«Знайдете заміну — отримаєте зарплату». Ризики неофіційної роботи

«Знайдете заміну — отримаєте зарплату». Ризики неофіційної роботи
  • Працюєш неофіційно — позбавлений не лише гарантованих відпусток, лікарняних, але навіть і заробітку.
  • Така історія сталася з нашими читачками, які після звільнення не отримали зарплату. Керівниця змушує «знайти та навчити людей на заміну». Обдурені дівчата звернулися до правоохоронців

— «Офіційно в Україні працевлаштовані 8 мільйонів осіб. І близько 4,3 мільйона працює без оформлення трудових відносин», — сказав юрист громадської організації «Соціальний рух» Віталій Дудін. Міністр соцполітики Андрій Рева називає кількість неофіційно працюючих на рівні чотирьох мільйонів. А от скільки людей працює нелегально у Вінниці — достеменно не знає ніхто.

Фахівці Держпраці розказують, що «сіра» робота — це відсутність соцгарантій, регулярних відпусток, допомоги при нещасних випадках на виробництві та ризик не отримати заробітну плату.

Прокльони за звільнення

До редакції звернулися три дівчини, які працювали в учбовому центрі «Future» на вулиці Коріатовичів (колишня Свердлова — авт.). Там вчать як дітей, так і дорослих іноземних мов, танців, йоги та проводять інші заняття. Вони розказали, що їх влаштували там неофіційно. А коли вирішили звільнитися, керівниця центру не дала зарплати і сказала, що «шукайте собі заміну — і отримаєте гроші».

Відео дня

Олександра Корнійчук викладала у центрі французьку. Вона розповіла, що вимагала від керівництва центру офіційного працевлаштування.

— На співбесіді, коли я тільки прийшла до цього центру, мені розповіли про гарні умови, обіцяли гарний процент за викладання — 35% від плати за одного учня. Я захотіла працевлаштуватися офіційно, принесла паспорт — але директорка Людмила Шевченко кудись зникала.

Згодом пані Корнійчук не влаштовував той заробіток, що вона отримувала у центрі.

— Я працювала з листопада 2017-го по березень 2018-го. За навчання чотирьох учнів я отримувала 1200 гривень щомісяця, а за вісім учнів — 1600 гривень. Як бачите, оклад не змінювався. Вирішила забрати те, що заробила, й звільнилася. А потім мені директорка почала надсилати повідомлення у Viber відео про те, як вона лежить під крапельницею та прокльони. І це вона надсилала вночі, о 2-й годині.

Знімок бесіди у вайбері. Надано Олександрою Корнійчук

«Не працювала, а навчалася»

Її подруга «за нещастям», Марія Китайчук, викладала англійську в цьому ж центрі.

— Я працювала з 29 січня по 15 березня. І була схожа історія: мені пообіцяли зарплату 1500 гривень на місяць. Але за фактом, отримувала менше. І коли захотіла звільнитися, то мені Людмила Олексіївна поставила умову — ми тобі не виплатимо зарплату, поки ти не знайдеш собі заміну та не навчиш цю людину, як у нас працювати, — розказала дівчина.

Ще Марія надала запис телефонної розмови з керівницею. У ньому вона скаржиться на умови та вимагає не виплачену частину зарплати. На це отримала відповідь:

— «Машо, так ніхто не робить. Тебе взяли студенткою і ти у нас практикувалася. За що тобі платити? У тебе не було занять до 8-ої години. Ти постійно запізнювалася й просила заміну», — відповіла жінка, яка представилася Людмилою Олексіївною.

Потім слухавку взяла мати Марії, яка повідомила співрозмовницю, що розмова записується і вони будуть звертатися до правоохоронців.

«Будь ласка, ваша донька в мене не працювала. А я їй пропонувала офіційно працевлаштуватися, і тоді вона просто не прийшла», — відповіла пані Людмила.

Звернулися до органів

Ще одна дівчина, яка постраждала від неофіційної роботи у цьому центрі — Анжеліка Слижук. Вона там робила адміністратором. За її словами, вчителів змушували підписувати угоди, про зміст яких вони не знали.

— Знаю, що ще дві дівчини звільнилися та їм не заплатили. Вчителі постійно змінювалися, деякі підписували з керівництвом школи якісь контракти, договори. Що вони підписували — не знають і не мають копії угоди.

Вона розповіла, що вчителів змушували прибирати коридори та класи. І про те, що у центрі «Future» дурять батьків, які приводять своїх дітей на навчання.

— У них є прайс на сайті, але батькам кажуть зовсім інші суми. Я чула, як вони обговорювали те, у що вдягнуті батьки та їх машини і так вирішували, скільки коштуватимуть для їх дітей заняття. І вони кажуть: у нас змінилися ціни, ми не встигли змінити їх.

Не зумівши отримати свій заробіток, вони звернулися до поліції, податкової та управління Держпраці. Але й там їх очікувало розчарування — податківці сказали, що «нічого не зможуть зробити».

— Нам відповіли, що у директорки цього закладу немає ліцензії на викладацьку діяльність. Тобто, вона здає просто в оренду приміщення для викладачів, які, нібито, працюють на себе.

Я не Людмила

Журналіст відправився у центр «Future», щоб дізнатися позицію іншої сторони у цій історії. За словами екс-працівниць, потрібно було шукати директорку центру «Future» — Людмилу Шевченко.

Поїхали на Коріатовичів, і там на першому поверсі житлового будинку знаходиться приміщення центру. Але нікого не було з адміністрації — вчитель центру підказала, що усе керівництво сидить у офісі на вулиці Зодчих, що на Поділлі.

Йдемо вже туди — у подвір’ї будинку №12, між під’їздом та підвалом заховався вхід в учбовий центр. На дверях немає вивіски. А от далі історія стає майже гумористичною.

Працівниця центру, яка зустріла журналістів і є дуже схожою на Людмилу Шевченко, розповіла, що «Людмила Шевченко вже не працює як директор центру» На кінець розмови вона сказала, що керівництво з вами зв’яжеться після свят.

Журналісти зробили фото працівниці центру «Future» та показали світлину екс-вчителькам.

— Так це вона. І вона досі директор. Людмила Олексіївна дзвонила мені та дівчатам на минулому тижні, просила зустрітися наодинці, — сказала Олександра Корнійчук.

У вівторок, 10 квітня, вдалося зв’язатися з керівництвом центру «Future», що висловили свою позицію у цій історії.

— Це неправда. Шевченко Людмила у нас вже не працює, і це вже інша фірма з іншим керівником. Ці дівчата розказують казки і вони у нас не працювали. Усі наші робітники працевлаштовані офіційно, — розказала жінка, яка не захотіла представлятися.

Тільки суд вирішує, хто каже правду

У поліцію, податкову та до Держпраці написали заяви тільки дві з потерпілих дівчат —  Анжеліка Слижук та Марія Китайчук. У вінницькому управлінні захисту економіки Нацполіції розказали, що заяви від дівчат приймали.

— Це не у нашій компетенції, скарги направили до Держпраці. Ми займаємося тими справами, в яких є склад кримінального злочину, — пояснила речниця управління Наталя Калиновська.

У обласному управлінні Держпраці розказали, що намагалися перевірити центр «Future» за таким зверненням.

— Скарги дві є. Але коли ми прийшли разом з податковою на перевірку, учбовий центр був закритий. Розгляд скарги Анжеліки Слижук подовжили до 16 квітня, яка була написана пізніше, ніж скарга іншої дівчини. За законом, термін розгляду не більше одного місяця, — розказала завідувачка сектору звернення громадян управління Держпраці Альона Недозимована.

— Установити, хто каже правду, вислухавши працівника і керівника — інспектор Держпраці не може. Таке з’ясовує тільки суд: якщо встановлено факт трудових відносин, то звідси «випливають» усі наслідки — у тому числі виплата зарплати, без урахування тих коштів, що були нелегально виплачені, — сказав заступник керівника вінницького управління Держпраці Юрій Ковальчук.

За нелегальне працевлаштування роботодавець може отримати штраф — 30 мінімальних зарплат за кожну неоформлену людину (111 690 гривень - авт.). Якщо інспектора Держпраці не допускають на підприємство — штраф 100 мінімальних зарплат (372 300 гривень - авт.).

Читайте також:

Фото у матеріалі: із соцмереж, Микити Панасенка

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • 1234

    тепер я прохожу через все те ж саме
  • без

    Держава вимагає стаж,щоб платитити  пенсії,але ЗОВСІМ не бореться з тими,хто працює неофіційно....Зовсім..У  людини береться ксерокопія паспорта,їй кажуть,що з нею підписали трудовий договір,а насправді це просто для того щоб найти її,якщо вона щось вкраде....тільки людина перестає працювати,цей договір викидається...от і все
  • Олексій

    Забавно, що цих 4 мільйони неофіційно працюючих потім будуть претендувати на пенсійні пільги, отримувати субсидії, отримувати допомогу по безробіттю, волати що мала пенсія і т.п. А платити їм виплати будуть з податків тих, хто працює чесно. Ось суть  л*хотрону.

    Олексій reply Олексій

    Навіть менти, до яких вони "звернулися", і ті працюють за податки громадян, які офіційно їх плотять.
  • Ксюшка Купровская

    У мене теж аналогічна  ситуація була!!!! Лиш 5 років назад!!з тих пір нічого не змінилось, на жаль(((( Зате, коли влаштовуєшся на роботу, обіцяють офіційне працевлаштування після стажування, а потім все "годують обіцянками", яких навіть не планують виконувати. Дуже шкода, що цей заклад ще працює.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 Shahed 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up