Безглузда смерть в дворі на Келецькій. Арештували гітариста Foz, який захищався

Безглузда смерть в дворі на Келецькій. Арештували гітариста Foz, який захищався
Сергій Карпішен (21). Студент четвертого курсу технічного університету і соло-гітарист групи Foz опинився в СІЗО за смерть людини
  • Конфлікт між велосипедом і водієм машини ввечері 26 липня у дворі на Келецькій, 71 призвів до смерті останнього.
  • Пенсіонер жив в цьому домі і зі всіма сварився, хто траплявся на шляху.
  • Так розповіли свідки сутички, що прийшли до суду стати на захист хлопця, як невинуватого.
  • Друзі Сергія Карпішена з бенду Foz і сусіди покійного пенсіонера хочуть, аби юнака відпустили з СІЗО.

Новина про бійку між пенсіонером і велосипедистом, написана за поліцейською інформацією, набрала на 20minut.ua 65 коментарів. Правоохоронці розказали про смерть 62-річного пенсіонера від руки хлопця, якому 21 рік. Нібито ці двоє не поділили дорогу, билися, й старший упав та розбив голову. Хлопцеві оголосили підозру за статтею «умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті потерпілого» та арештували на час розслідування.

В СІЗО опинився, як дізнався згодом 20minut.ua, соло-гітарист вінницького бенду Foz Сергія Карпішен. Юнак може отримати серйозний строк ув’язнення, якщо подію у дворі на Келецькій не перекваліфікують. А свідки кажуть, що насправді юнак захищався від сварливого пенсіонера, який його двічі вдарив і намагався пошкодити велосипед. Хлопець лишень відштовхував чоловіка. Від цього той упав, розбив голову і вмер.

«Безглузда смерть і паламана доля юнака», — писали вінничани в коментарях під статтею «Не поділили дорогу: на Келецькій велосипедист вбив водія авто». Але більшість читачів стала на захист пенсіонера. Мовляв, молодий мав поступитися, а не протягати руки до старшого.  

Відео дня

«Сопляк! Немає взагалі поваги до старших. Все життя собі загубив. Покарання має бути самим суворим, щоб іншим приклад був, що не потрібно робити», — ще один коментар під першою статтею про трагедію в дворі на Келецькій.

Група Foz. Сергій Карпішен (21) на фото справа
 

«Він не навмисно!»

Що це була випадковість, яка завершилася трагедією, говорять свідки, з якими журналіст поговорила в апеляційному суді 2 серпня. Тоді Сергію Карпішену мали переглянути міру запобіжного заходу. І, як сподівалися друзі та мати арештованого, звільнити його з-під варти.

В апеляційний суд зійшлися десятки небайдужих до долі молодої людини. Однокласники Серігя, його товариші по групі, їхні батьки. Але більшість — мешканці будинку, у дворі якого все й сталось близько 18.00 26 липня. Була повна зала людей. І вони казали, що прийдуть до суду в такому ж складі і в понеділок. Засідання перенесли на 6 серпня через те, що хлопця з СІЗО на суд не доставили.

— Могли не дочитати мою апеляцію, де я писав, що мій клієнт має бажання дати пояснення, — сказав після засідання адвокат Олег Руденко на питання, чому Сергія не конвоювали. 

Судді ж пояснили відсутність арештованого тим, що він особисто апеляції не подавав, і вони отримали провадженні тільки напередодні. Мовляв, не встигли зробити виклик. Але повернемося до обставин злочину, в якому Сергія звинуватили.

— Це вбивство через необережність, а не нанесення тяжких тілесних, які призвели до смерті, — говорить житель будинку на Келецькій, 71 Вадим Попов. — Він його один раз ударив чи відштовхнув, а не хотів забити. А підозру висунули за 121-ою. Будь-яка інша стаття підходить більше. 118-та — убивство при перевищенні меж самооборони, 119-та — убивство з необережності. Все, що завгодно, тільки не умисний злочин. Або й взагалі нещасний випадок...

Очевидців достатньо

— Цей наш сусід, — розказує по загиблого пенсіонера Анатолія сусідка Людмила, — постійно конфліктував з іншими людьми. То до дівчинини молодої вчепився, бо у двір заїхала. Матюкався так страшно. Я ще її захищала. І він  хлопця побив, який хліб привозив до магазину. Тепер той у двір не заїжджає. Ще він будівельника бив, який ставив вікна в сусідньому під’їзді. А цього разу вчепився до молоді.

— Ми всі бачили, як він стрибав битися, — продовжує Людмила. — І дочка покійного бачила все з вікна. Вона вибігала з ложкою, бо її батько був епілептиком. Всі ми чули, як вона потім казала матері: «Ти ж знаєш нашого папу, цей хлопчик не винний». А мати: «Мовчи! Він вбив, а потім спасав»...

Сергій, за словами очевидців, після падіння пенсіонера намагався зробити йому штучне дихання. Зняв свою сорочку і підклав під голову. З верхніх поверхів йому на допомогу кинувся сусід-лікар. Люди викликали швидку і поліцію. Медики приїхали першими, але констатували смерть. Правоохоронці забрали Сергія у відділення.

В будинку, під яким сталося нещастя, живе дівчина Сергія Світлана Зачиняєва. Вона була поруч з ним і ось що розповіла журналісту:

— Ми навіть не їхали. Ми стояли в стороні, щоб нікому не заважати, тому ніякого спору за дорогу бути не могло. А цей чоловік припаркував свою машину і почав до нас з нецензурними словами кричати «Чого лізете?». Потім все так швидко сталося. Я злякалася бійки, відійшла. Він перший на Сергія почав кидатися, битися, і Сергій просто захищався. Так, відповів, але це був самозахист. Він дуже хороша людина. Нікому б не заподіяв зла. Це випадковість. Сергій просто опинився не в тому місці, не в той час.

— Я дуже співчуваю родині померлого. Смерть людини — це велика трагедія, — продовжує Світлана (на фото нижче). — Але Сергій не хотів такого. Якби був зараз поруч, теж попросив би вибачення.

Свідків не допитують

Судячи зі слів свідків, пенсіонер першим ударив Сергія в обличчя. Той його відпихнув, і чоловік сів на землю. Старший учасник конфлікту розсердився ще більше й намагався пошкодити хлопцеві велосипед. Сергія закривав собою свій транспортний засіб. Потім був другий удар пенсіонера. І знову поштовх Сергія. Від нього чоловік впав так, що розбив голову.

— Ми про це все розказували поліції, ніхто не розходився, всі люди хотіли, щоб їх опитали. Але нікого досі на дачу свідчень слідчі не запрошували, — говорить сусідка покійного Людмила. — Замість того, щоб розібратися, їхня прес-служба написала, що хлопець вбив, і в пресі бігом вирок винесли. Це неправильно! Так не повинно бути!

— Він музикант, він творча людина, а не небезпечний злочинець. Немає чого його тримати під вартою! — сказала мама друга Сергія. — Ми прийшли сюди, щоб розказати все і добитися звільнення цієї дитини.

— Якщо тебе б’ють, то що, треба стояти і чекати?! — говорить ще одна сусідка померлого. — Дуже страшно, коли молоду людину карають ні за що. Це був самозахист!

Дві статті в одній ухвалі 

— Чому одразу до учасників цієї сутички у слідства різні підходи? — реагує на ухвалу Вінницького міського суду про арешт Сергія батько іншого учасника групи Foz Олег Каплуненко. — Написали, що той, хто бив перший, діяв без умислу, а другий вже мав умисел. Трактовка однобока. Все піднесли так, щоб підтвердити статтю звинувачення, яка говорить про особливо тяжкий умисний злочин.

Також Олег Каплуненко звернув увагу на суперечність в ухвалі. Дії Сергія кваліфікували, як тяжкі тілесні, а після номеру статті назвали інший злочин «убивство, вчинене з необережності». Журналіст уточнила це у прокурора, який прийшов на засідання, і Микола Бібляк сказав, що не помітив помилки в рішенні:

— То, напевно, якась «опечатка». Стаття звинувачення 121-ша, частина друга. Вбивство з необережності — це стаття 119.

Різниця двох названих в ухвалі про арешт злочинів, суттєва. За умисний злочин, про який йдеться в підозрі Сергія, загрожує до 10 років тюрми. За ненавмисне вбивство, випадково вписане суддею Михайленком, можуть присудити від 3-х до 5-ти років позбавлення волі. А за вбивство під час самооборони, про яке кажуть свідки, дають до 3-х років умовного або до 2-х років реального позбавлення волі.

Що сказала слідча журналісту, яка теж була в апеляційному суд? На всі питання мовчала. Тільки покрутила головою, коли її запитали, чи є висновки судмедекспертизи про причину смерті пенсіонера. Чи влинув на летальний кінець епілептичний напад, про який кажуть свідки? Це ще, виходить, невідомо. 

Мати: «Вибачте, так вийшло»

— Свідків дійсно дуже багато, і я вдячна їм, що розповіли ситуацію, — каже мати Сергія Олена Щекало. — Він мені подзвонив з місця і сказав «Мама, вибач, так вийшло». Це збіг обставин. У нього не було злого умислу. Ніхто не хотів вбивати. З сокирою чи з палицею не бігав. Так вийшло. Я хочу висловити щире співчуття потерпілій стороні. Прошу і від імені Сергія вибачення, і від себе. Розумію, що людини не стало. Це трагедія. Мені дуже тяжко…

Олена каже, вона не говорила з дружиною і дочкою померлого пенсіонера одразу після події. Хотіла підійти, але не змогла:

— Тоді стрес був. Там ніхто нікого не слухав. Там таке було. Я хотіла підійти, але не змогла…

До кваліфікації є питання

Олег Руденко, адвокат:

— Тяжкі тілесні — це серйозна шкода для здоров’я має бути. Ряд ударів з використанням чогось. Тобто це серйозний злочин, і серйозні проблеми для здоров’я створюються. Фактично слідство погоджується з тим, що Сергій, після отримання двох ударів покійного, наніс один удар потерпілому, від якого той впав, вдарився і розбив голову. До кваліфікації є питання. Але ми зараз не говоримо, було це вбивство, вчинене через необережність, чи самозахист. Маємо для початку визначитися зі зміною запобіжного заходу. Щоб прийняти таке рішення, суд має визначити соціальний статус особи. Наскільки людина є небезпечною для суспільства, чи повинна бути в ізоляції під час досудового розслідування. Наша позиція — Сергій має право перебувати на волі і жити своїм звичайним життям. 

Сергій Карпішен (21). Студент четвертого курсу технічного університету і соло-гітарист групи Foz

Ручаються за музиканта

Євген Майданик, директор «Зорі»:

— Це один з тих трагічних випадків, які можуть бути з кожним. Але це сталося з ним. Сергій – хороший хлопець. Зараз можна казати, що треба було відійти, треба було не бити. Але коли ти юний, бажаєш справедливості, а на тебе налітають, то не ясно, як себе вести. А тут ще поруч з тобою твоя дівчина… Зрозуміти його можна. Я прийшов у суд, бо тут вирішується зараз людська доля. Доля молодої і хорошої людини. У нього все ще попереду, і я сподіваюся, що буде усе гаразд в подальшому.     

Олег Фарафонов, музикант:

— Я Сергія дуже добре знаю. Знаю про нього навіть те, що мама рідна не знає. І скажу: хороший хлопець. Зробили з вихованої, порядної, хорошої людини вбивцю на рівному місці. Я готовий підписатися, де завгодно і чим завгодно, що це прикра випадковість. І звісно, надіюся, поліція розбереться, що сталася безглуздість. З одного боку я розумію потерпілих, які втратили батька, чоловіка. В них трагедія в житті. Тепер саме головне, щоб просто розібралися, як воно було насправді.  


Автор статті співчуває рідним загиблого в цій історії Анатолія і готова вислухати та надрукувати їхню розповідь.


Читайте також:

Не поділили дорогу: на Келецькій велосипедист вбив водія авто

Втихомирили кулею. П’яний хотів переїхати людину і взяв лопату до патрульних

Один удар. Посадили на 11 років за вбивство хлопця, який розбороняв бійку

Чи треба така поліцейська робота? «20 хвилин» зібрав докази у фото та відео
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (33)
  • Paul Platunov

    Мало знаю Сергея - но мне он показался совершенно неконфликтным и спокойным. Ну уж и совсем НЕ криминальным человеком. Смерть пожилого человека - это ,без сомнения, печально.  Я лично , сомневаюсь, что Сергей имел умысел убить или нанести тяжкие телесные повреждения покойному.  Квалификация как 121 часть 1 - это странно как минимум (МЛМ).  На фоне того что творится сейчас в судах и в полиции - то добиться там справедливости - задача еще та.......  Соболезнования родственникам погибшего..... И хотелось бы справедливого решения суда.
  • Олексій

    От побачите, цей сяде, а той, хто убив велосипедиста на шосе буде на волі. Потрібно втручання у цю ситуацію на рівні київської влади, а то дійде до народних хвилювань і биття скла там, де не треба.
  • Next

    На зоні, музикантів  утримується багато, там теж є свої  "бенди". Тут срок однозначний, а коментарі - лишні.
  • Daily

    как можно защищаться от дебила который за рулём(тем более сейчас это каждый второй) посмотрел да езжай дальше для всего остального есть полиция.ИМХО.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up