Земля у спадщину. Як вінничанин відсудив батьківський пай у голови сільради

Земля у спадщину. Як вінничанин відсудив батьківський пай у голови сільради
Олександр Гук (26) судиться з родичкою на посаді: «Є серія підписів, які не сходяться зі справжнім «автографом» мого батька. Хто все підписував – розбереться поліція»
  • Тисячі пасивного прибутку приносить земельний пай.
  • Такого не матиме більше голова сільради, яка оформила на себе три гектари землі після смерті родича.
  • Син покійного відсудив землю і тепер доводить, що підпис на заповіті підроблений.
  • Це вже «пахне» криміналом для зацікавленої.

Кримінальною відповідальністю для посадових осіб двох сільрад у Липовецькому районі може обернутися судова розв’язка цивільного конфлікту, який днями вирішив апеляційний суд Вінницької області. Тут прийняли рішення на користь вінничанина Олександра Гука, який, оформляючи спадщину батька, дізнався про заповіт з підробленим підписом.

Через півроку після смерті батька Олександр Гук хотів вступити у спадщину. Прийшов до нотаріуса подати заяву, але з’ясувалося — його спадщина вже оформлена. В реєстрі знайшовся заповіт батька, яким той передав усе своє майно двоюрідній сестрі.

– Сестра – голова сільської ради у тому селі, де батько проживав, – розповів Олександр. – У себе у Війтівцях вона не мала права оформити заповіт, тому поїхали в сусіднє село і там завірила. Нібито завірила…

Відео дня

Чужий автограф

Олександр вживає слово «нібито», бо впевнений, що його батько не підписував документ. Під час судового розбирання в першій інстанції (слухав цивільний позов до про визнання заповіту не дійсним суд у Липовіці — авт.) провели почеркознавчу експертизу. До висновку експертів Олександр припускав, а тепер стверджує: підпис на заповіті не батьківський.

– Була повторна експертиза за їхнім клопотанням, і вона теж показала, що підпис зроблений іншою людиною, – каже Олександр Гук. – Ми зібрали 20 зразків підписів за різні роки. Підпис на заповіті не співпадає з жодним. Ми також надавали суду довідку про те, що батько не відлучався з лікарні, коли оформлявся заповіт. А в результаті – я програв справу.
 

– У Липовці місцеві зв’язки спрацювали, і рішення прийняли таке, як було потрібно, – не сумнівається Олександр Гук (зліва) зі своїм адвокатом Віталієм Шиманським


Суд у Липовці прийняв рішення на користь сільської голови Марії Погребняк. За словами Олександра Гука, йому по телефону родичка сказала, що «в Липовці заплатили і тут вирішать питання».

Щоб дізнатися, як вирішиться земельна справа про спадщину вінничанина у Вінниці, журналіст пішла на судове засідання. Там дізналася, що Олександр інвалід дитинства, тому на чверть заповітної землі має розраховувати і без заповіту. Спір між ним і головою сільради був за решту земельного паю — 3/4 від без малого чотирьох гектарів землі на території Війтівської сільради.

Версію відповідачки теж знаємо з почутого на суді. Вона ось яка — Марія Погребняк доглядала за братом-інвалідом, коли він переїхав жити в село з Вінниці, а як він захотів скласти на неї заповіт, не відмовила в останній волі – забрала хворого з лікарні і завезла разом з чоловіком в сусідні сільраду складати заповіт.

Сльози за землю

Голова сільради плакала перед колегією суддів, розказуючи про ті події. Її запитали, чому не попросили головного лікаря завірити заповіт хворого – не змогла відповісти. І щойно колегія винесла рішення на користь позивача, Марія Погребняк змінила плаксивий настрій не неприступність.

– Приїдьте до нас в село. Спитайте людей у селі. Я хочу, щоб ви почули думку людей, – повторювала вона одне і теж на всі питання журналіста.

– Судилися не з людьми, а з Вами, – попросила пояснити журналістка, як так сталося, що вона доглядала з батьком Олександра, і як довго це було?

– Вигнали його. Деталей не пам’ятаю. Я хочу, щоб ви почули, що скажуть люди, – вторить Марія Погребняк.

На питання, чи дійсно вона телефонувала сину брата, щоб попередили, що він не доб’ється рішення на свою користь, звучить ось така відповідь:

– Це він мені сказав, що «ти просто не знаєш, з ким ти зайшла» і «ти не знаєш, де я працюю і ким».

– А де він працює? – допитуємось.

– Я не знаю, – каже голова сільради.

Кажємо їй, що Олександр – працівник СТО. І вона починає клястися, що з її боку погроз чи попереджень не було.

– Мені землі не треба, – каже сільська голова. – В мене є пай. Але таке було його волевиявлення. Хай він розведений був з жінкою, але ж діти чого з батьком зв’язку не підтримували? Чого не питали, чия це земля взагалі? Це земля бабусі, яку я поховала. Вам все село скаже, що його за цей пай і вигнали…  

На такій незрозумілій логіці Марія Погребняк іде геть, тікаючи від фотоапарату. Перед тим вона сказала, що буде думати, чи оскаржувати рішення апеляційного суду.
 

Марія Погребняк втекла від журналіста після суду. По обидва боки від неї пішли адвокат і голова сусіднього села, де оформляли спадщину


Заява про злочин

А вінничан, що виграв апеляційний суд, розповідає, що насправді спонукало його батька поїхати з Вінниці і як жив в селі, доки не ампутували ногу:

– Він поїхав від нас, коли закінчилися нерви. Пив сильно, бився. Вона його приписала до себе, а насправді він жив у тітки. Доки був здоровий, допомагав обробляти город. Потім стало з ногами погано, потрапив до лікарні. Я був на операції, шукав кров, оплачував все необхідне. Без нашої згоди вона його потім оформила в Тиврів, в геріатричний будинок. Написала в заяві від своєї руки «перебування дітей невідоме». От ті підписи, які не сходяться зі справжніми – всі періоду будинку геріатричного профілю. А оці скандали і сльози – це звичне діло. Я все це вже бачив.

Суд в сльози не повірив, а дивився на факти. Якщо в суді першій інстанції проігнорували експертизи, то в апеляції врахували усі докази.  

– Таке рішення мало би бути прийняте ще в першій інстанції, враховуючи обставини справи, – каже адвокат Віталій Шиманський. – Мабуть, там місцеві зв’язки спрацювали, і рішення прийняли таке, як було потрібно. Не дарма ж на дебатах представник відповідачки сказав, що можливо, через задоволення апеляції постраждає секретар. Звичайно постраждає. Якщо особа не підписувала, а вона посвідчила, то це вже службовий злочин.

Заяву Олександра Гука про сфальсифікований заповіт, подану в прокуратуру, передали в поліцію. Він розраховує на розслідування історії з «лівими» підписами у рамках кримінального провадження. Фігурантом цієї справи має стати секретар Попівської сільради, яка звірила скасований судом заповіт. Її в апеляції не було. Не з’явилась без поважної причини. Принаймні, суду про таку не повідомила.

 

Є всі можливості для махінацій з ділянками

Олександр Білошкурський, експерт з права:

– В державі сьогодні земельні питання неврегульовані. Людей ставлять в такі умови, щоб не цінили землю, нехтували нею, не цікавилися. Законодавство  заплутане, норми виписані не прозоро, складається враження, що це навмисно, щоб крутити різні махінації з ділянками. Зараз досить двох-трьох змін прав власності в електронному реєстрі, щоб людину затягнути в довгий і нелегкий судовий процес. Витрати на нього можуть бути більшими, ніж рента за ту земельну ділянку. На це махінатори і розраховують. І багато селян здаються, деякі і реально бояться земельної мафії. Не буде судитися бабця чи інша проста людина-спадкоємець.

Держава не забезпечила належного захисту і гарантій права власності на землю, тому і виникають рейдерські скандали по всій країни. На державному ж рівні відбуваються більш крупні «деребани», серйозні махінації для отримання більшого «земельного банку».

Непоодинокі випадки, що спадкоємці не пишуть заяв на прийняття спадщини, відмовляються від неї або взагалі не знають, що у їхніх померлих родичів є таке майно. В такому випадку земля через суд переходить у власність територіальної громади. Надалі громада (депутати, голова сільради, мер) розпоряджається нею.

Для контролю і забезпечення прав власності людині залишається тільки якнайчастіше відвідувати електронні реєстри, перевіряти реєстрацію своїх прав, наявність заборон та обтяжень. А спадкоємцям раджу вчасно (до 6 місяців після смерті спадкодавця) звертатися із заявою про прийняття спадщини до будь-якого нотаріуса (органу місцевого самоврядування) на території країни. Вчасно подана заява на спадщину в подальшому полегшить захист прав і усуне подальші негативні наслідки.   


Читайте також:

Кримінальна справа Давида Григоряна стала рекордною за самовідводами суддів
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up