Про кота без хвоста, СМС на 40 тисяч і неіснуючі ВАЗи у лізинг. Як зараз дурять?

Про кота без хвоста, СМС на 40 тисяч і неіснуючі ВАЗи у лізинг. Як зараз дурять?
  • Вінничани пишуть щодня по 10 заяв про шахрайство.
  • Більше 250 нових кримінальних проваджень про обман відкрили вже цього року.
  • У поліцейському слідстві розповіли про ті афери, яких зараз маса.
  • Про коробку з сюрпризом, брехливі СМС-ки, вигадані машини у лізинг та невмирущі обмани з картками, позиками та родичами в ДТП.

— Коли приходять із розповідями про шахрайства, питаємо: ну, хіба не читаєте газет, не дивитесь телевізор? І інформації в інтернеті повно. Але люди кажуть, що прочитали про ту чи іншу схему обману тільки, коли вже стали жертвою, — каже заступник начальника міської поліції — начальник слідчого відділу Максим Рижов. — Статистика шахрайств постійно збільшується на 10-15 відсотків. І зрозуміло, що реальна кількість ошуканих більша від офіційної інформації, бо не кожний заявляє про обман.

Тим не менше з такими зверненнями до вінницької поліції щодня приходять у середньому по 10 людей. І вже з початку року відкрили більше 250 кримінальних проваджень про шахрайства. Які саме схеми спрацьовували цього року? Максим Рижов розповів на прикладах, які розслідують зараз його підлеглі.

Купи-продай

Обмани у сфері купи-продай процвітають не перший рік. Здебільшого люди потрапляють в оборот шахраїв за оголошеннями на OLX.

Відео дня

— Жінка замовила породисту кішку — шотландську висловуху, — розказує співрозмовник. — Вона була у мене на прийомі і розказувала, що така коштує 5 тисяч, а вона знайшла у Харкові за 2 тисячі. Не перераховувала гроші до останнього, поки провідник поїзда не подзвонив: «кішку отримав – зустрічайте». Після цього жінка скинула гроші продавцю, а як побачила потім ту кішку, то була шокована. В коробці був такий нещасний кіт, ніби його десь на вокзалі знайшли. Без хвоста, в лишаях… Вона його відпустила на всі чотири сторони, а потім прийшла до нас просити, щоб знайшли людину, яка її надурила, ще й так посміялася.

Ще один приклад із серії купи-продай, але іншого типу шахрайства. Тут потерпіла вінничанка була продавцем й мала отримати на свою карту кошти за товар. Але і товар втратила, і грошей на отримала.

— Дівчина продавала хороший комп’ютер, за 40 тисяч гривень, — розповідає Максим Рижов. — Замовник прислав таксиста забрати покупку (зазвичай у такий випадках таксисти не в курсі, їх наймають перевезти вантаж). Все відбулося за 5 хвилин. Дівчина зустріла таксиста і отримала СМС-ку про зарахування на рахунок 40 тисяч гривень, віддала комп’ютер, пішла знімати кошти — на картці ні копійки.

Як каже головний слідчий міста, шахраїв викрили. Кримінальне провадження зі звинуваченням місцевих аферистів продовжують розслідувати.

Невмирущі афери

Шахрайств з картками, як говорить Максим Рижов, зараз багато. Аферисти продовжують дзвонити, називатися банківськими працівниками, щоб випитати секретний код.

— Багато людей приймають участь у всіляких акціях, де вказують свої карткові рахунки. Потім шахраї цим користуються, телефонують і просять назвати СVV-код, який не можна повідомляти нікому. Якщо людина назве цей код — отримає СМС-повідомлення «кошти зняті».

І продовжуються шахрайства під приводом звільнення родича з поліції.

— Їх стало трохи менше, але все одно є, — говорить Максим Рижов. — Якщо тільки отримуєте дзвінок про звільнення за гроші з поліції, одразу дзвоніть «102», бо це 100 відсотків шахрайство. Поліцейські в жодному разі не будуть телефонувати родичам і вимагати грошей.  

Найбільше поширений привід виманити кошти по цій схемі — родич потрапив у ДТП, потрібне негайне оперативне втручання йому чи потерпілій з його вини людині.  

— Буквально тиждень тому телефонують до жінки від імені її сина, створюючи шуми в телефоні (є в мобільний додатках зараз така послуга), і повідомляють: збив людину, треба терміново кошти. Жінка взяла з дому всі гроші до останньої копійки, а це 10 тисяч гривень, і побігла до ай-боксу. Вже коли поверталася додому, біля під’їзду зустрілася із сином, який з роботи прийшов. Тобто вона навіть не передзвонила йому, одразу заплатила, бо створили психоемоційну ситуацію…

Коли засліпило

Головний слідчий міста також розповів про постійні спроби вінничан узяти кредит без довідки про доходи оголошеннями, що ряблять на кожному стовпі.

— Це не новий вид шахрайства, але дуже популярний, — говорить він. — В газетах, в інтернеті, на рекламах у місцях великого скупчення людей є оголошення «позичаємо гроші». 200 тисяч, 100 тисяч, 10 тисяч до зарплати. Люди приходять в ці офіси, де їм розказують гарні казки, і підписують договір, не читаючи. А в тому договорі прописали, що беруть із людини гроші за інформаційні послуги.

— Перед тим, які іти домовляти про позику в приватну структуру, зверніться в поліцію за місцем проживання і з’ясуйте, чи не було нарікань від інших на цю контору, — радить головний слідчий Вінниці.

Ще він розповів, що вінничани скаржаться на шахрайства з автомобілями у лізинг:

— Є кілька кримінальних проваджень про роботу структур з продажу автомобілів у лізинг. Офіси їх знаходяться в Києві. Якщо ринкова вартість авто, наприклад, 100 тисяч, то вони на сайті ставлять 53 тисячі. Покупець приїжджає, заключє договір і дає завдаток в 10-15 відсотків вартості машини. Потім йому телефонують і кажуть, що був аукціон і ця машина вже коштує навіть на 100, а 150 тисяч. Звісно, людина вже відмовляється від покупки і просить повернути гроші. Їй відповідають: вибачте, ви підписали договір про те, що добровільно внести кошти за консультативні послуги…

Які машини фігурують в цих історія? Максим Рижов каже про нові моделі ВАЗів чи про Шевролє, тобто бюджетні автоваріанти. А скільки люди втрачають на таких угодах? У відомих вінницькій поліції епізодах потерпілі платили по 10-15 тисяч гривень.

Чорні списки

— Перед тим, як щось таке зробити, прийдіть в поліцію і запитайте, чи це правильно, — говорить Максим Рижов. — Навіть, якщо зателефонуєте на «102», то вам роз’яснять варто чи не варто. Ніколи працівник поліції не відмовить в консультації, бо йому краще попередити ситуацію, ніж потім шукати недобросовісних людей. Тим більше, що дуже велика їх кількість знаходиться на тимчасово окупованих територіях.

Також головний слідчий радить перевряти покупців, продавців або сайти, на яких знайшли заманливу пропозицію, через інтернет-пошуківець:

— Так можна знайти інформацію, чи були нарікання на інтернет-ресурс, який вас зацікавив, чи на конкретного абонента і дізнатися, чи не на шахраїв ви натрапили. Це не важко зробити.

В інтернеті є маса різного роду чорних списків, тож дійсно знайти інформацію про шахраїв можна. Також Максим Рижов говорить, що 100-відсоткову передоплату порядні продавці ніколи не вимагають:

— Можуть взяти якийсь відсоток, щоб перестрахуватися на випадок, якщо покупець раптом посилку не забере. Так вони покривають витрати на пересилання. Це 100-150 гривень або й менше. А наші люди, не бачачи товару, не потримавши його у руках, можуть перерахувати невідомо кому й 50 тисяч.

Вінницька ситуація у час аферистів

Більше 250
кримінальних проваджень про шахрайство

На 10-15%
щороку більшає випадків шахрайств

До 10  
людей щодня звертають в поліцію через факт обману

Дані поліції з початку року 2018-го року 
по Вінниці та Вінницькому району 


Читайте також:

Вінничанка «влаштовувала» медиків на добре оплачувану роботу. Заробила 300 тисяч

Плазма за гривню, «Шевроле» з доставкою і неіснуючі квартири. Схеми шахрайств

Серійні шахрайства. Один збирав гроші на авторинку, а другий «підвищував» пенсії

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Іван Ковальчук

    Котика шкода...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up