«Я Вінницю ніколи не покину!» Вінничани ставали у чергу, щоб попрощатися з Раїсою Панасюк

«Я Вінницю ніколи не покину!» Вінничани ставали у чергу, щоб попрощатися з Раїсою Панасюк
Такою назавжди запам'ятають цю незвичайну жінку - Раїсу Панасюк
  • Останню шану вінничани віддали особливій жінці, яка служила людям з особливими потребами
  • Церемонія прощання з Раїсою Панасюк відбувалася у Будинку офіцерів, люди ставали в чергу, щоб підійти до труни з тілом померлої
  • Харизма і внутрішня сила худорлявої жінки на візку привертала до себе увагу не тільки простих людей, а й чиновників різного рівня
  • В Україні три мільйони людей з інвалідністю, вирішенням їхніх проблем опікувалася Раїса Панасюк
  • Прощавай, Раїсо! Вінниця осиротіла без тебе

Ще в минулу середу Раїса Панасюк була у Києві. Вона, уповноважена Кабміну з прав людей з інвалідністю, брала участь у засіданні уряду. У четвер виступала на засіданні міськвиконкому у рідному місті. А в понеділок, 17 вересня, її серце зупинилося.  Торік вона перенесла онкологічну операцію. На жаль, її сила духу виявилася безсилою перед важкою недугою.

Дуже багато вінничан прийшли попрощатися з жінкою, яка була незвичайною людиною.

Відео дня

Глава уряду Володмир Гройсман, який прибув на церемонію прощання, повідомив, що сьогодні засідання уряду розпочалося з хвилини мовчання у пам'ять про Раїсу Панасюк.

Здобула дві вищі освіти, навчалася в аспірантурі

-Я втратив дуже дорогу людину, - сказав пан Гройсман.- Працював з нею багато років. Надихався від неї її силою духу. Вона змінювала світ для інших. Вона ніколи нічого не просила для себе. Та й не розповідала про себе. У першу чергу дбала про інших.

Володимир Гройсман розповів, що в п’ятницю пані Раїса надіслала йому на телефон смс-повідомлення. Жодним словом не обмовилася, що знаходиться в лікарні.

-Так само не сказала про свою хворобу торік, - продовжив пан Гройсман. – Я від інших дізнався про це. Зазвичай після урядових засідань ми зустрічалися з Раєю. «Привіт, сонце!» - щоразу говорив я їй. Сьогодні цих слів не було кому говорити. Це велика втрата… Не тільки для Вінниці.

А й справді, далеко не всі знали, що пані Раїса здобула дві вищі освіти: закінчила Київський національний університет імені Шевченка за спеціальністю «журналістика», а також університет «Україна», де здобула професію психолога. Навчалася в аспірантурі.

Дівчиною прибула до Вінниці з Хмільницького району. Народилася у простій родині в селі Осична. Виховувалася у будинку-інтернаті, там є працівники, які пам’ятають її перебування у їхньому закладі. Будучи прикутою до інвалідного візка, це не стало на заваді проявити свої здібності, бути активною у житті громади, піклуватися про людей, які постійно потребують насамперед уваги і обов’язково – допомоги.

Раїсі Панасюк присвоїли звання  «Почесний громадянин Вінниці».  Про все це говорили друзі у хвилини прощання.

Колега пані Раїси Валерій Сушкевич, який також прибув з Києва, він уповноважений президента у справах людей з інвалідністю, згадав одну з розмови з пані Раїсою. Тоді відчув, наскільки вони любить рідну Вінницю. У той час Панасюк запропонували посаду урядового уповноваженого з прав людей з інвалідністю.

Неспроста її називали Сонцем

-Я Вінницю ніколи не покину! – передав Валерій Сушкевич сказані тоді слова пані Раїси. – Працювати буду, але на переїзд до Києва не погоджуся.

Пізніше у розмові з журналістами пан Сушкевич розповів, як до Раїси Панасюк, людини на візку, тендітної на вигляд жінки, зверталися по допомогу дужі чоловіки. Йшлося про бійців АТО. Навіть вони шукали в неї підтримку у вирішенні свої проблем.

За словами Валерія Сушкевича, у Раїси було чуйне і добре серце. Навіть тоді, коли її не розумів дехто з чиновників, вона не ображалася на них. «Я у таких ситуаціях не стримувався, гарячкував, - продовжує співрозмовник. – Вона ж терпляче продовжувала вирішувати питання вдруге, втретє, поки не добивалася потрібного результату. Тому продовження справ Раїси буде найкращою пам’яттю про неї».

Пан Сушкевич наголосив, що працювати є для кого. За його словами, в Україні нараховується три мільйони людей з інвалідністю, у світі таких понад один мільярд.

-Людей на візках немало, на жаль, але не у всіх така харизма, якою доля наділила пані Раїсу, - зазначив у розмові з журналістом «20 хвилин/RIA» один з учасників траурного мітингу.

Раїса Панасюк запам’ятається  своїми ініціативами зі створення у Вінниці безбарєрного середовища, вона створила службу для перевезення людей на візках. Ще однією важливою справою є створення центру «Гармонія».

...Не по-осінньолму сонячний день був сьогодні. Неспроста її називали Сонцем. Букетами квітів встелили вінничани останню земну путь Раїси Панасюк.

Висловлюємо щирі співчуття рідним, близьким, друзям, колегам цієї незвичайної жінки. Вічна їй пам'ять!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Дід

  • Петров Пётр

    Скорбь и уважение.
  • Наталія Павленко

    Вічна пам'ять!
  • Марина Шевчук

    Боляче як...але тепер вона з небес дивиться на нас.Такої людини більше нема..ніде не знайдеш...Така тендітна і таке любяче серце мала..багатьох з нас вона називала по імені.. вона говорила,що любить мене і я це знала...Люди,говоріть,що ви любите людині поки вона жива,бо коли помре то вже лише слова...слова...слова  .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up