Юрій Хорт: «Я все одно б сидів. Навіть якби не порвав портрет Порошенка»

Юрій Хорт: «Я все одно б сидів. Навіть якби не порвав портрет Порошенка»
«Не буду заважати цьому процесу», - ввічливо сказала суддя Ірина Курбатова і вийшла із залу засідання. Вона дозволила записати інтерв’ю прямо у залі засідання Вінницького міського суду… Хорт сидів у клітці. Поруч з кліткою сидів його адвокат – Валерій Палій. Конвой і працівники суду залишилися послухати Юрія Павленка…

«По фєні» не говорив. Жартував. Для інтерв’ю піднявся з лавки підсудних: «Я ще не настільки авторитетний, щоб сидячи». Ще свіжу байку про наколку «на зоні» розказав: «В одного був дракон намальований, але виявилось, що то півень. Довелося виводити…» 

Чому йому складно пояснювати сусідам по камері, за що сидить? Про АТО і СІЗО, про амністію від Порошенка,  про маму і кохану, та, зрештою, ким він сам себе вважає - жертва політичного піару чи паразит Революції гідності - в ексклюзивному інтерв’ю – Юрій Павленко. 

«Юрій Євгенійович… Хорт»
- Як Вас називати? Як хочете, щоб до Вас зверталися?
- Юра -  так можете так мене називати, якщо хочете…
- Чула, що суддя вас називає виключно «Юрій Євгенійович». Навіть поза залом засідання.
- Є таке поняття як софістика. Суддя може звертатися і «Юрій Євгенійович», і «шановний пане», і «вельмишановний», і мало не «князю», але все одно вона буде утримувати мене під вартою. Тобто має значення, як ви проявляєте своє ставлення до людини на практиці, а не як ви її називаєте словами.
- До речі, як вам суддя?
Оскільки знаю, що вона мене засудить, то враження у мене, відверто, не дуже. І це міг би підтвердити мій захисник. Суд відбувається з величезними процесуальними порушеннями. Навіть той факт, що справа, яка є сама по собі важлива і є на слуху у Вінницькій області, ведеться у закритому режимі. Це вже стверджує і вказує на те, що у нас порушується режим гласності.
- Ви ж не бачите «режим гласності», який відбувається за межами суду.

Відео дня

- Я ж не можу вийти і подивитися. (посміхається)

- Але це Ваші захисники організовують і на плакатах малюють мітки на фото судді…

- Мені навіть прокурор закидав, що «це ви…». Мовляв, один із аргументів чому утримують під вартою, бо я намагаюся вплинути на процес.

- Ви не впливаєте. Ваші люди заважають…

- Я в умовах ізоляції знаходжусь. Насправді не керую цим процесом: не знаю, що там відбувається, і як…

- Думаю, що судді не дуже приємно читати, що там пишуть про неї…

- Але ж і мені неприємно тут знаходитися…

- У суді говорять, що Ірина Курбатова, попри все, до вас добре ставиться, жартують, що скоро усиновить…

- У суді брешуть. Все, що кажуть в суді, міліції, прокуратурі, службі безпеки,99% - це брехня, 1% - це провокація.

- То за що вас судять?

- Мене судять за… От дуже складно навіть визначити. Мене коли в СІЗО питають ті, з ким я їжджу на суди, (а це ті люди, які часто розуміють за що їх судять), то непросто відповідати. Тому якщо скажеш, що сидиш за портрет Петра Порошенка, - всі й так розуміють, що саме це.  І що тримання під вартою саме цим виправдано,  то і це всім зрозуміло. Пояснювати всю діяльність попередню – люстрації, революцію і так далі - занадто затратно по часу. Я скажу причину - моя революційна діяльність, як і вся попередня.

От ми бачимо Петро Олексійович утвердившись при владі і вінницький мафіозний клан, який іменується цілою партією «Блок Петра Порошенка», пішли не шляхом реформ, не шляхом виконання передвиборчих обіцянок і тих завдань, яких ставив перед собою Майдан. Люди ж вийшли не суто за Європейську Асоціацію. Якби ви б пройшлися по Майдану в ті часи, попитали, що означає асоційоване членство в Євросоюзі, то, напевно, вісім із десяти не відповіли чітко. Люди вийшли за те, щоб жити в новій країні. Більше було воля «ВІД» цього, чим воля «ДО» життя, яке є сьогодні.

- Ставлю питання по-іншому: що вам інкримінують? 

- Офіційно: організація та активна участь у масових заворушеннях, які нібито відбулися 6 грудня. І ось прокурор «з барського плеча» ще мені додав обтяжуючу обставину. 3 липня пред’явив нове обвинувачення: статтю 28 частину 2 - здійснене за попередньою змовою групою осіб. Вона передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі, 10 місяців з яких я вже відбув.

- А група осіб - хто?

- Я, Януарій Шостак і Михайло Сіранчук, з яким був дуже опосередковано знайомий до всіх цих подій. Перебуваючи під вартою дізнався, що то мій подільник по справі, і що ми з ним зійшли в змову напередодні, а потім домовилися, що будемо організовувати масові заворушення, спровокуємо все… Моя роль у цій справі - організатор, навіть про те не підозрюючи.

Про події, звісно, не дізнався напередодні. Але я був одним із учасників, яких там було десь півтисячі. І не брав участі, на відміну від подій 25 січня.

- Навіть портрет Порошенка не брали в руки…

- Портрет Порошенка брав… Я маю на увазі організаційна частина будь-якого заходу передбачає більше, ніж розірвання портрету Петра Порошенка. То одномоментний акт. Розгромити цю будівлю потрібно 10 чоловік, а зняти годинник може одна людина. Але цей годинник може виявитися ключовою деталлю, що все інше в гармидеру не запам’ятається.

- Ви планували розірвати портрет президента?

- Це неможливо спланувати.

-То був імпульс ваш такий?

- Це не емоція… Я не каюсь, не караюсь і навіть не мучусь жодним чином. Бо був правий.

- З іншого боку, вас за це і не судять.

- Офіційно у нас багато кого не судять по тих статтях, за ті злочини, як то вважає влада… Думаю, я би не побув на свободі ще дуже довгий час, тому що зараз проводяться репресії. Я все одно б сидів. Тільки за інші нові вигадки. Інкримінувати можна все, що завгодно. Я й не брав участі у масових заворушеннях. Чесно кажучи, їх і не було.

Чому не було? Бо масове заворушення – це коли люди громлять вітрини, спалюють автомобілі… Те, що супроводжується підпалами, погромами і не завжди має під собою якесь якійсь політичний підтекст…

Всі зайшли акуратно в будівлю. Знову ж таки, ну доводиться постійно рехтувати вікна, двері, тому що не відчиняють. Хоча будівля ОДА є комунальною власністю – ми мали право зайти. Було повністю домовлено попередньо. Мене навіть викликали на «такі собі переговори» за участю начальника ДСО, той хто охороняє цю будівлю, голови облради і ще були громадські активісти. Йшла розмова, щоб не було ніяких заворушень і порушень правопорядку. Я тоді не гарантував, що це так може відбутися. Але ми говорили про те, що ось списки активістів – ви їх маєте впустити.Відповідно до принципу гласності вони хочуть стежити за тим, як працює орган, який вони обирали. Люди мають право.

«До 6 грудня я із Свитко перебував у конфлікті»

- А ви там були комендантом?

- Це було 25 січня. 6 грудня я «проходив повз», що називається. Міг взагалі не прийти в той день. Від мене не залежали ті події. Я був таким самим учасником. До речі, прийшов із запізненням. Потерпілі це підтверджують. І жоден з потерпілих, окрім пана Синявського, якого я став «любити і поважати» в ході цієї справи, це заступник начальника міської міліції із громадської безпеки, то цей шановний пан, напевно, єдиний каже, що Павленко, тобто Хорт, застосовував опосередковане насильство проти нього. Тобто я комусь казав його оточити. Хто оточив? Якісь люди в масках.  Видно з відеозапису що там бабці, Валерій Максимович (Палій – адвокат. – Авт.) і жодної  людини в масці, які оточують цього пана Синявського, я не  бачив. Може, недобачаю… Він вважає мене винним в тому, що він постраждав в ході цих подій… З цих всіх потерпілих ніхто не вказав, що Павленко підходив нього і лупцював особисто.

- А Ви били?

- Та не бив я! Сенсу бити? Я прийшов взяти участь в роботі облради. Якщо я прийшов о пів на десяту, то першу годину я з’ясовував чому не пускають в будівлю. Це називається українською сленговою мовою - «підстава». Ми подали списки, як законослухняні громадяни мали взяти участь у засіданні облради не на балконі, ми могли просто слухати уважно у самій будівлі. По-перше, це грудень  - на вулиці холодно, по-друге  - це сьогодні говорять, що будівля не могла вмістити 400 чоловік. Могла. Я свідок того, як будівля вміщувала до 1000 людей, а може й більше під час подій попередньої зими. Коли я був комендантом,  щодня через будівлю облради, проходило близько півтисячі людей. Тоді вони влазили, а зараз вона зменшилася, як так розумію, після закінчення Майдану.  Оцей обман з боку влади, з боку тодішнього губернатора Олійника - бачимо з відеозаписів (ознайомлбвались з матеріалами справи), як він іде на такий демарш. Свідомо. У нього трясуться руки, голос, але він іде на демарш, і намагається цю ситуацію розгорнути на свою користь. Він хотів обманути активістів: візьмемо вас силою, не впустимо в будівлю, оточимо себе охороною і зробимо те, що ми  хочемо  - зламаємо через коліно. Так не вийшло. І тепер потрібно якось відігратися. Вони змушені були піти на мирову, як  бачимо із засобів масової інформації. Але взяли заручників.

- Заручник – це Хорт… Свитко вас захищав. Він теж влада. Відзнаку до Дня незалежності хотів вам вручити в СІЗО. Як ви оцінюєте цей вчинок влади?

- Влада є різна – різні гілки. То є виконавча влада. Свитко не організовував 6 грудня.

- Ви захищали, по суті, Свитка.

- Ми захищали завоювання революції. Якщо б ви могли дослідити, то ви побачили мої висловлювання стосовно пана Сергія Свитка. Я з ним перебував у конфлікті до цих подій.  Це було навесні 2014 року. У мене не було мотивів прямо підтримувати Свитка. Я підтримував завоювання революції, всю ту діяльність, якою займався попередньо. Бо я розумів, що якщо приберуть Свитка, президентська гілка встановить контроль над органами місцевого самоврядування обласної ради. Через цей орган вона почне призначати тих самих людей, яких я звільняв. Ну не звільняв, а намагався простимулювати піти зі своїх посад.

- Ну не ви. Не беріть уже на себе все.

- Характерно згадується пан Власюк. Він мене теж згадує добрим словом. Пані Антонець, пані Діденко… Розумію, що Діденко не призначили б, але могли б замінити кимось лояльним… Ну от виходить, що вся та діяльність, якою я займався з 25 лютого по травень, була б нічим. Зараз, коли перебуваю у в’язниці, бачу, що вони поновлюються на посадах… Принаймні, я зробив все, що міг.

«Збирався йти в мери Вінниці»

- Ви збиралися йти на вибори.

- І йду. Я хотів піти самовисуванцем на мера Вінниці. Збирався йти самовисуванцем за старою виборчою системою по мажоритарному округу від будь-якою партії, головне - перемогти на своєму округу. Та оскільки Верховна Рада створила такі умови, що потрібно лише від сильних партій, то я зробив свій виборі на користь Радикальної партії Ляшка. Поясню чому: з тих народних депутатів, які мене брали на поруку, найбільше представників радикальної партії.

- Ви агітуєте в СІЗО?

- В СІЗО ж не можна агітувати.

- Але розказуєте про себе.

- Я їжджу постійно з новими в’язнями на суд - вівторок, середа, четвер і ще на інші слухання. Сьогодні в камері нас двоє, було троє. У мене вже змінилося чотири сусіди – їм винесли вироки. Агітувати немає сенсу, бо згідно закону про місцеві вибори, в СІЗО не голосують. Коли мене питають, то, звісно, вони чують «прекрасні слова» про Петра Порошенка, діючу владу… І ще ні разу ніхто не сперечався зі мною на цю тему.

- Новини є можливість дивитися?

- Немає. Тільки газети… З телевізором я не дружу з березня. Я помітив, що відтоді, як не працює, то у мене покращилось самопочуття. Коли дивився новини, у мене постійно якесь нервування. Як тільки дивлюсь, як нинішня влада проводить військову політику… Як можна програти війну сепартистам, в яких немає авіації, менше у п’ять разів військ, в чотири рази менше танків?… Як можна програти цю війну?

Бачив як хоронили мого товариша – позивний «Діджей». Не міг зрозуміти за що він загинув…Тепер ратифікували Мінські угоди і визнали сепаратистів…

- Юрію, скільки ви були в АТО?

- Недовго. І я цього не заперечую. Чогось мої опоненти сперечаються з цього приводу. Я був там з 3 серпня до 20 вересня. 23-го арештували. Півтора місяця.  Чому так? Бо на мене наклали особисте зобов’язання з’являтися на абсолютно безглузді слідчі дії по справі трирічної давності. І я займався «єрундой». Чому я не міг не з’являтися? Бо на мене було накладене особисте зобов’язання після того, як був уже в розшуку.

Синій борщ, червона риба

- Де умови кращі: в СІЗО чи в АТО?

- Складно порівняти… В АТО все ж таки більше свободи. В СІЗО камера 15 квадратних метрів.

- Годують де краще?

- Про їжу, взагалі, не хочу говорити, бо це щось жахливе… В «Айдарі» було харчування, як у якомусь прекрасному санаторії... Зараз там вже не ті умови, бо «Айдар», наскільки мені відомо, переведено в Дніпропетровську область. Їх замінили тими, хто буде чітко виконувати вказівки стосовно примирення із сепаратистами.

У СІЗО годують «синім» борщем і «червоною» рибою - кількою. А тепер риба, взагалі, невідомого походження. У мене сусід дуже полюбляє цю кухню, з передачами у нього складніше - родичі далеко.

- Вам родичі їсти приносять?

- На щастя, як в тій пісні російській «моя милая мама», Оксана Віталіївна забезпечує мене харчуванням – двічі на тиждень приносить передачі. Час від часу приносить хтось із активістів Майдану. Це раз в місяць. Чим далі, то тим рідше. Коли я приїхав в СІЗО, то було завалено ящиками, якесь печиво… Зараз уже нічого немає.

- А кохана є?

- Ми не можемо говорити про тих людей, яких любимо, якщо ми з ними не контактуємо останні 10 місяців. Тому скажу краще, що швидше немає, ніж є. Тим паче, важко з’ясувати своє ставлення до людини і людини до тебе, якщо ти знаходишся в умовах ізоляції. Це по-перше. А по-друге, ми ж знаємо скільки у мене ворогів після люстрації, тому не хотів би…

- Може ви перебільшуєте?

- Ні, у мене ж є підтвердження. 3 червня 2014 року я був доставлений в лікарню із струсом мозку середньою тяжкості із частковою втратою пам’яті. Я опинюсь в лікарні і мені кажуть, що сьогодні 3 червня. А я думав, що це наступний день після виборів - 26 травня…

Вистачає людей, які бажають мені «добра». Хотів би не поширюватися про всіх своїх родичів, але один великий плюс у тому, що я у в’язниці, - всі дізналися про мою маму і про її активну громадську діяльність.

- Вона відмовляла, просила не робити те, що ви робите?

- Оксана Віталіївна?

- Ви її так називаєте, не «мама»?

- Вона вихователь у садочку.

- Для вас, у першу чергу, мама. Вона ж вас Хорт не називає?

- У побуті я її жартома називаю «Оксана Віталіївна». Вона мене називає «Юра» і багато ще ласкавих епітетів.

- То мама вас відмовляла?

- Спочатку.

- Ви ж уже були в цьому суді, і вас судили, бо людей били...

- Ви говорите те саме, що й суддя. Вона каже, що я - расист. Я опираюсь тільки на наукові дані. А расизм, у поганому розумінні цього слова, - це коли людина вигадує, перебільшує роль одного – однієї раси чи національності над іншою.

- У вас і свастика була…

- Полк «Азов» носить цей символ. Це ідея нації. Цей символ був з 91-го року, автор Нестор Пронюк. Це був символ нинішньої партії «Свободи, а тоді вона називалася соціал-національна партія. До речі, Парубій очолював молодіжну організацію.

- А хто вас у політику привів?

- Взагалі, до 2014 року я не вважав, що знаходжуся в політиці. Брав участь в громадській діяльності, але якось опинився в політиці, - мене занесло туди завдяки революції. Є таке явище, як андеграунд, – діяльність, яка не виходить на активну на велику сцену.

-Сьогодні ваша теж не виходить. Знову андеграунд.

- Так… Хто привів? Якщо ми з’ясуємо автора підручника  з історії України за 10 клас, то це буде він. Почав цікавитися з першою ідеологією націоналізму з двох абзаців у підручнику – про організацію українських націоналістів, тамще була фотографія Дмитра Донцова…

 У 2008 році я вступив у ВО «Свобода», але за кілька місяців у мене були підстави вийти звідти. Тепер зовсім інше керівництво. З тодішнім керівником - Аллою Кушнір ми не знайшли спільної мови. Я її не вважав націоналісткою, а вона мене, напевно, не вважала тією людиною, яка готова працювати суто на вибори.

Я б не повертався до жодної партійної діяльності, тому що у мене якась оскома виробилась на партійність, як явище, на кланову партійну систему, яка існує сьогодні в Україні. Прикро... Демократіяв Україні поки що не спрацювала. За цих 24 роки ми не бачили, що вироблено, бодай, один інститут влади.

- Якби Порошенко сьогодні вам перший руку подав, ви б подали?

- Після 10 місяців ув’язнення? Ні, ні в якому разі.   Навпаки (ви можете задокументувати) я прогнозую (не закликаю!), що Петро Порошенко змушений буде покинути Київ після того, як він зробить те, що він планує, – легалізує сепаратистів.

- Чекайте, може він вас ще амністує…

- Я відмовлюсь  - маю таке право. Помилування від нього я не чекаю. Передачі може не передавати (сміється). Вже й не встигне. Можливо, в листопаді у нас буде нова влада. Якщо він спробує легалізувати результати виборів на Донбасі і легалізує всіх тих покидьків, то проти нього повернуться всі фактори, які до цього не спрацювали.

«Суддя відтягує пророцтво циганки з конвою»

- Про що мрієте?

- Щоб ми збудували могутню європейську державу.

- А з побутових мрій, може маминого борщу хочете?

- Я готовий не їсти дуже довго заради моєї головної мрії…

Ванну я приймаю щодня.  Взагалі, у нас раз на тиждень, але я навчився приймати холодний душ. В камері є саморобоний душ. В «Айдарі» вперше з цим зіткнувся, а тепер навчився митися холодною водою. В попередній камері не було можливості помитися нормально…

Напевно, коли ми здобудемо українську державу, або загинемо в боротьбі за неї, як гласить перше правило українського націоналіста, то тоді було б доцільно одружитися… Ми недавно сміялися в суді. Їхав в конвої з циганкою Ольгою, вона мені сказала, що у мене буде п’ятеро дітей і я буду віруючий. Ну я вже віруючий, залишилось ще п’ятеро дітей. Коли востаннє розглядали запобіжний захід, то я сказав судді: «Ви просто марнуєте мій час, я ж не встигаю – мені ще треба організувати матеріальну базу, вибрати хто буде народжувати…». Але суддя, на жаль, продовжила ще на 60 днів запобіжний захід, і, таким чином, відтягнула реалізацію пророцтва.    

Я ніколи не мріяв про те, щоб гарно поїсти чи поспати…

- Зате у вас є нова мрія – п’ятеро дітей.

- Так, мрія з вересня.

- Мама ваша вихователька, бавитиме онуків…

- Оце мама мені теж останніх років три про дітей говорить.

-  А вам скільки?

- Я вже дуже старий – 26 виповниться 29 жовтня в камері СІЗО. Тільки свято вийде таке….

- Без свічок…

- Свічка у мене є. Лапочки часто горять, в мене є одна свічка.

- Ви не палите?

- Не палю і це дуже пригодилося у в’язниці. Бо нікотинова залежність - це така біда. От мій сусід по камері страждає… Ніколи не палив і не пиячив, в принципі… Все себе беріг для в’язниці. 

- Юрію, ви ж розумієте, що на вас піаряться?

- Будь ласка - хто хоче. Навіть ви можете на мені піаритись. Я не бачу в цьому проблеми. Неможливо не згадати про мене, піарячись на мені, правда ж?

-   Не всі ж вас можуть любити, так само можуть вважать «паразитом революції».

- Але не всі мене можуть ненавидіти, а будуть вважати цілком нормальною людиною. Я вважаю обґрунтовано, що більшість мене люблять. І чим довше я сиджу, тим більше людей розуміють, що я був правий у своїх діях.

-  Нинішня політика грає на вас…

- Напевно, що так. Але я ніколи не вважав себе «паразитом революції». Це щось новеньке, треба собі записати – «паразит революції»… Я прийшов в революцію, кинувши роботу - міг працювати далі в Укрсиббанку. Пройшов стажування, обіцяли ставку у дві тисячі плюс відсотки. Але першого грудня я взяв участь в подіях у Києві, наступного дня зателефонував з Майдану,що звільняюсь… Як можна паразитувати на тих подіях, які нічого не принесли? Я зараз у тому ж самому одязі, в якому я увійшов в революцію. І нічого на ній не заробив, на автомобілі з неї не виїхав… Здоров’я теж не додалося…

- Зараз вас покатають, конвоїри уже показують нам на годинник…

- Так, підвозять. У мене є охорона, є житло, комунальні послуги безкоштовні, навіть харчування: якщо не буде що їсти, то буде синій борщ…                  

P.S.Попри всю критику суду, усієї владної системи, хочеться подякувати судді Ірині Курбатовій за можливість Юрію Євгенійовичу сказати те, що він сказав.Мабуть, це і є верховенство права. Хоча б частина.  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Анонім

    я, 6-го декабря, сорвал два шлема с милиционеров, отобрал дубинку, разбил нею стекло обл. рады, помог открыть дверь и первым вошел во внутрь - и хоть бы что. А Хорта судят :((  

    Будем честны: не могут ему простить разорванный портрет Пороха. Это показали во многих странах. Порох воспринял это, как святотатство. Порошенко очень жестокое чмо. Ждем третий майдан!!!

    Анонім reply Анонім

    Хоч одна порядна людина. Дякую, що ти є

  • Дарья

    Щось тягнуть, тягнуть, коли уже йому винесуть остаточний вирок?
  • Анонім

    Такие "революционеры" как этот Юра, нам не нужны. В данный момент лучше, чтобы он был изолирован от общества в стационаре, пользы то от него никакой, суета одна. Или хотите сказать что этот Юрий работал где-то и что-то создавал и созидал?
  • Анонім

    Смішно читати ці "откровення" від Тхора ! Всім відомо, що творив цей "революцінер" 6 грудня, а розривання портрету Президента - це дитяча забавка. Головне в цій ситуації - злочинні бандитські дії, які не можна виправдати ревоюцією! І ще одне - спостерігаючи за цією "фігурою борця за революційні ідеали" можна зробити висновок - у хлопця з "поганялом" Тхір, МАНІЯ  ЧУЖОГО  ВЕЛИЧЧЯ ! Така моя думка...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up