На рибу в Бохоники їхати не варто, бо там озера захопили хитрі «бізнесмени»

На рибу в Бохоники їхати не варто, бо там озера захопили хитрі «бізнесмени»
Мешканець Бохоників Іван Бершадський (77): «Рибу забрали і сітки викинули в воду, копняка дали мені і пішов. Чому вони не поставили табличку біля озера про те, що воно в оренді?»
  • Є кілька ставків у селі за 15 кілометрів від Вінниці, але туди краще рибалкам не їздити.
  • Кооператив тамтешніх підприємливих мешканців взяв підпільно в оренду водойми і розганяє усіх рибалок копняками.
  • Найбільш настирних там обіцяють перетворити на потопельників.
  • Редакція розібралася, чому хитрий рибний бізнес став можливий і хто вплине на самоуправство.

Більше 10-ти років рибалив на сільських ставках, а нещодавно втрапив у неприємність. Група незнайомих йому чоловіків почала гнати з риболовлі 77-річного мешканця Бохоників Івана Бершадського. Хлопці назвалися орендарями і сказали пенсіонерові, що вони вклали в ставок гроші, запустили мальків, і тепер, мовляв, ніхто тут рибалити не буде.

— Вони почали мені розказувати, що я впіймав коропа, повинен відпустити, а потім всю рибу забрали і сітку викинули у воду. Я їм: «Якщо взяли ставок в оренду, то поставте табличку, і проблем не буде». Вони мені дали копняка, і я пішов. Отака рибалка, — розповів Іван Баршадський.

Пенсіонер каже, що немає ніякої інформації про заборону риболовлі в цьому місці, де він розставив тоді снасті. Мовляв, не сліпий. Прочитав би про оренду і пішов би ловити рибу деінде.

Відео дня

Він приїхав у редакцію за порадою. Пояснив, що звернувся не для того, щоб журналісти з’ясовували, хто орендарі, чи дійсно їх заборони законні і чи має право сільрада взагалі передавати ставки в приватні руки. Просто запитав, чи повинні інформувати селян, щоб не було таких, як у нього, конфліктів, та як це має бути за законом.

І в процесі редакційного розслідування виявилося, що якраз на закон у Бохониках найхитрішим селянам просто наплювати. Але про все по-порядку.

«Ніби якісь рекетири»

— Думаю, що біля орендованої водойми мали встановити таблички з інформацією, хто і чому забороняє тут вилов, — говорить Іван Бершадський. – У нас шість чи сім ставків у селі, і ніде немає табличок. Коли я звернув увагу на це тих хлопців, що мене виганяли, то мені було сказано: втоплять, якщо потраплю ще раз на очі. Ніби якісь рекетири зібралися собі та захопили ставок.         

З’ясувати ситуацію пенсіонер ходів у сільраду. Одразу після конфлікту голови на місці не застав. Натомість, каже, його перестрів якийсь місцевий житель — Станіслав Михайлович. Сказав, що то він з товаришами організував кооператив і розводить рибу. Теж погрожував.

— Я не знаю людей в селі, от в тому то й проблема. Не знаю, чого від цих членів кооперативу варто чекати. Я мало з ким спілкуюся, — говорить пенсіонер та додає, що останнім часом дійсно став боятися за свою безпеку, бо погрожують то ті, то ті люди.  

Привід для заяви

— У селі люди говорять вже про побитого діда, 78-річного, який теж рибалити ходив. Чули історію, але того старого не знаємо. Прізвище його Пирожок, як нам сказали, – розповіла по телефону дружина Івана Бершадського.  

Чи зверталася та людина з заявою про побиття і чи були будь-які інші звернення через конфлікти на ставках у Бохониках, редакція запитала в поліції. Старша слідча Інна Татарченко з районного підрозділу слідства нам відповіла: справ про конфлікти на названих ставках немає. І поліцейська порадила пенсіонеру, якому погрожували, звернутися до райвідділу.

— Випадків залякувань чи побиттів не тільки по Бохониках, а взагалі по ставках Вінницького району в нас не було, — говорить Інна Татарченко. — Кожен, хто вважає, що проти нього скоїли злочин, може звернутися з заявою, і протягом 24-х годин відкриють провадження. Якщо ж ця людина не хоче заявляти нам, то тоді має звернутися до сільського голови. Запитати, чи ті ставки дійсно в оренді. Якщо так, то за них мають сплачувати податок. У такому випадку до орендарів питань немає, а є питання до сільради, як про це повідомили мешканців чи не повідомили. Якщо в сільраді скаржник відповіді не отримає, знову ж таки, зможе до нас прийти і написати про це заяву.       

«Це такий геморой…»

Дзвонимо в сільраду Бохоників. Голова Ігор Савчук ось так коментує почуту від журналіста інформацію:

— Я до Бохоницьких ставків ніякого відношення не маю. Ними опікуюється Державне підприємство «Дослідне господарство Бохоницьке». Ми їх просили передати нам ставки на баланс, у власність сільської громади, зверталися в Київ, але нам не передали. Ставки в них на балансі. Я тільки знаю, що вони в них не орендуються, просто собі люди запустили рибу, от таким, незаконним чином.  

Телефонуємо керівнику названого підприємства Олександру Бортновському, і він не приховує, що ставками не займається. Мовляв, чув, що жителі однієї вулиці запустили туди рибу, а от про конфлікти інших селян з «орендарями» зараз дізнається вперше.

— Ми не надаємо ставки в оренду. Це зібралися люди, мешканці однієї вулиці, я так собі думаю, і запустили рибу. Але я не чув про їх конфлікти з іншими селянами, — говорить керівник дослідного господарства. — Вони, звісно, не мали права так робити. Якщо за законом говорити, то тільки ми маємо право здавати ставки в оренду, але це такий геморой, це такі ставки…

Хто вирішить проблему?

Керівник «Дослідного господарства Бохоницьке», Олександр Бортновський, признався, що очолюване ним підприємство — формальний власник, за ставками взагалі не наглядає. От тому і змогли ті члени невідомого сільраді кооперативу, які погрожували Івану Бершадському, там керувати. Юридичною мовою, вони займаються самоуправством. У такій ситуації дійсно пенсіонерові варто заявляти в поліцію.

Питаємо також у Бортновського, чи зреагує він якось тепер на конфлікт навколо ввірених йому ставків. Він сказав, що виїде на місце, поспілкується з сільським головою, щоб знайти «орендарів» і повпливати на них.

Чи не відіграються ці люди потім на пенсіонерові? Редакція сподівається, що за фактом публікації правоохоронні органи зреагують на проблему ставків у Бохониках.


Читайте також:

Щоб «віджати» все. Бандити тримали їх тиждень в заручниках заради мільйонів

ТОП-3 афер на гроші. Прокурор розказав про найпопулярніші сьогодні шахрайства

Подробиці справи зооманіяків. Людей збурили знущання над псом і кошенятами

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Фунт Фунтенко

    Интересно,а что это за рыбалка такая"сітки викинули",случайно не браконьерство?Знаю рыбалят удочкой,спинингом,донкой,резинкой,а сетками не знаю.
  • Сергей Швец

    Собралась улица, запустили рыбу в безхозный ставок, а пришел какой-то пень и позабрасывал сетки.  Явно редакция не разобралась в ситуации.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up