Які медичні програми доступні вінничанам безкоштовно або за півціни

Які медичні програми доступні вінничанам безкоштовно або за півціни
  • Безкоштовної медицини не існує - це факт, який не потрібно навіть пояснювати.
  • Але для мешканців Вінниці працюють муніципальні програми, якими можна скористатись та дещо зекономити.
  • Головний лікар міста Олександр Шиш розповів, на що ми можемо розраховувати

Значна частина грошей з міського бюджету витрачається на медицину міста. Але як це позначається на доступності медпослуг та здоров’ї вінничан, багатьом не зрозуміло.

За словами головного лікаря Вінниці, у місті працює кілька муніципальних медичних програм, найбільша з них "Здоров'я вінничан". Також є програма Профілактики та лікування артеріальних гіпертензій і "Стоп грип". Досить велике коло дій цих програм залишається невидимим для вінничан, але вони працюють.

- Наприклад, закупівля медпрепаратів на медзаклади, вони не завжди до нас доходять за державними програмами, але є життєво необхідними, - розповідає Олександр Шиш. - У минулому році завдяки кровоспинним препаратам, на які виділено близько 800 тис. грн, було врятовано життя 42 жінкам при маткових кровотечах під час пологів.

Відео дня

На забезпечення лікувального (і дороговартісного) харчування дітей, хворих на рідкісну хворобу - фенілкетонурію, були спрямовані 1,5 млн грн. У минулому році 12 таких пацієнтів скористалися цією можливістю. На закупівлю туберкуліну, з метою своєчасної діагностики туберкульозу, пішло 700 тисяч гривень.  Невидимим, але вкрай необхідним є забезпечення пацієнтів технічними засобами реабілітації. Тому на медзаклади закуповуються памперси, кало- та сечеприймачі. А жителі міста, які мають нервові розлади та перебувають на обліку у лікарні ім. Ющенка, можуть отримати безкоштовні ліки, на які виділено 360 тис. грн. У цьому році до муніципальної програми включили також пункт про повне забезпечення дітей, хворих на діабет, всіма препаратами, необхідними для інсулінотерапії.


На що можуть розраховувати вінничани

1. Програма "здоров'я вінничан"

Окрім фінансування медичних закладів, ця програма включає в собі такі безкоштовні послуги як: протезування зубів, заміна суглобів, імплантація штучного кришталика, стентування, встановлення кардіостимуляторів та ін.

 

Зуби. На цю програму виділено 1,3 млн грн. У минулому році нею скористалися 579 вінничан пільгової категорії.

Щоб безкоштовно протезувати зуби, мешканцю міста потрібно звернутись до міської стоматологічної поліклініки, що знаходиться на вул. Героїв Крут. Там пройти обстеження. З висновками обстеження звернутися до міського стоматологічного центру (на вулиці Келецька). Там визначаться з об'ємом робіт, їх вартістю. І в порядку черги кожен пацієнт може отримати нові зуби.

Суглоби. У минулому році 20 пацієнтів отримали нові протези. На цю програму міський бюджет виділив 400 тис. грн.

Імплантація суглобів здійснюється при дегенеративних дистрофічнних захворюваннях суглобів. При наявності таких хвороб та необхідності операції пацієнту потрібно звернутися в лікарню швидкої допомоги (вул. Київська) саме там проводять такі операції. Пацієнт пройде обстеження, після якого йому запропонують бюджетний протез. У разі згоди пацієнта ставлять у чергу на операцію.

За словами Олександра Шиша, потрібно розуміти, що такий протез куплений за бюджетні кошти не є найкращим, зокрема, вартість його приблизно 40 тис. грн, і може бути китайського виробництва, але для багатьох це чи не єдина можливість.  

Штучний кришталик. За минулий рік 23 мешканцям Вінниці зробили операцію з імплантації штучного кришталика. На цю медичну програму місто виділило 72 тис. грн.

Для проведення такої безкоштовної для вінничан операції потрібно звернутися до Центру мікрохірургії ока, що знаходиться на базі третьої лікарні. Там знову ж таки пацієнту запропонують обстеження та чергу.

Трансплантація нирки. За минулий рік 9 вінничан завдяки цій програмі змогли отримати підтримуючу терапію після трансплантації нирки.

За словами Олександра Шиша, трансплантація досі не врегульована в нашій державі на законодавчому рівні. Тому пацієнти, як правило, за такими операціями звертаються до наших найближчих сусідів. Наприклад, у Білорусію. Усю ж підтримуючу та реабілітаційну терапію вінничани проходять безкоштовно за місцем проживання.

Кардіодопомога. У минулому році 14 пацієнтам поставили кардіостимулятори. На кардіодопомогу місто кожен рік виділяє 1,5 млн грн. За словами лікаря, кардіологічна проблема досить гостра для мешканців нашого міста. З 2008 року у Вінниці працює Кардіологічний центр, де завдяки муніципальній програмі вінничани можуть планово отримати допомогу за 50% вартості. Мається на увазі і ангіографія, і стентування, і кардіостимулятори.... Якщо ситуація невідкладна, обстеження та операція для вінничан буде безкоштовним.   

2. Профілактика та лікування артеріальних гіпертензій

На цю програму міський бюджет виділив 1,6 млн грн. За минулий рік нею скористалися 18 тисяч вінничан. Це субсидіальна програма. Тобто якщо ви маєте серцево-судинні патології, та зокрема артеріальні гіпертензії, а також довідку про субсидію, варто звернутися до Центрів первинної медико-санітарної допомоги та отримати лікування за 50% вартості.

3. Програма "Стоп грип".

Ця програма працює у місті вже два роки поспіль. У цьому році на програму "Стоп грип" бюджет міста виділив 1,3 млн грн. Ця програма включає в себе три етапи.

Перший - це вакцинація. Зокрема, діти з інвалідністю, або позбавлені батьківського піклування, можуть отримати вакцину від грипу безкоштовно, всі інші вінничани за 50% вартості вакцини. Другий етап програми - діагностика. За кошти бюджету міста були закуплені швидкі тести на грип, якими у медзакладах безкоштовно діагностували пацієнтів. І третій етап - лікування, у випадку підтвердження діагнозу, пацієнту надавали лікувальні препарати.

- До речі, в останній тиждень квітня, завдяки швидким тестам діагностували грип типу А двом пацієнтам першої лікарні, - розповідає Олександр Шиш. - Їм одразу надали ліки, щоб полегшити стан та лікування. Справа в тому, що епідеміологічний сезон грипу триває з середини вересня по травень, тож нічого дивного.







 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ирина Кучерина

    Звучит как насмешка, зная сколько людей умирает не имея денег на лечение. А реанимация каждий день тисячи грн, зная что человек умирает, а онко? Даже мерзко читать ету статейку.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up