Готуйте «гарбуз вірності» або обливайтеся водою. 8 березня в різних країнах і часи

Готуйте «гарбуз вірності» або обливайтеся водою. 8 березня в різних країнах і часи
Коли пусті каструлі роблять революцію, чоловіки – працюють, а жінки – приймають подарунки, а не пораються на кухні.

Одне з найдревніших жіночих свят, про яке дійшли відомості до наших днів – день Юнони або Матрон в стародавньому Римі. На початку червня тут відзначали свято Юнони, або матрон. Цього дня усі вільні жінки отримували  подарунки та додаткову порцію уваги від чоловіків, одягали свій кращий одяг та вінки і  йшли до храму.  Чоловіки натомість залишалися на господарстві і бавилися з дітьми. Відпочинок цього дня передбачався навіть рабиням.

Кілька жіночих свят мали і древні слов’яни. Взимку наші предки вшановували повитух та рожениць. Цього дня жінки та дівчата несли пироги бабкам-повитухам,  щоб отримати їх благословення на велику родину.

А в  квітні(22 числа) на Русі святкували Лельник.  Це було одночасно свято весни та кохання. На світанку молоді дівчата прославляли  ясне  Сонечко  і вмивалися  Леленою росою аби бути вродливими.  Ближче до вечора дівчата співали пісні та водили хороводи на честь доньки Лади і Сварога - Богині Лелі. В цей день відбувалася посвята юних дівчат-підлітків у новий стан - дівчини, проводиди сватання, заручини та весняні весілля. А богині Лелі – приносили дари з білого хліба.

Відео дня

Схоже свято -  Прімавера (Festa Della primavera,  день першої зелені, весни та кохання)  досі відзначається в Італії.  В  Греції  було свято повернення на землю з  царства Аїда Персефони, дочки богині родючості Деметри. 

Греція.  Працюй, або будеш облитий

Та в сучасній Греції одне з головних жіночих свят відзначається взимку  - 8 січня. Цього дня проходить фестиваль Гінайкратія, головне його гасло -  владу жінкам.

Як правило жінки та чоловіки цього дня міняються ролями: перші ідуть в кафе та бари, а чоловіки, залишаються вдома: доглядають за дітьми та роблять іншу домашню роботу.  І хоча – подібні правила – доволі умовні, жінки мають повне право слідкувати за їх дотриманням і якщо чоловіка упіймають на байдикуванні, його можуть облити водою, дарма що на вулиці січень.

Китай. Чоловіки працюють і готують «гарбуз вірності»

В Піднебесній, Жіночий день як і у нас святкують 8 березня. Але, вихідний цей день тільки для жінок. Чоловіки – мають іти на роботу. Більше того вони мають ще встигнути проявити свої кулінарні навики аби добитися прихильності від дами свого серця. Якщо слідувати традиціям, то добропорядний китаєць цього дня має приготувати «гарбуз вірності».  Для цього з гарбуза вирізається птах - фенікс, а далі – він начиняється  обсмаженими солоними помідорами,  шматочками кавуна, креветками, виноградом…

 Франція. Національний день бабусь

Це свято ( Fete des grands-meres)  французи відзначають щорічно в перший день березня. Усім бабусям та жінкам за 55 цього дня «прописана» особлива увага, турбота ну і звісно - подарунки.  Хоча ряд магазинів і туристичних агентств намагаються спокусити бабусь цього дня різними знижками,  ті не як правило все ж ідуть в кафе пити лікер з тістечками.

Індія. Гуляють десять днів

Восени Індія відзначає щорічний фестиваль Дурга Пуджа, в честь богині-матері Дурги.  Гуляння  тривають близько десяти днів і супроводжуються музикою, танцями та іншими веселощами. Богиня символізує собою вселенську енергію, яка зберігає добро і охороняє своїх дітей.

Туреччина. Сімейний День матері.

Свято відзначається в другу неділю травня. Традиційно в цей день збирається уся сім’я, ходять в гості до бабусь, жінкам даруються подарунки, шоколад  та квіти.

Англія. Материнська неділя

Це свято відмічається ще з 17 століття в четверту неділю березня.  Цього дня було прийнято ходити в гості до усіх мам, приносити їм подарунки, зокрема «мамин торт». Раніше усі слуги, які працювали в багатих родинах, цього дня отримували вихідний, аби навідатися і до свої матерів.

Клара Цеткін і марш пустих каструль

Вважається, що 8 березня 1857 року в Нью-Йорку робітниці-текстильниці, вийшли на мітинг з вимогами рівної з чоловіками зарплати, покращення умов праці та десятигодинного робочого дня. Цю маніфестацію пізніше прозвали як «марш пустих каструль». Правда, через сотню років, в 1982 році, американські журналісти піддали сумніву достовірність цієї події. За іншою версією в 1857 на протест вийшли не текстильниці, а повії. Як би там не було, в останню неділю лютого 1908 року, в Нью-Йорку знову пройшла демонстрація. Цього разу жінки вимагали виборчого права, також учасниці мітингу виступали проти важких умов праці та праці дітей. Через рік, під приводом Соціалістичної партії марші в США повторилися, подекуди вони пройшли разом з страйками.

А в 1910 році учасниці II Міжнародної конференції жінок-соціалісток, яка відбулась в Копенгагені, підтримали пропозицію німецької соціалістки Клари Цеткін і вирішили щороку в березні відзначати Міжнародний жіночий день — день солідарності жінок у боротьбі за повні політичні, економічні і соціальні права.

З 1966 року в Радянському союзі 8 березня стає вихідним днем. 

Нагадуємо, сайт 20minut.ua та газета RIA розпочали проект для жінок та про жінок "Вона і Вінниця".

         

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up