У чорта на задвірках: Карта найцікавіших міфів Вінниці

Будь-яке місто з багатовіковою історією обростає міфами. Вінниця — не виключення: її легенди пов’язані з історичними будівлями, незвичайними місцями та відомими діячами. 20minut.ua вибрали найцікавіші містичні історії — про привидів, секретні розробки та місця сили.

У чорта на задвірках: Карта найцікавіших міфів Вінниці

Не потрібно все сприймати на віру і пам'ятайте: це лише легенди та міфи. Якщо ми пропустили якусь цікавинку, або вам відома якась альтернативна історія - пишіть у коментарях. 1. Ставка Гітлера
У перекладі з німецької «Вервольф» означає перевертень. За даними вчених, обираючи місце для ставки, Гітлер консультувався з магами, екстрасенсами і астрологами з Інституту окультних наук у Берліні. «Вервольф» мав стати магічним центром. Навколо нього мали об’єднатися розрізнені країни Європи і початися завоювання світу.

Вінницька ставка була зменшеною копією головної ставки Гітлера — «Вольфшанце» у Східній Пруссії. Будували комплекс п’ять тисяч радянських військовополонених. Усіх до одного вбили. За загадкових обставин загинули й німецькі інженери, які будували ставку. Їхній літак вибухнув у повітрі.

2. Готель «Савой»
До прийняття християнства наші предки були язичниками. Існує легенда, що на місці готелю «Савой» колись було капище, в якому поклонялись Чорнобогу. За повір’ям, саме він забирав душі померлих в потойбічний світ. У бога темряви можна було вимолити побачення з померлими уві сні.

3. Замкова гора
Серед езотериків вінницька Замкова гора вважається місцем сили. На цьому місці колись стояв древній замок. Вважається, що наші предки не обирали місце випадково, а добре знали місця сили.

4. Психіатрична лікарня
Один з найлегендарніших об’єктів Вінниці, хоча аби зацікавити туристів навіть не потрібно придумувати страшні легенди, історія лікарні і так багата не дуже приємними фактами.  Ось цитата з книги «Історія психіатрії в Україні»: Серед лікувальних засобів, особливо щодо хворих з психомоторним збудженням, тоді широко застосовували кровопускання, опіки, п’явки, проносні засоби, оцет, голодування, водолікування і т. ін. Крім того, використовували і засоби обмеження: ремені, гамувальні сорочки, інколи навіть кайдани. Розповідають, що у лікарні після цього оселились привиди.

5. Книжка
Споруда будувалась в останнє десятиріччя Радянського Союзу. Окрім надземної частини має досить значну підземну, яку побудували для евакуації політичної верхівки та військового командування у бомбосховища. Ходили легенди, що «Книжка» називалась кодовою назвою «Айсберг». Після розпаду СРСР бомбосховища стали не потрібні і в одному з запасних виходів відкрили нічний клуб. Хоча подейкували, що розсекретили лише незначну частину будівлі.
Ходили чутки, що Книжка - центр підземного міста, до нього сходяться усі основні підземні ходи міста, які були збудовані за його багаторічну історію. Найкоротший тунель тягнеться до льохів, колишніх бомбосховищ міської лікарні ім. Пирогова, яка знаходиться тут же поруч біля «Книжки». Також можна помітити деяку архітектурну схожість між Книжкою і «Райдугою», які могли бути пов'язані між собою підземним тунелем.

6. Палац Грохольських
За довгу історію свого існування палац також не міг не обрости легендами. За часів кріпатства, Грохольські побудували від палацу секретний підземний хід щоб у разі чого втекти від повсталих селян. Хід замаскували, а таємницю його розташування суворо охороняли. Після вставлення в Україні радянської влади, Грохольські втекли до Польщі. Але забрати всі свої скарби вони не змогли. В той час і знадобився підземний хід.
До речі, персонал лікарні до цього часу використовує погреба палацу. Скарби, як і сам підземний хід, поки не знайшли.

7. Телевежа
На час будівництва вінницька телевежа була однією з найвищих споруд світу. Її висота сягає 358 метрів. Подейкують, що її кодова назва була Н358 і вежа використовувалась військовими трохи в інших цілях. Щось схоже на тотальний психологічний вплив на місцевих мешканців. Після розпаду СРСР досліди припинились.

8. Підземелля лікарні
У 20-ті роки ХХ століття на території Поділля «бушувала» епідемія тифу. Багато хворих лікувалось саме в лікарні на перехресті вулиці Магістратської та Оводова. Багатьох врятувати не вдавалось і гори трупів тимчасово складали в підвалах госпіталю. Часи тоді були не спокійні і ось одного разу поруч з лікарнею відбулась невелика сутичка між ворогами партії і радянськими військами, пролунав вибух, земля здригнулась, конструкції в частині підвалів не витримали і завалилась. Розбирати і відкопувати заражені трупи ніхто не став, вирішили так їх і залишити до тих пір поки не розберуться з більш нагальними справами. Але пізніше було вирішено вхід у завалену частину лікарні просто замурувати, а про інцидент забути.

9. Острів Кемпа
Езотерики вважають, що острови мають свою власну енергетику. Частина суші, яка не належить жодному берегу вважалась «межею». Саме до таких енергетичних об’єктів зараховували острів Кемпа.

10. Єзуїтський монастир
В приміщенні колишнього монастиря зараз знаходиться архів. Розповідають, що там час від часу з’являється привид монаха єзуїта. Після таких проявів кажуть, священники в храмі обов’язково правлять службу за упокій померлих.

Євгеній Бойко-Якубовський, антрополог
Люди котрі займаються езотерикою досить часто вважають Вінницю одним з «сильних місць». Загалом навіть знаю кількох людей, які ще за радянських часів приїжджали до нас, щоб займатись езотерикою. Тому в загальноукраїнських уявленнях Вінниця посідає одне з цікавих місць.
Як науковець однозначно можу сказати, що це все конструйовано людьми. Людині потрібно вірити, що є якісь речі, котрі від неї не залежать. Це для того, щоб не брати на себе відповідальність за певні свої дії чи проколи. Коли людина зазнає невдачі, їй легше сказати, що на неї хтось не так подивився чи людина знаходиться не в тому місці. Люди схильні створювати довкола себе образи. В українців є міфологічний склад уявлень, в широкому розумінні. Сюди належать і більш давні вірування. Ми схильні до того, щоб створювати простір навколо себе за тим самим принципом, що і в своїй уяві. Через те з’являється багато подібних вірувань.

Коментарі (16)
  • Олег Левадный

    Клиника. Для справки - легенда должна хоть немного походить на правду, а не являться образцом бреда сумасшедшего. Если не стоит задача выставить перед туристами экскурсовода имбецилом, наймите для написания легенд не идиота, и, желательно, не "винничанина в первом поколении" из мухосранска.

    Next reply Олег Левадный

    Ну доктор, мабуть за все наше довготривале знайомство, я з Вами погоджуюсь.

    Поpошок reply Next

    Теж перший раз підтримаю цього кримського ватника
  • Олексій

    Редакція, ви хоч контент від "брєда" фільтруєте?

    Ігор Глушко reply Олексій

    Ви помітили що на початку було написано .міфи.
  • Анонім

    О, ещё забыли про подземный ход под Южным Бугом где две телеги могут разьехаться.

    Анонім reply Анонім

    і про бункер ворошилова )))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Вінниці за сьогодні

21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up