Тільки вони мають вигляд поліцейських. Як і для чого міняють дільничних?

Тільки вони мають вигляд поліцейських. Як і для чого міняють дільничних?
Дільничні офіцери - єдина забезпечена на 100 відсотків новою формою служба поліції
  • Їх перезвали на дільничних офіцерів і завантажили територіями й завданнями.
  • Усім видали нову форму та обіцяють додати машин.
  • Що ще помінялося в роботі дільничних, розказав новий керівник оновленої служби.
  • Найважливіші зміни викладаємо у інфографіці.

Поліція продовжує реформування. Цей рік почала з роботи у новій штатній структурі. Уже сформували управління превентивної діяльності і підпорядкували йому групи швидкого реагування, дозвільну систему, ювенальну поліцію та дільничних офіцерів. Кількість останніх — зменшили більше, ніж удвічі. Оптимізували.

Як розповів начальник відділу дільничних офіцерів, заступник начальника управління превентивної діяльності Руслан Петрунько, із 600 посад дільничних у області залишилося 257. Їх займають тепер не інспектори, а дільничні офіцери. У Вінниці замість 119 дільничних, які працювали раніше, тепер 71 дільничний офіцер.

— Оптимізація призвела до скорочення керівної ланки, — сказав Руслан Петрунько. – Залишила працівників, які працюють з населенням. У кожному відділі був начальник дільничних. Зараз немає. Кілька служб об’єднали у відділи превенції. Дільничних, працівників дозвільної системи, по роботі з дітьми, інспекторів з організації дорожнього нагляду. Вони всі були раніше відокремлені, а тепер — відділ превенції.

Відео дня

Завантажили

Раніше навантаження дільничних розподіляли з розрахунку один на 5 000 населення. Зараз на кожного «шерифа» припадає по 7-8 тисяч населення або 200 квадратних кілометрів території обслуговування.

— Наприклад, в Оратівському районі 54 населені пункти, і в них по штату три дільничні офіцери. Фактично на одного припадає близько 18 населених пунктів, — сказав Руслан Петрунько. – Разом з реформою дільничних офіцерів ввелася нова структурна одиниця – групи реагування патрульної поліції. Вони функціонують в територіальних підрозділах, реагують на заяви та повідомлення і взаємодіють з дільничними. Ці групи сформували шляхом перерозподілу штатної чисельності з тих самих дільничних, які були, колишніх працівників ДАІ, карного розшуку.   
 


Перевчили

І підхід до роботи в дільничних тепер інший. Бо Законом України «Про Нацполіцію» ввели таке поняття, як взаємодія з населенням поліцейського.

— Більш широко воно звучить зараз як «ком’юніті полішн» – діяльність поліції, орієнтована на громаду, на проблематику населення, — розповів Петрунько. — Дільничний офіцер має бути на місці важелем впливу для вирішення проблематики людей. Наприклад, похилилася електроопора, і людина звернулася з цим до дільничного. Він уже не скаже, що це не в його компетенції. Має звернутися до виконавчої влади, місцевих установ, на балансі яких знаходиться електроопора, щоб ті виправили становище.
 

 Дільничний має вжити усіх вичерпних заходів, щоб життя людей в окремій територіальній громаді чи в населеному пункті було більш комфортним не лише в плані забезпечення правопорядку, а зі всіх життєвих питань, — говорить Руслан Петрунько. — У віддалених селах, де мешкає кількасот людей, немає комунальних служб. Там люди фактично лишаються один на один зі своїми проблемами. От ми на це й налаштовуємо наших дільничних, щоб вони вникали в суть усіх проблем людей.
 


Восени минулого року дільничних навчали працювати інакше. Спершу відібрали кандидатів з тих людей, що пройшли атестацію. Як запевняє Руслан Петрунько (сам пройшов атестацію з рекомендацією на підвищення — авт.), відбір був жорстким.

— Залишали дільничних найбільш кваліфікованих, — сказав він. — Тих, які розуміють зміни в процесі реформування, усвідомлюють, як їм працювати і що з них вимагається. Дільничні офіцери – це досвідчені, кваліфіковані і вмотивовані на роботу люди, які мали гарні результати роботи до атестації і успішно пройшли її.

Призначали дільничних на нові посади тільки після екзамену. Двоє дільничних, як каже начальник відділу, не склали його й не отримали дільниці. Ці «двійочники» не звільнені – їх направили працювати в інші служби з можливістю скласти ще раз іспит через рік.


Забезпечили

А чи змінилося забезпечення дільничних після оптимізації? На це Руслан Петрунько розповів, що дільничні офіцери – єдині на 100 відсотків забезпечені новою формою. Що стосується транспорту, то він є, але не для всіх.

— Маємо 98 одиниць, — порахував автомобілі дільничних їхній начальник. – Офіцерів, які обслуговують віддалені села, забезпечили повністю. Дільничні Вінниці користуються громадським транспортом. Ті, що курують райцентри і менші міста, також добираються до місця нормально (разом з групами реагування, — авт.). Більш гостро стоїть питання в тих, хто обслуговує віддалені населені пункти.

Протягом березня дільничним додадуть ще автомобілів. Це будуть «сімки», «десятки» і «Шкоди», на яких сьогодні їздять районами групи реагування. Ще 62 машини, як каже керівник, отримають дільничні, коли групи реагування пересадять на нові, модернізовані та з більшою прохідністю «Міцубісі» і «Рено». На закупку таких міністерством розраховують. Очікують отримати нові авто у березні.

Ще у березні почнеться знайомство громад з дільничними офіцерами. Їх, як планує Руслан Петрунько, будуть представляти місцеві голови на зборах села, селища, міста. Доти підшукують кабінети для прийому громадян дільничними. Уже громади надали 261 приміщення. Буде більше. Хочуть, щоб кабінет дільничного був у кожному селі.



І контролюють

Дільничний має знаходитися в кабінеті не більше 20 відсотків робочого часу. Постійно має працювати серед людей. Чи так і працює, чи не прогулює прийоми, чи не «сачкує», перевіряють мобільні групи з працівників управління превентивної діяльності. Вони почали робити неочікувані для дільничних перевірки, виїжджаючи на місця і опитуючи там людей.

— Неприпустимо, що дільничний буде сидіти в підрозділі у себе і займатися незрозумілими справами, — сказав Руслан Петрунько.  

Він також розповів, що оплата праці дільничного стала більша. Якщо раніше дільничний отримував у середньому зо три тисячі, то тепер має - від 6 до 9 тисяч гривень (залежно від вислуги — авт.).

— Тепер умотивовані працівники. Оптимізм є. Для районних населених пунктів, це доволі непоганий прибуток, — кажеє керівник дільничних області.

Тим не менше, 19 посад у службі ще не заповнені. Найближчим часом на вакансії дільничних офіцерів оголосять відкритий конкурс. А зараз продовжують розподіл тих працівників, які є, по територіях.   


Читайте також:

Поліцейського за хабар вигнали з роботи. Експерти кивають на недоатестацію
Набирають поліцейських у групи швидкого реагування. На які умови і зарплату?
Конкурс патрульних поліцейських. Скільки треба віджатися, щоб пройти?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Юрий Бондарук

    Дуже хороше починання! Дай Вам Бог змінити громадську думку, про міліцію, на краще!
  • Задунайский Торонтуй

    Цирк  на дроті.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up