Військові отримують житло через 20-25 років служби. Це хочуть змінити

Військові отримують житло через 20-25 років служби. Це хочуть змінити
Тато хлопчика отримав омріяну квартиру. Малий Іван дуже здивувався, коли відкрив коробочку, якою просто грався
  • Минулого тижня дев’ять сімей військовослужбовців отримали власне житло
  • Вони чекали цього більше 20 років. Востаннє кадровим військовим у Вінниці давали квартири в 2008 році
  • Як будуть змінювати систему квартирного обліку для військових?

У планах Міноборони на цей рік виділити ще понад 400 квартир для військових зі всієї України. Проте, це лише крапля в «морі», яким є 44-тисячна черга військовослужбовців, що залишається без змін більше десяти років.

«Навіть і не мріяли. Був справжній ступор, коли дізналися. Нарешті — своя», — так між собою розмовляли члени родин військових.

Житло придбали за рахунок державних коштів у трьох районах міста: на вулиці Замостянській (1 квартира), на вулиці Сітка Отамана (4 квартири) та на Ватутіна (4 квартири).

Відео дня

Серед дев’яти військових була одна жінка — лейтенант Олена Петіна, яка на вручення ключів від двокімнатної квартири прийшла разом з чоловіком. Квартиру отримали у новобудові на вулиці Замостянській (колишня 50-річчя Перемоги — авт.).

— Чекали на це понад 20 років. Раніше знімали житло, міняли квартири. Були шоковані, коли дізналися, що нарешті отримаємо свою квартиру, — стримано каже жінка.

— Чи знаєте, що за квартиру отримали? — питає журналіст.

— Ні, поки що нічого не знаємо. Після служби обов’язково поїдемо та подивимося. Кішку з собою візьмемо! — жартуючи відповідає лейтенант Петіна.

Як виглядає житло для військових у Вінниці? Дивіться в матеріалі:

«Чекали понад 20 років». Дев’ять військових отримали житло у новобудовах

Жодної квартири з 2008 року

Ці дев’ять квартир, що отримали вінницькі військові, — перше надбання житла для військових за майже десять років. Про це розповів начальник вінницького квартирно-експлуатаційного відділу Василь Касьян:

— З 2008 року не надходило жодної квартири. Було тільки переміщення службового житла в незначній кількості. При цьому, черга на квартирний облік тільки зростає, як і кількість військових. З початком АТО з’явилися нові підрозділи, і в них військовослужбовці також потребують власного житла.

Командувач Нацгвардії генерал-лейтенант Юрій Аллеров розповів, що у 2017 році в Україні ще 400 сімей отримають житло. А скільки отримають квартир вінницькі військові? На це питання командувач так і не відповів, аргументувавши тим, що дуже складно прорахувати.

За словами мера Вінниці Сергія Моргунова, міська влада виділила ділянку 0,5 гектара для будівництва двох багатоповерхівок на 144 квартири. Проте, коли будуть збудовані, міський голова не сказав — ще роблять проектно-кошторисну документацію.

Генерал-лейтенант Аллеров сказав, що зараз у черзі на покращення житлових умов перебуває ще 134 вінницьких військовослужбовців. І це тільки в частинах 3008 та 3028.

Інформація про соцзахист військових на сайті Міноборони

Замість квартир — гроші

За інформацією Проектного офісу реформ Міноборони України, нині в черзі на житло перебувають понад 44 тисячі сімей військовослужбовців.

Інфографіка від Проектного офісу реформ МОУ

І щоб це подолати, стартує реформа системи забезпечення житлом:

— Не секрет, що нинішня система забезпечення житлом має низку законодавчих проблем. Адже це питання досі регулюють колишні закони радянської епохи, які не змінювалися з 1983 року, — розповів керівник Проектного офісу реформ Міноборони Андрій Загороднюк. — За нашими підрахунками, в середньому щорічно житло отримують лише 5% сімей. Для забезпечення 44-тисячної армії безквартирних потреба в коштах становить близько 20 мільярдів. Проте на 2017 рік на квартири військовим передбачено 751 мільйон гривень.

Як альтернативу черги, реформатори розглядають можливість — давати грошові виплати замість квартир.

— Якщо зробити грошові винагороди за неотримане житло військовослужбовцям, незалежними від розміру сім’ї, місця служби і при цьому закумулювати їх на депозитному рахунку військовослужбовця в банку, це дозволить йому по закінченні служби отримати достатню суму грошей для придбання квартири, або взяти іпотеку ще під час служби і отримати власне житло раніше, — сказав британський експерт, екс-військовослужбовець Ґлен Ґрант.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up