Як живе «Чорнобиль» і чого чекати від 10-го мікрорайону

Як живе «Чорнобиль» і чого чекати від 10-го мікрорайону
Жителі кажуть про свій район, що він спокійний і охайний. Хоча тут майже немає вільного місця та дефіцит парковок
  • Чорнобиль став останнім мікрорайоном, який зводили у Вінниці за часів Радянського Союзу.
  • Тут новобудови межують з 30-річними будинками, в центрі — спортивний стадіон, а майже в кожному дворі є дитячий майданчик.
  • Щільна забудова не передбачає особливого розвитку, хоча по сусідству буде ще один район

Дев’ятий мікрорайон знаходиться між вулицями Келецька — Ващука — Барське шосе. Він має ще одну назву, народну: Чорнобиль.

Сам район завершив своє формування в 2010-х, коли впритул до будинків, які зводили у 80-90-х роках, почали «зростати» десятиповерхівки.

Тут є багато дитячих розваг, великий спортивний стадіон, а жителі називають свій район найбільш комфортним у місті. Плани в міста є на Чорнобиль і на майбутній, десятий мікрорайон.

Відео дня

Охайні двори

Почали знайомство з Чорнобилем із кінцевої зупинки тролейбусів біля торгового центру «Вишенька». Крокуємо вздовж Келецької в напрямку Барського шосе.

Одразу потрапляють на очі кілька новобудов — десятиповерхівки з величезними малюнками. Минулого року на стінах будинків №132а та №138 намалювали мурал-арти: велосипедиста та балерину, що стали прикрасою спального району.

Неподалік від малюнків зустріли «корінного чорнобильця» — вінничанина Володимира Матвійчука. Чоловік розказав, що переселився сюди в 1986 році.

— Раніше жив у приватному будинку на вулиці Данила Галицького. Мій дім знесли, дали квартиру в багатоповерхівці в цьому районі. Пам’ятаю, як тільки тут почали будувати, то й Чорнобиль вибухнув. У два будинки на Стельмаха — 17 і 19-й — заселяли ліквідаторів потім, — сказав пенсіонер Володимир Матвійчук. — Наш район дуже добрий. Проблем з транспортом немає — тролейбуси, трамваї, автобуси все є в достатній кількості. Мікрорайон чистий, зелені вистачає. Я ні на що не ображаюся (сміється).

Потрапили в подвір’я будинку на Келецькій, 138 і впевнилися в словах пенсіонера: підстрижена трава, прибрані дороги та тротуари, є маленькі скульптури та дитячий майданчик. Асфальтованою доріжкою пройшлися вглиб району — і там така сама ситуація: охайне подвір’я з підстриженою травою та дитячими розвагами.

Спортивне серце району

Хоча чим далі, тим все більше відчутна різниця між роками забудови. Свіжі, світлі багатоповерхівки перемінюються з сірими та добряче обдертими багатоповерхівками, які збудовані були в останні роки існування СРСР. У такому ж стані й двори, зауважує вінничанка Ірина Гетманюк.

— Там, де нові багатоповерхівки, там гарні дитячі майданчики. Чим далі, вглиб району, де більше старих будинків, то там не так обладнані: менше атракцій, гойдалок, перекладин, — каже Ірина Гетманюк. — Біля школи №35 взагалі «рошенівський» майданчик, куди збігаються з усіх дворів. Тут є ринок, магазини, школа і садочок поруч, все в кроковій доступності. На мою думку, це ідеальний район, де ростити дітей. Бо для кого, для кого, а тут їм розваг вдосталь.

Ще вона сказала, що центром їх мікрорайону є величезний стадіон між школами №34 та №35. Побачили, як там одразу кілька груп дітей грали у футбол, поділивши між собою футбольне поле. Ще є бігова доріжка та вуличні тренажери. Хоча спортивну зону відкрили ще в 2011 році, увесь комплекс виглядає дуже пристойно.

Трохи відійшовши від стадіону, вже потрапили на вулицю Стельмаха. Примітили, що вулиць тут всього три, дороги між дворами дуже вузькі та паркувальних місць на всіх не вистачає. Хоча старша по будинку Людмила Борисова не бачить в цьому поганого.

— Подивіться, які в нас гарні вулиці, які гарні дороги. З громадським транспортом майже все добре, не вистачає тролейбусів на Київську. І наш район дуже зелений. Я з чоловіком саджала перед будинком ці дерева і дивіться, які вони вже великі стали, — казала Борисова. — Щодо недоліків, то поряд з нами є котельня. І вже не перший рік звертаюся, аби замінили труби біля неї, бо кожного року проривають. Писала в мерію, а мені відповідають, що все це знають. І все, більше ніяких рухів.

Плани є, але неузгоджені

Розпитали в мерії про плани на мікрорайон Чорнобиль. Як виявилося, на цей рік їх залишилося небагато.

— Цього року зробили капітальний ремонт дороги та тротуарів на вулиці Ващука — від Порика до Стельмаха. А восени минулого року — висадили вздовж Келецької алею з лип, — розказав керівник департаменту благоустрою Володимир Ніценко.

— На вулиці Стельмаха, 47 доробляємо спортивний майданчик. Його завершать робити до жовтня цього року, — сказав директор департаменту міського господарства Григорій Пурдик.

А у департаменті житлового господарства зробили схему, як боротися з малою кількістю паркувальних місць.

— У мікрорайоні є проблема з паркуванням в дворах, де вузькі проїзди. Проектувальники не враховували, що там буде велика кількість авто, — розказав очільник департаменту ЖКГ Роман Фурман. — Як варіант вирішення проблеми — облаштування тимчасових паркувальних місць на магістральних вулицях, аби не руйнувати зелені зони у дворах спального району. Так зробили кишені для стоянки авто на вулиці Ващука.

Крім того, Фурман додав, що в найближчих планах - асфальтування та облаштування тротуарів біля будинків на Ващука, 2, 6, 8 — у зливу підтоплює під’їзди в цих будинках.

Про плани на 2019-й чиновники не розповіли. Адже, за їх словами, зараз триває підготовка бюджету Вінниці на наступний рік й всі пропозиції по ремонтах перевіряють в міськвиконкомі.

Про назву мікрорайону

Олександр Федоришен, історик

— Побутує така точка зору, що в цьому мікрорайоні видавали велику кількість квартир ліквідаторам аварії на ЧАЕС та переселенцям з зони відчуження. Але це не відповідає дійсності. Адже в наше місто не переселяли такий великий масив людей, дотичних до ліквідації, щоб суто ними заселити немалий мікрорайон.

Мені видається, що назва мікрорайону є прив'язкою до доби. Тобто, роки забудови району співпали з Чорнобильською трагедією — це 1985, 1986 і до початку 90-х. Десь подібна історія з Кубою та Кореєю. Кількість льотчиків, учасників корейського конфлікту та кількість ракетчиків з Вінниці, яких закидали на Кубу — у одноіменних вінницьких мікрорайонах не складають переважної більшості мешканців.

Тому ці назви є більше реакцією вінничан на події, які відбувалися в Україні та світі. Але колишня вулиця Квятека після декомунізації названа на честь вінничанина-пожежника Миколи Ващука, який був одним з тих, хто першими загинули в ніч 26 квітня 1986 року. Це асоціація на неофіційну назву мікрорайону, так само як і трамвайна зупинка Героїв-пожежників.

По сусідству буде десятий мікрорайон

Вінницькі урбаністи відзначають, що Чорнобиль є комфортним для проживання, але більше можливостей для розвитку там не бачать.

На думку інженера-містобудівельника Ігоря Ососкова, там можна додати більше відкритих спортивних зон, в яких не було б обмежень, на відміну від шкільного стадіону. Та шукати шляхи збільшення кількості автопарковок - для прикладу, будувати або підземні, або багатоповерхові паркінги. 

Урбаніст Віталій Мельник казав, що Чорнобиль є типовим радянським спальним районом зі щільною забудовою. Тож, на його думку, нові об’єкти благоустрою можна робити лише в дворах будинків.

Але можливості для розвитку Чорнобиля можуть з’явитися після побудови десятого мікрорайону.

Скріншот проекту Х мікрорайону / Джерело: vmr.gov.ua

Його хочуть звести між Барським шосе - вулицями Келецька - Ващука та Вишенським озером. За планами міської влади, там будуть житлові будинки висотою 4-7 поверхів, дві школи та два дитсадки, православний храм, набережна вздовж Вишенського озера, торговий центр і місця для автостоянки.

Зараз поле під десятий мікрорайон пустує. Неподалік від Вишенського озера є джерело, з якого місцеві жителі беруть воду

На початку вересня пройшли громадські слухання щодо плану майбутнього району і  біля 200 вінничан ухвалили цей проект.

— Початок забудови цього мікрорайону почнеться тільки після того, як будуть вирішені всі земельні питання. За порядком, які презентував на слуханнях Департамент земельних ресурсів, потрібно об’єднати всі земельні ділянки на одну юридичну особу, змінити цільове призначення та визначення територій, які передають у комунальну власність громади, — сказав головний архітектор міста Олександр Рекута. — Як швидко це буде? Усе залежить від того, як швидко між собою домовляться землевласники та проведуть всю процедуру. А швидкість зведення мікрорайону буде залежати від забудовника, якого визначить об’єднання власників землі в десятому районі.

Читайте також:

Фото та відео в матеріалі Володимира Філатова

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Наталья

    С Джерела многие берут воду и там рядом облепиха превосходная растет, тоже многие ходят ее собираться. Как и шиповник. Эти места хотят заградить и загадить
  • Задунайский Торонтуй

    Роки забудовы с середины 70-х, в 86-м там вполне уже был построенный район. Чернобылем его обозвали за мрачноватость места.

    Задунайский Торонтуй reply Задунайский Торонтуй

    На том месте было поле. Горох там рос отличный. А выше лесополосы, до самого завода,  были огороды. У нас там тоже картошка росла.
  • коренной житель

    По плану 16 этажек должно было быть больше, для третей уже был залит фундамент, но деньги кончились, на месте нее позднее был построен 9 этажный дом
  • коренной житель

    Две свечки шестнадцатиэтажки как минимум заселены льготниками и переселенцами с зоны, а историк видно такой историк не знает историю своего города, лучше бы молчал
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 14:23 На пішохідному переході у центрі Вінниці авто збило жінку play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up