, включаючи заяви і повідомлення минулих років. Неповнолітніх з цього числа – шестеро, – говорить начальник поліції міста. – В залишку у нас не розшуканими лишається 40 осіб. Із них 6 оперативно-розшукових справ, заведених в цьому році.

Тобто більшість із людей з розшуку – це зниклі до початку 2017 року. І тільки шестеро – зниклих цьогоріч із Вінниці людей.

– Із цих шести – є повідомлення про те, що жінка пропала в Італії. Ми провели заходи, дали запити на митницю, в прикордонні загони і з’ясували – вона виїхала за межі території України і знаходиться зараз там, – розповідає Анатолій Присяжнюк. – Ми підготували відповідний запит на інтерпол, щоб з’ясувати точне місце перебування даної особами. Є інформація, що вона почала зловживати спиртними напоями там, в Італії. Зараз це перевіряємо.

Ще одна молода жінка, яку шукає вінницька поліція, зараз знаходиться в Туреччині. Заяву про втрату зв’язку із нею написала мати. Її дочку оголосили в міжнародний розшук і під час розслідування оперативно-розшукової справи встановили – зникла не раз змінювала анкетні дані.

– В 2004-му році у неї було одне прізвище, а в 2009 році – друге, а в 2011-му – третє, – говорить начальник поліції.

– Не хоче, щоб її знайшли батьки? – питаємо співрозмовника.

– Вона з 18-річного віку почала їздити на заробітки до Туреччини, і неодноразово її депортували за порушення законодавства там, – пояснює Анатолій Присяжнюк. – Через це маємо припущення, що ця дівчина відбуває покарання на території Туреччини. Ствердно сказати це поки що не можу. Перевіряємо інформацію.

Сезонні пропажі

Ще двоє вінничан, що знаходяться у розшуку, як розповіли в поліції, – це літнього віку люди, які залишили родичам записки з проханням не переживати за них і подалися кожний у свою подорож в невідомому напрямку.

– Одна жінка, місце перебування якої зараз встановлюємо, не одноразово здійснювала такі вояжі, – говорить начальник поліції міста. – Вона психічно хвора, забуває, де вона, хто вона. Ми раніше були її розшукали в Вороновиці. Пристала до іншої бабусі і там проживала. Знайшли, повернули додому. Вона пожила буквально три місяці, написала записку і знов поїхала. Куди – ніхто не знає.

Літні і хворі люди, як знають вже в поліції, зникають навесні і восени. Якраз зараз, говорять, у них сезон загострення, а значить – подорожей.

А які причини зникнення молодих? Конфлікти у родині, які можуть виникати із різних причин. Як правило, батьки, за словами Анатолія Присяжнюка, самі не зізнаються, що була проблема (або не вважають ситуацію настільки серйозною). Розшуківці вже під час роботи з’ясовують, що послужило причиною втечі з дому.

– Звернулась матір, бо пропав син, – розказує начальник поліції. – Під час спілкування з’ясували, що в родині конфліктних ситуацій не було, але через поведінку сина батькам доводилося ходити за ним слідком і погашати борги. Він постійно брав кредити. На фоні цього, можливо, й були конфлікти, але батьки не хочуть про це говорити. Сказали тільки, що син десь поїхав і з ними не виходить на зв'язок. Ми продовжуємо заходи для встановлення його місця проживання.

Дитячі мандри

Так само не бачили проблеми батьки 9-річного школяра, коли сварили дитину. А хлопчик боявся повертатися додому. Двічі за три перші тижні навчання його шукали усі поліцейські міста і обласного управління поліції.

– Пропала дитина – підняли по тривозі весь особовий склад, почали встановлювати, де в останній раз бачили, куди він направлявся, які в нього були побажання, що він висловлював і так далі, - розказує Анатолій Присяжнюк. – Нам маршрутник подзвонив, що в нього дитина заснула в маршрутці, побачив аж в Гнівані. Це було 7-го вересня. А 13-го – знову зі школи не повернувся. Знову тривога.  

Першого разу хлопчик пояснив, що не поїхав додому, бо боявся покарання за погану оцінку. Другого разу знову сів не в ту маршрутку. Чому?

– Батьки пояснюють, що виховують, стараються, що він такий сам по собі розсіяний, – продовжує начальник поліції. - Але коли ми його другий раз знайшли, то на питання, чому не пішов додому, а подався мандрувати, хлопчик сказав: забув в школі сорочку і боявся, що будуть сварити. Ми провели профілактичну роботу з батьками, щоб вони його не сварили, а розказували, що може бути і так далі. Батьки кажуть, що не сварять, але дитина реально боїться. Тому ми підготували повідомлення в соціальні служби, щоб попрацювали психологи з батьками і з ним.

Коли зникають діти, то начальник поліції міста піднімає на ноги усі ввірені йому підрозділи. У Вінниці – це, крім працівників міського відділу, Лівобережна поліція і поліція Вінницького району. Цього року було шість фактів зникнення дітей.

Неповнолітніх, як правило, знаходять швидко. Реагують одразу після дзвінка на «102». В цьому ланцюжку, звісно, працює також патрульна поліція. І траплялося так, що дитина опинялася в поліції раніше, ніж її схопилися родичі, бо бездоглядних дітей помічали на вулиці перехожі й передавали поліцейським.

А що робити, коли зникають дорослі? Куди телефонувати в першу чергу і чи треба вичікувати три доби, перш ніж нести заяву в поліцію? Покрокову інструкцію дивіться в інфографіці:


Читайте також: 

Нічний промисел бідних злодіїв. Як у Вінниці вкрали машину за півмільйона

Легке придбання зброї і служба порятунку як «911». Як змінять МВС за три роки

На кому хата? Чиє майно вписали у свої декларації силовики Вінниці (ІНФОГРАФІКА)

Коефіцієнт корисної дії вінницького поліцейського. Наш полісмен кращий інших?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up