На Поділлі скандал із забудовою. Люди бояться, що у їх підвалі буде «генделик»

На Поділлі скандал із забудовою. Люди бояться, що у їх підвалі буде «генделик»
На фото забудова, на яку скаржилися перехожі. Людина в кадрі немає стосунку до цієї історії
  • Мешканці багатоповерхівки на Зодчих, 36 скаржаться, що впритул до їх будинку зводять прибудову. За їх словами, забудовник не розповідає, що там буде
  • Журналістам забудовник сказав, що там буде офіс. А прибудова — терасою із квітами
  • Міська влада будівництво призупинила, бо в людини не було документів

До редакції «20хвилин» звернулися жителі будинку на Поділлі. Люди скаржилися, що впритул до їх будинку зводять прибудову. А дах цієї споруди закриє вікна та балкони мешканців на першому поверсі.

Вже на місці журналісти побачили, що під вікнами вирили неглибокий котлован, розрили траншеї. Навколо цих «рівчаків» закріпили форми, щоб заливати фундамент.

— Це якійсь невідомий чоловік почав щось будувати прямо під вікнами. Видно його підвал та він захопив ще частину території позаду будинку, — розказували мешканці будинку.

Відео дня

Не показує дозволів

У цій багатоповерхівці є об’єднання співвласників (далі — ОСББ). Голова правління ОСББ Світлана Кротна розповіла, в чому суть проблеми.

— У нас є підвальні приміщення, які в свій час були продані та перепродані. Людина зараз починає там щось робити. А якщо це буде якійсь бар чи клуб? Ми не знаємо. Як потім він сказав — будуватиме навіс, під який заливає фундамент. На початку липня зверталися до нього на зборах співвласників, щоб показав дозволи, а він показав малюнок фасаду. А це не документ!

Виявилося, що цей чоловік за професією є будівельником. Він розказав, що так укріплюють фундамент і те, що цемент в опалубках ще «свіжий»

Як каже пані Світлана, мешканці будинку зверталися зі скаргами до головного архітектора Олександра Рекути, керівника архітектурно-будівельного відділу Олександра Чернеги, мера міста Сергія Моргунова та інших посадовців. Відповіді ще не отримали.

— Вчора, як нам розказали в мерії, забудовнику дали штраф та припис все усунути. Не дивлячись на це, чоловік продовжив будівництво сьогодні зранку. Приїхала техніка, почали заливати бетон. Я вибігла та вимагала припинити роботи, на що мені робочі відповідали — «А ви тут хто така», «Яке маєте право». Довелося покликати на допомогу жителів будинку, — розказує голова ОСББ Світлана Кротна.

Буде офіс

Голова ОСББ розказала, що забудовника звати Богдан Овчаренко. По телефону журналістам вдалося з’ясувати і його позицію в цій історії.

— Я так само є членом цього ОСББ. І вже на кількох зборах розказував людям, що там не буде генделику. За планом, ці приміщення будуть облаштовані під офіс. А перед ним хочу зробити благоустрій території, на що маю дозволи. Тобто, дворівневі, каскадні тераси із квітами в горщиках, які б давали більше повітря. Цього ранку приїхали представники міської ради, які виписали мені штраф. І як пояснювали, все через скарги мешканців. Не міг показати дозволів, бо документи зараз знаходяться на перевірці в контролюючих органах, — розказав пан Богдан.

Забудовник має усунути порушення

Олександр Чернега, керівник міського департаменту архітектурно-будівельного контролю

— Ситуація така. Це ОСББ і один з співвласників вирішив провести будівельні роботи. За оперативною інформацією, ці роботи були пов’язані з влаштуванням фундаменту. На цю особу вже були численні скарги та звернення мешканців. Наші інспектори виїжджали зранку на місце подій та наклали припис і штраф за виконання робіт без дозволів. Цих документів забудовник не надав та отримав припис — усунути порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності. А документи на перевірку від цієї людини ми не отримували.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олексій

    Цирк. В цивілізованих країнах кондиціонер не вивішаєш як небудь і без погодження, а тут, вилізло десь з села і курник прибудовує.  Прибудинкова територія належить всім мешканцям її займати вони не дали йому право, ні міська рада, ні він сам не вправі самоуправствувати. Викликати ментів треба було, нехай затримують. Мужику світить Кримінальний Кодекс України  стаття 356 / Самоуправство.
  • Anonymous

    Правильно - из пАдолЬя нужно тоже сделать срач с незаконными пристройками и рагульными балконами - портить значит портить везде. Печально.
  • Oleksandr Stoliarov

    Які сказочні л,хи!

    Підвальні приміщення та прибудинкова територія це спільна власність власників  квартир у багатоквартирному будинку. Підвальні приміщення неможливо законно продати-перепродати... Це те ж саме, коли до вас у квартиру приходить хтось і починає у вашій коморі щось будувати

    Олексій reply Oleksandr Stoliarov

    Не зовсім. Щодо підвалів, якщо передбачено затвердженим проектом і всі хто купував там квартири це мали знати наперед — забудовник може роботи напів та підвальні приміщення на продаж. Але прибудинкова територія точно є спільною. Максимум, що він може оформити на прибудинкову територію це право сервітуту за погодження зборів і платити гроші за це.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up