«Лежачий» МіГ. Скульптор пропонує змінити постамент на площі Могилка

«Лежачий» МіГ. Скульптор пропонує змінити постамент на площі Могилка
Проект постаменту затверджений міською владою. Автор візуалізації — Валентин Дубовий. Автор проекту — Денис Камінський
  • Літак на площу Могилка повернуть до кінця року, бо дуже складна конструкція постаменту
  • Хоча проект вже давно затверджений, художник-конструктор Юрій Ільящук пропонує зробити постамент «простішим»
  • Існуючий проект постаменту під МіГ-15 чоловік називає «халтурою». А чим краща його ідея?

Реконструкція площі «з літаком», що нині носить ім’я льотчика, Героя АТО Костянтина Могилка, триває майже рік. Хоча обіцяли закінчити до кінця 2016 року. Причина затримок в тому, що обрали дуже складний проект постаменту, який роблять на заводі «Аналог».

Як розказав очільник департаменту капітального господарства Ігор Кравець, на площі вже залили вже основи під постамент та перголи. Тоді як постамент із літаком з’явиться на площі до кінця 2017 року. Головний архітектор міста Олександр Рекута сказав, що проект під постамент вже остаточний та не буде змінюватися.

Юрій Ільящук, скульптор, художник-конструктор

Хоча є спроби вплинути на це рішення. До редакції звернувся художник-конструктор, скульптор Юрій Ільящук. Чоловіку 78 років, він давно на пенсії. Але йому не до вподоби проект постаменту, який він називає «халтурою» та пропонує змінити на простішу, але виразну форму.

Відео дня

Пан Юрій розказав, що намагався розказати свою ідею міським чиновникам. Проте, натикався тільки на «закриті двері».

— Нещодавно ходив на прийом до головного архітектора, щоб запропонувати свій проект. Секретарі не пускають, відповідали, що «немає коли, начальник зайнятий».  А потім повідомили, що не будуть розглядати, бо вже є проект постаменту. Так от ходив по кабінетам, всюди стукав, але ніхто не хоче навіть вислухати, — розповідає художник-конструктор.

«Постамент не «ховає» літак під собою — МіГ буде добре видно з будь-якого кутка площі. Він простий, на ньому літак «злітає».

Про проект, який затвердили, чоловік відгукується не надто приязно.

— Те, що нам пропонують — це не архітектурне рішення, а «дебільне»: літак наче лежить, а не злітає. Ніякої естетики та краси, — розповідає Юрій Ільящук. — Ці так звані «струмені», схожі на американські гірки, наче «Діснейленд». До того ж, площа Могилка є занадто малою для такої конструкції. Такий постамент буде «красти» більшу частину ділянки і створюватиме загальний вигляд.

Питаємо, чим його проект кращий?

— А в моєму проекті постамент не «ховає» літак під собою — МіГ буде добре видно з будь-якого кутка площі. Він простий, на ньому літак «злітає». До того ж, мій постамент має цікаву форму. Якщо придивитися, то можна побачити в основі латинську літеру «V», що означає Вікторія. Так би мовити «торжество сили», — відповідає художник-конструктор Ільящук.

Проект постаменту, що затверджений міською владою
Ось так "схематично" виглядає проект Ільящука

Крім того, у чоловіка є ідея й для третьої черги проспекту Космонавтів: у кінці алеї поставити монумент, який символізуватиме подвиг авіаторів.

— Це я давно робив для військової частини у Вінниці, там де музей авіації. Тоді генерали всі були у захваті. Проте, грошей в них не було на втілення ідеї. Думаю, може в кінці проспекту Космонавтів знайдеться місце. Сам знак виглядає як гвинт літака та увічнює подвиги українських авіаторів, — розповідає художник-конструктор.

На кінець розмови Юрій Ільящук висловився, що не вважає свій проект ідеальним і пропонує міським архітекторам розробити «щось краще, ніж те, що зроблять на площі Могилка».

Нагадаємо, що вартість реконструкції площі Могилка вже перевалила за 17 мільйонів гривень. І ця сума без врахування постаменту.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Гість

    Постамент там був з ВОЄННОГО БЕТОНУ. ТАКОГО, ЩО І РЕЦЕПТ ВИ НІДЕ НЕ ЗНАЙДЕТЕ. ПАМ'ЯТАЄИЕ, ЯК ДОВГО "АВАРІЙНИЙ" ПАМ'ЯТНИК НЕ МОГЛИ ЗНЕСТИ?!
  • Олексій

    Діду не сидиться. Дайте дорогу молодим!!! Радянський монументалізм вже є минуле. Проект динамчний, світлий, рухливий гармонує з фонтанами, нащо тулити те, що от недавно демонтували?

    VIvid VIP reply Олексій

    Лёшик, "Проект постаменту, що затверджений міською владою" это откровенная безвкусица и возня, это тебе скажет любой более менее грамотный архитектор и дизайнер, а эту ЛИПАТНЮ, которая напоминает колхоз тюнинг выбирали у "близких" людей.

    Олексій reply VIvid VIP

    Давай мовою фактів, а не оці корита та "VIP vip vip".
  • З.А.Глядач

    Навіщо займатися всілякою х..нею? Невже важко зробити такий постамент,як раніше? Чи обов'язково потрібно виїбнутися?

    Олексій reply З.А.Глядач

    Саме так, треба, бо концентрація радянських безликих коробок over 90%. Є запит на щось радісне, живе, динамічне, а не на повтор того депресняка що був раніше. І так війна, хоч десь потрібна відрада, і, наново побудовані фонтани та товпи людей які там сидять є тому підтвердженням.

    З.А.Глядач reply Олексій

    А *** ***  з постаментом,якщо головним у пам'ятнику є ЛІТАК? Он,у Музеї Повітряних Сил МіГ-15 стоїть на простенькому постаменті і це,чомусь,нікому не заважає. Дивно,так?

    Гість reply Олексій

    Радянські коробки для тих, хто переїхав туди з землянок, бараків, гуртожитків, малосімейок, - були таки так, радісні і дінамічні.
  • Задунайский Торонтуй

    Могилка, одним словом. Изуродовали площадь.

    VIvid VIP reply Задунайский Торонтуй

    Вот тут с тобой согласен. Безвкусица и нецільове використання державних коштів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up