Подробиці справи зооманіяків. Людей збурили знущання над псом і кошенятами

Подробиці справи зооманіяків. Людей збурили знущання над псом і кошенятами
Акція “Україна - не живодерня” на Європейській площі. Її анонсували у ще 15-ти областях, а спланували після масово вбивства безпритульних тварин в Миколаєв
  • Одразу два випадки звірств над тваринами зібрали вінничан на акцію проти живодерів.
  • Фейсбучні пости про собаку зі здертою шкірою і кошенят, підвішених за нутрощі, читала й поліція.
  • Але знайти і покарати винних більше рвуться активісти.
  • Натомість смерті чотирилапих декому до лампочки.
  • Психоаналітик пояснила, що значить різна реакція людей на страхіття про братів менших.

У дворі на Артинова знайшли собаку зі здертою шкірою. Вінничанин Ростислав Синявський вигулював свого песика, коли побачив цього бездомного. Був шокований виглядом собаки, яка вийшла з підвалу. Скинув фото у Фейсбук з картою для волонтерів. Ті забрали каліку до ветеринара, написали заяву в поліцію і відкрили збір коштів на операцію.

За ніч на порятунок покаліченого зібрали більше 9 тисяч гривень, але до ранку пес помер. Його опікуном була волонтерка Тетяна Постановська, яка тепер спілкується зі слідчим. Вінничани їй пропонують використати гроші, які вже не знадобляться, на пошук живодера. Не вірять, що поліція знайде кривдника.

Більшість — за маніяка

Кілька днів у Фейсбуку ходили пости зі знімками пса з відірваним клаптем шкіри і обростали здогадками. Більшість писали про зооманіяка. Що через безкарність активізувалися догхантери. Також припускали: зняти шкіру з бездомного чотирилапого міг студент-медик, проводячи досліди.

Відео дня

Коли пес помер, до його печальної історії підтягнули ще одну вінницьку новину зі страшними знімками: люди знайшли підвішеними на дереві за власні нутрощі кошенят.  

Голова Асоціації ОСББ Вінниччини Ельвіра Мрясова запостила фотографіці нещасних тварин з обох випадків і написала: «Якщо почуєте крик про допомогу, навіть тваринки, не залишайтесь байдужими, подивіться на наслідки. Вкрай необхідно знайти цих нелюдів та притягнути до відповідальності!».

Але тільки собача історія стала кримінальним провадженням, відкритим за заявою волонтерки-опікуна. А люди настільки перейнялися трагедією, що не повірили в озвучену версію про його каліцтво в ДТП.

— Скоріше за все, це автотравма, бо в тварини є також пошкодження м’яких тканин і перелом задніх кінцівок, — сказав пресі ветеринар Денис Осіпов, який намагався врятували собаку.  

Про ймовірне ДТП написали в новинах, а в соціальних мережах продовжують наполягати на існуванні живодера, що полює на безпритульних тварин.

Чи є свідки?

Мешканка Тяжилова Юлія Матящук у Фейсбуку розповіла: на собаку наїхала машина, що розвозить товар по магазинах. Так їй сказали очевидці, місцеві безхатьки, за 100 гривень.

«Водій 5-тонника навіть не вийшов з машини, почекав кілька хвилин, поки собака відповзе, і поїхав далі», — написала Юлія.

Що така версія не витримує ніякої критики, впевнені зоозахисники. Думають, дуже зручно тепер буде поліцейським списати все на ДТП, замість шукати справжнього живодера. Вони нагадують про вбивства кошенят і питають: «Їх теж бус задавив?».

Тим часом поліція кинула клич для свідків: попросила людей, які володіють інформацією, що може бути корисна для слідства, телефонувати на «102». Якихось даних про результати розслідування правоохоронці ще не дали. З неофіційних розмов знаємо, що вони більше схиляються до версії з травмуванням собаки в ДТП, ніж про появу якогось зооманіяка. Чи знайшло слідство очевидців наїзду на собаку, інформації немає.

Інша позиція

Натомість активісти одразу вирішили: варто їм самим знайти кривдника тварин. Поквитатися з живодерами у такий самий спосіб, як вони вчинили з собакою, хотіли чимало коментаторів. Під такими пропозиціями писали «Підтримую». Також висловлювали свою готовність скинутися на оплату послуг приватного детектива.

У цю активну переписку інколи втручалися люди інших переконань. Ті, що не розуміють «акції собачників» і на кожен прояв любові до тварин крутять пальцем біля скроні. Ось один допис з цієї серії: «Давайте рятувати курей і свиней, раз вже пішла така п’янка!»

Через те, що на трагічні випадки з чотирилапими реакція була неоднозначною, 20minut.ua запитала в психоаналітика, про що говорить чутливість до собачих історій та що означає ігнорування таких новин? Анна Катрук каже: світ далеко не ідеальний, а якщо відчуваєш в собі сили і бажання його змінити на краще, то об’єднуйся з однодумцями.

«Злі, як лохи»

Такі однодумці виходили в суботу на акцію під гаслом «Україна — не живодерня». Її анонсували ще в 15-ти містах країни. У нас, на Європейській площі, було не більше 20-ти учасників. Вони стояли біля Башти з плакатами «SOS», «Хочу жити», «Не губи життя» та знімками песиків. Дехто тримав за поводок свою собаку. На одному плакаті був напис «Люди — любіть тварин, а то злі як лохи!».

— Люди мають усвідомити: кожна безпритульна кішка чи собака має право на життя, — говорить учасниця акції Світлана. — Для того, щоб їй мирно жилося на вулицях міста, потрібні в школах уроки доброти, виховання у родинах і кримінальна відповідальність за жорстоке поводження.

Насправді покарання за жорстокість з тваринами вже запровадили. Стаття 299 Кримінального кодексу України застосовується рідко, але обіцяє аж до 8-ми років реального перебування за гратами за особливу жорстокість. Саме так і кваліфікували дії того невстановленого ката, від яких помер пес, знайдений на Артинова. Чим завершиться розслідування, обов’язково напишемо в наступних публікаціях.

Заважає пес — дзвоніть у притулок

Безпритульну тварину, яка докучає, можна влаштувати в притулок. На Гонти, ще в тестовому режимі, але вже працює муніципальний заклад для тварин. За словами директора департаменту комунального господарства Володимира Ніценка, притулок має два автомобілі, на яких працюють виїзні групи для відлову собак.

— Якщо бачите поранену собаку на вулиці, телефонуйте на «Цілодобову варту» (номери: 15-60, 59-50-39, 60-15-60, 65-15-60, (0800)60-15-60 — авт.), і тварину заберуть, щоб надати необхідну допомогу, — говорить Володимир Ніценко. — Її не потрібно привозити в притулок самостійно, якщо не хочете вважатися опікуном цієї тварини та самостійно нею займатися.

Насилля і реакція на нього — діагноз

Анна Катрук, психоаналітик:

— Знущання над тваринами свідчить про психічну патологію тих, хто це робить. Такі люди, точніше нелюди, не вписуються в загальноприйняте розуміння норми. І своїми діями спричиняють шкоду суспільству, головним чином, своєю непередбачуваністю. Їхній садизм часто пов'язаний з незадоволеністю своїми досягненнями, невмінням чи небажанням докладати зусиль. Це можуть бути на вигляд звичайні громадяни, які ведуть нормальне життя з одним таким страшним «але»: залежністю від всепоглинаючих емоцій, які виникають тільки в ситуаціях знущання. Така людина, як вовкулака, не контролює себе в цьому стані, знаходиться ніби під гіпнозом із сильним ефектом. Є неконтрольована тяга ці відчуття переживати знову і знову. З точки зору закону — це злочин, який вимагає покарання. З точки зору психології — це патологія, яка потребує лікування. Психотерапія подібних станів довга і важка. І такі люди практично ніколи самі не звертаються за допомогою. Тому важливо зафіксувати склад злочину і шкоди суспільству, щоб наполягати на психіатричній допомозі.

Чому деякі люди ігнорують або занадто чуттєво реагують на такі повідомлення? Людині для комфортного світовідчуття важлива безпека і справедливість. Нам хочеться вірити, що з хорошими відбуваються хороші події. І коли чуємо, що беззахисна тварина постраждала, це підриває наше відчуття цілісності світу, нашу віру в добро. Людям із вираженою тривожністю і депресивними станами не рекомендується читати подібні новини. А люди, які відчувають в собі сили, ресурси і бажання вплинути на ситуацію, можуть об’єднатися для того, щоб протистояти течіям. І все ж світ далеко не ідеальний.


Читайте також: 

Собака померла, котенят вбили. У Вінниці шукають живодерів (ФОТО 18+)

У Вінниці збираються захисники тварин на акцію в пам'ять про загиблих собак

Акція захисту: «Вбиваючи тварину — вбиваєте в собі людину»

Загроза на відстані повідка. Собаки без намордників кусають вінничан
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Знание - сила

    У вас нет законов потому что нет страны. Свою страну за печеньки Нуланд (Нудельман), в 2014 вы отдали Америке и бандеровцам.

    Natalka Melnyk reply Знание - сила

    і сам же ж не звернешся до психіатра, як написано вище...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія воїна з батальйону НПУ «Захід» 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up