Плазма за гривню, «Шевроле» з доставкою і неіснуючі квартири. Схеми шахрайств

Плазма за гривню, «Шевроле» з доставкою і неіснуючі квартири. Схеми шахрайств
  • Дня немає, аби в поліцію не подзвонив хоч один ошуканий.
  • А трапляється, що по 8 заяв про шахрайство пишуть на добу.
  • Хто і як сьогодні дурить вінничан?
  • Про діючі шахрайські схеми і «свіжі» кримінальні історії розповів головний слідчий Вінниці.

Шахраї — в телефонах і на інтернет-сайтах. Під магазинами АТБ і серед продавців авторинку. Де цього року ловили обманщиків, а звідки не можуть дістати шахраїв, розповів RIA/20minut.ua заступник начальника міської поліції — начальник слідчого відділу Максим Рижов.

— Не дарма є приказка: сім раз відміряй, а тільки тоді відріж, — говорить він і на прикладах, які стали кримінальними провадженнями, доводить: небезпечно приймати невиважені рішення і платити гроші після розмови з незнайомою людиною за те, чого в руках не тримав.

Кіт у мішку

Із початку року за заявами вінничан про шахрайства відкрили більше тисячі кримінальних проваджень. Найпоширеніші – шахрайства з банківськими картками і пов’язані з мережею інтернет.

Відео дня

— Найчастіше зловмисники представляються працівниками банків і за допомогою різних маніпуляцій знімають грошові кошти з карток, — говорить підполковник поліції Рижов. – Також велика кількість, 380 проваджень, — це шахрайства, скоєні за допомогою інтернет-ресурсів. Зловмисники створюють двійники сайтів інтернет-магазинів, ставлять на 15-20% нижчі ціни та вимагають оплату наперед чи завдаток.

Максим Рижов радить, якщо робити завдаток, то такого розміру, щоб не жаль було втратити. А забираючи посилку на пошті — обов’язково розгортати пакунок.

Приклад з кримінального провадження. Вінничан знайшов на сайті техніки айфони з хорошими знижками і замовив одразу два – собі та дружині. На пошті подивився, що в пакунку дійсно коробки, запаяні плівкою. Удома розпакував – замість айфонів знайшов такої ж ваги і розміру цеглини.

Тепер поліція шукає людей, які зробили двійник Moyo.ua. Співробітники, як говорить Максим Рижов, одразу розібралися – оголошення було на сайті-клоні.

Ще один популярний сайт засвітився в кримінальному провадженні про шахрайство – на ОLХ цього літа розміщували оголошення про продаж дешевого пального.

— Люди з місць позбавленні волі викладали оголошення «Терміново! Є бензин по 20 гривень», — розповідає начальник слідчого управління. – Покупцям по телефону казали, на яку заправку під’їхати (неважко знайти в інтернеті адреси брендових). Коли людина була на місці, передзвонювала, і їй давали інструкції, як розрахуватись через банкінг. Далі треба було з чеком іти до оператора, щоб заправитись, а той – вперше чує про дешевий бензин.

Квадратні метри

Ще одне шахрайство з допомогою інтернету: здавання в оренду квартир або офісних приміщень. За словами Максима Рижова, як правило, в’язні виманюють завдаток у людей за неіснуючі квадратні метри. Як упізнати «липове» оголошення? Ціна за оренду нижча за ринкову і орендодавець по телефону скаже, що живе не у Вінниці.

— Випадок був кілька днів тому. «У мене квартира у Вінниці, а сам я живу в Козятині, що я буду їхати, скиньте половину суми і договорилися…», — розказує начальник слідства. – Людям потрібна квартира — і скинули, а насправді ніякої квартири немає.

Паралельно з новими різновидами телефонних обманів, вінничанам продовжують розказувати по телефону легенди про затриманих в поліції синів чи онуків.

Ось вересневий випадок. Вінничанці на стаціонарний телефон подзвонили. Жінка не упізнала голос онука – їй пояснили, що порвав щоку під час ДТП. Він просив відкупити його від відповідальності за 5 тисячі доларів. Сказав, що за грішми зараз приїде працівник поліції. При цьому, перепитав адресу бабусі, бо забув.  

— Жінка подзвонила на 102. Їй сказали, почекати, нікому нічого не давати, — розказує Максим Рижов. – Виїхали співробітники, провели оперативну комбінацію і людина була затримана. Зараз його перевіряють на причетність до інших шахрайств.

Недосяжні злодії

А от злочинців, які видурили у 28-річного селянина з Вінницького району 100 тисяч гривень заощаджень його сім’ї, затримати не зможуть. Принаймні, доки війна або поки шахраї не «засвітяться» на злочині тут, на підконтрольній Києву території.

Чоловік говорив Із луганчанами, коли його повідомили на спеціально створеному сайті про виграш автомобіля за 480 тисяч гривень. Щоб отримати автівку, треба було терміново внести страховий платіж. Почалося все з 6 тисяч 800 гривень…

— Потерпілий кілька разів їздив маршруткою до Вінниці і через банкомат у “Мегамоллі” перераховував гроші, — говорить Максим Рижов. – Вони питали його, скільки вдома є грошей? Сказали, це для анкети треба. Чоловік назвав суму заощаджень. І під приводом різних своїх маніпуляцій всі 100 тисяч до копійки вони у нього видурили…  

Спершу за участь у акції заплатив «майбутній власник» неіснуючої “Шевроле”. Потім його «розкрутили» на модну магнітолу і ще на якісь «понти» у салоні. Щоб забрати всі гроші, придумали спеціальну пропозицію: доставлять у лафеті запаковану в плівку машину до Вінниці.

Чоловік у поліції розказував потім, як мріяв повернутися додому на синьому “Шевроле”. У нього залишилося 500 гривень, за які хотів заправити машину і купити дружині з тещею шампанське. І от він телефонує знов операторці, питає, чи виїхала його машина.

— Вони вже там не витримали. Почали сміятися, — розказує Максим Рижов. – «Невже ти ще не зрозумів, що ми тебе надурили?» Потерпілий написав заяву, і ми прослідкували дзвінки – вони були зроблені з окупованої території.

Приз за гривню

Були інші історії з призами у Вінниці. Під магазином АТБ зустрічали покупців люди з рекламними буклетами, щоб радісно повідомити: ви виграли плазмовий телевізор, пральну машину або холодильник. Єдина умова, щоб отримати приз за гривню, – показати, що є велика сума грошей.

— Вони просять показати гроші і дати сфотографувати, — розказує Максим Рижов. – У людей на очах кладуть купюри в конверт і повертають назад. Заповнюють якісь анкети і кажуть, що приз привезуть через дві години. Люди вже й місце звільнили, а холодильник не везуть. Тоді в конверт — там порізані папірці замість грошей.

Не вірити в те, що можна виграти холодильник за 20 тисяч, витративши 30 гривень в АТБ, закликає вінничан головний слідчий міста. Він каже: навіть через заманливі акції варто дзвонити на «102».

— Це не буде хибним викликом. Для того цілодобово люди й несуть службу. Виїде наряд і перевірить людей, які проводять акцію. Може, правда, вам пощастило. А ні — тоді нічого не втратите і убезпечите інших, — говорить Максим Рижов.

Про два великі кримінальні провадження, які у вересні направили до суду слідчі Вінниці, читайте в статті «Серійні шахрайства. Один збирав гроші на авторинку, а другий «підвищував» пенсії».


Читайте також:

Їх шукає поліція. Щоб подати людину в розшук, не треба чекати три доби

Нічний промисел бідних злодіїв. Як у Вінниці вкрали машину за півмільйона

Серійні шахрайства. Один збирав гроші на авторинку, а другий «підвищував» пенсії

Вирок за три удари сокирою. Як покарали вінничанина за спробу вбити сусіда

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Старуха Шапокляк

    У Вінниці дають оголошення: продам саджанці інжиру - впарюють або продають таки інжир і брешуть, що його можна садити надворі. Саджанці хурми виявляються кленом. "Гранат" - береза. "Кізіл" - свидина і т.д. Замість ліщини якась бяка з лісу з жожевими отруйними ягодами. Не купуйте дерева без листя і не давайте завдаток.
  • Yulia Krivickaya

    Лох не мамонт -  лох не вымрет
  • Анастасія Рибак

    Да про здачу квартири я чуть сама не попала. Була така сама ситуація, але добре що не скинула завдаток.

    Старуха Шапокляк reply Анастасія Рибак

    Настя, извините бабку за назойливость, но если б не известные события, вы бы пусть через 10-20 лет очереди, но дождались СВОЕЙ квартиры. Если люди приезжали на завод работать с сел - им сразу давали жилье в общежитии, потом в малосемейке. Все  большие заводы   раздавали желающим дачи и еще и не все брали не знаю что потом можно будет продать

    Igor Balitsky reply Старуха Шапокляк

    А ще в совку знищили мільйони людей , знищили цвіт нації нашої і ще багатьох війна зараз через ваш довбаний совок , і третя світова через ваш совочок любий ненаглядний може початись бо упирі енкаведисти гебешники не відпускають совок через таких як ви совканутих  зомбі яким лише ковбаси за 50 копійок і хліба за 5 а те що раби те дрібниця зате ковбаса є і лєнін такой маладой , поки не виздехне останній совок толку не буде
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up