Злочинів стало менше і розкривають їх краще. Криміногенна ситуація в цифрах

Злочинів стало менше і розкривають їх краще. Криміногенна ситуація в цифрах
  • Поліція Вінницької області піднялася на перше місце в країні за рівнем розкриття.
  • Крім того, – хвалиться спадом злочинності.
  • Тепер, замість давати наганяй на робочих нарадах, поліцейських нагороджують.
  • Невже й правда в нас настільки покращилася криміногенна ситуація?
  • Громадськість не повірила на слово і має це перевірити.

Підведення підсумків роботи обласної поліції за 9 місяців цього року нагадувало не робочу нараду, а святкування. Начальник управління Юрій Педос перед керівниками СБУ, прокуратури, представниками обласної влади та своїми підлеглими спершу озвучив цифри. Вони кажуть про зменшення злочинів та ріст показників розкриття.

За словами Юрія Педоса, який цього літа став генералом (третього рангу, відповідає званню генерал-майор), на території нашої області більше, ніж на чверть, зменшилась кількість злочинів – на 26%. А результати роботи з розкриття кримінальних порушень стали кращими мало не у половину – на 45,6%.

Озвучив хороші дані і нагадав резонансні розкриття та затримання – й став нагороджувати поліцейських. Дісталися подяки, грамоти, нагрудні знаки і премії десяткам правоохоронців. «За безпеку народу», «Відзнаку в службі», «Кращий працівник МВС України»…

Найбільше відзнак і подяк дісталося бійцям батальйону «Вінниця», а грошових премій – співробітниками Калинівської поліції. Останні вручали від імені обласної влади.

Відео дня

Отримали на поліцейській колегії подяки також працівники СБУ – їх передали через їхнього керівника. За словами Юрія Педоса, співробітники спецслужби допомагали поліцейським розкривати тяжкі та особливо тяжкі злочини, й тепер поліція має 100-відсотковий показник розкриття по вбивствам (34) і побиттям зі смертю (19). Розкриття по інших видах злочинів – нижче у інфографіці. 

За співпрацю генерал поліції відзначив також свого керівника управління Служби безпеки України у Вінницькій області Володимира Пахнюка. А той у відповідь – хвалив поліцейських, коли вийшов до трибуни.

Обмінялися словесними «поклонами» і згадали, як в опер штабі «метрів за 100 чи 150 від епіцентру вибухів» працювали під час евакуації людей з Калинівки. За роботу там начальник СБУ нахвалив заступника поліцейського генерала – Сергія Сокирана.

А заступник прокурора області, Руслан Нікітчин, коли говорив своє слово, то звертався поліцейських у залі. Вітав їх, як у професійне свято, бо озвучені результати роботи до того зобов’язують. А серед побажань на майбутнє сказав: пора вийти на новий рівень професійності – від розкриття злочинів до їх попередження.



Поліцейські один за одним вибігали за нагородами. Але не звучала інформація про заслуги. Що кожний із них зробив такого, що не входить обов’язки, аби отримати право вчепити на груди нову відзнаку чи покласти в кишеню зайву тисячу?

Пояснили тільки, за що дали відзнаку Асоціації ветеранів ОВС України «Патріот України» заступнику начальника слідчого відділення козятинської поліції Андрію Лазарчуку. Він віддав знайомому ключі від свого помешкання, щоб туди поселили евакуйованих з Калинівського району людей. Сам в той час був на роботі через «тривогу».

Після звіту генерала і вручень нагород, на які запросили пресу і громадських діячів, правоохоронці залишилися засідати далі. Чи отримав хто «кнут» після «пряника»?

У відділі комунікацій сказали, що керівники силовиків окреслили для особового складу поліції пріоритетні задачі та проблемні напрямки. Що робитимуть далі? Знаємо тільки від представників громадськості, які були на нараді, – вони тепер мають перевірити, чи відповідають дійсності хороші поліцейські показники.       
 

«Не скотися б до "радянської" звiтностi»

Станіслав Нижник-Оскольський, правозахисник:

– У стопроцентне розкриття вбивств – вірю. Це достойний показник роботи оперiв головного управління Національної поліції, i про це потрібно розповідати. А що стосується інших злочинів, спаду їх кількості та кращого розкриття, тут є сумніви.
Вал дрібних крадіжок та крадіжок з квартир накриває нашу область. Вважаю, що це можна зупинити тільки у спiвпрацi громад та полiцiї.
Зараз готуємо моніторинг реєстрації заяв про крадіжки, щоб дослідити реальний стан речей. Таке дослідження буде проведене в декількох областях України.
Важливо не скотися до "радянської" звітності. Навіть, якщо дійсно є покращення ситуації, то як, наприклад, оцінити превентивні заходи? Цифрами не можна зміряти співпрацю громадськості з працівниками поліції. Хіба тільки порахувати спільні заходи. А результат?  


Читайте також:


Пенсіонери пограбували офіс на Київській. Відволікли увагу і «взяли» касу

Їх шукає поліція. Щоб подати людину в розшук, не треба чекати три доби

Плазма за гривню, «Шевроле» з доставкою і неіснуючі квартири. Схеми шахрайств

Вирок за три удари сокирою. Як покарали вінничанина за спробу вбити сусіда

Серійні шахрайства. Один збирав гроші на авторинку, а другий «підвищував» пенсії

Почали навчання нові «копи», але набір патрульних в поліцію продовжується
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Роман Лавренов

    Конечно процент преступности падает, у них же все материалы в отказные идут, везде отсутствует состав преступления
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія воїна з батальйону НПУ «Захід» 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up