«Вночі вона вила і плакала, як дитина». Як вінничанин тримає в квартирі лисицю

«Вночі вона вила і плакала, як дитина». Як вінничанин тримає в квартирі лисицю

Лисиця — тварина для наших широт не екзотична. Але розглядати її як домашнього улюбленця незвично — не кожен наважиться тримати вдома лісового хижака. Але як мінімум один сміливець у Вінниці знайшовся. Для своєї улюблениці, лисиці-чорнобурки він навіть завів сторінку в Інстаграм, на яку підписались майже чотири тисячі людей

Сміливця звати Андрій, йому 22 роки. Він живе у двокімнатній квартирі разом зі своєю дівчиною. Хлопець не має постійної роботи і підробляє фрілансером, часто працює вночі. Такий спосіб життя можна віднести до плюсів, адже його домашній улюбленець також у цей час не спить.

Дешевша за єнота

Заводити лисицю Андрій спеціально не планував. Усе почалося з бажання придбати якогось незвичайного домашнього улюбленця.

— Ми з дівчиною довго задивлялися на єнотів, — розповідає Андрій. — Але єноти коштували від десяти тисяч гривень, що для нас було трохи дорогувато. Лисиця на той час здавалась мені вже зовсім екзотичною домашньою твариною.

Відео дня

 

 

New photo from a walk in the forest #fox #domesticfox #nature #foxlove #cutefox

Публикация от Luna (@luna_the_silver_fox) 9 Июл 2018 в 2:03 PDT

Одного разу Андрій випадково натрапив на повідомлення про продаж лисиці-чорнобурки за невеликою ціною — близько двох тисяч гривень. Трохи прочитавши про лисиць і повагавшись, вони з дівчиною поїхали за новим домашнім улюбленцем.

— Чорнобурку продавали з пушної ферми поблизу Бару, — каже Андрій. — Її нам витягли з загальної клітки, де ще були такі ж самі лисенята. Не питали навіть, потрібен нам хлопчик чи дівчинка. Попалась дівчинка і ми назвали її Луна (наголос на першому складі — авт.). Не пам’ятаю точно, звідки це, можливо, якийсь нік когось з комп’ютерної гри.

Не собака і не кіт

У квартирі лисеня одразу забилося під ліжко і не хотіло виходити. Доводилося витягувати його, щоб погодувати. Так продовжувалося близько двох тижнів.

 

 

Едем домой с фермы :3

Публикация от Luna (@luna_the_silver_fox) 19 Май 2018 в 5:43 PDT

— Вона довго звикала до нашої компанії, — каже Андрій. — Уночі на балконі лисиня вило і плакало, як дитина. Думали, що сусіди нас виженуть. Ходили до неї вночі заспокоювати.

 

 

Доброе утро)

Публикация от Luna (@luna_the_silver_fox) 19 Май 2018 в 5:46 PDT

За своєю природою лисиця веде нічний спосіб життя. Деякі власники лисиць з інтернет-спільнот кажуть, що змогли перевчити своїх вихованців на денний режим. Але Андрію це поки не вдається. За його словами, такий режим часом завдає незручності, так як годині об одинадцятій вечора Луна прокидається, а до першої години ночі вже «розносить» квартиру. Вольєра для тварини у квартирі немає. Вдень вона спить на балконі. Він засклений і в подальшому хлопець планує обладнати його на зразок вольєру.

 

Андрій зізнається, що перший час жити пліч-о-пліч з лисицею було, хоч і цікаво, але дуже важко. Потрібно прибирати, звикати до специфічного запаху, виховувати, проявляти неабияке терпіння. Зараз хлопець добре знає характер і звички своєї улюблениці. Каже, що, на відміну від кота чи собаки, з лисицею потрібно бути більш делікатним. Якщо посварити її, причому за справу, може образитися і довго не підходити.

— Її не так просто дресирувати, лисиці й справді хитрі, — каже хлопець. — Команди вчить довше, а ще шукає різні хитрі способи, щоб не коритися. Може просто так вкрасти шматок їжі.

З’їла найдорожче взуття

На утримання вихованки Андрій в середньому витрачає близько 700 гривень на місяць. Сюди входять і іграшки, які час від часу доводиться міняти через гострі зуби лисиці.

— Годую її кашами з фаршем, додаю кісточки та овочі різні, — каже хлопець. — У основному гречка та рис, інші каші їй небажано. Вона їсть два рази в день великими порціями. Протягом дня даю якісь ласощі, для дресирування. Загалом раціон виглядає так: з 70% — м’яса, 10% — каші, 15% — овочі та фрукти, 5% — різні добавки.
 

— Щеплення робив сам, до ветеринара не зверталися,  — розповідає Андрій. — Там нічого важкого немає, я не боюсь робити уколи: відтягнув шкірку на холці і вколов.

За словами Андрія, залишити лисицю в квартирі без нагляду не можна.  З нею справлятися складніше, ніж з собакою.

 

— Вона постійно щось хоче кусати та гризти, — каже хлопець. — Одного разу залізла в шафу і погризла найдорожче шкіряне взуття моєї дівчини, довівши її до сліз. Для дитини ця домашня тварина взагалі не варіант. Не варто заводити лисицю, якщо немає міцних нервів і вільного часу: з лисеням потрібно проводити 24 години на добу перші 3-4 місяці.

«Перестаньте мучити тварину»

Лисиця у квартирі Андрія живе лише кілька місяців, з початку травня. Майже одразу хлопець завів її профіль в Інстаграм. Зараз на нього підписалося майже чотири тисячі людей. Андрій викладає там відео та фото зі своєю улюбленицею.

— Луну майже неможливо сфотографувати чітко, — каже він. — З десяти фото може лише одне більш-менш вийти. Вона постійно крутиться і тікає. Доводиться вчитися робити відео та фото. Ніколи раніше таким не займався.

У Інстаграм лисиця популярна, фото та відео постійно коментують та лайкають.

— Коли виходимо на прогулянки містом, перехожі часто думають, що це собака, — каже Андрій. — Ми звикли, що лисиці руді. Її також, як собаку, потрібно тримати на повідку, бо по-іншому вона просто втече. Можливо тому найчастіший коментар, який з'являється майже під кожним постом в Інстаграм, «перестаньте мучити тварину». Люди думають, що вона страждає, забуваючи, що ми забрали щеня з хутряної ферми.

У майбутньому Андрій сподівається, що зможе заробляти через Інстаграм лисиці хоча б на корм.

— Нещодавно мені надійшла перша рекламна пропозиція, але вона здалася мені нечесною, і я відмовився, — каже він. — Вінницькі рекламодавці поки не писали, але сподіваюся, що все зміниться.
Більше фото та відео з вінницькою лисицею Луною можна побачити в Інстаграм на сторінці  luna_the_silver_fox

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олена Мазур

    Щиро бажаю вам авторизовуватись кожен раз, коли ви в себе в редакції йдете до туалету
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up