«Ви маєте покинути країну» - Японку з Вінниччини видворять за межі держави. З п’ятьма дітьми?

«Ви маєте покинути країну» - Японку з Вінниччини видворять за межі держави. З п’ятьма дітьми?
Ацуко Ічікаву на суд не зявляється, вимагає перекладача з японської
  • Покупці з Японії знайшлися на батьківську хату Олександра  Сауляка у віддаленому від Вінниці селі
  • Ними виявилися японка і росіянин
  • Тепер судять і продавця, і покупців. За що?

Коли в Олександра Сауляка померли батьки, він поширив оголошення про продаж їхньої хати. Знаходиться будинок у селі Вила-Ярузькі Чернівецького району. Сам він проживає у Шаргороді. Місце, де стоїть батьківська оселя, дуже гарне. Приблизно за 80 метрів річка. Каже, повітря таке чисте, що дихаєш – і насолоджуєшся. Тепер у нього інші «насолоди»: штраф, суди… І в покупців те само.

«Я з Японії, хочу купити у вас хату»

-Літом 2014 мені зателефонував незнайомий, - розповів журналісту RIA пан Олександр. – Сказав, що хоче купити будинок. Я запитав, звідки він. Відповідь мене спантеличила: «З Японії. Зараз в Інтернеті дивлюся на будинок. Саме таке місце шукаю з дружиною».  Той, хто дзвонив, сказав, що сам він росіянин. Тому й мову знає. Дружина японка. Проживають у батьків дружини. Недалеко атомна станція. Тому екологія така, що треба тікати. У них троє дітей. Дружину звати Ацуко Ічікаву, його Віталій Вєтров.

Відео дня

Чоловік говорить, що після того були ще покупці. Але він відмовляв їм, бо пообіцяв японцям. Але ті відтягували час приїзду. То одна причина, то друга. Просили почекати ще місяць, потім ще трохи. Сауляк чекав. 24 грудня того ж року знов зателефонував Віталій. «Ми у Жмеринці на вокзалі, можете приїхати забрати». Сауляк поїхав. Стверджує, що з ним на зворотному шляху у село їхав тільки Віталій. Дружина разом з дітьми приїхала слідом на таксі.

-Він оглянув хату, - продовжує співрозмовник. – Йому все сподобалося. Наступного дня ми ходили у сільраду. Там знали, що мою хату купують іноземці. Ми вдарили по руках. Домовилися, поки я буду оформляти документи, вони проживатимуть у будинку.

Пан Сауляк стверджує, що ніяких грошей покупець не давав. За словами Віталія, він сплатив власнику половину обіцяної суми, одну тисячу доларів. Покупці розчарувалися в тому, що землі біля будинку не стільки, як обіцяв продавець у телефонних розмовах. Сауляк, навпаки, показує довідку з сільради, де значиться, що там є понад 40 соток ділянки. У цьому селі, як і в навколишніх, немало пустуючи будинків. Приїжджі шукали інші помешкання. Про це журналісту розповів один з мешканців села. Та й Сауляк підтверджує те само.

-Тепер  мене звинувачують, що дав притулок нелегалам, - продовжує Олександр Сауляк. – Але який це притулок? Вони купують у мене хату.

Каже, час минав, але покупці не поспішали розраховуватися. За його словами, 27 квітня 2015 у них закінчився термін дії паспортів. Втім, він чекав розрахунку. Не отримавши грошей, повідомив у поліцію про нелегалів. За надання притулку для нелегалів, на нього наклали штраф у сумі 5100 гривень. Чоловік не став сплачувати. Шаргородський районний суд задовольнив його позовну заяву до Державної міграційної служби щодо незаконного адміністративного покарання. Обласний Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції і підтвердив правоту обласної міграційної служби. Через невчасну сплату штрафу сума подвоїлася. Тепер доведеться платити 10.200 гривень.

Чоловік виїхав у Молдову, вона залишилася одна

Штраф за порушення правил перебування на території нашої держави сплатили також Ацуко і Віталій. Проблему зі своїми паспортами вони вирішили через посольства. Віталій тимчасово виїхав з країни. Це треба робити через 90 днів після перебування в нашій державі. Виїхав до Молдови.  

У цей час у найскладнішій ситуації опинилася його дружина Ацуко. Жінка зовсім не спілкується українською. На руках у неї п’ятеро дітей. Крім того, її викликають до суду. Обласна міграційна служба звернулася з позовом до Вінницького міського суду. Вимагає видворення за межі держави японку і її п’ятеро дітей. Найменшій з яких півтора роки, найстарша – 2010 року народження.

-Ми були в Ацуко перед тим, як їхати на засідання суду, - розповіла керівник служби у справах дітей Чернівецького району Ліна Юрківська. – Ми побачили японку стомлену. Їй доводиться багато працювати. П’ятеро дітей на руках.  У будинку нема газу, води, навіть холодильника. Діти сплять на підлозі на матрацах . За перекладача була вчителька англійської мови. Ацуко пояснила, коли потрібні продукти, вона телефонує у Молдову до чоловіка. Той просить когось із знайомих у селі і ті приносять харчі. Але діти доглянуті. Дуже допитливі. Їхні голівки виблискують на сонці, як вороняче крило. Всі темноволосі. Претензій по догляду у нас нема.

Хто оплатить перекладача з японської

Справу розглядає суддя Ольга Вохмінова. У понеділок, 11 червня, відбулося друге засідання. Ні на перше, ні тепер відповідач Ацуко не з’явилася. З сільської ради надіслали повідомлення, що жінка відмовляється підписувати будь-який документ, поки він не буде перекладений на японську мову.

-У штаті Держмігарційної служби нема перекладача з японської, - пояснила представник служби Людмила Порхун. – У нас є перекладач з англійської. Вона присутня в залі, готова працювати.

Представниця міграційної служби пояснила, що Київський університет готовий надати перекладача з японської. Однак його має замовити той, кому переклад потрібен, до того ж наперед оплатити послуги, відшкодувати витрати на проїзд. «Навіть якщо знайдеться перекладач з японської, як вона зможе приїхати на суд з п’ятьма дітьми?» – каже керівник районної служби у справах дітей Ліна Юрківська.

У виклику дипломатів – відмовити

Судове засідання продовжиться 2 липня. Суддя задовольнила клопотання позивача про долучення до розгляду справи представника обласної прокуратури. А ось з посольства Японії в Україні нікого на суд не викликатимуть. Суддя відмовила в цьому клопотанні міграційної служби. За її словами, дипломатична установа користується імунітетом. Заслухають також власника житла, в якому проживають іноземці. Він виступатиме у якості свідка. Чоловік був присутній, однак його не викликали на засідання. Так і просидів під дверима у коридорі.

До речі, центр з надання безоплатної правової допомоги надав адвоката для однієї з дітей. Права дитини захищатиме Ольга Воронцова.

Документи на дітей не оформляють

Віталій Вєтров і Ацуко Ічікаву познайомилися у Новій Зеландії. Обоє перебували там на заробітках. До переїзду в Україну проживали у батьків Ацуко з трьома дітьми. Ще двоє народилися уже в Україні. Один з мешканців села розповів, що Вєтров хотів, аби дружина народжувала дома. Мовляв, він сам прийматиме пологи. Місцеві наполягли, аби дружину доставили у пологове відділення. Обох дітей Ацуко народжувала у Могилів-Подільській лікарні. До речі, поки чоловік супроводжував дружину, їхніх діток доглядали сусіди. Принаймні, так пояснила Ліна Юрківська.

-Ми до них по-людськи, - розповів один з місцевих, просить не називати імені в газеті. – Бо ж бачимо приїжджі. Не влаштований побут. Малі діти. Люди тягнулися до них – підтримати, хто чим може. Але він дивний якийсь. Буває, нормально спілкується, а буває ходить відлюдьком. Ацуко шкода. Їй тяжко не тільки морально. Мови не розуміє, тому не може спілкуватися. Ви подивіться на них – він нівроку, а вона…

На запитання, за що живуть, співрозмовник каже, що їм надсилають кошти з Японії. Чи то батьки Ацуко, чи дідусь і бабуся. «Так пояснив одного разу сам Віталій, - продовжує розповідь місцевий. – У нього карточка банківська. Сідає на велосипед, їде у Чернівці, там знімає гроші, купує продукти…»

Свідоцтва про народження двом дітям видали у Могилеві-Подільському. Однак громадянами нашої держави вони бути не можуть, бо їхні батьки іноземці. Без визначення статусу дітей вони не  виїдуть за кордон. Хто має встановити такий статус?

На них чекає пункт тимчасового перебування нелегалів

Борис Наливайко, керівник обласного управління Державної міграційної служби:

-Схоже, батько дітей не усвідомив усієї відповідальності за подальшу долю не тільки новонароджених дітей, а й вимог нашого законодавства стосовно перебування іноземців. Ми чітко роз’яснили, як правильно вирішити питання з документами на дітей, аби встановити їхній статус. Вони мають можливість звернутися до посольства Японії в Україні і документувати дітей по мамі, так як вона є громадянкою Японії, або до посольства РФ, бо батько є громадянином Росії. Третій варіант: якщо хоча б один з батьків буде на території України на законних підставах, можна подавати документи на отримання дітьми громадянства нашої держави. Вирішувати це мають тільки батьки. Чому не роблять цього, залишається загадкою. Єдине, що зробили після нашого втручання, поновили  власні паспорти, бо термін дії їх закінчився. За порушення вимог законодавства перебування на території  нашої держави обоє сплатили штраф.

Прийнято рішення про примусове видворення за межі держави. З ним ознайомлено росіянина і японку. Він виїхав у Молдову. Вона далі порушує чинне законодавство. Тому звернулися до суду. Далі будемо клопотати про їх тимчасове розміщення у пункті тимчасового перебування нелегальних мігрантів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олександр Столяренко

    жах!!!правовой ступор!!!деградация в управлении!!!конечно если бы у этих людей были бы деньги они б всё могли б уладить а так увы...управление деградирует ибо оно декларирует такие качества как бы побольше урвать от человека как бы его загнобить забыв о морали...мы в какой час живём?Это что за бред в правовом обществе незнают как помочь или нехотят помочь этим людям ?в гос органах нет не переводчиков не компетентных работников ктобы мог этим людям помочь в их проблеме.Из стран бывшего ссср богатые люди едут в сша англию и другие страны родить своих детей чтобы их ребёнок был гражданином другой страны не украины и чтобы имел все права той страны в которой он родился.А здесь дети родились на територии украины а гос власти незнают что им делать?полный бред!!!хорошо хоч выдали свидетельство о рождении...Вы видели  видеосъёмку всей этой истории???Это просто жесть!!!Бедная и затравленная властями женщина с  5 детьмя  муж где-то уехал она живёт в экстимальных условиях она уже дичиться всех кто к ней приходит или приезжает в шоке от репортёров и кинокамер!!!разве так поступают в правовом современном государстве?разве этот чиновник глядя на него на фотографию может решить проблему этой семьи нет неможет нет  мотивации а такая черта как сострадание увы--отсутствует.Хорошо хоч жители этого посёлка им помогают  хотя сейчас помощь поубавилась после всех этих событий каждый волнуеться за себя.Разве такую евроинтеграцию хотело население нашей страны?Разве немогут госчиновники решить  по человечески и в правовом режиме проблему этой семьи или без долларов в украине нечего нерешаеться???Или этим должны заниматся волонтёры или общественность то зачем гос органы тогда.зачем на них выделять бюджетные деньги  если они и доси работают  по старинке???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up