«А може я князь?» Як це можна з'ясувати самостійно

«А може я князь?» Як це можна з'ясувати самостійно
Віктор Долецький
  • Звідки ноги ростуть. Хто такі генеалоги і чим вони займаються. Куди звертатися, якщо потрібно дослідити свій родовід. Скільки це буде коштувати і в які терміни будуть виконані роботи. Як самостійно дізнатися, хто були твої пращури до десятого покоління. Поспілкувалися із директором Вінницького центру визначення генеалогії «Пращур» Віктором Долецьким

У більшості випадків до послуг генеалогів звертаються з двох причин: підтвердження національності або для дослідження родоводу. Віктор Долецький розповідає, що часто клієнтам потрібно віднайти підтвердження своєї приналежності до поляків, щоб потім отримати Карту поляка, або до євреїв, тому що людина хоче репатріюватися до Ізраїлю.

– Для цього не потрібно досліджувати весь родовід, і це доволі легка процедура. Ми знаходимо документи, у яких міститься інформація про національність, перевіряємо її, і якщо там справді є такі дані, то беремо в архіві відповідну довідку.

Інші прагнуть дізнатися власний родовід до максимальної глибини. Зазвичай це 7-10 поколінь. У таких випадках, генеалоги щільно засідають за роботою в архівах.

Спочатку аналізують документальну базу. Тобто дізнаються, які документи є в архівах по тому чи іншому населеному пункту.

Основними типами документів, з якими вони працюють, є матричні книги (інформація про народження, шлюб і смерть), сповідальні розписи (під час сповідей у церквах людей переписували по родинах) і ревізійні казки (документ Російської імперії для оподаткування).

– Ще є актові книжки радянського зразка, це аналог метричних. За допомогою них ми складаємо родову сітку. Тобто отримуємо інформацію, хто з родичів і де народився, від чого і коли помер, кількість шлюбів, кількість дітей тощо. Також бачимо, чи вони були містянами, селянами, однодворцями, дворянами. Усе це називається класичною генеалогією – інформація про час і місце, де жила людина, а також, хто були її батьки і діти. Цей напрямок стає дедалі популярнішим, адже знати своє коріння сьогодні в тренді.

Географія пошуків

Діяльність центру сконцентрована на території України. Але при вже розпочатому великому дослідженні, можуть продовжити пошуки в Польщі, Білорусі або Росії. У випадку, коли родовід клієнта повністю зосереджений, наприклад, у Білорусії, вінницькі генеалоги намагаються не братися за замовлення.

– Адже є білоруські дослідники, які краще орієнтується в тій місцевості, – говорить Віктор Долецький. – Якось до мене звернулася жінка, у якої одна з гілок японська. Я би дуже хотів їй допомогти, але, по-перше, японська мова мені дуже далека. По-друге, там зовсім інша структура документів.  

У ситуаціях, коли замовникам потрібно дослідити родовід у якійсь із далеких від України країні, генеалоги, по можливості, переключають їх на колег, які працюють безпосередньо в тій частині світу.

Дедлайн

Якісне дослідження триває близько року. У деяких випадках можна впоратися і за шість місяців. А бувають замовники, які хочуть отримати готовий родовід до кінця поточного місяця. Таким у послугах відмовляють.

– Найшвидший родовід ми зробили всього за три місяці. Пробіглися по основних типах документів і змогли вивести гілку в десяте покоління. Звичайно там ще залишалось багато роботи, але головне, що ми вклалися в дедлайн і задовольнили клієнтів.

Доступ до документів

На думку фахівця, більшість вважає, що в них немає доступу до архівних даних. Але це зовсім не так. І в Україні з цим набагато простіше, аніж, скажімо, в сусідніх Білорусі та Росії. Шукати своїх пращурів в Польщі ще легше. А в західноєвропейських країнах взагалі майже всі документи викладені в мережу інтернет.

– Одна проблема полягає в знаннях про те, у яких саме документах треба шукати. Інша в тому, якою мовою вони написані. Ми часто стикаємося зі старолатинською, староросійською або скорописом XVIII століття. Без підготовки прочитати таке майже неможливо.

Досліджувати самотужки

У інтернеті можна знайти безкоштовні відеолекції Долецького про те, з чого слід починати досліджувати родовід і яким чином цим можна займатися самостійно. У роликах фахівець пояснює, що єдина відмінність у вас з професійними генеалогами тільки в тому, що в тих більше досвіду пошуків і опрацювання документів.

Починати дослідження Віктор радить зі збору та систематизації інформації, що вже є в родині. Тобто дані про батьків, дідусів, бабусь чи будь-яких інших родичів, про яких ви щось можете знати.

Вигляд родового дерева

– Ключовими моментами, на які варто звертати увагу, є дати та місця подій. Якщо в родині є якісь документи, їх також треба систематизувати. Після опрацювання всієї інформації, до якої ви змогли дотягнутися, можна йти в архів. Вінничанам слід орієнтуватися на Держаний архів Вінницької області. При пошуках документів звертайте увагу на адміністративно-територіальний поділ Російської імперії. Адже більша частина нашої області входила до Подільської губернії з центром у Кам’янці-Подільському. Тому левова частина документів по нашим населеним пунктам зберігалася там. У 2003 році була пожежа, після якої всі папери були перевезені до Хмельницького.

Вартість та гарантії

Дослідження глибиною в 7-10 поколінь коштує від 2 тисяч доларів. Але одразу всю суму платити не потрібно. Оплата здійснюється авансами у розмірі 200 і вище доларів за раз. Якщо після першого внеску дослідники знаходять перші факти, то замовник вносить наступний платіж.

Родовід Віктора Долецького

– Ми складаємо договори, а також надаємо копії титульних сторінок усіх документів з якими працювали. Навіть, якщо ми не знайшли потрібної клієнту інформації, ми все одно надаємо йому фото опрацьованих документів, щоб довести, що роботи і справді велися. Зазвичай цього достатньо.

Цікаві випадки:

Рід Барвінків

Найцікавішим родоводом, з яким доводилося працювати, Віктор називає родовід Барвінків. До центру звернувся чоловік з таким прізвищем і розповів про легенду, за якою його пращури походили зі знаних родів і він хотів би це перевірити. Генеалог зі скепсисом поставився до розповідей клієнта, але почавши дослідження був сильно здивованим. У його родоводі зустрічаються урядовці УНР, представники духовенства, козацтва і дворянства. А географія, де проживали його пращури, тягнеться від Києва до Москви.

Цікавим тут також є той факт, що один із знаних у 20-х роках минулого століття архівістів і істориків Володимир Барвінок був його родичем. Генеалоги знайшли свідчення і того, що історик листувався із багатьма знаними на той час науковцями. У Харкові на його честь названа одна з вулиць.

Приклад оформлення родовіда

– Ми перевірили, чи немає у нашого клієнта чогось спільного із отаманом Війська Запорізького та сподвижником Богдана Хмельницького Іваном Барвінком. І виявилося, що він і справді є прямим пращуром нашого замовника. Фактично, саме від Івана Барвінка пішов весь рід нашого клієнта.

Годинник він імператриці

– Легенда про іменний золотий годинник, який особисто вручала імператриця Катерина ІІ, одна з моїх улюблених. Чую її від клієнтів із завидною регулярністю. І перш за все перевіряю, коли жив їх дід чи прадід і коли жила Катерина ІІ. Зазвичай, між її смертю та їх народженням «прірва» в сто років. Починаю пояснювати, що вона не могла подарувати того годинника, адже вони навіть не жили в одному столітті. У такому випадку люди наполягають, що годинник був подарований іншою імператрицею. Пояснюю, що далі правили тільки імператори. Вони вже сумніваються: Ну, – кажуть, – може й імператор вручав. Таких випадків було доволі багато, тому мені стало цікаво, звідки ростуть ноги.

Родовід та історія сім'ї оформлена у вигляді книжки

Дослідження генеалога показало, що в період Першої світової війни в Російській імперії за заслуги була поширена нагорода – позолочений іменний годинник. На них був напис: «(Ім’я прізвище солдата) від Його імператорської величності». Звичайно, що імператор не вручав простим солдатам ніяких годинників і взагалі ніколи в очі не бачив тих людей. Та клієнти, згадуючи розповіді, які чули в дитинстві, вважали, що імператриця і справді вручала діду іменну нагороду.

Яким чином туди прикрутили Катерину ІІ, досліднику невідомо. Та він припускає, що це через той факт, що імператриця доволі популярний персонаж в історії Російської імперії.

«Із князів ми»

– Цю легенду я прямо так і називаю – «Із князів ми». Бо люди приходять і стверджують, що їх родовід тягнеться від князів Меншикових, Родзивіллів чи Виговських. Питаю, з чого вони це взяли: «Так у нас же прізвище таке саме». Але ж це взагалі нічого не означає. Тому майже завжди такі легенди спростовуються.

Хоча генеалог не приховує, що іноді його скепсис не виправдовується, і замовники виявляються прямими нащадками знаних раніше родів. Яскравий тому приклад – рід Барвінків, про який сказано вище.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Юрий Бондарук

    Хм...есть анекдот на эту тему, слушайте:

    Приходит мужик в французский ресторан и делает заказ официанту:

    - Мне, пожалуйста, принесите тушеную курочку, вырощенную во Франции, на ферме в Гаскони, вскормленную зерном кукурузы и напоенную из местных источников, там особый климат и особое мясо, хочется именно его...

    Официант: - Не вопрос, сейчас сделаем...

    Приносит. Клиент засовывает указательный палец курочке в зад и говорит: - Что Вы мне принесли? Это же курочка не с фермы Гаскони, а с фермы в Бургундии, и вскормленная зерном пшеницы и напоенная привозной водой, это совсем не то!

    Официант: - Сейчас все исправим!

    Через 10 минут приносит опять курочку. Клиент засовывает ей палец в жопу и с видом знатока:

    - Это опять не то! Эта курочка вырощена на ферме в Аквитании! Вскормлена ржаными зернами и напоена плохой водой! Что Вы меня обманываете?

    Официант извиняясь:

    -Сейчас все исправим!

    Через 10 минут приносит опять курочку. Клиент засовывает ей палец в жопку и:

    - Вот теперь это курочка как я хотел! Спасибо!

    Ту из за соседнего столика встает пьяный "новый украинец" и снимая штаны:

    - Мужик, я детдомовский, плачу штуку баксов, напиши мне родословную!
  • Вася

    А є прайс на те, щоб знайшли у моєму роді хоча  б  маленького князя ?
  • Знание - сила

    Если провести идентификацию Украины, то получится, что вся Украина заполнена пришлыми рагулями с западных областей. Отсюда и такая жизнь.

    Vladimir Sviridov reply Знание - сила

    батинька а от вас рашистом попахивает однако
  • Знание - сила

    "Князь" это тот, что носит бороду, ходит в "бриджах" и кричит "Слава Украине!"

    Vladimir Sviridov reply Знание - сила

    вы прям рашавики
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up