У небі над Вінницею літатимуть американські літаки. Коли і чому?

У небі над Вінницею літатимуть американські літаки. Коли і чому?
Міжнародні навчання "Чисте небо-2018" триватимуть у жовтні протягом двох тижнів
  • Восени до нас прилетять американці на багатонаціональні навчання «Чисте небо-2018»
  • Їхні літаки базуватимуться у Гавришівці.
  • До тренувань вирішили долучитися льотчики ще з майже 10 країн НАТО
  • Скільки часу триватимуть навчання і яка їх мета?

У Вінниці чекають льотчиків із США для участі у спільних навчаннях «Чисте небо- 2018».Про їх проведення домовлено торік, коли до нашого міста приїздив командувач Військово-повітряних сил штату Каліфорнія бригадний генерал Клей Гаррісон. Під час зустрічі з керівником українських Повітряних сил генерал-полковником Сергієм Дроздовим згадали про спільні тренування «Безпечне небо-2011» . Напередодні Євро-2012 навчання відбувалися у Миргороді на Полтавщині. Генерали домовилися про проведення ще одного такого заходу. Спершу йшлося про двосторонній формат. З часом вирішили долучитися ще майже 10 країн НАТО. Найближчі з них – Польща, Румунія. Неспроста нинішні навчання, що триватимуть протягом двох тижнів, називають найбільш масовими за всі роки незалежності нашої держави.

Розповісти про «Чисте небо- 2018» журналіст RIAпопросив керівника прес-центру ПС полковника Романа Юрчила.

Відео дня

-У Гавришівці буде базуватися транспортна авіація, - зазначив полковник. –Для бойових літаків обрано аеродром у Старокостянтинові Хмельницької області. Льотчики відпрацьовуватимуть  дії  з авіаційного прикриття, десантування особового складу і вантажів, супроводу операцій з пошуку та рятування військових тощо. Для нас це гарний досвід співпраці, це досягнення рівня сумісності з льотчиками інших країн у захисті повітряного простору держави.

-На яких літаках прилетять американці?

-За попередньою домовленістю, очікується прибуття понад десяти одиниць авіатехніки, - каже співрозмовник. – Це відомі нам літаки F-15, С-130, безпілотні літальні апарати. Будуть представлені не тільки льотні екіпажі, а й наземні сили фахівців різних напрямків. Зокрема, інженерно-технічні,пошуково-рятувальні команди,  аеромедичної евакуації, кіберзахисту. Загалом це кілька сотень фахівців.

-Скільки наших сил планує задіяти командування?

-Приблизно 20 літальних апаратів, десятки зенітно-ракетних комплексів і засобів радіотехнічних військ. Американці знають наш патріотизм, силу духу, бойовий досвід. Їм треба бачити, як на ділі проявляємо свої можливості. Спільні навчання – це той формат, де видно, хто що вміє.

-Закінчився навчальний рік в Харківському національному університеті Повітряних Сил. У підрозділи прийшли молоді льотчики. Наскільки змінилася їхня підготовка?

-Зміни очевидні.Раніше молодий льотчик-випускникпісля університету продовжував навчання у Спеціалізованому центрі бойової підготовки авіаційних фахівців ЗС України.Там отримував теоретичні знання, а практичні навики пілотування бойовими літаками безпосередньо у авіаційних частинах, бо в університеті літав тільки на навчальних. Нині виходять з університету з досвідом пілотування бойової  авіації льотчиками третього класу. Мають в середньому понад 200 годин нальоту. В тому числі на бойових літаках МіГ-29, Су-25 та Су-27, гелікоптерах Мі-8, Мі-24. Крім того, вивчають англійську мову. Робиться це для того, щоб радіопереговори проводити за стандартами міжнародної організації ІКАО  До речі, командувач  Повітряних Сил на випуску спілкувався з молодими офіцерамианглійськоюмовою. Мав можливість пересвідчитися з яким багажем знань з іноземної виходять льотчики.

Авіаційна техніка оновлюється і модернізується значно більше, ніж раніше. У нинішньому році загалом буде поставлено майже 30 одиниць. І це не тільки літальні апарати.Відремонтована  техніка надходить також до частин зенітних ракетних військ. Найближчим часом вониотримають озброєння, здатне ефективно протистояти засобам повітряного нападу в усьому діапазоні висот і швидкостей в умовах інтенсивного радіоелектронного та вогневого впливу противника. Також, підрозділи радіотехнічних військ отримають нові та модернізовані станції, зокрема РЛС П-18 різних модифікацій, цифрові РЛС «Пелікан».

Шість разів порушували повітряний кордон

Небо України цілодобово охороняють екіпажі авіаційних бригад спільно з бойовими розрахунками зенітних ракетних та радіотехнічних підрозділів. За  словами пана Юрчила, не існує жодного сектору у повітряному просторі, який би не пильнували військові. Вони супроводжують кожну повітряну ціль. Протягом першого півріччячерговими силами здійснено супроводження понад 228 тисяч повітряних цілей, виявлено понад 18 тисяч порушень порядку використання повітряного простору держави, з яких 6 кваліфіковано як порушення вимог порядку перетинання державного кордону України. Двічі при цьому оголошувалася бойова готовність № 1 додій по реальних повітряних цілях.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up