«Позивний Зеніт»: правда про війну устами офіцерів-добровольців батальйону «Дика качка»

«Позивний Зеніт»: правда про війну устами офіцерів-добровольців батальйону «Дика качка»

•7 квітня у кінотеатрі «Родина» покажуть документальний фільм про бойовий загін  «Дика качка» - добровольців Повітряних сил - 14.00 і 16.30

•Сім ротацій в гарячій точці АТО

•Формував загін і першим командиром був вінничанин полковник Богдан Бондар, а хто придумав назву «Дика качка»

•Фільм має назву «Позивний Зеніт», це висота біля шахти Бутівка, поруч з Донецьким аеропортом, де, на жаль, не обійшлося без втрат

•Що сказав перед прем’єрою командир журналісту RIA

Полковник Богдан Бондар просився в АТО на будь-яку посаду. Каже, офіцерів-добровольців зібралося на три повноцінних загіони. Це інформація для тих, хто інколи косо поглядає на людей у пагонах. Більшість загону складали офіцери. Всі вони – з підрозділів Повітряних сил.  Сім ротацій пройшло у «Дикій качці». І щоразу набирали тільки добровольців. Це про них зняли документальну стрічку з п’яти окремих частин. Весь сюжет – устами учасників боїв. Автори Анна Мартиненко та Тетяна Кулаковська переконані, що на фоні тієї брехні, що брудними потоками ллється з Кремля, правдиві історії про наших героїв – найкраща реакція на путінську «гавкітню». Стрічку «Позивний Зеніт» демонструють у рамках фестивалю військово-патріотичного кіно.

Напередодні прем’єри журналіст RIA запитав полковника Бондара про враження від картини.

-А я ще не бачив її, - відповів офіцер. – Знімали фільм не тільки у Вінниці, підрозділи Повітряних сил, звідки офіцери йшли в АТО, дислокуються також в інших містах. Там теж працювали автори. хочеться подивитися цілісну картину  Пригадую, раніше у нас показували там же, в «Родині», «Воїни духу». Прийшов, а зал забитий людьми. Жодного вільного місця. Довелося стояти. І не тільки мені одному. Це я так, між іншим, для тих, хто захоче подивитися нашу «Дику качку».

Відео дня

Назву придумав наймолодший з позивним «Молоко»

 -Звідки така назва - "Дика качка"?

-Її придумав наймолодший учасник нашого загону першої ротації. Прізвище бійця-контрактника Максим Галустян. Тоді йому був 21 рік. Волосся світле, як молоко. Можете здогадатися, який в нього був позивний? Саме так – «Молоко».

-Коли формувався загін?

-Восени 2014-го, - продовжує співрозмовник. – Коли обговорювали варіанти назви, Галустян каже, якщо була назва «Дикі гуси», то чому не може бути «Дика качка»? Важливо, щоб хоч одна деталь стосувалася польоту, бо ж загін формувався з авіаторів. Зрештою, багато часу на обдумування не мали. «Дика качка» - хай буде так, сказали хлопці.

На передову просилися понад 200 добровольців

-Дійсно, було з кого вибирати?

-У першій ротації в загоні нараховувався 61 боєць, а бажаючих поїхати на передову було понад 200 осіб. Я з кожним особисто розмовляв і після того робив висновки: хто їде, а хто залишається. Так у загін потрапили два полковники, два підполковники, майори, капітани, лейтенанти. Коли я писав рапорт, вказував, що готовий йти навіть рядовим.

-Скільки часу тривала ротація першого загону?

-Півтора місяці. Це був жовтень-листопад 2014-го. Стояли біля шахти Бутівська, захищали висоту Зеніт, підступи до Донецьбкого аеропорту. Звідсй на зва фільму «Позивний Зеніт».

Полковник стверджує, що за весь час перебування в зоні АТО їх не обстрілювали тільки один день. Запам’ятав його – 2 листопада. Нагадує, що цього числа у так званих «ДНР», «ЛНР» тривали незаконні вибори. На жаль, під час їхньої ротації  не обійшлося без втрат. Загинув майор Ярослав Костишин. Бондар дотепер їздить на могилу побратима. Ще семеро бійців зазнали поранень

Бойовики «заблудилися»

Полковнику дуже хотілося б, щоб у фільм увійшов епізод одного з боїв загону, що відбувся 22 січня 2015-го року. За його словами, у той день «Дика качка» провела один з найважчих боїв.

-На той час, зрозуміло, я вже не був у загоні, - продовжує співрозмовник. – Наша ротація закінчилася у листопаді. Про те, що відбулося 22 січня, дізнався від учасників того бою, наших офіцерів і старшини. У той день колона російсько-терористичних військ відхилилася від маршруту і нарвалася на наш загін. Деяка техніка навіть заїхала на територію частини. У тому бою було знищено понад 50 бойовиків, підбито танк, БТРи. Детальніше про знищену ворожу силу і техніку мали б розповісти безпосередні учасники того бою. прикро буде, якщо автори фільму упустили цей епізод.

Нас сприйняли за польський спецназ

-На одній з фото у ваших хлопців на рукавах одностроїв знаки польського прапора. Що це значить?

-Під Тоненьким був бій, після якого згоріли дуже багато наших речей, в тому числі однострої, - згадує полковник Бондар. - Виручили нас волонтери. Вони підвезли нам форму з нашивками на рукаівах кольорів державного прапора Польщі. У бойцовиків від того, очевидно, перевернулися мізки в черепній коробці. Вони "врещеали", що за нас воєю польський спецназ. Ця інформація одразупройшла в Інтернеті. Мабуть, поширювали її у своїх ЗМІ.

У Вінниці фільм знімали на території полку зв’язку. Стрічка побудована на основі спогадів бійців загону «Дика качка». Але у ній використано реальні зйомки, що їх вдалося зробити декому з бійців.

Довідка

Полковник Богдан Бондар нагороджений орденом Данила Галицького. Як зазначено в Указі глави держави, за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни. Документ підписано 22 січня 2015 року. продовжує службу у штабі Повітряних сил.

Коментарі (45)
  • Задунайский Торонтуй

    Полагаю, "качку" эту на шашлык наденут через месяц-два.
  • Прокоповна Проня

    Гордо реет птеродактиль не справляясь с управленьем...
  • Anonymous

    Спасибо мужикам за то что они делают.

    Иванов Иван reply Anonymous

    в буду собака
  • Банду Геть!

    А Максим какого года выпуска?  Как стреляет, если сравнить с другими пулеметами?

    Банду Геть! reply Банду Геть!

    Это не Максим, ошибся это станковый пулемет Горюнова обр. 1943 г.. А Максим вот на фото.... Такие есть в АТО хотя им уже 90 лет выпуска...


    " src="http://replyua.net/uploads/posts/2016-08/medium/1471701456_maksim_v_ato.jpg

    " />

    Банду Геть! reply Банду Геть!

    Старый, но действующий. Пулемет "Максим" на службе солдат АТО

    Банду Геть! reply Банду Геть!

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up