Фестиваль "Острів Європа". Програма 15 червня: поезія на сходах, квест за щастям, вірші, спів і дримба

Фестиваль "Острів Європа". Програма 15 червня: поезія на сходах, квест за щастям, вірші, спів і дримба
  • Протягом 15-17 червня на 10 open-air локаціях фестивалю "Острів Європа", відвідувачі зможуть відчути атмосферу «літературного безвізу», який органічно поєднає європейських митців з їхніми українськими колегами.
  • Фестиваль збере письменників, діячів мистецтва та інтелектуалів з України, Білорусі, Польщі, Чехії, Вірменії, Ізраїлю, Швейцарії, Канади та США. 

Програма фестивалю "Острів Європа" на 15 червня:

11.00, Європейська площа
Старт квесту «Єврейське щастя Вінниці: мистецький вимір».
Чи можна здобути щастя, блукаючи Вінницею? Безперечно, це можливо! У цьому нам допоможуть літератори й митці, котрі так само ходили вуличками Єрусалимки і залишали слід в історії міста, країни і Європи.

13.00-13.50, Фонтанна площа педуніверситету імені М. Коцюбинського
Семінар Ядвіґи Сковрон (Вроцлав) «Голоси української літератури в Польщі: ера свободи».
Як розвивався і куди прямує зараз переклад української літератури в Польщі і чи можна сподіватися на ще тісніший контакт через книжку між двома сусідами по долі та географії?

Відео дня

14.00-14.50, Фонтанна площа педуніверситету імені М. Коцюбинського
Лекція Олі Гнатюк (Варшава) «Окуповані міста та люди в них».
Відома дослідниця Оля Гнатюк розкриє феномен життя в окупації через людські долі, як це було і є скрізь та повсякчас.

15.00-15.50, Тераса Книгарні «Є»
УНР/БНР: історичні паралелі. Розмова з Сяргеєм Шупою (Мінськ/Прага), автором книги «Подорож до БНР». Модератор – Олександр Федоришен.
Трюїзм: для успішного майбутнього треба знати власну історію. Для успішних теперішніх і майбутніх відносин із сусідами по мапі треба знати їхню історію, надто що в ній є місце досягненням і поразкам, дуже схожим на наші, та й триває вона, спільно з нашою, цьогоріч уже рівно сто років. Крім того — це просто цікаво.

16.00-16.50, Майдан Незалежності
«Полишаючи територію»: дискусія про писання в еміграції за участю Сяргея Шупи (Мінськ/Прага) і Белли Шаєр (Чернівці/Тель-Авів). Модераторка – Анна Вовченко.
Батьківщину багатьом доводиться шукати — на мапі або в своєму життєвому досвіді. Що кажуть і як пишуть про своє місце на світі ті, хто здобув його чи вряди-годи повертається до нього? І чи завжди одного такого місця достатньо, щоб збагнути власну ідентичність?

17.00-17.50, Сходи на Кумбарах
Поетичні читання Мар’яни Савки (Львів/Копичинці) і Оксани Луцишиної (Ужгород/Остін).
Дві поетки, дві грані світу, два кінці планети. Бостон-джаз і пісня Америки, квіти в саду і квіти в пустелі — і все це так близько до життєдайної води.

18.00-19.00, Майдан Незалежності
Авторська зустріч з Беллою Шаєр (Чернівці/Тель-Авів). Модераторка і перекладачка – Анна Хромова.
Яким є сучасний Ізраїль родом з України і якою є Україна, з якої в тому числі постав сучасний Ізраїль? Є зв’язки та мости, що не можуть бути зруйновані. Їх і побачимо протягом вечірньої розмови-читання з письменницею із барвистого сучасного Ізраїлю родом з барвистого штетла колишньої — і сучасної теж — України.

20.00-20.50, Сад музею Коцюбинського
«В саду зізнань»: музично-поетичний перформанс на вірші Мар’яни Савки.
Мікс електронної та акустичної музики, співу і рецитаціі творить єдине дійство, канвою якого є вірші про сад життя, про почуття і стихії, про світ і природу речей.
Вірші, спів, дримба: Мар‘яна Савка. Клавіші, перкусія: Юрій Романів. Акустична гітара: Сергій Гурін.

21.00-22.00, Сад музею Коцюбинського
«Поки нема парохода»: перформанс за мотивами книжки Олени Гусейнової «Супергерої».
Історія про те, як кожен, навіть найбанальніший сюжет, можна розламати на скалки і скласти новий. Для цього достатньо однієї композиторки, однієї вокалістки, метронома, вокального процесора і доброї волі авторки сюжету. Новий сюжет народжується тут і тепер. І триває довго, триває, «поки нема парохода» (М. Коцюбинський, «На острові»).
Тексти: Олена Гусейнова. Музика: Тетяна Шамшетдінова. Вокал: Олена Львова. Віолончель: Денис Караченцєв. Альт: Андрій Малахов.

22.30-24.00, Кінотеатр «Чорна кішка, білий кіт»
Ретроспектива фільмів Ігоря Савченка. Показ стрічки «Богдан Хмельницький» (1941).
Наприкінці 1930-х тотальний терор у СРСР поєднується з кон’юнктурним поверненням до національно-історичної тематики. Фільм «Богдан Хмельницький» (1941) Ігора Савченка — дивовижне поєднання вимушеної заангажованості держзамовлення і очевидної режисерської та акторської обдарованості.
 

Читайте також:

Фестиваль "Острів Європа". Програма 16 червня

Фестиваль "Острів Європа". Програма 17 червня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up