За ніч заробив 4 тисячі доларів і 55 тисяч гривень. Аферист збрехав про аварію

За ніч заробив 4 тисячі доларів і 55 тисяч гривень. Аферист збрехав про аварію
  • Одна вінничанка віддала чужій людині з порогу 2 тисячі доларів. Друга стільки ж і ще 5 тисяч гривень. Третя вручила 50 тисяч гривнями.
  • Три пенсіонерки минулої ночі «повелися» на стару телефонну аферу з легендою про участь сина в ДТП.
  • Але ще троє людей зрозуміли — це шахрайство і одразу повідомили в поліцію.   

Минулої ночі, 12 березня, шахрай влаштував продзвін стаціонарних телефонів вінничан. Скільком людям він телефонував з однією і тією самою казкою, лишається здогадуватися. Але поліції відомо, що три жінки повірили йому і «подарували» гроші, а ще троє були в курсі його схеми шахрайства, тому послали телефонного співрозмовника з його пропозицією викупити сина з поліції куди подалі.

Купилися на обман про звільнення сина від відповідальності за автопригоду пенсіонерки. Одній жінці 68 років, другій 78 років, третій — 82. Котрась із них заплатила незнайомому їй чоловіку, який назвався працівником поліції, 2 тисячі доларів. Інша вручила стільки ж і ще 5 тисяч гривень. Ще одна віддала чужинцю з порогу 50 тисяч гривнями, бо повірила, що син просив відкупити його від покарання за ДТП.

Разом на цих пенсіонерках телефонний шахрай, як порахували в поліції, заробив 150 тисяч гривень. Він назвався поліцейським, наплів брехню про ДТП та сказав: швидко зібрані гроші допоможуть звільнити дітей цих жінок від відповідальності.

Відео дня

— Якщо тільки отримуєте дзвінок про звільнення за гроші з поліції, одразу дзвоніть «102», бо це 100 відсотків шахрайство. Поліцейські в жодному разі не будуть телефонувати родичам і вимагати грошей, — говорить заступник начальника міської поліції – начальник слідчого відділу Максим Рижов.

За його словами, вигадана історія з ДТП — це найбільше поширений привід виманити кошти по схемі телефонного обману. І в тих випадках, які стали кримінальними провадженнями, потерпілі не дзвонили родичам перепитати, чи дійсно вони в біді. Спочатку платили псевдополіцейським.

— Тиждень тому телефонують до жінки від імені її сина, створюючи шуми в телефоні (є в мобільний додатках зараз така послуга), і повідомляють: збив людину, треба терміново кошти, — розповідає Максим Рижов. — Жінка взяла з дому 10 тисяч гривень і побігла до ай-боксу. Вже коли поверталася додому, біля під’їзду зустрілася із сином, який з роботи прийшов. Тобто вона навіть не передзвонила йому, одразу заплатила, бо створили психоемоційну ситуацію…

На випадок такого типу дзвінків відділ комунікації поліції Вінницької області дає свої поради:

Перевірте, де дійсно знаходиться син (інший родич, з яким нібито сталася неприємність).

Пам’ятайте, у разі реального затримання працівники поліції повідомляють про це рідних, вказуючи підстави та термін та місце утримання.

Законодавством не передбачено жодних платежів за утримання затриманої особи правоохоронним органом.

Якщо громадяни виконують вимоги псевдополіцейських та передають їм кошти, то автоматично стають правопорушниками (стаття 369 Кримінального кодексу України – надання неправомірної винагороди службовій особі).

Попросіть людину, яка представилась поліцейським, назвати прізвище, ім’я, по-батькові і дату народження затриманого родича. Запитайте, у чому він був одягнений, колір очей, зріст... Такою інформацією зловмисники не володіють, оскільки телефонний номер набрали навмання!

Якщо Вам повідомляють, що близька людина вчинила ДТП, поцікавтеся, де це сталося, яка була машина, який її колір та державний номер. Відповіді не отримаєете, бо ДТП – вигадане.  

Отримавши такий дзвінок – негайно телефонуйте за номером 102.

З початку року вінницькі поліцейські відкрили більше 250 кримінальних проваджень про рідного роду шахрайства. Які саме схеми спрацьовували? Приклади свіжих афер знайдете в матеріалі «Про кота без хвоста, СМС на 40 тисяч і неіснуючі ВАЗи у лізинг. Як зараз дурять?».


Читайте також:

Вінничанка «влаштовувала» медиків на добре оплачувану роботу. Заробила 300 тисяч

В будинку на Слов'янці «обчистили» кілька квартир підряд. Що винесли і у кого?

Дурний вчинок чи нахабна афера? Як вінничанин залишив сім’ю без квартири

Брехнею про вікна вінничан «розводять» на кредит. Чому цих аферистів не спіймати?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вадим Барченко

    Бо на таку ірунду тільки і пенсіонери можуть повестися
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія воїна з батальйону НПУ «Захід» 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up