За втечу замовника вбивства вдруге судять конвоїра, який нічого не вирішував

За втечу замовника вбивства вдруге судять конвоїра, який нічого не вирішував
Олександр Лановий: «Мене зробили крайнім, але я звільнятись не буду. Спочатку відвоюю, а потім подивлюся в очі тим людям, які не відповідають за свої слова і дії»
  • Його вже раз судили, як крайнього, але справа повернулася на новий розгляд.
  • Конвоїра Олександра Ланового третій рік притягують до відповідальності за втечу замовника гучного вбивства.
  • Виконавець злочину вже сидить, замовника розшукали, і його втеча вже не виглядає втечею.
  • Чому не виправдали співробітника конвойної служби? Бо загубився диск з попереднього суду.     

У червні починається новий розгляд кримінального провадження, де підсудний – співробітник конвойної служби, якого попри звинувачення в злочині не відсторонили від служби. Олександр Лановий продовжує возити арештованих на їхні слухання і третій рік ходить на суди по своїй кримінальній справі.

Свого часу він возив на засідання людину, що була під слідством за замовлення вбивства лікаря заводу «Nemiroff» Сергія Вакарова. Після цього конвоювання, через бюрократичні недоробки посадовців, підслідного Володимира Кульчицького випустили на всі чотири сторони з відділення психлікарні, де він тимчасово утримувався.

Його мали б забрати в СІЗО, бо строк тримання в лікарні сплив. Але пацієнта-арештанта просто відпустили з закритої медичної установи. Як так сталося, що Володимир Кульчицький зміг виїхати в Росію, будучи підозрюваним у справі гучного вбивства, 20minut.ua писав у статті «Замовник немирівського убивства втік у Росію. Карають крайнього». 

На той момент слідство довело, що Кульчицький за 1200 доларів найняв кілера для свого зятя. Мотив злочину був майновий, хоча розстріл лікаря, який очолював виборчий штаб Порошенка, одразу пов’язували з політикою. Докладніше про це – в матеріалі «Вбивство голови виборчого штабу Порошенка замовив вітчим його дружини».

Нагадаємо, що Кульчицькому обрали як запобіжний захід утримання в обласній психіатричній лікарні №2. Він – інвалід, стояв на обліку в невролога і лікувався раніше в лікарні імені Ющенка. А перше відділення психлікарні під Вінницею – закрите, тому суд погодився з клопотанням слідчої, що перебування там унеможливлює ризики. Вплив на свідків, втечу тощо.

Тим не менше, втеча відбулась. Нібито то через те, що одна структура іншій не передала вчасно судову ухвалу. Як пояснював потім журналісту 20minut.ua адвокат Кульчицького Іван Бездітний, його клієнту просто відкрили двері з лікарні і відправили на всі чотири сторони. Мовляв, людині нічого не лишалося, як поїхати до родичів, у Росію.

Відео дня

– Він не втік. Його фактично вигнали з лікарні, яка має обмежені вимоги до пресування осіб. Це те саме СІЗО. Відкрили двері і сказали: „Іди, бо за тобою ніхто не приїжджає”. І він пішов, – коментував ситуацію захисник Кульчицького Іван Бездітний, коли той був у міжнародному розшуку. 

Згодом підозрюваного «взяли», як тільки він повернувся в Україну. Це було рівно два роки тому, в травні 2016-го. На той час виконавець злочину вже отримав свої 15 років з конфіскацією. Про це vn.20minut.ua писала тут – «Спіймали замовника немирівського вбивства, що втік у Росію з психлікарні».

Зараз адвокат, який захищає конвоїра, Віталій Корпало, розказав: Кульчицький був на слуханнях по справі його клієнта. Говорив, що не розуміє, чому саме співробітника конвойної служби судять за його звільнення з лікарні. А Олександру Лановому інкримінують не виконання судового рішення. За це загрожує до 8-ми років тюрми.

Два роки тому Віталій Корпало казав, що буде у суді доводити, що це керівники його підзахисного, судді, прокуратура та лікарня «допомогли» втечі злочинця, а не прапорщик без права на самодіяльність:

– Намагаються покарати найслабшу ланку ланцюжка – людину, яка виконувала функцію кур’єра, доставити з точки А в точку Б, і ніяких рішень приймати була не в змозі.

А сам Олександр Лановий говорив тоді так: «Мене зробили крайнім, але я звільнятись не буду. Спочатку відвоюю, а потім подивлюся в очі тим людям, які не відповідають за свої слова і дії».

Сьогодні, за місяць до початку нового розгляду справи конвоїра, Віталій Корпало каже, що просив винести його клієнту виправдальний вирок, і для цього були всі підстави. Але невідомо де подівся диск із суду першої інстанції.  

– Суд не зміг прийняти кінцеве рішення, тому що було втрачено записи кількох засідань. Через це ми погодилися, що треба повернутися на новий розгляд, – говорить адвокат конвоїра Ланового Віталій Корпало. – Такі у нас вимоги законодавства. Досить комусь видалити якісь запис умисно чи неумисно, і робота двох-трьох років зводиться нанівець. Отож, починаємо по-новій слухати справу, а це – ще рік-півтора часу.



Читайте також:

Виправданий за хабар поліцейський тепер цивільна людина, але декларацію подав

Арештовані за вбивство 28-річного Сергія Чмири просилися під домашній арешт

Батько воює за покійного сина. Справу смерті на заробітках зрушила публікація

Якщо толку немає. Куди жалітися на поліцейського або хто поправить прокурора?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вінничанин

    Не в очі треба дивитися - там нічого немає в тих очах. Між очі треба заїхати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up