Амазонки проти хвороби, яка щогодини забирає одне життя

Амазонки проти хвороби, яка щогодини забирає одне життя
Від раку грудей (РМЗ) в Україні щогодини вмирає одна жінка чи чоловік. Над подоланням цього захворювання працюють вчені всього світу. Чарівної пігулки, що позбавить від цієї хвороби поки що не винайдено, але позитивні зрушення є, завдяки тому, що все більше зусиль спрямовується на те, щоб змінити ставлення людей до свого здоров’я, донести розуміння того, що вчасне виявлення хвороби може рятувати життя і допомогти усвідомити, що рак - це не вирок.

Активісти Міжнародного протиракового Союзу намагаються переконати людей не боятися хвороби і постаратися не допустити її появи у своєму житті. Але активісти та експерти є і у нас, у Вінниці. Журнал “Амазонки” присвячений саме здоров’ю грудей і РМЗ, один з проектів РІА, виходить щомісяця майже 2 роки і сьогодні про нього в інтерв’ю розкажуть ті, хто працює над його створенням.

На питання, звідки взялася ідея створення такого доволі незвичного глянцевого видання відповіла  редактор журналу “Амазонки” Юлія Скрибантович.

- Ідея виникнення проекту з'явилась під впливом підвищеної уваги до питань здоров'я, загалом жіночого. На прикладі вдалих проектів під егідою МедіаДому РІА - "СахарОк" (про цукровий діабет) та "Домашній Кардіолог" (про серцево-судинні захворювання), виник новий онлайн журнал "Амазонки". Перший випуск журналу побачив світ 1 березня 2014 і донині щомісяця виходить новий.

Відео дня

Чому саме "Амазонки"?

- "Амазонки" - це міжнародна назва для організацій та видань, що займаються благодійною, інформаційною та соціальною діяльністю в ім'я запобігання та попередження РМЗ та підтримки людей, які побороли рак грудей.

Не важко висвітлювати таку важку тему?

- Що ви відчуваєте при слові "рак грудей"? Страх. Це нормальна реакція самозахисту. Так, спочатку ми не знали як писати про хворобу, що має не лише фізичний, але й психічний вплив на людину. Основна мета нашої роботи полягає в формуванні правильного ставлення до захворювання: "Рак - це не вирок". Разом зі спеціалістами, які долучились до створення нашого журналу, редакція "Амазонок" привертає увагу до превентивних (запобіжних) заходів, які можуть зберегти не лише груди, але й життя.

Про те, хто бере участь у створенні матеріалів для публікацій та про соціальні проекти “Амазонок”, розповіла Аліна Слободянюк, PR-менеджер видання:

- Певна частина статей  - це переклади зі спеціалізованих  іншомовних ресурсів,  адже не секрет, що в той час, як галузь онкології зазнає бурхливого розвитку в світі, високовартісні дослідження не по кишені для більшості наших вітчизняних науковців. Звісно, всі матеріали вивіряє медичний редактор. А ще над створенням журналу, окрім нашої команди, працюють також спеціалісти в галузі онкології, яких ми залучаємо до написання матеріалів. Це відомі фахівці  - як в нашому регіоні, так і в Україні. І ми надзвичайно вдячні їм за допомогу.

Наша редакція уважно слідкуємо за “онко-подіями” країни: відвідини конференцій,  з’їздів чи виставок, спеціалізованих клінік, зазвичай закінчуються цікавими і відвертими інтерв’ю. Так, наприклад, цікавим досвідом для нас стало спілкування з відомим американським продюсером Алексом Гутмахером, а за інтерв’ю від ізраїльських спеціалістів навіть їздили до них в гості в Ізраїль.

Ваш проект несе також і соціальне навантаження?

- Безперечно. Окрім “просвітницької мети”, ми намагаємося привернути увагу суспільства до хвороби, яка в нашій країні щогодини(!) забирає життя однієї жінки. Ми долучаємося до соціальних ініціатив і навіть самі проводимо проекти. Так, у лютому відзначають Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями. В рамках цього ми проводимо соціальну акцію “Перемогти ворога вчасно”, до якої будуть залучені відомі спортсмени, громадські діячі та і звичайні жителі Вінниці.

Про подробиці ви дізнаєтеся з наступних випусків газети і  - запрошуємо всіх приєднуватися.

Про спілкування з читачами, про подібні ініціативи за кордоном  розказала редактор сайту Ірина Ситник.

- У “Амазонок” є зворотній зв’язок з читачами?

- Звичайно, - відповідає, -  адже ми не тільки доносимо корисну інформацію, ми ще даємо певні поради, пропонуємо можливість спілкуватися з нами, ставити питання на наших ресурсах. А це не тільки сайт і каталог журналів, де можна вести обговорення, це ще активні спільноти у соціальних мережах – Twitter, Facebook, ВКонтакте.

- І читачки йдуть на контакт?

- Чесно кажучи, не настільки активно, як хотілося б, навіть не зважаючи на те, що ми намагаємося передавати інформацію в позитивному ключі, все ж у людей існують певні психологічні бар’єри. Дуже хотілося, щоб наші соціальні ініціативи знаходили в Україні таку ж підтримку, як аналогічні за кордоном. В багатьох країнах для того, щоб привернути увагу громадськості до проблем боротьби з РМЗ, проводять марафони, аукціони, організовують продаж символіки та збір коштів для спонсорування досліджень раку. Так, в Англії навіть фарбували трактори, поліцейські машини в рожевий колір (рожева стрічка - символ боротьби з раком грудей), у Франції в день боротьби з РМЗ підсвічували в цей же рожевий колір Ейфелеву вежу, існує безліч організацій і фондів на підтримку боротьби з цим небезпечним захворюванням.

В нашій країні поки що робляться тільки перші кроки до того, щоб змінити думку суспільства щодо того, що рак - не вирок і вчасне виявлення захворювання може рятувати життя.

Переглянути всі випуски журналу ви можете в каталозі  

Ще більше корисної інформації на сайті Амазонок 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up