«Тіпа Шварценеггер!» Діти обожнюють фонтан з планетами (ФОТО)

«Тіпа Шварценеггер!» Діти обожнюють фонтан з планетами (ФОТО)
  • На Вишеньці пішохідний фонтан з планетами запустили на День Європи
  • А він уже став улюбленим місцем дітей та їх батьків
  • Діти бавляться у воді та позують біля «Атланта»
  • Коли та де можуть з’явитися схожі фонтани?

Фонтан на Келецькій, що робили з літа минулого року, відкрили на День Європи. Ідея у міської влади була створити Сонячну систему в мініатюрі. Оскільки, сухий фонтан розташований на проспекті Космонавтів, то це має символічне значення.

Тут є вісім планет Сонячної системи, що відповідають своїм розмірам, але тільки в масштабі — найменший Меркурій та найбільший Юпітер. Плутон, який науковці назвали карликовою планетою, також поставили.

Відео дня

Удень тут завжди людно. Найбільше дітей, що хлюпочуться у воді. Вони приходять сюди самі або з батьками.

— Ми сюди прийшли одразу після уроків, — розповідає школяр Рома. Раптом його штовхають інші діти. І Рома побіг за ними, так і не розказавши про свої враження.

Крім того, що діти бігають по вологій плитці, вони ще підставляють руки та ноги під струмені фонтану. Найсміливіші переступають металевий паркан та ходять по рову, що пролягає поряд з сухим фонтаном.

Обов’язковий «обряд» тих людей, що тут вперше — сфотографуватися на фоні пішохідного фонтану. Дорослі не лізуть на чашу, тоді як діти часто наступають на платформу з атлантом.

— Мамо! Сфотографуй мене, тіпа я Шварценеггер! — кричить хлопець, якому на вигляд 12-13 років. Він розставляє руки на тій же платформі, де й кам’яний атлант тримає Сонце.

Але веселощі раптово закінчуються. Вимкнули воду, що обурює малих вінничан.

— А ну включіть воду, я вам кажу! — волає школяр, що стояв лише в светрі та трусах.

Альтернатива в той час, поки немає води — посидіти або лежати на мініатюрних планетах. Планети, як розповідають у вінницькій багатопрофільній фірмі «Сфера», зроблені зі скловолокна. Завдяки цьому вони не бояться вандалів та перепадів температур. Як пишуть на Urban, на їх створення пішло майже півроку

Пішохідний фонтан досі не має назви. Але в народі його називають або «фонтан з планетами», або «Сонячна система». Безіменний і атлант, що тримає Сонце над копіями планет. У соцмережі його порівнюють або з Арнольдом Шварценеггером, або з персонажем, що «зійшов з радянських плакатів».

На Космонавтів буде три сухих фонтани

Фонтани, що є на проспекті Космонавтів, називають «сухими» через їх конструкцію. Чаша, в яку стікає вода, захована під плиткою. Тому, по всій площі таких фонтанів можна ходити. Як розповів головний архітектор Вінниці Олександр Рекута, протягом цього року на Космонавтів з’явиться ще один фонтан.

«Сухий» фонтан на площі Могилка:


— Як відомо, перший діє на площі Могилка. Другий пішохідний фонтан — на Келецькій. А третій запроектовано біля вхідної групи в парк Дружби народів, що на вулиці Андрія Первозванного. Чи будуть там статуї та інші скульптури, поки що не можу сказати. Щодо інших мікрорайонів Вінниці, де могли б з’явитися пішохідні фонтани, то на цей рік планів таких немає, — розповів Рекута.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Olvol

    Як кажуть, не бійтесь заглядати у словник...

    Тіпа - це в українській мові усічена форма слова "тіпає".

    А типУ (від слова тип) - зовсім інше значення.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up