Начальник Лівобережної поліції Андрущак: «Квартиру дала держава, на машину склав»

Начальник Лівобережної поліції Андрущак: «Квартиру дала держава, на машину склав»
Начальника Лівобережної поліції Романа Андрущака (41) на роботі можна застати щодня зранку. Прийомним днем визначив п’ятницю, з 10.00 до 12.00
  • На території очолюваного ним підрозділу засвітився «маніяк», якого більше місяця не могли спіймати.
  • У новинах також звучало: цей полковник власними руками зловив злодіїв у підвалі.
  • Що розкаже про себе сам начальник Лівобережної поліції, чию декларацію активісти назвали підозрілою?

Активісти руху «Під контролем» знайшли в декларації начальника Лівобережної поліції Романа Андрущака недостовірні відомості і поскаржилися генералу, в Генпрокатуру, НАЗК. Бо 52 квадратні метри нерухомості, як написав полковник, обійшлися йому менше, як в півтисячі гривень. А з машиною, на думку активістів, начальник продешевив приблизно удвоє.

– Чи були перевірки через вартості квартири і авто? – питаємо у нього.

– Проводили перевірки прокуратура, внутрішня безпека і інспекція по особовому складу й порушень не знайшли, – каже Роман Андрущак. – Що квартира так обійшлася, це правда. Її мені дала держава ще в 2008-му році, а приватизувати дозволила позаторік. В акті написано, що метр квадратний коштує 9 гривень з копійками. Оце якраз ця сума, 485 гривень, і вийшла.

– Ринкова вартість Ford Mondeо, за даними сайту auto.ria.com, приблизно 350 тисяч гривень. Ви написали, що авто коштувало 120 тисяч.

Відео дня

– Так, 120. Але скільки вона мені стала? Вона трошки була бита. 2010-го року випуску...

Роман Андрущак їздить на сімейному авто, каже, тільки у вихідні. Ford Mondeо в будні – це колеса його дружини, що працює у сфері торгівлі. На питання, який би транспортний засіб полковник купив собі, якби жінка ділилися перестала, Роман Андрущак говорить:

– Немає в планах нічого купувати. Але їздив би із задоволенням на мотоциклі, – сміється.

На інтерв’ю він приїхав з водієм на службовому Фольксвагені. Під час розмови кілька разів відповідав на телефонні дзвінки. Показав айфон і сказав, що купував не новий.

– Яка зараз середня зарплата у ваших працівників?

– 10 тисяч гривень у слідчих та оперуповноважених. Якщо брати чергову частину, дільничних офіцерів поліції, то трошки менше. В 8-ми тисяч до 10-ти.

– А у начальника?

– Трошки більша. Не набагато, – каже Роман Андрущак, в чиїй декларації за минулий рік бачимо сума заробітної платні 159 тисяч 32 копійки (приблизно по 13 тисяч щомісяця).

– Ви керували поліцією в Гнівані і Бершаді, а жили у Вінниці?

– Так, а народився і навчався я в Мурованих Курилівцях. Батьки – теж правоохоронці. Покійний батько був міліціонер.

– В ДАІ працював, правильно?

– Останні роки. А до того був водієм начальника підрозділу, в ІТТ робив, довгий час був помічником чергового був.

– Мама має звання майора міліції?

– Так. Мама все життя пропрацювала в паспортному столі. Брат старший теж до пенсії служив, від дільничного до заступника по громадській безпеці дійшов. Сьогодні працює директором Водоканалу муровано-куриловецького.

– Що нового у справі того вашого підлеглого, який торгував службовою інформацію? – питаю про оперативника, що по оголошенню продавав дані про людей.

– Оголосили підозру і він звільнений. Точніше написав рапорт за власним бажанням.

– Іншим співробітникам як повідомили, що їхній колега притягується до кримінальної відповідальності?

– Усі надзвичайні події по всій Україні доводимо співробітникам. І про керування транспортним засобом у стані сп’яніння, і про порушення службової дисципліни, і про хабарництво. Проводимо роботу, аби запобігти таким ганебним випадкам. Але людський фактор ніколи не виключаємо. Був у мене випадок у Гнівані, коли надійшла інформація, що підлеглий мій вимагає кошти. В результаті він був затриманий нашими ж працівниками за вимагання хабара. Я його двічі попереджав, однак він не послухав, захотів отримати від людини дві тисячі гривень. Тож в результаті задокументували цей факт, а його затримали в ізоляторі.

– Розкажіть, як спіймали крадіїв у себе в підвалі. Це якраз було рік тому?

– Вербна неділя була. Жінка послала до підвалу, я тільки зайшов, почув шурхіт. В мене ліхтарик хороший, в АТО колись купили хлопці. Я раз, посвітив – один присів і ховається. Там весло стояло, бо вони човен перебирали. От я цим веслом трохи «пригрів» одного: «стояти, поліція». Бачу, є другий. Кажу: «встанеш – ляжеш біля нього». І все, вони не вийшли з підвалу до приїзду наряду. Просилися, щоб відпустив, а самі в рукавицях, викрутки поруч, речі на виніс попакували…

– А чи близьке до розкриття провадження по педофілу, якого люди прозвали «тяжилівським маніяком»?

– В понеділок, 23 квітня, з допомогою небайдужих людей, які стали свідками розпусних дій, був затриманий підозрюваний. Зараз він знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання. За фактом розбещення 10-річної дівчинки відкрито кримінальне провадження. Ми проводимо розслідування, в рамках якого перевірятимемо його причетність до березневого випадку.

– Часто телефонували під час тієї паніки в поліцію?

– Дзвонили про кожного, хто хотів з жінкою познайомитися. І ми всіх перевіряли на причетність до скоєння злочину. Тільки хтось зробить комплімент жінці «яка ви гарна», та одразу викликає поліцію. В мережах було багато неправдивої інформації, яка лише сіяла паніку і заважала розслідуванню.

– Нещодавно в Центрі щойно звільнений з колонії зґвалтували дівчину. Не ваша територія, але скажіть, як часто раніше судимі ідуть на нові злочини?

– 80 відсотків злочинів скоєні раніше судимими. Їм держава не дає на період адаптації нічого. Якщо немає де працювати, родини така, що не підтримає, то ідуть на злочин знову і знову.

– Квартирні крадіжки постійно є?

– Найбільший відсоток злочинів, які вчиняються – це крадіжки. Їздять красти наші в Чернівці і Хмельницький. А хмельницькі і житомирські їдуть сюди. Свого роду «ротація» кримінальних кадрів. Частину злочинів розкриваємо, але частина залишається нерозкритими, тому що крадії також удосконалюють злодійську «майстерність», залишають на місці злочину мінімальні сліди. Однак, рано чи пізно злочинна діяльність закінчується за гратами. Людям, які мають заощадження та цінні речі варто було б подбати про збереження свого майна. Найкращий вихід – це установка сигналізації. А ще не варто викладати зайву інформацію у соцмережі – приміром, що ви збираєтесь у відпустку. Злочинці моніторять соцмережі у пошуку нових жертв.

– Скільки викликів на Лівий берег на добу?

– Від 100 до 130. З них левову частку займають сімейні сварки, бійки, порушення правил паркування. Відсотків 60 таких. Опрацьовуються патрульними і нашим спільними екіпажами, які створили два місяці тому за ініціативи начальника управління та за підтримки міського голови. «Лірами» ми їх називаємо. Дільничні заступають разом з патрульними з часу дня до часу ночі на профілактику вуличної злочинності. Їздять на «Рено Дастерах».

Наостанок питаю у Романа Андрущака, щоб хотів сказати вінничанам. І він просить людей не бути байдужими:

– Дуже часто люди стоять осторонь проблем. Якщо ви стали свідком правопорушення, відразу дзвоніть на «102». Зараз насиченість патрулів висока. І патрульні, і поліцейські, які чергують у слідчо-оперативних групах, приїжджають за 2-3 хвилини.

Роман Андрущак коротко про особисте

Про спорт.
"Люблю вранішні пробіжки в літній період. Але рідко є час, бо і в суботу, і в неділю вранці маю іти на роботу"

Про відпочинок.
"Їздимо з сім’єю на Дністер на 3-4 дні. Мої діти з двох років в палатках сплять. Я влаштовую їм побут і рибачу. Діти купюються"

Про дочок
"Старша – дев’ятикласниця. Вчила англійську, а тепер, бачу, захопилась програмуванням. Молодша – закінчує перший клас і поки-що хоче бути фокусником. Купили їх набір для фокусів, сама в інтернеті навчилася і показує фокуси. Як не примітивно, але цікаво"

Про закордон
"Минулого року їздили в Єгипет. Дружині було 40 років, збирали, і так відсвяткували"

Про прочитане
"Люблю детективи і пригодницькі романи. Коли відпустка, то книжку за день-два прочитую. В інший час гортаю риболовні журнали"

Про тварин
"Була колись німецька вівчарка. Зараз немає, бо собака в квартирі – це не собака"

Про роботу через 5 років
"Буду допомагати людям і забезпечувати правопорядок у Вінниці"


Читайте також: 

Затримали педофіла, який тримав у страху всю Вінницю. Як його "взяли"?

Торг на службі. Як вінницький опер швидко заробив річну зарплату за оголошенням

Арештовані за вбивство 28-річного Сергія Чмири просилися під домашній арешт

Заступника прокурора області взяли на хабарі. Ми дізналися, котрого саме

Якщо толку немає. Куди жалітися на поліцейського або хто поправить прокурора?

Зґвалтував і пограбував студентку біля Вічного вогню. Злочинця щойно спіймали

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up