Наркотичні цукерки – це фейк. Що насправді вживають вінницькі школярі?

Наркотичні цукерки –  це фейк. Що насправді вживають вінницькі школярі?
  • Про шипучі таблетки, які тануть у роті і містять наркотик, зараз поширюють інформацію вінничани.
  • Не зважають, що першоджерело вже видалили.
  • У поліції спростували наявність наркотичної «земляніки» та розповіли, коли востаннє по вінницьких школах ходило заборонене.
  • Дані про алкоголь і наркотичні речовини у школах – у інфографіці. 

Масовою істерією називають правоохоронці намагання вінничан поширити в соціальних мережах пост про нові наркотики у школах. Що ніяких шипучих цукерок з наркотиками не існує, говорять і працівники ювенальної превенції (колишня кримінальна міліція у справах дітей), і співробітники відділу боротьби з наркозлочинами.

Про те, що в школах чи на вулиці роздають шипучі цукерки зі смаком полуниці і наркотичним вмістом, першою написала у Фейсбуку киянка, стверджуючи, що уже був випадок госпіталізації отруєного школяра. Колишня заступниця голови Адміністрації Президента дала знати батькам про новий наркотичний препарат і попросила поширити цю інформацію.

За перші дві години існування пост екс-чиновниці про «земляничку» поширили сотні людей. Під ним писали гнівні коментарі про «просування» нового наркотику. І зауважували, що такі сповіщення повинні давати спеціалісти. Зараз інформації на сторінці авторки вже не знайдеш. Але скопійований текст продовжує ходити соціальною мережею.

Відео дня

Ось цитата з першоджерела, написаного російською, про наркотик, який нібито діти уже й назвали – «земляніка»:

«Существует тип кристаллов, выглядит как клубничные поп-рок (конфета, которая шипит и «тает» в вашем рту). Он также пахнет земляникой и раздаётся детям в школьных дворах. Ребёнок съел это, думая, что это конфета, и его доставили в больницу в тяжелом состоянии. Этот наркотик также поставляется в шоколаде, арахисовом масле, коле, вишне, винограде, апельсине…»

Сполошилися

Щойно така інформація з’явилася, щоб перевірити її, дзвонимо начальнику управління боротьби з наркозлочинами поліції Вінницької області Ігорю Пайлику.

– Немає, дякувати Богу, у нас цього, – каже він. – У наших школах були факти, що роздавали «насвай» – речовину на основі курячого посліду, не внесену до переліку заборонених. Оце дійсно мало місце, й наша превенція там працювала. А по «землянічці» немає даних.

Правоохоронці розповіли, що не тільки не вилучали «земляніки», а й не було оперативних даних про існування описаних в соцмережах цукерок. Та раз вже пішли такі розмови, то, як каже Ігор Пайлик, батькам школярів треба бути пильними. Раптом, «земляніка» пройшла повз оперативників.

– Ми повинні дітям зараз пояснити, – сказав начальник управління боротьби з наркозлочинами. – Не іти до чужих і не спілкуватися з незнайомцями. Узагалі нічого не брати і не передавати, не тільки цукерок! Сьогодні треба бути пильними скрізь і у всьому. Уникати спілкування з чужими людьми по можливості. Батькам, вчителям, куди-небудь діти мають одразу повідомити, що ось є підозріла людина, щоб інформація дійшла до нас і ми могли перевірити. Чим більше візьмемо, як кажемо, «на карандаш», тобто на облік, тим легше буде знайти злочинців. Я інформацію про «земянічку» вже взяв «на карандаш», передам оперативним працівникам у роботу…

Проаналізували

А ось як реагують через кілька днів потому на новину з Фейсбуку в колишній кримінальній міліції у справах дітей. Начальник сектору ювенальної превенції поліції міста Вінниці Володимир Борищук каже, що бачив пост про «земляніку» й одразу зрозумів – це фейк. Бо в інформації загальні фрази, немає фактів і посилань на джерела даних.

– Такі попередження зазвичай дають спеціалісти, – каже він. – Чи підрозділ боротьби з наркозлочинами, чи Міністерство охорони здоров’я. Пам’ятаєте, як було з групою смерті «Синій кит»? Тоді повідомила кіберполіція, що такі факти існують і декілька дітей з Вінниці були у цій групі. От тоді були виправдані попередження. Зараз ажіотаж безпідставний. У місті такого наркотику чи психотропної речовини немає. Щодня наші працівники бувають майже в кожній школі міста Вінниці, і якби була хоча б найменша інформація з цього приводу, ми обов’язково знали б. Або від учнів, або від учителів, або від адміністрації. І якби була проблема в державі, то обов’язково із Києва надійшла б нам оперативна інформація.

Читачі сайту 20minut.ua у коментарях під новиною «Наркотик в цукерках з’явився у школах. Чи казати дитині, що таке «земляніка»?» виклали підтвердження неправдивості попередження про «земляніку».

«Не ведіться, це якийсь умнік скопіював з американських сайтів і запустив масову істерію по Україні», – написав Віталій Сереєв і доклав той самий текст, що постять у Фейсбуку російською, англійською мовою.

Реальна картина

То чи вживають щось інше із забороненого зараз школярі, якщо немає ніяких шипучих цукерок? За словами Володимира Борищука, востаннє наркотичні речовини вилучали у школах чи біля них більше двох років тому. Це були насвай (не визнаний наркотиком, використовується спортсменами для полегшення м’язового болю) та канабіс.

– Спайси, психотропи – це стосується більше студентів інститутів та коледжів. Тобто уже молоді люди вживають, а не неповнолітні школярі, – каже начальник сектору ювенальної превенції. – Були випадки, що в розважальних закладах вилучали протизаконні психотропні речовини. А у школах і в ПТУ такого не було. Не скажу, що все у нас так добре. Можуть бути випадки одиничні. Але такого масового вживання, як два роки тому із насваєм, наприклад, зараз немає. Раніше була ще конопля. Роки три тому. Зараз ситуація помінялася. Діти знають, чого вони хочуть від життя. Суспільство, мені здається, помінялося.

Тим не менше, є випадки отруєння дітей алкоголем. Їх не багато – шість. Серед цих випадків – чотирирічна дитина, що вхопила зі столу замість компоту вино. За цей недогляд дорослі отримати штраф і мороку з лікуванням дошкільняти. Інші діти були старші й випивали в компанії старших друзів-подружок. Наймолодшій дівчині, що налягла на спиртне, було 11 років. Вона взяла пляшку вина з дому і пішла вітати з днем народження 14-річну подружку. Старшій нічого, а мала злягла після другого тосту.

Різні «дитячі» фейки

У стрічках новин соціальних мереж часто зустрічаються попередження з проханням поширити важливу для батьків інформацію.

Одне з таких попереджень рекомендує не реагувати на дитину, яка може підійти на вулиці з написаною на листочку адресою і попросили туди її відвести. Мовляв, на тій адресі вас сидять і чекають страшні злочинці. Уявіть ситуацію: дитина дійсно заблукала й не може сама знайти дорогу додому. Після таких страхітливих попереджень із соціальних мереж її батькам не варто сподіватися, що хтось допоможе?

Ще варіант «важливої інформації»: під школами (звісно, не названі ні місто, ні школи) помічали жінку на машині, яка заманювала до салону дітей. Кіднепінг може бути в різних варіаціях. І таку інформацію вже перевіряли вінницькі правоохоронці – не знайшли жодних підтверджуючих свідчень, вже не кажучи про потерпілих. Якби дійсно викрали б хоч одну дитину, невже ми про це не дізналися б з офіційних джерел? Тим не менше – поширюємо паніку в соцмережах.

– Та просто, якщо подумати логічно, який сенс розповсюджувати такий «наркотик», від якого дитині одразу стає погано і вона опиняється в лікарні? – говорить начальник сектору превентивної діяльності поліції міста Вінниці Володимир Борищук про фейкову «земляніку». – Ми і так зараз стільки подій в країні маємо, починаючи зі Сходу, і закінчуючи Калинівкою. Для того, щоб наводити страх на людей? Можу тільки здогадуватися, що у того, хто фейк запустив, є хороша вигода від переглядів.


Читайте також: 

ЗНО змінило наших дітей. Чим ще можна пояснити спад дитячої злочинності?

Насвай - не наркотик, а лайно

Усі наркозлочини області - в руках 14 полісменів. Хто ними керує? Інтерв'ю

Вінничан підсажують на наркотик “сіль”. Журналісти зробили контрольну закупку

Журналісти знайшли наркотик біля криміналістичного центру. Що робить поліція?

По Вінниці розклеїли наліпки з контактами продавців наркотику (ФОТО)
  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Olvol

    Уважаемые юноши. Хотите ощущения, что "дало в голову и дух захватывает" - помогите бабушкам и дедушкам на огороде. Поработав 3 часа - ощущение неперелаваемо. И мышцы накачивает беспоатно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up