"Не буде суду – люди будуть вивозити одне одного в ліс, як у 90-х"

"Не буде суду – люди будуть вивозити одне одного в ліс, як у 90-х"

Персона: голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин розповів RIA про те, чому людям потрібно полюбити суди, про систему електронного суду, який ніяк, чомусь, не запрацює. А ще розказав про мільйони в декларації

Ми зустрілися з Віталієм Кузьмишиним у розпал робочого дня, ненадовго, але з конкретними питаннями про сьогоднішню ситуацію з судами, і дізналися, чим живе нині ВААС?

Чим взагалі займається адміністративний суд і скільки справ розглядається щорічно?

- Багато хто з людей думає, що суд – це обов’язково щось вороже. Насправді це не так. От візьміть наш адміністративний суд. Ми захищаємо простих людей від суб’єктів владних повноважень. Щоразу розглядаємо справи до органів місцевого самоврядування, до податкової інспекції, до управління пенсійного фонду, до архітектурно-будівельної інспекції, до патрульної поліції і т. д. І люди звертаються, щоб ми визнали рішення цих держструктур протиправними. І уявіть, що 90-92% усіх рішень виноситься на користь звичайних людей. При цьому, звертаю увагу, що лише в цьому півріччі нашим судом прийнято приблизно 3700 судових рішень. Вражає? Переконаний, що так.

Відео дня

Тобто, можна сказати, що адміністративний суд «з народом»?

- Так і є. Якщо не буде суду – люди будуть чинити самосуд. Якщо ми хочемо жити в цивілізованій державі, нам потрібен міцний незалежний суд. І це не тільки завдання суду, а всього суспільства, кожного громадянина нашої Держави. Завдання суддів: бути відкритими до людей, відновлювати та захищати їхні права.

У Вінницькій області три місяці тому запустили пілотний проект «Електронний суд». Як справи з цим на сьогоднішній день?

- У нашому суді елементи електронного судочинства діють ще з 2010 року, з моменту утворення суду. А розпочинали ми їх впроваджувати ще у Вінницькому окружному адміністративному суді, де я був головою з 2006 року по 2010 рік. Проте, лише три місяці тому вдосконалену систему електронного суду розпочали експериментально втілювати  в декількох областях, зокрема й на Вінниччині, для подальшого її закріплення на законодавчому рівні. На жаль, до цього часу  на повну потужність ця форма судочинства ще не запрацювала. Не всі учасники процесу розуміють її плюси та досить повільно переходять на електронний формат.

А чому так сталось? І що корисного в «електронному суді»?

- Одна і найголовніша проблема переходу на електронний документообіг у судовому процесі – зацікавити учасників, щоб вони могли  повною мірою користатись його перевагами. На жаль, коли людина звикає до певного типу і способу життя, який стає звичним, їй дуже важко щось змінювати. Але впевнений, що все це прийде з часом, адже це не справа одного «кліка».
При цьому, на мою думку, у використанні системи «електронний суд», в першу чергу, мають бути зацікавлені державні органи, адже у них є для цього усі можливості. Потрібно лише бажання. Крім того, від активного використання електронного судочинства і  ефективної  роботи виграють  всі: і Держава в особі її органів, і сторони процесу, оскільки Держава значно заощадить бюджетні кошти, а сторони у справі отримають доступність, відкритість, оперативність та оптимізацію робочого часу для представників державних структур.
Для  того, щоб скористатись «електронним судом»,  необхідно створити  власну поштову скриньку на сайті mail.gov.ua. При цьому обов’язковою умовою для входу в програму та відправки документів до суду в електронному вигляді з кабінету має бути електронний цифровий підпис, який попередньо потрібно отримати у відповідних органах. З цього приводу ми створили відеоінструкцію, яка міститься за посиланням https://goo.gl/Yu5Q8U

До речі, ми нещодавно проаналізували вашу декларацію. У сумі на родину у вас виходить 675 м кв. нерухомості і сукупний дохід усіх членів сім’ї становить 2 мільйони 792 тисячі 186 гривень. Звідки такі цифри?
- Після публікації у RIA/20minut.ua мені вже телефонувати з Міжнародного валютного фонду та  просили у мене кредит. Жартую… Але, якщо серйозно, то кожну інформацію потрібно викладати з поясненням, тому що таким чином з людини можна зробити не тільки багату, а й викликати відносно неї агресію та наразити її на небезпеку. Через таку ж саму публікацію в Чернівецькій області зловмисники напали на родину судді
Але до декларації. Перш за все, хочу сказати, що в суму сукупного доходу, про яку ви говорите, включена не лише заробітна плата разом із соціальними виплатами. Ця цифра складається із доходів як моїх, так і дружини. Крім того, левову частку цієї суми складають кошти, отримані від продажу рухомого майна сім’ї. І це не той дохід, який ми звикли сприймати. Продав одне авто, купив інше, залишку коштів немає або якщо є, то зовсім незначний, а в прибуток всю суму від реалізації майна маєш показати.
Щодо нерухомості, то є, наприклад, будинок у мами з 2001 року. Я приїжджаю туди на три-чотири дні. Але, якщо я користуюсь хоч однією кімнатою, то маю вказати всю площу житла. Я міг би показати лише 25 кв.м, які використовую, але закон вимагає вказувати всю площу. Також моя дружина у 2008 році отримала службове житло 114 м кв. Законно? Законно. А всі ці квадратні метри прописали у власність мені. Свої статки ми декларуємо вже майже 20 років, а тому можна з легкістю прослідкувати все накопичене майно.
На завершення хочу сказати, що кожен повинен виконувати свою роботу якісно та добросовісно: лікар - лікувати, вчитель - навчати, будівельник - будувати, а журналіст - висвітлювати інформацію. Представники засобів масової інформації повинні об’єктивно показувати реальний стан речей, нічого не перекручуючи та не налаштовуючи одних людей проти інших, тоді будуть і люди в добробуті, і країна в розвитку.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Oksana Prisyaznay

    Из коментария анонимуса: "...в прошлом году украинцы чаще давали взятки в больницах и других медицинских учреждениях (84% опрошенных), в то время как суд и прокуратура стали наименее упоминаемыми структурами дачи взяток", но из поля зрения эти факты выпали. Почему? Риторическую головоломку мы развязали, оплатили только за оскорбление судебной ветви власти. И даже с этим заданием не удалось справиться, ведь шквал грязи без единого факта, одни пустые слова. Это и понятно, когда нечего сказать по существу, тогда и начинают грубить, хамить и переходить на личности, а в целом это показатель уровня культуры и образованности. Печальная история, позволительная в нашем незрелом обществе. Так давайте прекратим эти бессмысленные баталии, и перед тем как поднимать шум в СМИ, начнем думать и анализировать и прогнозировать результат...

    Anonymous reply Oksana Prisyaznay

    Премьер гройша хочет ввести английское право - наверное от "большого доверия к судам в Украине"

    https://odnarodyna.org/content/privatizaciya-groysman-protalkivayut-perevod-na-angliyskoe-pravo

    Anonymous reply Anonymous

    За даними соціологічних досліджень, зокрема «Барометра Світової Корупції» (Global Corruption Barometer) від Transparency International та Gallup International Association, найкорумпованішою сферою українці вважають судову владу (66 %). Подібні результати продемонстрували результати дослідження, проведеного Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова: судову владу українці вважають найбільш корумпованою сферою, а 47 % опитуваних вважають, що у судовій владі корупцією охоплено все. За даними Світового Індексу Правосуддя (World Justice Project — Rule of Law Index), Україна у сфері «відсутність корупції» в судовій системі зайняла 94 місце з 99 проаналізованих країн.
  • Антоніна Пачевська

    Умовно усіх нас можна поділити на 3 категорії людей. Великій частині українців, взагалі, до всього байдуже :"Моя хата скраю!.." - менталітет у нас такий...У явній меншості люди, котрі створюють щось для інших, будують, розвивають, прагнуть щось залишити по собі...Однак таких ідейників ніколи не зрозуміти тим, хто до чого не доклавши зусиль, звик усе паплюжити, в усьому шукати бруд і недоліки. Влада найкомфортнішого в Україні міста, на яке нам усі заздрять, – недостатньо дбає про нього!...До єдиного в Україні суду, де з порогу всіляко піклуються про відвідувача, теж висуваються претензії…Судді не ті, поліція теж, медики некваліфіковані, зарплати недостатні…що ще?!...І в сусіда, мабуть, трава зеленіша?!)…Ну, чому так? Можливо, свої сили та енергію варто направити у більш корисне русло?! Створіть щось самі, спробуйте щось змінити – не на папері! вкладіть душу! А потім в задоволення спостерігайте за тим, як всезнаючі «аноніми» нівелюють Вашу працю…

    Anonymous reply Антоніна Пачевська

    Похвали мене моя губонько...

    Антоніна Пачевська reply Anonymous

    За статистикою вже минулого року українці частіше давали хабарі в медичних установах та інших держструктурах, ніж у прокуратурі та у судах. Але негативна увага продовжує зосереджуватись лише на судах. Чому? Це логічно. Суд остання інстанція у будь-якій тяганині. Суд ставить крапку. Й якійсь зі сторін, а як свідчить практика адмінсудів 90 відсотків рішень приймаються не на користь влади, така крапка не зручна. От і обвалюється на суди шквал емоцій, наймається «незалежна» преса, освідомлені у всіх сферах життя «аноніми»…з усіх усюд саме на суд валять вину за все…А по суті, вину - за ті закони, за якими ми змушені жити як живемо, і які писали аж ніяк не суди…однак не керуватись якими при постановці рішень не можуть і судді. Працівників судової системи системно цькують. Натовп «анонімів», які ніколи в судах і не бували, вказують пальцем, підбадьорюючи на це й  інших…Прикро! Адже, якщо людині сотню разів сказати, що вона собака, вона й сама вже починає у це вірити…й  відгавкуватись, будучи за щось винною без вини((…

    Anonymous reply Антоніна Пачевська

    Не надоело оправдываться?

    Сколько раз сахар ("суды хорошие, а судьи святые") не говори, во рту слаще не станет.

    Антоніна Пачевська reply Anonymous

    Для того, аби Ви пане, чи-то пані, мали уявлення про те, як, насправді,  працює суд,  на який Вам вже котру добу не набридає нарікати, можете скористатись можливістю дізнатись про нього усе, що за ширмою...

    У ВААС шукають креативних та активних співробітників:

    https://www.youtube.com/watch?v=dBqIj8TWG-A&app=desktop

    Так-що, "Ю ВелКом"!)

    Anonymous reply Антоніна Пачевська

    За даними соціологічних досліджень, зокрема «Барометра Світової Корупції» (Global Corruption Barometer) від Transparency International та Gallup International Association, найкорумпованішою сферою українці вважають судову владу (66 %). Подібні результати продемонстрували результати дослідження, проведеного Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова: судову владу українці вважають найбільш корумпованою сферою, а 47 % опитуваних вважають, що у судовій владі корупцією охоплено все. За даними Світового Індексу Правосуддя (World Justice Project — Rule of Law Index), Україна у сфері «відсутність корупції» в судовій системі зайняла 94 місце з 99 проаналізованих країн.



    Это вы уже которые сутки пытаетесь выдать желаемое за действительное и продолжаете оправдываться.
  • Inna Gryschuk

    89% рішень ЄС постановлено проти України в зв'язку з невиконанням рішень національних судів - а це вже питання не до суддів
  • Oksana Prisyaznay

    Не будемо вдаватись у спростування голослівних коментарів, ну наприклад, з якого часу здійснюється судочинство у ВААС, чи то пак у ВОАС, адже адміністративні суди на Вінниччині почали функціонувати з 2007 року. Лише скажу, що суд і судді – це люди, і поважаючи себе, думаю, не зайвим буде поважати і їх, принаймні коли публічно щось заявляти. Не погано, також, було б, якби ті, хто пише, мав уяву про принцип незалежності при прийнятті рішення, крім того, у будь-якої незадоволеної сторони у справі є право на оскарження рішення до вищої інстанції, аби тільки була воля та, звичайно, підстави і докази неправомірності цього рішення …  А те, як працює ВААС та судді цього суду можна дізнаватись щодня, щохвилини, бо суд нічого не приховує. Зайдіть на наш сайт і аналізуйте. Адже зі статистикою не посперечаєшся. Тільки за перше півріччя 2017 року  у 19 суддів ВААС  у провадженні перебувало 4167 справ. Такої статистики ви не знайдете у європейських судах. З цих справ близько 53 % – справи про соціальні виплати, близько 10 % – справи, у яких люди вирішували спори, пов’язані з трудовими відносинами. Левова частка рішень у таких справах прийнята на користь людей. Але такі дані не цікаві для популістів, бо ж в цьому не буде сенсації. І це правда, сенсації в цьому не має бути, бо це потужна, щоденна, кропітка робота з безліччю норм права у різних галузях. І цю роботу у ВААС люблять і виконують добре, бо такими є філософія і завдання цього суду 

    Anonymous reply Oksana Prisyaznay

    Бла-бла-бла - а теперь вопрос на засыпку - почему украинцы выигрывают 100 % судов в ЕСПЧ (Европейский суд по правам человека)????? Ответ подсказать или сами догадаетесь, вы ведь с "высшим образованием" - вас не любили, не любят и не будут любить. Судьи Украины самые корумпированные чиновники, судовая система Украины на последних местах по всем параметрам в мире - самая гнилая система, это украинские суды.

    Oxana Klimenteva reply Anonymous

    Как в народе говорят, умный научит, а бот наскучит … Как правильно вы заметили,  я с высшим образованием, и не с одним, впрочем,  как и большинство работников судебной ветви власти. Мне и моим коллегам не нужно объяснять, что такое ЕСПЧ. Понимаю, хотелось подчеркнуть глубину знаний, не следовало. Мы профессионально изучаем практику Европейского суда по правам человека,  и не только против Украины, ведь мы правоприменяем  ее, все более пользуемся европейскими правовыми принципами, в том числе, верховенства права.  И именно, независимость суда и высокий уровень правовой культуры граждан, должны этому способствовать. Но, увы... ведь если вступать в дискуссию, значит быть в теме. Ну например, наверняка необходимо знать, что более чем 80% решений ЕСПЧ о неисполнении решений отечественных судов, и это уже совсем другая история. А на выходе, только пустые обвинения, ничем не обоснованный набор фраз, оскорбления, о какой же культуре может идти речь, тем более – правовой. Надеюсь, Ваши коментарии щедро оплачены, ведь Вы тратите на них свое время и энергию, в то время, как мы продолжаем работать . Ручаюсь, что независимо от всего этого, суд  переживет эти тяжелые времена, ведь это команда толерантных и грамотных людей.

    Anonymous reply Oxana Klimenteva

    Конечно переживёте - ведь вы не тонете, а что не тонет всем известно.



    Ваша писанина выглядит как "похвали мене моя губонько, бо ніхто інший не хвалить" так и вы сами себя хвалите - а остальные 40 млн. украинцев вас ненавидят и считают корупционерами, вороми и т.д. и надо сказать не без основательно.

    Anonymous reply Anonymous

    Oksana Prisyaznay reply Anonymous

    Спасибо, что не забываете читать прессу. Не вы ли автор этих рейтингов?! Только вот незадача, в прессе забыли написать о коррупции в прессе, и как за денежки "черный пиар" лепят, или как лихо "белят",тоже кстати, не бесплатно. Поэтому во все эти рейтинги вряд ли слепо верят грамотные люди, но это конечно личное дело каждого, и вас, я вовсе не разубеждаю, это дело неблагодарное...Но призываю, займитесь чем-то созидательным, если страна в опасности, тогда спасайте. Желательно начать с себя...Хотя бы не хамите и не оскорбляйте, каждый занимается своим делом, Ок? И прекратите наконец давать взятки! И наступит тишь и благодать! Тогда может вы полюбите всех и пройдет ваша ненависть

    Anonymous reply Oksana Prisyaznay

    Если вас не устраивают украинские издание - почитайте зарубежную прессу про суды Украины, и кстати на какой месте Украина по судебной системе в мире, а ???????

    И перестаньте ТРЕБОВАТЬ взятки - тогда и перестанут давать.



    Всё время пытаетесь ОПРАВДЫВАТЬСЯ- а это признак виновности.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up