Карта багатств: Де «відкопані» всі монетні скарби нашої області (ІНТЕРАКТИВ)

  • У Вінницькому краєзнавчому музеї зберігається 24 монетних скарби, знайдених на території області
  • Найперший скарб з’явився в музеї у 1948 році, останнє надходження — у 2014 році.
  • Офіційно найбільший монетний скарб знайшли у селі Гопчиця Погребищенського району.
Карта багатств: Де «відкопані» всі монетні скарби нашої області (ІНТЕРАКТИВ)

— Скарби самі собою не з’являлись, їх закопували люди й в переважні більшості це були козаки, — розповідає головний зберігач архівів Вінницького обласного краєзнавчого музею Тетяна Євсєйчева. — Козаки йшли воювати і приходили з грошима.

Римські монети за словами Тетяни Євсєйчевої найчастіше зустрічаються в черняхівських похованнях. Римляни брали черняхівців на службу і платити їм своїми монетами. Серед племен були і войовничі, які нападали на прикордонні римські поселення. Римлянам простіше було відкупитись. Коли ховали заможного черняхівця, в кургані залишали монети. Багато таких курганів розграбували ще одразу, але залишились і такі, що дійшли до нас.

Тетяна Євсєйчева розповіла, що скарби бувають «чисті» і «змішані». Змішані — це коли в одному скарбі зустрічаються монети різних часів.

Відео дня

— У Вінницькій області найчастіше знаходили польські монети, на другому місці римські, — каже зберігач архівів. — Золоті та срібні монети часто можна зустріти з деформованими краями. Так люди перевіряли чи вони справжні. У фільмах про ті часи показують, як монети пробують «на зуб». Срібло і золото м’яке і його легко зім’яти. Ті, хто підробляв монети вибирали з країв дорогоцінний метал і заливали туди щось інше. Такі монети не прикушувались.

Експертизу старовинним предметам роблять організації, які мають на це ліцензії. За словами Тетяни Євсєйчевої, у вінницькому музеї немає свого нумізмата. Експертизу замовляли у колекціонерів та фахівців ще у радянські часи.

Загалом у Краєзнавчому музеї зберігається 24 монетних скарби. Останній монетний скарб, яким музей поповнив список своїх експонатів, знайшли у 2014 році. Це 483 монети 17 століття, відкопані у селі Велика Бушинка Немирівського району. Найперші монети потрапили у музей у 1948 році.

Найбільший монетний скарб, який офіційно знайшли на території Вінницької області — 6821 монети 17 століття відкопаних у селі Гопчиця Погребищенського району. Двадцять монетних скарбів музею мають адреси знахідки, чотири — ні. Швидше за все вони потрапили до музею з рук правоохоронців. Ми створили інтерактивну карту, на якій показали інформацію про скарби.

Чотири скарби, які не потрапили на карту:

1. 39 монет знайдених у 1948 році

2. 1200 монет ХVІІ ст. знайдених у 1948 році

3. 346 монет 1616–1635 рр., знайдених у 1948 році

4. 50 монет кримського Ханства Гіреєв де знайдено невідомо. Передано у 1984 році
 

 

Коментарі (1)
  • S Sem

    Село Бондурівка в Чечельницькому районі, а не в Бершадському.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Вінниці за сьогодні

10:27 На Вінниччині попрощалися з загиблим поліціянтом Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up